Google+ Badge

Sabtu, 25 Julai 2015

5674. Gotta Go Home Now.

#
♡ ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ ♡


♡ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه ♡

اللهُــــــم ۩★۩ صَـلٌ ۩★۩ علَى سَــيدنـا مُحـمَّـدْ ۩★۩ وعلَى آل ســيدنا مُحـمَّـدْ ۩★۩ كما صلٌيت علَى ســيدنـا إِبْرَاهِيـمَ ۩★۩ وعلَى آل سًــيدنــُا إِبْرَاهِيـمَ ۩★۩ وبارك علَى ُسَــيدنـُا مُحــمَّـدْ ۩★۩ وعلَى آل سَـيدنا مُحـمَّــدْ ۩★۩ كما باركت علَى سًـيدنا إِبْرَاهِيمَ ۩★۩ وعلَى آل ًسيدنا إِبْرَاهِيمَ ً۩★۩ فى الْعَالَمِينَ ۩★۩ إن ك حَمِيدٌ مَجِيدْ

♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ♡  الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين
“”
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ , مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ
الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين
سبحان الله وبحمده سبحان الله العظيم
آمين...آمين... آمين... ياالله يَآرَبْ آلٌعَآلَمِِيِن
ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ
 •
“”

Kisah Nabi Sulaiman Dengan Seorang Pemuda | KISAH NYATA KISAH BENAR


Kisah Nabi Sulaiman Dengan Seorang Pemuda | KISAH NYATA KISAH BENAR | Selain seorang nabi, Sulaiman a.s. juga seorang raja terkenal.
Atas izin Allah ia berhasil menundukkan Ratu Balqis dengan jin ifrit-Nya. Dia dikenali sebagai manusia boleh berdialog dengan segala binatang.
baca lagi klik TAJUK ENTRI ni
Dikisahkan, Nabi Sulaiman sedang berkelana antara langit dan bumi hingga tiba di satu samudera yang bergelombang besar. Untuk mencegah gelombang, ia cukup memerintahkan angin agar tenang, dan tenang pula samudera itu.

Kemudian Nabi Sulaiman memerintahkan jin Ifrit menyelam ke samudera itu sampai ke dasarnya. DI sana jin Ifrit melihat sebuah kubah dari permata putih yang tanpa lubang, kubah itu diangkatnya ke atas samudera dan ditunjukkannya kepada Nabi Sulaiman.

Melihat kubah tanpa lubang penuh permata dari dasar laut itu Nabi Sulaiman menjadi terlalu hairan, “Kubah apakah gerangan ini?” fikirnya. Dengan minta pertolongan Allah, Nabi Sulaiman membuka tutup kubah. Betapa terkejutnya dia begitu melihat seorang pemuda tinggal di dalamnya.

“Siapakah engkau ini? Kelompok jin atau manusia?” tanya Nabi Sulaiman kehairanan.

“Aku adalah manusia”, jawab pemuda itu perlahan.

“Bagaimana engkau boleh memperolehi karomah semacam ini?” tanya Nabi Sulaiman lagi. Kemudian pemuda itu menceritakan riwayatnya sampai kemudian memperolehi karomah dari Allah boleh tinggal di dalam kubah dan berada di dasar lautan.

Diceritakan, ibunya dulu sudah tua dan tidak berdaya sehingga dialah yang memapah dan menggendongnya ke mana jua dia pergi. Si anak selalu berbakti kepada orang tuanya, dan ibunya selalu mendoakan anaknya. Salah satu doanya itu, ibunya selalu mendoakan anaknya diberi rezeki dan perasaan puas diri. Semoga anaknya ditempatkan di suatu tempat yang tidak di dunia dan tidak pula di langit.

“Setelah ibuku wafat aku berkeliling di atas pantai. Dalam perjalanan aku melihat sebuah kubah terbuat dari permata. Aku mendekatinya dan terbukalah pintu kubah itu sehingga aku masuk ke dalamnya.” Tutur pemuda itu kepada Nabi Sulaiman.

Nabi Sulaiman yang dikenali boleh berjalan di antara bumi dan langit itu menjadi kagum terhadap pemuda itu.


“Bagaimana engkau boleh hidup di dalam kubah di dasar lautan itu?” tanya Nabi Sulaiman ingin mengetahui lebih lanjut.

“Di dalam kubah itu sendiri, aku tidak tahu di mana berada. Di langitkah atau di udara, tetapi Allah tetap memberi rezeki kepadaku ketika aku tinggal di dalam kubah.”

HIKMAH BERBAKTI KEPADA KEDUA IBUBAPA

“Bagaimana Allah memberi makan kepadamu?”

“Jika aku merasa lapar, Allah menciptakan pohon di dalam kubah, dan buahnya yang aku makan. Jika aku merasa haus maka keluarlah air yang teramat bersih, lebih putih daripada susu dan lebih manis daripada madu.”

“Bagaimana engkau mengetahui perbedaan siang dan malam?” tanya Nabi Sulaiman a.s yang merasa semakin hairan.

“Bila telah terbit fajar, maka kubah itu menjadi putih, dari situ aku mengetahui kalau hari itu sudah siang. Bila matahari terbenam kubah akan menjadi gelap dan aku mengetahui hari sudah malam.” Tuturnya. Selesai menceritakan kisahnya, pemuda itu lalu berdoa kepada Allah, maka pintu kubah itu tertutup kembali, dan pemuda itu tetap tinggal di dalamnya.

Itulah keromah bagi seorang pemuda yang berbakti kepada kedua orang tuanya.

Sumber: http://www.queachmad.com/2015/07/kisah-nabi-sulaiman-dengan-seorang.html
Saturday, July 25, 2015

3 sebab mengapa KDN gantung The Edge


Kementerian Dalam Negeri (KDN) malam tadi menjelaskan 3 sebab penggantungan permit penerbitan akhbar harian The Edge dan The Edge Financial Daily untuk tempoh 3 bulan bermula 27 Julai ini.

Pertama, tajuk dan cara pelaporan serta pemberitaan kedua-dua penerbitannya menimbulkan persoalan dan persepsi negatif kepada masyarakat terhadap syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang seterusnya berkait dengan kerajaan dan kepimpinan negara.

Kedua, laporan yang diterbitkan turut bersumberkan maklumat yang diragukan dan belum ditentukan kesahihannya, yang mungkin menggemparkan fikiran orang ramai dan boleh/mungkin memberi kemudaratan kepada ketenteraman awam dan kepentingan negara.

Ketiga, isu berkaitan 1MDB ini sedang disiasat oleh pasukan penyiasat yang ditubuhkan. Oleh itu, adalah tidak wajar pemberitaan yang boleh menimbulkan persepsi negatif yang dilakukan secara berterusan dan ia adalah tidak adil kepada syarikat 1MDB seterusnya kepada kerajaan dan kepada kepimpinan negara.

Ketua Setiausaha KDN Datuk Alwi Ibrahim dalam kenyataan berkata penggantungan itu dibuat selepas KDN meneliti laporan berkaitan 1MDB dalam kedua-dua penerbitan tersebut dan jawapan surat tunjuk sebab yang dikemukakan.

"Kedua-dua penerbitan itu didapati mengandungi hasil penerbitan yang melanggar penerbitan Seksyen 7 (1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 (Pindaan) 2012 kerana mengandungi hasil penerbitan yang memudarat atau mungkin memudaratkan ketenteraman awam atau mungkin menggemparkan fikiran orang ramai atau mungkin memudaratkan kepentingan awam atau kepentingan negara," katanya.

Alwi berkata media sewajarnya lebih bertanggungjawab dalam laporan yang diterbitkan selaras dengan kebebasan yang diberi.

"Impak kepada laporan yang tidak bertanggungjawab perlu diperhalusi kesannya kepada ketenteraman awam dan kepentingan negara dan tidak bersalahan dengan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 (Pindaan 2012)," katanya.

Penerbitan juga perlu dilaksana mengikut peraturan permit penerbitan yang berkuat kuasa, katanya. – Bernama

Sumber: http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2015/07/3-sebab-mengapa-kdn-gantung-edge.html
#

Hadi dan Najib sama-sama terdesak untuk pagar diri Oleh Mohd Sayuti Omar

atsixty pada ZAKRI ALI - 10 minit yang lalu
*[image: Hadi dan Najib sama-sama terdesak untuk pagar diri]Serupa tetapi tidak sama Najib Razak dan Abdul Hadi Awang dalam usaha untuk mengekalkan kedudukan dan menjaga wibawa parti mereka mengambil tindakan tergesa-gesa yang tidak popular. * *Najib yang terhimpit dengan isu 1MDB sudah terdesak sehingga sanggup menggunakan berberapa akta termasuk Akta Hasutan 1948 untuk menutup kebusukannya dari terus beruap.* *Dua buah akhbar The Edge dan The Edge Financial digantung permit penerbitan selama tiga bulan. Sebelum itu SKMM telah bertindak menyekat portal Sarawak Report dan membe... lagi »

Kisah Nabi Sulaiman Dengan Seorang Pemuda | KISAH NYATA KISAH BENAR - by TraveloQue

atsixty pada ZAKRI ALI - 10 minit yang lalu
* Kisah Nabi Sulaiman Dengan Seorang Pemuda | KISAH NYATA KISAH BENAR | Selain seorang nabi, Sulaiman a.s. juga seorang raja terkenal.* *Atas izin Allah ia berhasil menundukkan Ratu Balqis dengan jin ifrit-Nya. Dia dikenali sebagai manusia boleh berdialog dengan segala binatang.* *baca lagi klik TAJUK ENTRI ni* *Dikisahkan, Nabi Sulaiman sedang berkelana antara langit dan bumi hingga tiba di satu samudera yang bergelombang besar. Untuk mencegah gelombang, ia cukup memerintahkan angin agar tenang, dan tenang pula samudera itu.* *Kemudian Nabi Sulaiman memerintahkan jin Ifrit menyelam ... lagi »

The Unspinners

Admin Direktori Blog pada BLOG - BLOG PRO POLITIK - 28 minit yang lalu
The Unspinners ------------------------------ - Tolak Low Yat yg Low Class ....Sokong Gadget World 666 - Nak "defend" Rosmah pun, bior la cerdik tak membodek - Is Hafarizam credible and capable to represent Najib in WSJ lawsuit? - M'kini kata kerajaan tak kasi malaikat Izrael ambik nyawa Tony P dan Rafizi Tolak Low Yat yg Low Class ....Sokong Gadget World 666 Posted: 24 Jul 2015 06:02 PM PDT Sebabnya .... Ganti pembelian di Kedai yang lebih ori, budi bahasa dan tak pukul pelanggan. Kedai bangsa kita ...bukan gangster low yat!!!! Belum apa2 dah ada... lagi »

Belantan

Admin Direktori Blog pada BLOG - BLOG PRO POLITIK - 28 minit yang lalu
Belantan ------------------------------ Haram ambil gaji, elaun lepas sertai Harapan Baru? Posted: 24 Jul 2015 03:07 AM PDT Wakil rakyat Pas yang mendukung perjuangan Gerakan Harapan Baru (Harapan Baru) haram menikmati gaji dan elaun masing-masing selepas mereka tekad dengan keputusan itu. Ini kerana menurut Mursyidul Am Pas, Datuk Dr Haron Din, kerusi yang dimenangi oleh kesemua wakil rakyat itu adalah berdasarkan tiket parti Islam itu. "Saya menasihatkan pihak yang berbai'ah supaya merenung sedalam-dalamnya kehendak bai'ah itu kerana mereka berbai'ah dengan ALLAH. "Jik... lagi »

Dialog Dewasa Kritik Berasa

Admin Direktori Blog pada BLOG - BLOG PRO POLITIK - 28 minit yang lalu
Dialog Dewasa Kritik Berasa ------------------------------ - MAT SABU BERUNTUNG KALAH PRU13, ISTERI TAK PERLU CERAI, YANG LAIN SANGGUPKAH? - PAS MENJAWAB, GHB KAMU BURUNG KAKAK TUA DAP ! - DAP KATA PAS UNTUK DIPERGUNAKAN BUKAN UNTUK DIPERCAYAI MAT SABU BERUNTUNG KALAH PRU13, ISTERI TAK PERLU CERAI, YANG LAIN SANGGUPKAH? Posted: 24 Jul 2015 10:33 PM PDT GEORGE TOWN, 24 Julai (Bernama) -- Bekas Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu hari ini cuba mengelak daripada menjawab persoalan bahawa beliau boleh dirujuk di bawah sumpah bai'ah talak tiga sekiranya keluar PAS... lagi »

GHB sedia bertanding di Sarawak

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 39 minit yang lalu
GHB yakin PKR dan DAP akan beri kerjasama untuk bertanding pada PRU Sarawak. [image: GHB] KUCHING: Gerakan Harapan Baru (GHB) Sarawak bersedia meletakkan calon pada pilihan raya negeri akan datang. Jurucakap gerakan itu yang juga bekas Ketua Penerangan PAS Sarawak, Andri Zulkarnaen Hamden berkata, sama ada GHB akan bertanding atas tiket parti baharu, parti lain atau Bebas masih belum diputuskan. “GHB Sarawak akan melantik jawatankuasa dalam masa terdekat. Setakat ini kami telah mengenal pasti figura-figura yang berpotensi dan berpengalaman bagi menerajui GHB Sarawak. “Kami yakin DAP ... lagi »

PAS perlu ubat 'cirit-birit mulut' kata Mahfuz

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 41 minit yang lalu
Ketika tahap sokongan pengundi bukan Melayu - terutamanya komuniti Tionghua - semakin merosot, PAS tidak bertindak bijak sebaliknya menghamburkan "cirit-birit mulut" yang belum terubat. Bekas Ketua Penerangan PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, PAS wajar menumpukan usaha mengawal pengundi teras - iaitu Melayu Islam - agar tidak hilang atau merosot menjelang pilihan raya umum ke-14. Pada masa sama, kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu, PAS berusaha memulihkan kepercayaan pengundi bukan Melayu Islam khususnya masyarakat Tionghua. "Tetapi apa yang berlaku kesan di sebalik setiap perkataan ya... lagi »

Warkah raya buat Tuan Pesuruhjaya Selangor

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 41 minit yang lalu
*Oleh Riesya H.* Selamat hari raya .Eid Mubarak. Taqabalallahu Minna Wa Minkum. Ditujukan kepada semua. Terutama sekali tuan pesuruhjaya negeri tempat saya menumpang mencari rezeki dan bermastautin, negeri Selangor. Pesuruhjaya parti yang saya undi pada PRU13, parti Pas. Tetapi tidak mungkin untuk PRU14. Moga tuan pesuruhjaya Pas Selangor sentiasa di dalam peliharaan Allah hendaknya. Apa khabar tuan PJ? Apa khabar negeri Selangor tercinta? Diharap tuan dapat beraya sakan sebagai PJ Selangor, makmur negerinya tetapi kabur politiknya. Tuan Pesuruhjaya, Syabas kerana menang besar pada P... lagi »

Halatuju politik PAS yang kabur ?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 44 minit yang lalu
*Oleh Ahmad Sabki Yusof* Tiada manusia yang boleh menafikan bahwa PAS masih bergelumang dalam krisis.Kita panggil ini "krisis organisasi".Apa masalah utama dalam organisasi PAS? Saya berani nyatakan masalah paling utama adalah halatuju politik PAS yang kabur.Saya tidak bercakap tentang matlamat PAS, matlamat PAS tetap Islam. Sejak pasca PRU-12 lagi (2008), PAS berdepan dengan dua pandangan politik yang berbeza - pertama membentuk pakatan politik bersama PKR dan DAP atau pilihan kedua membentuk kerajaan bersama UMNO/BN. Ramai ahli PAS percaya isu ini telah selesai bila PAS telah memb... lagi »

VIDEO - Ucapan khas Mahathir untuk Najib: Selamat bersara!

atsixty pada ZAKRI ALI - Sejam yang lalu
*Sempena ulang tahun Datuk Seri Najib Razak yang ke-62, Tun Dr Mahathir Mohamad memberi ucapan khas dengan meminta supaya beliau bersara awal daripada menjadi perdana menteri. Sementara itu, mengulas penggantungan permit The Edge Weekly dan The Edge Financial Daily selama tiga bulan, Dr Mahathir secara sinis berkata beliau "bersetuju" dengan tindakan berkenaan.*

HUDUD & KEADAAN SEMASA

Alhusseyn Alhusseyn pada HARAPAN DAN IMPIAN BARU - Sejam yang lalu
Oleh : Murtadza Mokhtar Saya bukanlah pakar perundangan Islam, bukan juga peguam syariah, apatah lagi ahli jawatankuasa teknikal pelaksanaan Undang-Undang Jenayah Syariah di Kelantan. Namun sebagai seorang peguam sivil saya turut mengikuti perkembangan dan keadaan-keadaan semasa berkait KANUN JENAYAH SYARIAH (II) (1993) 2015 Kelantan. Dan saya berasa amat terganggu dengan fitnah yang melanda sebahagian pimpinan PAS yang tersingkir pada pemilihan dalam Muktamar yang lepas, kononnya mereka adalah golongan liberal yang menolak Hudud. Bahkan hingga ke hari ini fitnah demikian mas... lagi »

3 sebab mengapa KDN gantung The Edge

Anak Sungai Derhaka pada Anak Sungai Derhaka - Sejam yang lalu
Kementerian Dalam Negeri (KDN) malam tadi menjelaskan 3 sebab penggantungan permit penerbitan akhbar harian The Edge dan The Edge Financial Daily untuk tempoh 3 bulan bermula 27 Julai ini. Pertama, tajuk dan cara pelaporan serta pemberitaan kedua-dua penerbitannya menimbulkan persoalan dan persepsi negatif kepada masyarakat terhadap syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang seterusnya berkait dengan kerajaan dan kepimpinan negara. Kedua, laporan yang diterbitkan turut bersumberkan maklumat yang diragukan dan belum ditentukan kesahihannya, yang mungkin menggemparkan fikiran... lagi »

PAS perlu ubat 'cirit-birit mulut' kata Mahfuz

Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - Sejam yang lalu
Ketika tahap sokongan pengundi bukan Melayu - terutamanya komuniti Tionghua - semakin merosot, PAS tidak bertindak bijak sebaliknya menghamburkan "cirit-birit mulut" yang belum terubat. Bekas Ketua Penerangan PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, PAS wajar menumpukan usaha mengawal pengundi teras - iaitu Melayu Islam - agar tidak hilang atau merosot menjelang pilihan raya umum ke-14. Pada masa sama, kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu, PAS berusaha memulihkan kepercayaan pengundi bukan Melayu Islam khususnya masyarakat Tionghua. "Tetapi apa yang berlaku kesan di sebalik setiap perkataan yan... lagi »

Skandal 1MDB: Selepas Sarawak Report Dan The Edge, Siapa Mangsa Seterusnya?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
Secara umumnya ramai yang tidak setuju dengan tindakan kerajaan menggantung permit penerbitan akhbar The Edge selama tiga bulan hanya semata-mata kerana laporan yang disiarkannya mengenai 1MDB. Tindakan itu menggambarkan kerajaan sedang mengambil langkah ke belakang dari segi kebebasan rakyat memperolehi maklumat, tidak sedia dikritik dan memalukan dirinya sendiri lantaran tidak upaya memberi penjelasan mengenai apa yang disiarkan oleh akhbar tersebut, lalu menggunakan kuasa yang ada sebagai pelindung. Tambahan lagi, beberapa hari lalu, sebaik menyiarkan laporan mengenai urusniag... lagi »

" VIDEO IBRAHIM ALI GELAK SAKAN KATAKKAN GENG HARAPAN BARU "

tikaq buloh pada tikaqbuloh blog - Sejam yang lalu
Sakan pak brahim kita gelak, dia merasa geng dia dah semakin ramai selepas ini. Kah kah kah kah.

Skandal 1MDB: Seorang lagi pengarah urusan firma pembinaan direman empat hari

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
[image: Kes 1MDB: Seorang lagi pengarah urusan firma pembinaan direman empat hari] [image: close] *The content may have been removed, or is temporarily unavailable.* *We apologize for the inconvenience. Please try again later. * *PUTRAJAYA*: Seorang lagi individu berpangkat "Datuk" ditahan reman empat hari mulai Sabtu bagi membantu siasatan berhubung akaun syarikat SRC International Sdn Bhd, sebuah entiti yang dikaitkan dengan syarikat pelaburan strategik negara, 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Pengarah urusan sebuah syarikat pembinaan dan pembangunan yang berusia 48 tahun it... lagi »

Tanggungjawab The Edge lapor mengenai Skandal 1MDB, kata Azmin

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
The Edge akan gagal dalam tugasnya jika ia tidak melaporkan mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB), kata Menteri Besar Selangor Azmin Ali yang menyifatkan masalah berkaitan syarikat milik negara itu "ibu kepada segala skandal". Dalam satu kenyataan, Azmin berkata, keputusan Kementerian Dalam Negeri (KDN) menggantung lesen penerbitan The Edge dan The Edge Financial Daily bukan sahaja satu serangan ke atas kebebasan akhbar, tetapi juga ke atas hak rakyat untuk mendapat maklumat. "Kami merasakan tidak masuk akal untuk KDN mengatakan laporan media itu memudaratkan kepentingan aw... lagi »

Skandal 1MDB: Tiada menteri peduli benar atau salah, kata DAP

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
DAP hari ini bertanya jika tiada lagi integriti atau kesedaran moral yang tinggal di hati menteri Kabinet apabila Putrajaya menyalahgunakan undang-undang negara bagi melindungi penjenayah. Mengulas mengenai penggantungan akhbar mingguan The Edge dan harian The Edge Financial Daily, Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP Tony Pua berkata, rakyat menjangkakan sekurang-kurangnya beberapa menteri berkecuali daripada tindakan Putrajaya yang bermuka-muka. Pua berkata, Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin dan Ketua Pegawai Eksekutif Pemandu Datuk Idris Jala nampak "lebih bijak" daripada yang... lagi »

Salur maklumat melalui media hanya undang huru-hara, kata ketua polis negara

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
[image: Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, membuat pendedahan melalui media hanya mengundang huru-hara. – Screenshot Twitter, 25 Julai, 2015.] Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, membuat pendedahan melalui media hanya mengundang huru-hara. Pemberi maklumat hanya dilindungi undang-undang apabila mereka menggunakan saluran yang betul untuk mendedahkan salah laku, kata Tan Sri Khalid Abu Bakar hari ini, sehari selepas Kementerian Dalam Negeri menggantung The Edge Weekly dan The Edge Financial Daily berhubung laporannya mengenai 1Malaysia Development... lagi »

The Edge - Kami Lakukan Untuk Buktikan Rakyat Malaysia Ditipu AS$1.83 Billion Benar, kami perdaya bayar Justo - The Edge Media Group

atsixty pada ZAKRI ALI - Sejam yang lalu
*Kami tidak melakukan sebarang kesalahan dan bersedia membantu penyiasat tidak seperti beberapa pihak yang seolah-olah sudah menghilangkan diri. KUALA LUMPUR: Kami merujuk kepada berita akhbar Singapura, Straits Times (ST) hari ini (24 Julai) di mana Andre Xavier Justo menuduh kami tidak membayar kepadanya apa yang dipersetujui bagi maklumatdiberi berhubung skandal usaha sama 1Malaysia Development Berhad (1MDB)-PetroSaudi.Pertama, kami mengatakan wartawan ST pasti mempunyai hubungan "kuat" sehingga diberi akses kepada Justo di penjara Bangkok, sed... lagi »

Ironi undang-undang dan politik dalam skandal 1MDB di muka depan akhbar

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 2 jam yang lalu
[image: Muka depan akhbar The Star hari ini yang memberi tumpuan kepada 2 berita mengenai 1MDB yang memperlihatkan ironi isu itu. – 25 Julai, 2015.]Muka depan akhbar berbahasa Inggeris The Star hari ini memaparkan 2 cerita berbeza - bank pusat memburu 2 individu dipercayai bekas rakan taikun Low Taek Jho, dan lesen penerbitan The Edge digantung. Pertindihan itu menunjukkan ironi undang-undang dan politik dimainkan dalam skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Dari satu segi, Bank Negara Malaysia (BNM) dan penyiasat pasukan petugas khas terdiri daripada pegawai tinggi kerajaan s... lagi »

Wakil rakyat PAS Selangor sertai GHB, enggan letak jawatan

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 2 jam yang lalu
Wakil rakyat PAS di Selangor yang menyertai Gerakan Harapan Baru (GHB) menolak desakan beberapa pemimpin PAS yang menggesa supaya meletakkan jawatan atas alasan undi yang diperoleh mereka berdasarkan sokongan Pakatan Rakyat (PR) walaupun bertanding atas tiket parti Islam itu. Ahli Parlimen Kota Raja Dr Siti Mariah Mahmud (gambar, kanan) berkata, tidak ada sebab beliau berbuat demikian kerana dirinya masih ahli PAS yang sah dan GHB bukan satu entiti parti politik. Katanya, undi majoriti 29,000 yang diperoleh adalah berdasarkan rakyat yang memilih PR dan bukan hanya terhad daripada ah... lagi »

1MDB

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 2 jam yang lalu
Amin Ahmad Isu 1MDB terus hangat dibincangkan sehingga kini. Meskipun dakwaan yang dibuat cukup serius, ia tidak kelihatan akan selesai dalam tempoh terdekat. Apa yang pasti, dakwaan Tun Dr Mahathir Mohamad adalah dalang di sebalik pendedahan isu 1MDB ini hampir pasti menjadikan pergeseran perdana menteri dengan mantan perdana menteri itu tidak akan dapat dibaiki lagi. Namun, meskipun sama-sama menghalakan serangan terhadap kerajaan, khususnya kepada PM yang juga pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB, kelompok penyokong pembangkang dan Dr Mahathir mempunyai objektif yang sama tetapi berbez... lagi »

G18: Membakar diri di tengah nyalaan api

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 2 jam yang lalu
Khairol Najib Hashim Itulah ungkapan yang boleh saya ungkapkan kepada kalian. Tulisan ini bukanlah untuk mengampu atau menyanjung kalian, tetapi sebagai coretan kata untuk kalian daripada anak muda kampung yang kerdil ini untuk melihat sebuah negara yang lebih demokratik, aman, sejahtera dan Islam sebagai dasar dalam kehidupan. G18, kalian memang tidak asing dalam hati kawan mahupun lawan. Tiap-tiap perihal penindasan rakyat, muka kalian lah yang akan tampil awal, dan istiqamah sehingga ianya berjaya. Lokap, penjara dan pusat tahanan itu sebagai teratak yang kalian idamkan . Herdika... lagi »

Mampukah Pakatan 2.0 ke Putrajaya tanpa PAS?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 2 jam yang lalu
Abdul Muntaqim Abu Bakar Baru-baru ini Lim Kit Siang mengumumkan perbincangan berkenaan penubuhan gabungan baru pakatan pembangkang sedang berjalan tanpa melibatkan PAS. Manakala Khalid Samad pula memaklumkan, Gabungan Harapan Baru (GHB) bersedia menggantikan PAS dalam pakatan baru tersebut. Perkembangan ini sebenarnya tidaklah mengejutkan, melihatkan krisis yang berlaku dalam Pakatan Rakyat dalam tempoh setahun setengah ini. Justeru itu, penubuhan PR 2.0 tidak dapat dielakkan bagi menghadapi PRU-14 yang dijangkakan berlaku dalam tempoh dua tahun ini. Namun begitu perlu dianalisis ad... lagi »

Jangan Tertekan Sampai Tak Lalu Makan - Oleh Kadir Jasin

atsixty pada ZAKRI ALI - 2 jam yang lalu
* [image: Jangan Tertekan Sampai Tak Lalu Makan] * *NAK salahkan orang kita naik angin, emosional dan jadi tak tentu arah pun tak boleh juga. Memang keadaan dalam negara kita kacau-bilau. Politik huru-hara dan ekonomi tak tentu hala.* *Tapi, alhamdulillah ada lagi orang kita yang boleh buat jenaka dan gelak ketawa. Orang Utara kata, buat lawak atau kelolo.* *Kelolo, bukan koro. Koro penyakit yang serang orang lelaki sampai hilang kejantanan dan segala keberanian (Baca di sini).* *Semalam saya minum teh dengan seorang ahli parlimen pembangkang. Mulai 26 Jun lalu, saya boleh minum ... lagi »

Rafizi saman balas Najib dan Rosmah Mohamad Fadli

atsixty pada ZAKRI ALI - 2 jam yang lalu
[image: rafizi-saman] *Tindakan itu katanya, bagi mendidik rakyat supaya tidak takut dengan ugutan dan tindakan saman yang menjadi senjata utama Najib* *PETALING JAYA: Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Rafizi Ramli berkata dia telahpun memfailkan saman balas terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor.* *Katanya, saman balas itu bagi mendidik rakyat supaya tidak takut dengan ugutan dan tindakan saman yang menjadi senjata utama Najib.* *“Oleh itu, saya telah menyaman kembali Najib dan Rosmah dalam tuntutan balas kerana tindakan saman ... lagi »

Apa dah jadi dengan PAS Selangor.....?

Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - 2 jam yang lalu
Wakil rakyat PAS Selangor sertai GHB, enggan letak jawatan OLEH JAMILAH KAMARUDIN Wakil rakyat PAS yang menyertai Gerakan Harapan Baru (GHB) berpendapat, tidak ada sebab untuk mereka meletakkan jawatan kerana mereka bukan dipilih daripada kalangan ahli PAS sahaja. – Gambar fail The Malaysian Insider, 25 Julai, 2015. Wakil rakyat PAS di Selangor yang menyertai Gerakan Harapan Baru (GHB) menolak desakan beberapa pemimpin PAS yang menggesa supaya meletakkan jawatan atas alasan undi yang diperoleh mereka berdasarkan sokongan Pakatan Rakyat (PR) walaupun bertanding atas tiket parti Islam... lagi »

ANGIN PERUBAHAN

Admin Direktori Blog pada BLOG - BLOG PRO POLITIK - 2 jam yang lalu
ANGIN PERUBAHAN ------------------------------ - Bai'ah Jadi Calon PAS, Mungkin 11 Orang Wakil Rakyat PAS Itu Terlupa Tonton Video Ini - Kebenaran Makin Terserlah, Dato Sri @NajibRazak Tabah & Terus Pimpin Negara #KekalNajib - Xavier Justo Ditawar RM7,.6 Juta Untuk Jual Maklumat, Dalang Konspirasi Semakin Terbongkar Bai'ah Jadi Calon PAS, Mungkin 11 Orang Wakil Rakyat PAS Itu Terlupa Tonton Video Ini Posted: 24 Jul 2015 09:30 AM PDT Kebenaran Makin Terserlah, Dato Sri @NajibRazak Tabah & Terus Pimpin Negara #KekalNajib Posted: 24 Jul 2015 08:44 A... lagi »

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

Admin Direktori Blog pada BLOG - BLOG PRO POLITIK - 2 jam yang lalu
WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI ------------------------------ - Anwar seru rakyat bersatu selamatkan negara - Hadi dan Najib sama-sama terdesak untuk pagar diri - LAGI DIKATA...LAGI MENDAPAT SAMBUTAN-PROGRAM ESOK DAN LUSA-HADI PUNCA PAKATAN REBAH - CUBA ANDA KOMEN APA KATA PENYOKONG ULAMA BILA PENUBUHAN GHB....LUNAKNYA MENGATA ORANG..... - Hubungan PAS - DAP: Dulu Semua OK, Sekarang Semua Tak Boleh! Anwar seru rakyat bersatu selamatkan negara Posted: 24 Jul 2015 06:40 AM PDT Anwar seru rakyat bersatu selamatkan negaraKUALA LUMPUR 22 JULAI: Ketua Umu... lagi »

Kenyataan tak berapa cerdik Mursyidul am PAS dibidas oleh Mujahid

kerengga pada KERENGGA - 3 jam yang lalu
Jangan sebut gaji haram, anda yang kecewakan rakyat, kata Mujahid kepada PAS LOOI SUE-CHERN Kalau dengan menyertai Gerakan Harapan Baru (GHB), ia membuatkan gaji wakil rakyat PAS haram, bagaimana pula dengan gaji mereka yang hanya mendiamkan diri apabila Pakatan Rakyat (PR) tumbang, soal Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa. Ahli Parlimen Parit Buntar itu, yang kini pengerusi protem GHB Pulau Pinang

RAKYAT MARHAEN

Admin Direktori Blog pada BLOG - BLOG PRO POLITIK - 3 jam yang lalu
RAKYAT MARHAEN ------------------------------ - 5 Minit di Aidilfitri paling bermakna bagi Kak Wan - James Bond Malaya seronok menyanyi di majlis hari jadi ke 90 - Hentikan perbincangan isu Bai'ah serta-merta - Dr Mujahid Yusof - Penggantungan The Edge bukti kerajaan sembunyikan sesuatu, kata Cenbet - Penggantungan The Edge sahkan sangkaan wujud rasuah skala besar, kata Hakam - Jangan sebut gaji haram, anda yang kecewakan rakyat, kata Mujahid kepada PAS - Tak perlu letak jawatan jika sertai Harapan Baru - Dr Dzulkefly - Leman Raja Lawak teraj... lagi »

5 Minit di Aidilfitri paling bermakna bagi Kak Wan

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 3 jam yang lalu
[image: Wan Azizah]KUALA SELANGOR, 25 JUL: Hanya lima minit masa yang diperuntukkan untuk seorang lelaki bergelar suami, bapa dan datuk bertemu dengan isteri, anak serta cucunya. Masa yang diperuntukkan itu walaupun singkat tetapi cukup bermakna bagi Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sekeluarga. Isterinya yang juga Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, kesempatan yang singkat itu digunakan oleh mereka anak beranak untuk bersalaman dan bermaafaan sempena Hari Raya Aidilfitri. “Ketika itulah kami anak beranak berpeluang bertemu tanpa cermin penghadang dan ber... lagi »

KDN BERI TIGA ALASAN MENGAPA THE EDGE DIGANTUNG SELAMA 3 BULAN.

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - 3 jam yang lalu
*Kementerian Dalam Negeri (KDN)menjelaskan tiga sebab penggantungan permit penerbitan akhbar harian ‘The Edge’ dan ‘The Edge Financial Daily’.Dalam kenyataannya, Ketua Setiausaha KDN, Datuk Alwi Ibrahim menjelaskan tindakan itu dibuat berdasarkan tajuk serta cara pelaporan mengenai 1MDB, sumber makumat yang diragukan dan proses siasatan yang sedang dilakukan ke atas syarikat berkenaan.Atas alasan berkenaan akhbar itu akan digantung untuk tempoh tiga bulan bermula 27 Julai ini.Jelas Alwi lagi, tindakan itu dilakukan selepas pihaknya meneliti laporan yang disiarkan selain sur... lagi »

Penggantungan The Edge bukti kerajaan sembunyikan sesuatu, kata Cenbet

Anak Sungai Derhaka pada Anak Sungai Derhaka - 3 jam yang lalu
Kesahihan kerajaan dipersoalkan kerana ia memilih untuk menggantung dua penerbitan yang mengkritik firma pelaburan 1Malaysia Development Bhd (1MDB), memberikan gambaran yang ada sesuatu yang hendak disembunyikannya, kata Centre For A Better Tomorrow (Cenbet). Dalam satu kenyataan lantang hari ini, Cenbet berkata penggantungan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) itu juga merupakan satu salah guna kuasa dalam usaha mendiamkan suara yang membangkitkan mengenai penyelewengan dalam kerajaan. Katanya, kedua-dua penerbitan itu menimbulkan kebimbangan yang sah ke atas berhubung penggunaa... lagi »

Mujahid Jawab Haron Din Isu Gaji & Elaun Haram -Ulasan GB

Green Boc pada KELAB GREENBOC - 3 jam yang lalu
J*angan sebut gaji haram, anda yang kecewakan rakyat, kata Mujahid kepada PAS* Kalau dengan menyertai Gerakan Harapan Baru (GHB), ia membuatkan gaji wakil rakyat PAS haram, bagaimana pula dengan gaji mereka yang hanya mendiamkan diri apabila Pakatan Rakyat (PR) tumbang, soal Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa. Ahli Parlimen Parit Buntar itu, yang kini pengerusi protem GHB Pulau Pinang, menuduh kepimpinan PAS gagal mengambil berat mengenai rakyat dan gabungan pembangkang. Beliau bertanya, tidakkah itu bermakna gaji mereka juga haram kerana turut mendapat manfaat daripada sekutu mereka den... lagi »

Gantung The Edge dan The Edge Financial tidak selesai masalah

mso.im pada . - 3 jam yang lalu
*ULASAN* *KDN* menerusi Ketua Setiausaha Kementerianya Alwi Ibrahim memberi tiga sebab kenapa penggantung ke atas The Edge Weekly dan The Edge Finacial Daily digantung selama tiga bulan bermula 27 Julai. *Nazir Razak*Pertama menurut Alwi, kerana cara dan laporan kedua akhbar itu memberi persepsi buruk kepada syarikat 1MDB yang ada kaitan langsung dengan kerajaan Malaysia. Kedua kerana, maklumat yang dilaporkan meragukan dan belum disahkan dan ia menggemparkan pemikiran umum dan mungkin boleh mendatangkan kemudaratan awam. laporan yang diterbitkan turut bersumberkan maklumat yang d... lagi »

James Bond Malaya seronok menyanyi di majlis hari jadi ke 90

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 jam yang lalu
Berusia 90 tahun tetapi tetap bergaya, kekal tajam dalam penelitian dan 'bahaya' - mungkin itu yang dapat digambarkan pada penampilan James Bond istimewa di majlis meraikan Tun Dr Mahathir Mohamad di Kuala Lumpur malam tadi. Bertemakan *A Night Of Stars*, bekas perdana menteri itu tampil dengan kemas bergaya. Sekeping poster diinsprasikan daripada filem ejen polis paling glamor di dunia terpapar di ruang sambutan. Ia diambil daripada filem ke-23 Bond, *Skyfall* lakonan Daniel Craig. Turut dipaparkan poster filem *Love Is All You Need* dengan gambar Mahathir dan isterinya Tun Dr S... lagi »

Hentikan perbincangan isu Bai'ah serta-merta - Dr Mujahid Yusof

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 jam yang lalu
*GEORGE TOWN*: Pengerusi jawatankuasa interim Gerakan Harapan Baharu (GHB) Pulau Pinang Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa meminta isu sumpah bai’ah talak tiga oleh semua wakil rakyat PAS tidak diperbesarkan sebaliknya perlu dihentikan segera. Beliau berkata, perkara itu seharusnya dibincangkan secara mendalam membabitkan individu yang berkelayakan dan bukannya dihebahkan sehingga boleh mencetuskan salah faham dan kekeliruan seterusnya memburukan imej Islam itu sendiri. “Saya minta jangan mainlah isu bai’ah ini kerana ini ada sangkut baik dengan syariat, kalau orang awam tak tahu apa tak... lagi »

Penggantungan The Edge bukti kerajaan sembunyikan sesuatu, kata Cenbet

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 jam yang lalu
Kesahihan kerajaan dipersoalkan kerana ia memilih untuk menggantung dua penerbitan yang mengkritik firma pelaburan 1Malaysia Development Bhd (1MDB), memberikan gambaran yang ada sesuatu yang hendak disembunyikannya, kata Centre For A Better Tomorrow (Cenbet). Dalam satu kenyataan lantang hari ini, Cenbet berkata penggantungan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) itu juga merupakan satu salah guna kuasa dalam usaha mendiamkan suara yang membangkitkan mengenai penyelewengan dalam kerajaan. Katanya, kedua-dua penerbitan itu menimbulkan kebimbangan yang sah ke atas berhubung penggunaan... lagi »

Penggantungan The Edge sahkan sangkaan wujud rasuah skala besar, kata Hakam

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 jam yang lalu
Keengganan Putrajaya menjawab tuduhan yang dibuat terhadap syarikat sarat hutang 1Malaysia Development Bhd (1MDB) hanya mengesahkan syak wasangka rakyat mengenai wujudnya rasuah pada skala besar, kata Persatuan Kebangsaan Hak Asasi Manusia (Hakam) mengutuk penggantungan The Edge dan The Edge Financial Daily oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN). Presiden Hakam Datuk Ambiga Sreenevasan berkata, penggantungan 3 bulan bagi kedua-dua penerbitan itu satu percubaan terang-terangan menutup wacana awam yang amat diperlukan berhubung satu isu penting – berbilion ringgit wang pembayar cukai sed... lagi »

Jangan sebut gaji haram, anda yang kecewakan rakyat, kata Mujahid kepada PAS

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 jam yang lalu
Kalau dengan menyertai Gerakan Harapan Baru (GHB), ia membuatkan gaji wakil rakyat PAS haram, bagaimana pula dengan gaji mereka yang hanya mendiamkan diri apabila Pakatan Rakyat (PR) tumbang, soal Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa. Ahli Parlimen Parit Buntar itu, yang kini pengerusi protem GHB Pulau Pinang, menuduh kepimpinan PAS gagal mengambil berat mengenai rakyat dan gabungan pembangkang. Beliau bertanya, tidakkah itu bermakna gaji mereka juga haram kerana turut mendapat manfaat daripada sekutu mereka dengan PR sebelum ini. Mujahid berkata, isu dimainkan bagi menentang GHB, yang di... lagi »

Perghhh !!! Akhirnya ISTERI Beru Tahu Kenapa Suaminya Menonton Video.. S.e...

Abu Luqman pada Media Orang Kampung - 4 jam yang lalu
Sedang si suami tengah khusyuk melayan filem biru di dalam bilik, tiba-tiba datang isterinya membuka pintu bilik dan menjengah, "Astagfirullah al azim abang! Apa awak ni tengok benda-benda kotor macam ni? Tak baik, berdosa, tak elok! Tak elok untuk keturunan." Si isteri membebel memberikan tazkirah, ceramah, hadis dan ayat-ayat terjemahan Quran dari petikan surah-surah. Suaminya pula

Haji Hadi ponteng, halal belaka?

Alhusseyn Alhusseyn pada HARAPAN DAN IMPIAN BARU - 4 jam yang lalu
Ditulis oleh Presiden PAS...Betul ke dia mendengar dan menekuni pembentangan Bajet 2015? Korang pernah tak dengar Hj Hadi berceramah pasal bajet? Wakil rakyat PAS yang mendukung perjuangan Gerakan Harapan Baru (GHB) haram menikmati gaji dan elaun mereka kerana kerusi yang dimenangi adalah berdasarkan tiket parti Islam itu, kata Datuk Dr Haron Din. Mursyidul am PAS itu berkata, ini kerana semua wakil rakyat dan calon yang dipilih bertanding dalam pilihan raya sudah berikrar untuk setia dalam perjuangan dan tidak khianat kepada parti. - baca lagi di sini Apakah Ahli parlimen progre... lagi »

Berani saman Harakahdaily, tapi tak berani saman WSJ Khairil Ashraf

atsixty pada ZAKRI ALI - 4 jam yang lalu
[image: najib] *Pas membandingkan reaksi Perdana Menteri yang pantas menyaman Harakahdaily tetapi masih belum membuat apa-apa keputusan terhadap WSJ yang membawa impak lebih besar.* *PETALING JAYA : Pas mempersoal tindakan Datuk Seri Najib Tun Razak yang masih berdolak-dalih untuk menyaman Wall Street Journal (WSJ) yang melaporkan RM2.6 bilion disalurkan ke akauan peribadinya.* *Tindakan melengah-lengahkan Najib berbeza dengan tindakan pantasnya menyaman media pembangkang, Harakahdaily.* *Timbalan Presiden Pas, Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, kesan laporan WSJ yang disiarkan dalam... lagi »

Tak perlu letak jawatan jika sertai Harapan Baru - Dr Dzulkefly

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 jam yang lalu
[image: Dr Dzulkefly Ahmad] Gerakan Harapan Baru mempertahankan mana-mana wakil rakyat Pas yang mahu menyertai NGO itu agar tidak perlu meletakkan jawatan. Setiausahanya, Dr Dzulkefly Ahmad berkata, ini kerana kemenangan mereka bukan hanya bersandarkan kepada tiket Pas semata-mata. “Sebagai contoh, di kawasan itu ada 5,000 ahli Pas tetapi mereka menang dengan 9,000 undi. Ini bermakna yang menyokong mereka bukan sekadar ahli Pas, tetapi rakyat. “Kita juga tidak tahu apa sebab sebenarnya mereka menyokong wakil rakyat itu. Ada calon diangkat sebab nama mereka sendiri, sebab parti d... lagi »

Leman Raja Lawak terajui Harapan Baru Sik

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 jam yang lalu
[image: Sulaiman Ibrahim] ALOR SETAR - Bekas ahli jawatankuasa Lajnah Politik Pemuda Pas Pusat, Sulaiman Ibrahim atau lebih dikenali dengan nama Leman Raja Lawak dilantik sebagai peneraju Harapan Baru di Sik. Menurut beliau, Harapan Baru Sik antara kawasan paling aktif di Kedah akan mengorak langkah lebih fleksibel dan berhemah dalam mendekati rakyat marhaen di setiap perkampungan dengan membawa semangat perjuangan baharu. “Kita memahami masalah dihadapi rakyat yang merasai tekanan ekonomi dan isu lain yang masih belum diselesaikan oleh mana-mana pihak. “Kelompok rakyat yang mas... lagi »

KES DUA DISYAKI MENCURI LEMBU DIPAKSA MAKAN NAJIS LEMBU DAN KERETA MEREKA DIBAKAR .... LIMA INDIVIDU TERLIBAT DITAHAN POLIS.

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - 4 jam yang lalu
*Lima individu ditahan berhubung kes dua lelaki yang disyaki mencuri lembu dibelasah, dipaksa makan najis lembu dan kereta mereka dibakar di Felda Jengka 17, Maran pada Rabu lalu.Ketua Polis Daerah Maran, Deputi Superintendan Mat Rizal Mat Razi berkata mereka ditahan di Jengka 15 dan Jengka 17, semalam.Beliau berkata seorang daripada dua mangsa yang dipukul itu telah dibenarkan pulang dari Hospital Bandar Jengka manakala seorang lagi dipindahkan ke Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh bagi menjalankan pembedahan tangan.“Namun setakat ini belum terdapat laporan po... lagi »

Tidak mustahil The Edge tipu rakyat Malaysia – Rahman Dahlan ? - Khairil Ashraf

atsixty pada ZAKRI ALI - 5 jam yang lalu
[image: RAHMAN-DAHLAN_the-adge_1mdb_600] *Sebuah organisasi berita tidak akan membayar untuk mendapatkan maklumat dan tidak sepatutnya menipu dalam mendapatkan maklumat.* *PETALING JAYA: Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional (BN), Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata tidak mustahil untuk akhbar The Edge menipu seluruh rakyat Malaysia.* *Ini kerana, katanya, akhbar itu telah melakukan perkara yang sama iaitu berbohong kepada penjenayah licik, Xavier Andre Justo bagi mendapatkan maklumat mengenai laporan syarikat kontroversi 1Malaysia Development Berhad (1MDB).* *“Sebuah orga... lagi »

Najib Terkedu Dengan Berita Ini?

Addin Deen pada Addin - 5 jam yang lalu
*Adik Najib Serang KDN.* Adik perdana menteri Datuk Seri Nazir Razak tidak terkecuali menyatakan rasa tidak senang dengan tindakan Kementerian Dalam Negeri mengenakan tindakan ke atas The Edge Media Group hari ini. Nazir yang juga Pengerusi CIMB Group - salah satu rangkaian perbankan terbesar di Malaysia - berpendapat penggantungan permit bukan langkah yang betul untuk diambil. "Saya mengutuk penggantung (permit akhbar) dan bersimpati dengan kakitangan yang terjejas. "Laporan 1MDB baru-baru ini kelihatan luar biasa tetapi jika ada kecacatan maka perbetulkan ia atau ambil tindaka... lagi »

Tindakan kerajaan akan buat rakyat lagi marah – Ibrahim Ali Mohamad Fadli

atsixty pada ZAKRI ALI - 5 jam yang lalu
[image: ibrahim_ali] *Kerajaan seharusnya menumpukan siasatan terhadap skandal 1MDB bukannya menimbulkan isu lain.* *KUALA LUMPUR: Menggantung penerbitan akhbar dan menyekat pembangkang ke luar negara hanya akan membangkitkan lagi kemarahan rakyat terhadap kerajaan.* *Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali berkata, kerajaan sepatutnya menyelesaikan masalah 1MDB bukannya menimbulkan masalah lain.* *“Saya tak kata secara total saya tak setuju, tetapi kerajaan tidak patut menggantung The Edge hanya kerana mereka mendedahkan bukti scandal 1MDB.* *“Ada tindakan keras, rakyat sokong namun... lagi »

Dua Rakan Jho Low Ini Dikehendaki Bank Negara (Gambar)

kerengga pada KERENGGA - 6 jam yang lalu
PETALING JAYA: Bank Negara Malaysia (BNM) sedang mengesan dua individu yang mempunyai kaitan dengan ahli perniagaan Low Teak Jho atau Jho Low bagi membantu siasatan mengikut Akta Kawalan Pertukaran Wang 1953. BNM memuatnaik poster membabitkan Casey Tang Keng Chee, 50 dan Jasmine Loo Ai Swan, 42 menerusi laman Facebooknya bagi mendapatkan maklumat berkaitan mereka. Keng Chee adalah

Dr Mahathir ucap ‘selamat bersara dengan aman’, Sempena ulang tahun Najib

kerengga pada KERENGGA - 6 jam yang lalu
MD IZWAN Tun Dr Mahathir Mohamad berharap Datuk Seri Najib Razak akan bersara daripada jawatannya sebagai perdana menteri dengan aman. Tun Dr Mahathir Mohamad membuat ucapan selamat hari lahir kepada Datuk Seri Najib Razak secara sinis dengan mengharapkan perdana menteri bersara dengan aman dan menikmati persaraannya. Najib yang kini sedang berdepan kemelut dengan pentadbirannya dan

'Skyfall' versi Malaysia, Dr Mahathir jadi agen 007

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 6 jam yang lalu

GHB bukan parti serpihan PAS - Asmuni Awi

Alhusseyn Alhusseyn pada HARAPAN DAN IMPIAN BARU - 6 jam yang lalu
Gerakan Harapan Baru (GHB) adalah satu parti baru dan bukan parti serpihan PAS yang ditubuhkan individu kecewa dengan kekalahan pemilihan parti PAS. Penyelaras Sementara, GHB Perak, Asmuni Awi menegaskan GHB adalah satu parti politik baru yang diwujudkan untuk mengisi kekosongan yang ditinggalkan PAS dalam Pakatan Pembangkang dengan tujuan meneruskan agenda Pakatan sebelum ini. Menurut beliau GHB mempunyai visi yang berlainan dan bertujuan untuk mewujudkan sebuah pakatan pembangkang yang baharu selepas PAS menamatkan hubungannya dengan DAP. “Kita mempunyai visi kita tersendiri,... lagi »

Kisah Nabi Sulaiman Dengan Seorang Pemuda | KISAH NYATA KISAH BENAR

TraveloQue ByQueAchmad pada Que Achmad menulis... - 6 jam yang lalu
*Kisah Nabi Sulaiman Dengan Seorang Pemuda | KISAH NYATA KISAH BENAR |* Selain seorang nabi, Sulaiman a.s. juga seorang raja terkenal. Atas izin Allah ia berhasil menundukkan Ratu Balqis dengan jin ifrit-Nya. Dia dikenali sebagai manusia boleh berdialog dengan segala binatang. *baca lagi klik TAJUK ENTRI ni* Dikisahkan, Nabi Sulaiman sedang berkelana antara langit dan bumi hingga tiba di satu samudera yang bergelombang besar. Untuk mencegah gelombang, ia cukup memerintahkan angin agar tenang, dan tenang pula samudera itu. Kemudian Nabi Sulaiman memerintahkan jin Ifrit menyelam ke sa... lagi »

Gambar Hantu Di Rakam Oleh Google Street View

Nas Rul pada dairishare - 6 jam yang lalu
Dipetik dari TechEBlog, Google Maps telah merakam gambar pemandangan jalanan selama beberapa tahun dan raksasa mesin pencari itu telah merakam objek menarik. Objek ini ditangkap di lokasi yang berada di atas tasik Switzerland. Website TechEBlog memberikan maklumat mengenai langkah-langkah untuk melihat secara langsung penemuan objek tersebut. Anda boleh melihat sendiri dengan melakukan copy dan paste kordinat lokasi 47.110579, 9.227568. Lakukan zoom-in hingga anda berada di 'street view'. Selepas itu anda boleh melihat objek misteri tersebut. Objek aneh tersebut kelihatan blur pad... lagi »

Kenyataan Haron Din pra-matang, kata Mujahid - Faiz Zainudin FMT

atsixty pada ZAKRI ALI - 6 jam yang lalu
[image: mujahid-rawa-harun-din] *Kemenangan wakil rakyat Pas bukan bergantung sepenuhnya kepada undi ahli Pas tetapi penyokong Pakatan Rakyat.* *PETALING JAYA: Datuk Mujahid Yusof Rawa berkata kenyataan Datuk Dr Haron Din pra-matang apabila menyifatkan wakil rakyat Pas yang mendukung perjuangan Gerakan Harapan Baru (GHB) haram menikmati gaji dan elaun sebagai wakil rakyat Pas.* *Ahli Parlimen Parit Buntar itu berkata, kenyataan Mursyidul Am Pas itu terlalu awal kerana mereka masih ahli Pas dan belum menubuhkan parti baru.* *“Benda ini tak jadi parti lagi, agak pra-matang nak buat... lagi »

KPN, jangan ‘kantoi’ dan malukan Malaysia di Thailand, pesan DAP

atsixty pada ZAKRI ALI - 6 jam yang lalu
Dua Kali Gagal Jumpa Justo - IGP Jangan Malukan Negara *Pengerusi Biro Undang-undang DAP Gobind Singh Deo berkata, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar sepatutnya sedia maklum akan prosedur bagi bertemu bekas pengarah PetroSaudi International itu yang kini ditahan di Thailand atas tuduhan cuba memeras ugut majikannya, berhubung dokumen sulit berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB). – Gambar fail The Malaysian Insider, 24 Julai, 2015. Pengerusi Biro Undang-undang DAP Gobind Singh Deo menyeru Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar agar... lagi »

Ucapan khas Mahathir untuk Najib: Selamat bersara!

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 6 jam yang lalu


Tiada ulasan: