Google+ Badge

Jumaat, 24 Julai 2015

5663. Sangat-sangat aku persetujui sebab dulu aku pernah fikir dan rasai begitu.

♡ ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ ♡
(Ramli Sarip - Bukan Kerana Nama *Original Audio)
Apalah nilainya RM1.00 zaman tahun 2008 tetapi sanggup pak aji depan mak aji jawab “Tak ada” ... itulah antara jawapan paling ringkas HAJI MALAY. Mungkin pak aji itu bapak korang kot. Bila nak beri atau serah apa-apa untuk ASNAF panggil orang besar-besar. Yang penting KERANA NAMA. Bukan sebab IMAN.
Inilah KATA-KATA Saff Rainz Yang Buat SEMUA Pekerja Pejabat Zakat Seluruh Malaysia SENTAP 200% !! luahan-pusat-zakat-mydebat Inilah KATA-KATA Saff Rainz Yang Buat SEMUA Pekerja Pejabat Zakat Seluruh Malaysia SENTAP 200% !! Permohonan maaf! Kepada semua pegawai zakat seluruh negara, aku minta maaf sebab aku dah kantoikan yang kau orang buat kerja sekadar untuk gaji sahaja. Ye, aku tahu kau orang terpaksa mengikut prosedur, masuk jam 7 pagi, balik jam 5 petang. Start kerja semak nama-nama asnaf di laptop, main telefon kejap, lepas itu rehat, lepak di kedai-kedai dan borak kemudian naik balik. Kau orang tanpa jadual bertugas mencari asnaf, yang padahal kau orang tak cari pun. Sampai petang, kau orang punch card, lepas itu balik. Bukan aku tak tahu, yang melenting-lenting dalam inbox itu kata tempat dia bagus bagai itu, sorry, aku tak percaya. Kau pergi la ke pejabat Zakat Negeri mana pun, kalau setakat nak minta RM300 sebulan bantuan dapur itu pun kena tunggu berbulan-bulan. Itu pun tak tahu dapat ke tidak. Tambahan pula, kalau nak minta bantuan belajar, bantuan bencana yang jumlahnya ribuan ringgit, lagi kedekut. *Kalau kau orang nak tahu, wang untuk orang yang nak sambung belajar wajib ditanggung sepenuhnya oleh Lembaga Zakat tanpa bayar balik. Bangunan Pusat Zakat dinaiktaraf bernilai jutaan ringgit menggunakan duit zakat yang sepatutnya digunakan untuk menampung atap-atap bocor rumah orang miskin, gaji-gaji pegawai tinggi dengan angka yang tidak masuk akal ye! Aku tahu ambil zakat boleh terima gaji dari duit zakat, tetapi berpada-padalah. Sepatutnya gaji penjaga Baitulmal dibayar oleh kerajaan, bukan Baitulmal. Kau orang duduk dalam pejabat zakat yang ada aircond (bayar aircond guna duit zakat), kena sedar, jika ada bencana banjir atau apa-apa musibah, organisasi Islam antara bantuan yang paling lembab sampai ke tempat kejadian. Dah lembab itu, ada pula prosedur bagai. Ini adalah fakta! Kau orang boleh rujuk, kebanyakkan bantuan bukan dari pusat zakat, tetapi hasil dana orang awam dan persendirian. Kau tahu organisasi apa yang datang seawal jam 12 pertama? Persatuan Kristian dan Buddhist! Disebabkan kelembapan pusat-pusat zakat ini menyalurkan bantuan-bantuan, orang-orang bukan Islam sudah mengambil peluang dan dengan peluang ini mereka sudah berjaya membuat orang Islam tertarik dengan agama mereka serta kesannya setiap kali bencana, mesti ada orang Islam yang tukar agama. Nampak tak kesan dia? Yang duduk di dalam pejabat zakat itu takkan tahu makna kesusahan. Sebab mereka tidak pernah masuk tempat sampah untuk mencari rezeki, tak pernah menangis kerana lapar, tak pernah makan biskut untuk sara keluarga. Kau tak rasa dan kau tak cuba rasa. Hasil dia orang Islam terpaksa meminta bantuan dari badan-badan bukan Islam sebab lagi senang nak dapat. Padahal Allah telah berfirman dalam surah Al Maidah ayat 2; “Berlumba-lumbalah kamu dalam melakukan taqwa dan kebaikkan dan janglah kamu berlumba-lumba untuk melakukan dosa dan maksiat” Kalau ustaz-ustaz tak nak tegur, ini aku tegur. Aku tak takut penjara, aku tak takut mati. Ketika Baitulmal penuh dengan ratusan juta duit zakat, kita masih melihat di mana-mana sahaja masih ada pengemis Islam. Macam mana benda ini berlaku? Aku bukan blame pusat zakat 100% tetapi kalau setakat seorang dua yang amanah, takkan jadi. Mereka yang berada di pusat zakat itu mesti tahu kan tentang skandal wang derma untuk Palestin yang bernilai RM500 juta lebih itu. Duit itu hilang kan? Ada toyol ke? Bangunan-bangunan yang mereka duduk itu bernilai jutaan ringgit kan? Tetapi bila orang minta sedekah, kau orang susah nak bagi on the spot walaupun RM10! Sebab itu aku pesan, tak payah bagi wang zakat pada mereka yang tidak amanah ini. Bagi terus pada asnaf, tentunya mereka dapat tanpa perlu merayu dan mengemis. Aku harap kau orang faham. Itu saja yang aku minta, faham. Pusat Zakat, sila ambil perhatian. Ubah, sepatutnya kita yang tunjuk contoh kepada bukan Islam. Bukan sebaliknya. – mydebat.com

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

Inilah KATA-KATA Saff Rainz Yang Buat SEMUA Pekerja Pejabat Zakat Seluruh Malaysia SENTAP 200% !!

luahan-pusat-zakat-mydebat

Permohonan maaf! Kepada semua pegawai zakat seluruh negara, aku minta maaf sebab aku dah kantoikan yang kau orang buat kerja sekadar untuk gaji sahaja.

Ye, aku tahu kau orang terpaksa mengikut prosedur, masuk jam 7 pagi, balik jam 5 petang. Start kerja semak nama-nama asnaf di laptop, main telefon kejap, lepas itu rehat, lepak di kedai-kedai dan borak kemudian naik balik. 
(WWE - 2014 - Raw - John Cena, Dean Ambrose & Roman Reigns Vs The Wyatt Family)
Kau orang tanpa jadual bertugas mencari asnaf, yang padahal kau orang tak cari pun. Sampai petang, kau orang punch card, lepas itu balik.

Bukan aku tak tahu, yang melenting-lenting dalam inbox itu kata tempat dia bagus bagai itu, sorry, aku tak percaya. Kau pergi la ke pejabat Zakat Negeri mana pun, kalau setakat nak minta RM300 sebulan bantuan dapur itu pun kena tunggu berbulan-bulan. Itu pun tak tahu dapat ke tidak. Tambahan pula, kalau nak minta bantuan belajar, bantuan bencana yang jumlahnya ribuan ringgit, lagi kedekut. 
*Kalau kau orang nak tahu, wang untuk orang yang nak sambung belajar wajib ditanggung sepenuhnya oleh Lembaga Zakat tanpa bayar balik.

Bangunan Pusat Zakat dinaiktaraf bernilai jutaan ringgit menggunakan duit zakat yang sepatutnya digunakan untuk menampung atap-atap bocor rumah orang miskin, gaji-gaji pegawai tinggi dengan angka yang tidak masuk akal ye!
Aku tahu ambil zakat boleh terima gaji dari duit zakat, tetapi berpada-padalah.

Sepatutnya gaji penjaga Baitulmal dibayar oleh kerajaan, bukan Baitulmal.

Kau orang duduk dalam pejabat zakat yang ada aircond (bayar aircond guna duit zakat), kena sedar, jika ada bencana banjir atau apa-apa musibah, organisasi Islam antara bantuan yang paling lembab sampai ke tempat kejadian.

Dah lembab itu, ada pula prosedur bagai. Ini adalah fakta! Kau orang boleh rujuk, kebanyakkan bantuan bukan dari pusat zakat, tetapi hasil dana orang awam dan persendirian. Kau tahu organisasi apa yang datang seawal jam 12 pertama? Persatuan Kristian dan Buddhist!
Disebabkan kelembapan pusat-pusat zakat ini menyalurkan bantuan-bantuan, orang-orang bukan Islam sudah mengambil peluang dan dengan peluang ini mereka sudah berjaya membuat orang Islam tertarik dengan agama mereka serta kesannya setiap kali bencana, mesti ada orang Islam yang tukar agama.

Nampak tak kesan dia?
Yang duduk di dalam pejabat zakat itu takkan tahu makna kesusahan. Sebab mereka tidak pernah masuk tempat sampah untuk mencari rezeki, tak pernah menangis kerana lapar, tak pernah makan biskut untuk sara keluarga.

Kau tak rasa dan kau tak cuba rasa. Hasil dia orang Islam terpaksa meminta bantuan dari badan-badan bukan Islam sebab lagi senang nak dapat. Padahal Allah telah berfirman dalam surah Al Maidah ayat 2;

“Berlumba-lumbalah kamu dalam melakukan taqwa dan kebaikkan dan janglah kamu berlumba-lumba untuk melakukan dosa dan maksiat”

Kalau ustaz-ustaz tak nak tegur, ini aku tegur. Aku tak takut penjara, aku tak takut mati. Ketika Baitulmal penuh dengan ratusan juta duit zakat, kita masih melihat di mana-mana sahaja masih ada pengemis Islam. Macam mana benda ini berlaku? Aku bukan blame pusat zakat 100% tetapi kalau setakat seorang dua yang amanah, takkan jadi.
(Vehicular Demolitions: WWE Top 10)
Mereka yang berada di pusat zakat itu mesti tahu kan tentang skandal wang derma untuk Palestin yang bernilai RM500 juta lebih itu. Duit itu hilang kan? Ada toyol ke? Bangunan-bangunan yang mereka duduk itu bernilai jutaan ringgit kan? Tetapi bila orang minta sedekah, kau orang susah nak bagi on the spot walaupun RM10!
Sebab itu aku pesan, tak payah bagi wang zakat pada mereka yang tidak amanah ini. Bagi terus pada asnaf, tentunya mereka dapat tanpa perlu merayu dan mengemis. 
Aku harap kau orang faham. Itu saja yang aku minta, faham. Pusat Zakat, sila ambil perhatian. Ubah, sepatutnya kita yang tunjuk contoh kepada bukan Islam. Bukan sebaliknya. – mydebat.com

Sumber: http://gigitankerengga.blogspot.com/2015/07/inilah-kata-kata-saff-rainz-yang-buat.html.

Ramli Sarip : Bukan Kerana Nama

42,566
Diterbitkan pada 4 Okt 2013
Jangan kau pandang bibir yang manis
Kerana dia bisa menghancurkan
Jangan kau pandang wajah yang indah
Kerana dia bisa meracunmu

( korus )
Dengarlah hai teman
Dengarkan bersama
Aku menulis bukan kerna nama
Kerna sifat kasih
Pada sesama insan
Dan menyatakan kasih sayangmu
Kita sama semuanya sama
Apa yang ada hanyalah kehidupan

Jangan kau dengar puisi dusta
Kerana dia bisa merosakkan jiwamu
Dengarkanlah puisi di pusaka
Yang telah turun temurun hari ini

Jangan kau alas hatimu itu
Dengan secebis warna kehitaman
Dialah seperti anai-anai
Lambat laun hancurlah dirimu
Perggg !!! 'Penyamun' dipaksa makan najis lembu
Abu Luqman pada Media Orang Kampung - 15 saat yang lalu
JENGKA - Malang buat dua lelaki yang dituduh mencuri lembu apabila bukan sahaja dibelasah, tetapi dipaksa makan najis haiwan ternakan itu selain kereta dinaiki mereka turut dibakar. Dalam kejadian kira-kira jam 9 malam di Felda Jengka 17 pada Selasa lalu, kedua-dua lelaki berusia dalam lingkungan 20-an itu parah di kepala dan tangan serta kini menerima rawatan di Hospital Jengka. Klik
AKTIVITI PERNIAGAAN DI PLAZA LOW YAT KEMBALI SEPERTI BIASA
OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - 49 saat yang lalu
*Aktiviti perniagaan di Plaza Low Yat yang terletak di Bukit Bintang kini berjalan seperti biasa.Tidak ada kawalan daripada pihak kuasa bagi memantau pergerakan pengunjung dan orang ramai kembali berurusan di situ dengan selesa.Meskipun baru-baru ini negara digemparkan dengan insiden pergaduhan antara dua kumpulan pemuda beberapa hari sebelum menjelangnya Aidilfitri, namun apa yang berlaku tidak sekali menjejaskan aktiviti jual beli di plaza yang sangat dikenali sebagai pusat jualan barangan teknologi maklumat terbesar di ibu negara.Tinjauan secara rambang... lagi »
Pemimpin PAS .. sila nafikan dakwaan aku
PBO™ pada pen buruk online ™ - 5 minit yang lalu
Aku cabar pemimpin PAS untuk menafikan dan buat sidang akhbar mengenai tuduhan dan anggapan orang ramai dan pemimpin GHB mengenai perkara berikut: 1. menggunakan sistem chai dalam pemilihan muktamar baru-baru ini. Semua pemimpin progresif digulingkan secara terancang bukan sistem demokrasi. “Pemimpin baru sekarang masih sayangkan mereka. Oleh sebab kami menasihati mereka supaya bersabar
Isu baiah talak 3, Ulamak PAS tak jaga rahsia parti.
mantaro pada SISI BUKIT - 8 minit yang lalu
Bai'ah talak: "Tiada dalam kepala saya"-Nik Aziz [10/11/2009] Maaflah ulamak PAS tak tahu jaga rahsia parti.Isu baiah sepatutnya ditutup rapat, tetapi kerana untuk menyelamatkan diri didedahkan.Semuanya kerana marah dengan GHB. KOTA BHARU, 10 Nov: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mendakwa isu bai'ah menceraikan isteri dengan talak tiga, segaja ditimbulkan oleh pihak yang dengki kepada PAS. Dalam satu sidang media di pejabat Menteri Besar Kelantan siang tadi, Nik Aziz memberitahu perkara itu tidak ada dalam pengetahuan beliau dan tidak pernah kedengaran di ne... lagi »
DIALOG RAKYAT
Admin Direktori Blog pada BLOG - BLOG PRO POLITIK - Sejam yang lalu
DIALOG RAKYAT ------------------------------ - Hati-Hati, Rakyat Sedang Cuba Dikelirukan Daripada Isu Pokok RM2.6 Bilion - Projek untuk dana pertahankan Kelantan? - 11 murid cedera, van bertembung kereta - Disekat ke luar negara: Tony Pua pertimbang saman kerajaan - Ya, saya muflis sejak 2012 – Ramesh Rao - SKMM akui tiada bukti ke atas Sarawak Report - 'Buli pembangkang, semarak ingin tahu isu 1MDB' - Polis cari 'Swakheadhunter' - Mat Sabu: GHB bersama muafakat politik baru - DAP adukan 'konspirasi' pada pembangkang - 'Penyiasat 1MDB be... lagi »
waadat
Admin Direktori Blog pada BLOG - BLOG PRO POLITIK - 3 jam yang lalu
waadat ------------------------------ Selamat harijadi Posted: 22 Jul 2015 10:32 PM PDT Hari ini hari jadi PM kita. Sekurang-kurangnya beliau masih PM kita sehingga saat ini. Apa kata kita ketepikan sebentar politik dan kita doakan beliau agar menjadi pemimpin yg diredhoi Allah dan ditetapkan di jalan yg lurus. Barangkali dgn doa kita, Malaysia tidak perlu bertukar pemimpin sebaliknya dikekalkan pemimpin sedia ada tetapi dgn pendekatan yg lebih Islamik. Moga diperkenan. Aamiin. You are subscribed to email updates from waadat To stop receiving these emails, you may u... lagi »
Cucu Tok Selampit
Admin Direktori Blog pada BLOG - BLOG PRO POLITIK - 3 jam yang lalu
Cucu Tok Selampit ------------------------------ Hebat Kerajaan Malaysia Kalau Ikut Malaysiakini Boleh Sekat Rafizi Ramli Dan Tony Pua Dari Meninggal Dunia Posted: 22 Jul 2015 09:14 PM PDT Lidah pembangkang, Malaysiakini sudah pandai bergurau seperti Rafizi Ramli. Akibat 'terbulu-bulu' hendak mengeluarkan berita, Malaysiakini telah melaporkan 'Kerajaan berkuasa untuk menyekat Tony Pua dan Rafizi Ramli dari meninggal dunia'. Hebat Kerajaan Malaysia ni. Sudah bertukar menjadi malaikat maut pula. Kalau betul, mungkin Kerajaan Malaysia patut membiarkan sahaja kedua-dua mangku... lagi »
GHB - Hadi Makin Gelisah, Umpamakan DAP Seperti Wali
atsixty pada ZAKRI ALI - 7 jam yang lalu
*Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini mengingatkan anggota parti itu tidak menjadikan DAP sebagai "wali" atau ketua.Beliau berkata hanya anggota parti yang sedar mengenai perjuangan Islam bersama fadilatnya dapat membezakan antara kawan dan wali."(Mereka) boleh berkawan dengan kalangan DAP dan sepertinya, tetapi tidak boleh berwalikan DAP kerana tidak beriman dan budiman," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini."Mereka yang tidak ada kefahaman dan kemanisan (perjuangan Islam) tersebut, sanggup hidup dan mati bersama kalangan DAP dan yang s... lagi »
Inilah KATA-KATA Saff Rainz Yang Buat SEMUA Pekerja Pejabat Zakat Seluruh Malaysia SENTAP 200% !!
kerengga pada KERENGGA - 7 jam yang lalu
Inilah KATA-KATA Saff Rainz Yang Buat SEMUA Pekerja Pejabat Zakat Seluruh Malaysia SENTAP 200% !! Permohonan maaf! Kepada semua pegawai zakat seluruh negara, aku minta maaf sebab aku dah kantoikan yang kau orang buat kerja sekadar untuk gaji sahaja. Ye, aku tahu kau orang terpaksa mengikut prosedur, masuk jam 7 pagi, balik jam 5 petang. Start kerja semak nama-nama asnaf di laptop, main
Peguam WSJ minta Najib bezakan artikel & pendapat...
ali allah ditta pada tumpang sekole...? - 7 jam yang lalu
*Dow Jones mahu peguam PM 'sekolah' anak guam...* *Dow Jones and Company, yang memiliki akhbar The Wall Street Journal, memberitahu peguam yang mewakili Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak agar menjelaskan kepada anak guamnya mengenai perbezaan antara artikel berita dan pendapat.Dow Jones berkata tidak perlu juga bagi WSJ untuk menjelaskan pendiriannya mengenai laporan yang mendakwa sejumlah RM2.6 bilion dana yang dikaitkan dengan 1MDB didepositkan ke dalam akaun bank peribadi Najib.Dalam surat peguam Dow Jones, memetik Najib meminta pengesahan WSJ sama ada ia memper... lagi »
KPN temui Ketua Polis Thai bincang kes Justo
Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - 7 jam yang lalu
Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar (tengah) bersama rakan sejawatnya Ketua Polis Thailand Pol Gen Somyot Pumpanmuang (kanan) bagi menjalankan siasatan terhadap kes warganegara Switzerland, Xavier Andre Justo yang mengaku memeras ugut bekas majikan PetroSaudi International Ltd. (PetroSaudi) hari ini. - *Foto Bernama* BANGKOK, 23 Julai: Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengadakan pertemuan dengan rakan sejawatannya di sini hari ini bagi mendapatkan maklumat terkini mengenai warga Swiss, Xavier Andre Justo yang dituduh mengugut bekas majikannya, PetroSaudi Intern... lagi »
Alhusseyn Alhusseyn pada HARAPAN DAN IMPIAN BARU - 7 jam yang lalu
Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia mengakui bahawa siri pendedahan oleh laman Sarawak Report belum dapat dibuktikan sebagai palsu. Menurut suruhanjaya tersebut, kandungan laman berkenaan antara lainnya boleh “mewujudkan keadaan tidak tenteram dan seterusnya menganggu-gugat kestabilan negara, ketenteraman awam dan kestabilan ekonomi," kata SKMM. Ketua bahagian pemantauan dan penguatkuasaan SKMM, Zulkarnain Mohd Yassin mendedahkan perkara itu dalam satu taklimat kepada para editor portal berita, termasuk Malaysiakini yg turut dihadiri lebih 10 orang editor, termasuk dari The Ma... lagi »
#...

Tiada ulasan: