Jumaat, 31 Julai 2015

5697. Dari tetingkap hati, aku Rakyat Malaysia.

#
♡ ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ ♡


♡ السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه ♡

اللهُــــــم ۩★۩ صَـلٌ ۩★۩ علَى سَــيدنـا مُحـمَّـدْ ۩★۩ وعلَى آل ســيدنا مُحـمَّـدْ ۩★۩ كما صلٌيت علَى ســيدنـا إِبْرَاهِيـمَ ۩★۩ وعلَى آل سًــيدنــُا إِبْرَاهِيـمَ ۩★۩ وبارك علَى ُسَــيدنـُا مُحــمَّـدْ ۩★۩ وعلَى آل سَـيدنا مُحـمَّــدْ ۩★۩ كما باركت علَى سًـيدنا إِبْرَاهِيمَ ۩★۩ وعلَى آل ًسيدنا إِبْرَاهِيمَ ً۩★۩ فى الْعَالَمِينَ ۩★۩ إن ك حَمِيدٌ مَجِيدْ

♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ﷺ ♡ ♡  الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين
“”
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
استغفر الله لا إله إلا هو الذي الحي القيوم واتوب إليه
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ , مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ
الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى آله وصحبه أجمعين
سبحان الله وبحمده سبحان الله العظيم
آمين...آمين... آمين... ياالله يَآرَبْ آلٌعَآلَمِِيِن
ﺑِﺴْــــــــــــــــﻢِ ﺍﻟﻠﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮَّﺣِﻴْـــﻢ
 •
“”
Meja www.peceq.blogspot.com  

Ceramah politik kali pertama yang pernah aku hadiri ialah pada tahun Pilihanraya 1969. Zaman sekolah rendah lagi waktu itu. Zaman “Kapal Layar” Hadir bersama Allahyarham dan Allahyarhamah ibu bapa semasa hayatnya. Balik dari ceramah politik, rasa takut menyelubungi diri. Tidak pula aku kongsikan perasaan itu dengan ibu bapaku dan aku mengambil tindakan mendiamkan sahaja.

Sampai sekarang bila tiba Pilihan Raya Umum gaya gertakan, momokan dan menakut-nakutkan serta “Pemberian” sempena PRU masih berleluasa, cuma beza isunya sahaja mengikut peredaran zaman. Temanya tetap tidak pernah berubah. Waktu itulah “Ketuanan Melayu” dan “Islam” menjadi wadah pidato politik. Waktu itu kita minta apa sahaja, untuk desa, taman perumahan, sekolah dan segala bagai peruntukan “gampang” lulus. Itu yang terpahat dalam minda aku setiap kali PRU menjelma, sebab cara itu tidak pernah berubah sejak 1969. Waktu biasa jalan raya macam batas keledek pun tidak di ambil kisah. Bila PRU sampai ke malam menjelang esok hari mengundi masih lagi ada aktiviti penurapan jalan. 

Sejujurnya menurut analisa rambang peribadi, hendak tahu kawasan itu kubu kuat atau tidak parti pemerintah, kita jangan tengok banyak hal. Kita lihat rupa “Jalanraya Negeri/Persekutuan” Kalau tahun-tahun sebelumnya dengan tahun sekarang serupa sahaja keadaan kerosakannya tidak diperbaiki, itulah gambarannya kawasan itu kubu kuat mereka. Letak siapa sahaja calon “sure” menang punya. Sebab dalam kawasan itu ada beberapa perkampungan yang tegar memberi undi tanpa berbelah bahagi. Mungkin sebahagian besarnya tidak tahu pun apa itu  “Demokrasi BerParlimen dan Raja BerPerlembagaan” sebab terjerat dengan momokan. Itu sebab aku tidak rasa pelik kalau calon atau penyokong parti lain yang juga “Warganegara Malaysia” dihalang dari berkempen di tempat mereka. Sedangkan di kawasan itulah banyaknya bersarang “Pendatang” sebagai tenaga kerja dari luar negara, berkampung dan ada pula yang diterima sebagai ahli keluarga oleh sebab institusi pernikahan.

Menyentuh bab menakut-nakutkan “Nanti Malaysia jadi republik” macam Singapore (panggilan mereka untuk Singapura) dan aku tambah jadi republik macam sebahagian “Pulau Batu Putih” dan “Dua kawasan minyak yang diserah kepada Brunai” kalau undi parti lawan mereka. Semuanya terlepas dan diserah kedaulatan wilayah itu, angkara dan kerja siapa? Siapa yang khianat? Tidak cukup dengan itu undilah parti itu nanti Malaysia “tak ada Sultan dah” pada hal siapa yang pernah menghina dan memperlekeh Raja dan Sultan? Bila PRU nampakan taring palsu pejuang Raja BerPerlembagaan. 

Menyentuh lebel komunis yang selalu jadi mainan sesetengah penyokong tegar parti, mengapa tidak dilaporkan kepada pihak berkuasa kalau benar individu yang dimaksudkan komunis. Ketara sangatlah itu sekadar “canda” untuk menghina dan mempersenda sesama Warganegara Malaysia. 

Siapa yang beri taraf warganegara tanpa syarat sebelum 1957 dahulu kepada kaum China dan India? Bila PRU sewenang-wenang bermain-main dengan isu bangsa. Apakah itu tanda kekesalan pewaris parti berkenaaan? Sekarang anak mereka, cucu dan cicit mereka sah taraf sebagai warganegara Malaysia dan menjadi hak mereka memilih parti yang mereka suka sebab sistem demokrasi menghalalkannya. Mengapa ada sebahagian manusia yang senang-senang mengeluarkan kata-kata “kalau tak suka balik China atau India” 

Siapa khianati Melayu sebenarnya? Siapa khianati parti Melayu dan parti ISLAM lainnya sampai terkubur dan pemimpin mereka British penjajah penjarakan. Bila mengambil alih kuasa dari penjajah pemimpin parti saingan terus dipenjarakan. Siapa sebenarnya pejuang ISLAM dan benarkah mereka pejuang bangsa? Dekat hendak 1 Syawal 1436 minyak petrol pun naik harga sedangkan harga minyak global turun, sebabnya ialah nilai Ringgit Malaysia makin melemah. Tidak adil kalau dikatakan Malaysia tiada Pakar Ekonomi. Alhamdulillah 1 Ogos 2015 minyak petrol turun 10sen. Memujuk diri hingga ke dasar hati.

Akhir-akhir ini macam-macam skandal berlaku di Malaysia. Berbeza dengan Allahyarham Dato Harun Idris Bekas Menteri Besar Selangor “Be Gentleman” dan mudah-mudahan Allah mengampuni Allahyarham. Perasaan aku bila Singapura terlepas dari kedaulatan Malaysia, kenapalah waktu itu tidak sahaja diberi taraf autonomi seperti kisah Hong Kong dan Macau. Dulu mula-mula singkirkan Singapura ada yang mengata “tanah sekangkang kera, tak mana majunya” Sekarang lihatlah, sampaikan harga minyak petrol pun pernah bandingkan dengan negara jiran tersebut sebab hendak buktikan harga minyak gred C Malaysia masih murah. Petrol Singapura gred lebih baik dari Malaysia. Perbandingannya dari segi kelajuan yang pernah aku rasai buktinya, tuang RON95 Singapura, kemudian aku tuang RON97 Malaysia., kelajuan 100km sejam dengan R97 Malaysia dan dengan R95 Singapura capaiannya ialah 130km/jam. Ketara beza capaian kelajuannya mencecah 30km/jam. Aku lakukan untuk dapatkan result dari reseach peribadi. 

Selepas itu MSA pun dikuburkan. MSA ialah Malaysian Singapore Airlines. Aset Malaysia dalam MSA kecil. Malaysia menubuhkan MAS (Malaysian Airlines System) Kerajaan Malaysia waktu itu dengan penuh amanah menjenamakan dan memperkasa serta menjana MAS dengan jayanya walau pelbagai rintangan datang. Rosaknya MAS sebermula 1985 dan dengar khabarnya sekarang 2015 MAS semakin jahanam. Manakala saudara kembarnya SIA (Singapore International Airlines) semakin berkembang maju. Cerita terakhir beberapa tahun lepas kepentingan KTMB hingga ke Tanjung Pagar Singapura turut tergadai, dengan gantian tanah di Marina Bay Singapura secara perkongsian kepentingan dan usaha sama antara Kerajaan Malaysia dengan Pemerintah Singapura. Tangan-tangan siapakah mereka itu dan Alhamdulillah Limbang masih dalam kedaulatan Malaysia. 

Namanya sedap macam MAS singkatan emas. Bank Bumiputra Malaysia Berhad, akhirnya tinggal nama dan telah mengorbankan aset yang sangat besar jumlahnya (untuk perincian rujuk skandal BBMB/BMF/George Tan) ...In early 1983, the BBMB management discovered irregularities in the award of loans amounting to RM700 million by BMF to three property developers... turut terkorban Akauntan Terbilang Melayu Allahyarham Jalil Ibrahim di Hong Kong. Akhirnya jenama itu bertukar nama menjadi Bank Muamalat Malaysia Berhad dengan aset yang tidaklah sebesar BBMB dahulu. Kasihan kan aku sebagai Rakyat Malaysia yang pernah diberitahu setiap bulan PETRONAS top-up aset BBMB sebanyak RM50 juta sebulan. Akhirnya musnah ditangan siapa? Allah Maha Mengetahui dan Maha Mendengar rintihan hamba-Nya yang rasa dikhianati. Takziah kepada waris Allahyarham. Al Fatihah.

MISC Berhad was incorporated in 1968 as Malaysia International Shipping Corporation Berhad and is the leading international shipping line of Malaysia. Syarikat perkapalan Malaysia yang cukup gah satu masa dulu dan itulah antara aset Rakyat Malaysia yang dulunya amat menggembirakan aku secara peribadi, kini tinggal kenangan yang cukup merugikan harta warisan Rakyat Malaysia turun temurun dan kini yang tinggal hanyalah sampah-sampah keberhutangan dalam kerugian yang tidak tertampung. Armada MISC di waktu kegembilangan cukup besar, sayangnya kini hancur berkecai. Tangan-tangan siapakah yang menghancurkan gagasan Imam Malaysia terdahulu? Tangan parti yang sering dihina dan diperlekeh punya kerjakah menghancurkan aset Rakyat Malaysia. Kerana untuk terus berkuasa sebagai pendusta? Astaghfirullah. 

Entah apa khabarnya Airod Malaysia sekarang. Syarikat kejuruteraan kapal terbang dan ero angkasa. Kedaulatan di Angkasa Raya. Sejujurnya sakitnya hati aset negara hancur lebur oleh tangan-tangan jahat dan pendusta. Itu belum kisahkan nasib Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Tabung-tabung itu ini, ZAKAT, ANGKASA, Permodalan Nasional Berhad, Lembaga Urusan dan Tabung Haji serta kisah Allahyarham Tan Sri Yahya Ahmad Pengasas dan Pemilik Majoriti PROTON yang terbunuh bersama Allahyarhamah Isterinya dalam kemalangan helikopter dan meninggalkan anak-anak yang baru hendak meningkat dewasa. PROTON sekarang milik siapa? Masih majoriti milik keluarga Allahyarham kah? Takziah kepada famili Allahyarham dan Allahyarhamah dan Al Fatihah.

Agaknya kalau NON MUSLIM ada sistem zakat macam MUSLIM ramai kalangan dorang yang miskin terkeluar dari kepompong kemiskinan dan ekonomi golongan janda serta balu terbela. Amanah itu terlalu mahal buat sesetengah hamba Allah dan jalan dusta juga jadi pilihan. Nauzubillah.

PERWAJA Perwaja Steel Sdn Bhd is Malaysia's largest steel producer. It was established in 1982. It has two major plants in Kemaman, Terengganu, and Gurun, Kedah.

Perwaja is capable of producing 1,500,000 metric tonnes of steel annually, comprising billets, beam blanks and blooms. From these, rolling operations produce sections, H- and I- beams, bars, wire rods, channels, angles and nails.

BMF anak syarikat BBMB hancur kena tipu dan begitu juga dengan PERWAJA - Melayu mana yang membiarkan China menipu Rakyat Malaysia? Apakah ini semua kerana suratan dan kebetulan? Asal Melayu berniaga dengan China mesti Melayu kena tipu akhirnya? Rasis tetapi berhakikat. 

Secara peribadi Tahun 2015 adalah tahun ke 30 Malaysia banyak kecundang di bidang ekonomi, akibat kehancuran syarikat-syarikat berjenama milik Rakyat Malaysia. Termasuklah pelbagai skandal FTZ Pelabuhan Kelang dan Projek Lembu Kurung NFC atau dikenal dengan nama Skandal Lembu, yang menambah parahkan lagi susutnya jumlah aset Rakyat Malaysia. Sayang 1000 kali sayang, menangis keluar air mata darah pun kerugian itu pupus secara senyap-senyap ditelan masa. Allah ada pengadilan-Nya Yang Maha Adil. Allahu Akbar. 

Kalau sebut PUTRAJAYA hanya indah khabar dari rupa. Ingatkan itulah aset Rakyat Malaysia, rupa-rupanya Bangunan Kementerian itu ini yang tersergam indah milik PUTRAJAYA diPerbadankan. Semua kena bayar sewa macam sebelumnya kementerian melata di bangunan swasta di Kuala Lumpur. Hasilnya konsep PENSWASTAAN Kerajaan Malaysia sekadar lebih air dari tepung. Buat cekodok atau jemput-jemput pun tidak boleh. Kenderaan yang diguna pakai oleh kementerian semuanya atas nama sewaan daripada syarikat swasta. Aku tidak mahu soal milik siapa syarikat swasta itu? Andai ada benda atau perkara yang aku luahkan ini kedapatan tidak tepat, tolong betulkan secara berhemah mengikut acuan TAKWA dan IMAN. Tidaklah jadi seumpama Mak Menti Membaiki Labu

Sekarang nak google benda-benda tu banyak dah tiada. Tak tahulah mengapa. Terpaksa search ke sumber luar negara. Tetapi kena lebih banyak berwaspada. Alangkan kisah sejarah pun boleh diputar belitkan. Sampai tergamak mengkisahkan dalam filem Krisis Somalia dengan menafikan keberanian pejuang ISLAM Angkatan Tentera Malaysia yang menyelamatkan tentera mereka dari terbunuh free. Ketara sangat pendusta sebab hendak tunjukan kepada mata dunia betapa hebatnya tentera mereka yang hampir maut kalau tidak diselamatkan oleh pejuang Islam ATM, tank Pakistan pun lari lintang pukang tinggalkan Tentera Malaysia. Allah Maha Hebat.

Aku sayangkan Malaysia dan besar hasrat dalam doa, biarlah Imam atau Pemimpin Malaysia berpegang kuat kepada Taqwa dan Iman supaya Malaysia sentiasa dalam limpahan keberkatan dan rahmat Allah. JOHOR Negeri Paling Selatan Semenanjung Malaysia. Dululah Semenanjung Tanah Melayu. Sekarang pun tinggal nama sahaja. 

Antara tokoh-tokoh politik tanah air kelahiran Johor ialah Allahyarham Dato Onn bin Jaafar yang berkesempatan mengetuai UMNO di awal penubuhannya. Akhirnya terpinggir dari menjadi Perdana Menteri Tanah Melayu/Malaysia yang pertama. Dengan izin Allah Allahyarham Tun Hussein Onn, anak kepada Allahyarham Dato Onn bin Jaafar menjadi Perdana Menteri Malaysia ke 3. Perdana Menteri Malaysia yang ke 4 dan masih hidup sihat walafiat dewasa ini, mungkin masih ingat untuk menceritakan bagaimana peralihan kuasa antara Allahyarham dengannya sewaktu dulu, secara jujur dan ikhlas kerana Allah. Rupa-rupanya begitu getir cabarannya untuk orang Johor dinobatkan sebagai Perdana Menteri Malaysia berikutnya. Kegetiran itu turut dirasai oleh Tun Musa Hitam yang telah meletakan jawatan yang sebelumnya sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysai di zaman PM ke 4. Yang terkini Tan Sri Dato' Haji Muhyiddin Bin Haji Mohd. Yassin juga dari Johor telah disingkirkan dari jawatan TPM. Hidup Bangsa Johor. 

Tidak lengkap kalau catitan tentang Timbalan Perdana Menteri Malaysia ke 2 Allahyarham Tun Dr Ismail bin Abdul Rahman tidak turut disertakan, yang juga anak kelahiran JOHOR. Timbalan Perdana Menteri Malaysia ke 2 kembali ke Rahmatullah pada 2 Ogos 1973 semasa masih menyandang jawatan TPM.  

Allahyarham Tun Dr. Ismail semasa hayatnya pernah dilantik menjadi Duta Persekutuan Tanah Melayu yang pertama ke Amerika Syarikat pada tahun 1957 dan juga diberikan tauliah menjadi Duta negara ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Kedua-dua jawatan ini dipegang oleh beliau sehingga tahun 1959. Merupakan individu pertama dibenarkan membawa senjata ke dalam dewan perhimpunan PBB atas dasar memakai pakaian rasmi, baju Melayu bertanjak dan berkeris. (SUMBER)

Tengku Mahkota Johor bersuara sebagai Rakyat Malaysia pun ada orang politik melenting, marah sebab diperingat dan dipesan-pesan. Terkini TMJ bersuara lagi “Orang kalau dah nak lemas, tahi pun dicapainya” Siapa tawarkan diri untuk jadi Imam atau Pemimpin Negara? Untuk apa beria-ia menjadi pemimpin? Untuk kaya, untuk kuasa dan untuk pengaruh dunia? Kalau ISLAM dia jadi Imam atau pemimpin kerana Allah dan pastinya tidak akan sanggup jadi pemimpin yang dusta. Apa guna jadi pemimpin kalau bahasa “Haram Jadah” digunakan. ISLAM tidak ajar berbahasa demikian dan jauh sekali memberi isyarat lucah. 

BismillahirRohmanirRohim.
Sabda Nabi Muhammad.
اللَّهُمَّ مَنْ وَلِيَ مِنْ أَمْرِ أُمَّتِي شَيْئًا فَشَقَّ عَلَيْهِمْ فَاشْقُقْ عَلَيْهِ وَمَنْ وَلِيَ مِنْ أَمْرِ أُمَّتِي شَيْئًا فَرَفَقَ بِهِمْ فَارْفُقْ بِهِ
* *“ Ya Allah , barangsiapa yang mengurus urusan umat ku, lalu dia menyusahkan mereka, maka susahkanlah dia, dan sesiapa yang menguruskan perkara umat ku, lalu dia mengasihi mereka, maka kasihilah dia.”* * (Hadits Riwayat Muslim, Shohih Muslim, 9/351, no. 3407).


Sejujurnya Malaysia rosak sejak 1985.
In Syaa Allah bermanfaat.

Selaku Imam atau Pemimpin Malaysia Please Be Gentleman because Allah. 
Meja www.peceq.blogspot.com 

Wassalamu. 
“”    


Friday, July 31, 2015

Ketika Kiamat Sudah Dekat, Orang Tidak Lagi Mengucap Salam

ISLAM telah mengatur kehidupan ini dengan begitu indah. Bahkan ketika kita tersenyum kepada saudara kita, maka akan tercatat sebagai sedekah. Senyum yang menyenangkan disertai ucapan salam adalah salah satu hal yang seringkali Rasulullah lakukan terhadap sesiapa. Maka dari itu sudah seharusnya kita selaku umat Muslim meneladani sikap Rasulullah tersebut.

Mengucapkan salam sambil tersenyum ketika bertemu dengan sesama muslim akan menjadi awal hubungan yang baik bagi kita. Namun, ketika salam itu hanya terucap pada orang-orang tertentu, ini adalah salah satu tanda kiamat.

Allah SWT mensyaratkan ucapan salam sebagai tanda kasih sayang dan penjalin silaturahim. Kerana itu, anak kecil dianjurkan mengucapkan salam kepada orang yang lebih tua, orang kaya dianjurkan mengucap salam kepada orang miskin, baik kepada bangsa Arab, non Arab, berkulit putih, berkulit hitam dan lainnya. Secara umum, kita diperintahkan untuk mengucapkan salam kepada orang yang kita kenal ataupun yang tidak kitakenal.

Rasulullah SAW bersabda, "Kalian tidak akan masuk syurga sehingga kalian beriman, dan tidaklah kalian beriman hingga kalian saling mengasihi. Mahukah kalian aku tunjukkan satu amalan yang apabila dikerjakan dapat menyebabkan kalian saling mengasihi? Sebarkanlah salam di antara kalian. "

Di antara tanda Hari Kiamat adalah mengucapkan salam hanya kepada orang tertentu saja. Seseorang hanya mengucapkan salam kepada orang yang ia kenal saja, sedangkan kepada orang yang tidak ia kenal, ia tidak mengucapkan salam. Padahal, salah satu Sunnah yang diajarkan Nabi adalah mengucapkan salam kepada orang yang kita kenal maupun tidak kita kenal.

Abu al-Ja'ad menuturkan, bahawa Abdullah ibn Mas'ud bertemu seseorang. Orang itu berkata, "Assalamu'alaikum, wahai Ibnu Mas'ud." Abdullah ibn Mas'ud menjawab, "maha benar Allah dan Rasul-Nya. Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, 'Salah satu tanda kiamat adalah seseorang memasuki masjid, namun ia tidak melaksanakan solat dua rakaat, dan seseorang tidak mengucapkan salam kecuali kepada orang yang dikenalnya saja.' "

Dalam Shahih al-Bukhari dan Sahih Muslim disebutkan, bahawa ada seseorang bertanya kepada Rasulullah SAW, "Bagaimanakah Islam yang paling baik?" Nabi menjawab, "Engkau memberi makan dan mengucapkan salam kepada orang yang engkau kenal dan kepada orang yang tidak engkau kenal." [mila / islampos]

Sumber: KimatSudahDekat? / Dr. Muhammad al-'Areifi / Penerbit: Qisthi Press / 2011 / islampos.com

Sumber: http://detikislam.blogspot.com/2015/07/ketika-kiamat-sudah-dekat-orang-tidak_31.html. ?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FUHQdyX+%28Detik+Islam%29.

Terperangkap dalam terowong sejak 24 bulan lepas

Projek MRT
Projek MRT Kerja-kerja pembinaan hub pengangkutan awam laluan bawah tanah Mass Rapid Transit (MRT) sedang giat dilakukan. - Foto Bernama 

TATKALA rakan sebaya lain selesa bekerja di pejabat berhawa dingin, lain pula ceritanya bagi Izyan Syahirah Hasanuddin, 24, yang 'terperangkap' dalam terowong bawah tanah sejak 24 bulan yang lepas.

Terowong bawah tanah sedalam 30 meter itulah menjadi tempat beliau menghabiskan masa selama 12 jam setiap hari, dengan terpaksa bergelumang bau tanah yang kurang menyenangkan dan suhu yang sangat panas, hingga boleh mencabar fizikal dan mental sesiapa sahaja jika berada dalam kedudukan gadis kelahiran Besut, Terengganu ini.

Bagi Izyan Syahirah serta lebih 100 jurutera muda tempatan yang bersemangat waja, terlibat dalam projek mega terowong bawah tanah Transit Aliran Massa (MRT) adalah rutin harian kerja mereka.

Projek di bawah syarikat MMC-Gamuda Sdn Bhd, itu melibatkan pembinaan tujuh buah stesen iaitu KL Sentral, Pasar Seni, Merdeka, Bukit Bintang, Sentral, Pasar Rakyat, Cochrane dan Maluri.

Beliau sama sekali tidak menyangka akan memegang status sebagai jurutera muda seawal usia 22 tahun lebih-lebih lagi apabila diberikan kepercayaan untuk menjadi seorang daripada kumpulan yang mengendalikan projek berstatus mega ini.

"Projek yang membabitkan bahagian bawah tanah jarang dibangunkan di Malaysia dan bagi saya kenapa perlu lepaskan peluang sekali dalam seumur hidup begini?," katanya kepada Bernama ketika ditanya mengenai permulaan kariernya dalam industri pembinaan ini.

Terima tawaran

"Semasa sesi temuduga, sewaktu panel menyatakan saya akan ditawarkan bekerja dalam projek pembinaan terowong MRT, membuatkan saya tidak berfikir panjang dan terus menerima tawaran keemasan itu!," ujarnya yang bekerja di 'Pudu Launch Shaft', iaitu terowong alternatif yang dibuat khusus sekiranya berlaku kecemasan.

Sebaik sahaja berjaya menamatkan pengajian dalam Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), gadis ini banyak mencuba nasib dengan memohon banyak pekerjaan kosong yang kebanyakannya dalam prospek minyak dan gas serta pembinaan perumahan.

Walaupun menganggap sektor pembinaan terowong tidak begitu menonjol, namun beliau tetap menguatkan semangatnya untuk menerokai pengalaman baharu dalam bidang yang dimonopoli oleh kaum lelaki kebanyakannya warga asing.

Keluar dari zon selesa

"Saya akui kemahiran 'multi-tasking' amat diperlukan ketika melakukan tugas-tugas di dalam terowong. Contohnya ketika mengendalikan mesin pengorek bawah tanah 'Tunnel Boring Mchine' (TBM).

Menjadi seorang daripada segelintir jurutera wanita di situ, katanya pengalaman yang sangat menguji ketahanan fizikal dan mentalnya adalah sewaktu proses 'intervention' di mana memerlukan pihaknya untuk menghentikan sementara penggunaan mesin TBM bagi melakukan tinjauan di dalam kawasan bawah tanah yang baru diterokai.

"Hanya Tuhan sahaja yang tahu perasaan saya apabila terpaksa berhadapan dengan suhu mencecah 39 darjah celcius, bau tanah yang meloyakan dan keadaan gelap yang sedikit sebanyak menghadkan pergerakan saya di dalam terowong itu," katanya sambil ketawa kecil.

Nasihat Izyan kepada anak muda khususnya bakal jurutera muda wanita di luar sana, kaum wanita kini perlu keluar dari 'zon selesa' untuk mencuba perkara baharu dan membuang tanggapan bahawa tidak semua pekerjaan mampu dibuat oleh kaum lelaki sahaja.

Peluang keemasan

Sementara itu, seorang lagi jurutera muda, Ismail Bukhari Wan Ibrahim, 25, berkata, penglibatannya dalam projek MRT ini bermula pada usia 23 tahun dan ketika itu beliau baru sahaja menamatkan pengajian dalam bidang Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Pembinaan di Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam.

"Saya nekad memilih untuk bekerja di bawah projek mega syarikat MMC-Gamuda Sdn Bhd. kerana ia satu-satunya projek di Malaysia yang menggunakan TBM untuk kerja mengorek terowong," kata jejaka yang pernah memasang impian menjadi seorang pemandu kapal terbang.

Ismail berkata agak mustahil bagi graduan lepasan universiti untuk mendapatkan jawatan ini di luar negara dan apabila syarikat MMC-Gamuda sendiri yang menawarkan peluang berharga tersebut, sudah tentu beliau tidak melepaskan peluang itu.

Beliau berkata sektor pembinaan adalah satu pentas pembelajaran yang sangat unik dan setiap hari baginya adalah pengalaman yang penuh dengan ilmu baru dan masalah yang perlu diselesaikan memerlukan dirinya berfikiran lebih kritis serta analitikal.

Ditanya mengenai pendidikan kejuruteraan, beliau berkata, institusi pendidikan perlulah mencari jalan yang terbaik dengan menyediakan struktur pembelajaran mengikut acuan tempatan. Contohnya di Amerika, struktur asas binaan mereka berdasarkan 'brick wood' dan Malaysia pula menggunakan asas batu konkrit.

Pencapaian

Penglibatan remaja yang dianggap perintis dalam sektor pembinaan seperti ini sememangnya menjadi satu kebanggaan buat negara yang dilihat ketandusan tenaga muda khususnya dalam kalangan rakyat tempatan.

Namun ramai yang tidak tahu akan penglibatan tenaga anak muda tempatan dalam pembinaan jajaran terowong MRT yang lahir hasil daripada sistem pendidikan negara kita sendiri.

Kerja-kerja pembinaan terowong telah siap sepenuhnya pada 21 April 2015, dan dijangka projek tersebut akan mula beroperasi sepenuhnya pada Julai 2017.

Kejayaan ini harus diraikan memandangkan kerja-kerja menggali terowong di Kuala Lumpur cukup mencabar sekali kerana mempunyai keadaan geologi tanah jenis batu kapur karstik yang mudah rapuh.

Projek MRT Laluan Sungai Buloh-Kajang adalah antara sembilan Entry Point Projects (EPP) yang melibatkan pembinaan jajaran sistem rel sejauh 51 kilometer (km) dengan pembinaan terowong bawah tanah sejauh 9.5km. 
-Bernama-

Sumber: http://gigitankerengga.blogspot.com/2015/07/terperangkap-dalam-terowong-sejak-24.html.

Saya Tetap Setia Kepada Umno, Tidak Akan Sertai Parti Lain - Muhyiddin

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 31 saat yang lalu
*MUAR:* Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kesetiaannya kepada Umno tetap utuh dan sama sekali tidak akan meninggalkan parti keramat itu untuk menyertai parti lain. Sehubungan itu, timbalan presiden Umno memberi ingatan kepada parti lain terutama pembangkang, agar tidak mengambil kesempatan untuk memujuknya menyertai parti mereka kerana kesetiaannya kepada Umno sama sekali tidak berbelah bahagi. "Tak payah datanglah untuk memujuk saya (menyertai mana-mana parti) kerana itu semua tak layan. "Saya 'totok (jati) setotok totoknya' (dalam perjuangan Umno) orang Melayu yang berjiwa Umno d... lagi »

Harga Runcit RON95, RON97, Diesel Turun 10 Sen

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 31 saat yang lalu
[image: ron95] *KUALA LUMPUR:* Harga runcit petrol RON95, RON97 dan diesel turun 10 sen seliter bagi Ogos 2015 berkuat kuasa tengah malam ini (1 Ogos). Harga baharu RON95 ialah RM2.05 seliter, RON97 pula RM2.45 seliter selepas Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), dan diesel RM1.95 seliter. "Harga tersebut berkuat kuasa mulai 12.01 pagi, 1 Ogos ini," kata Timbalan Presiden Persatuan Penjual Pengusaha Stesen Minyak Malaysia, Datuk Zulkifli Mokti ketika dihubungi *Bernama*. Makluman ini sekali gus menafikan penyebaran tidak bertanggungjawap di media sosial oleh pihak tertentu yang men... lagi »

Rosmah nafi dakwaan 'berusaha singkir Zeti'

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 3 minit yang lalu
Isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor menafikan dakwaan dalam portal *The Asia Sentinel* bahawa beliau berusaha untuk menyingkirkan Tan Sri Zeti Akhtar Aziz dari jawatan gabenor Bank Negara. “Sindiran dan tuduhan itu dibuat dengan niat untuk menjejaskan reputasi Datin Seri Rosmah Mansor dalam kapasiti beliau sebagai isteri perdana menteri. “Kata-kata yang digunakan oleh En (John) Bethelesen (penulis artikel tersebut) bersifat berseteru dan 'fakta' yang tidak bermaklumat itu diolah untuk menggambarkan dan mencipta persepsi negatif ke atas Datin Seri Rosmah Mansor memandan... lagi »

Doa Rasulullah Untuk Para Pemimpin

atsixty pada ZAKRI ALI - 19 minit yang lalu
*اللَّهُمَّ مَنْ وَلِيَ مِنْ أَمْرِ أُمَّتِي شَيْئًا فَشَقَّ عَلَيْهِمْ فَاشْقُقْ عَلَيْهِ وَمَنْ وَلِيَ مِنْ أَمْرِ أُمَّتِي شَيْئًا فَرَفَقَ بِهِمْ فَارْفُقْ بِهِ. * *“ Ya Allah , barangsiapa yang mengurus urusan umat ku, lalu dia menyusahkan mereka, maka susahkanlah dia, dan sesiapa yang menguruskan perkara umat ku, lalu dia mengasihi mereka, maka kasihilah dia.”* * (Hadits Riwayat Muslim, Shohih Muslim, 9/351, no. 3407). >>>>>>>"sesungguhnya selepasku ini akan adanye para pemimpin yang melakukan kezaliman dan pembohongan. sesiapa masuk kepada mereka lalu membenarkan pembohon... lagi »

TERKINI !!!!!!! Governor Bank Negara menjadi sasaran seterusnya

atsixty pada ZAKRI ALI - Sejam yang lalu
*Asia Sentinel pada semalam telah melaporkan isteri perdana menteri, Rosmah Mansur sedang merangka perancangan untuk menyingkirkan Zeti Akhtar Aziz dari posisi gabenor bank negara. * * Maklumat katanya didapati dari sumber berpengaruh yang berpengkalan di Kuala Lumpur. Laporan tersebut menyebut ; * * 1. Rosmah marah dengan kebocoran maklumat berkenaan account banknya dan mengenai kemasukkan wang ke dalam account peribadinya. * * 2. Sekaligus cakap2 mengenai gaya hidup dan perbelanjaan mewahnya menjadi sasaran rakyat dan menjejaskan persepsi terhadap pentadbiran Najib. * * 3. Sus... lagi »

MOHAMAD HASAN BERSYUKUR SEANDAINYA DIRINYA DI GUGURKAN SEBAGAI MB NEGERI SEMBILAN

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - Sejam yang lalu
*“Saya digugurkan? Alhamdulillah..,” ia ringkas Datuk Seri Mohamad Hasan mengenai khabar angin di media sosial bahawa beliau akan digugurkan sebagai Menteri Besar Negeri Sembilan.Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Rumah Terbuka anjuran Badan Kemajuan Anak-Anak Negeri Sembilan pada Jumaat.Desas-desus mengenai penggugurannya timbul selepas Tan Sri Muhyiddin Yassin digugurkan sebagai Timbalan Perdana Menteri dalam rombakan kabinet yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Selasa.Terdahulu dalam ucapannya Mohamad ... lagi »

PKR dakwa Anwar tahu lebih awal Muhyiddin akan dipecat

kerengga pada KERENGGA - Sejam yang lalu
FMT Reporters  PETALING JAYA: Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan telah tahu lebih awal Tan Sri Muhyiddin Yassin akan dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri. Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali berkata, Anwar telah memberitahunya “sesuatu yang besar akan berlaku dalam masa terdekat ini”. Menteri Besar Selangor itu berkata, Anwar memaklumkan perkara itu kepadanya ketika melawat Ketua

HEBAHAN MEDIA OLEH PEGUAM ROSMAH MANSOR MENGENAI ARTIKEL DI ASIA SENTINEL MENGENAI RANCANGAN MAU MENYINGKIRKAN ZETI AKHTAR AZIZ SEBAGAI GABENOR BANK NEGARA

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - Sejam yang lalu
*Asia Sentinel pada semalam telah melaporkan isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansur sedang merangka perancangan untuk menyingkirkan Tan Sri Zeti Akhtar Aziz dari posisi gabenor bank negara. Maklumat katanya didapati dari sumber berpengaruh yang berpengkalan di Kuala Lumpur.Laporan tersebut menyebut ;1. Rosmah marah dengan kebocoran maklumat berkenaan account banknya dan mengenai kemasukkan wang ke dalam account peribadinya. 2. Sekaligus cakap2 mengenai gaya hidup dan perbelanjaan mewahnya menjadi sasaran rakyat dan me... lagi »

Apabila Wakil Tuhan berkata2.. Remind kembali (flashback)

atsixty pada ZAKRI ALI - Sejam yang lalu
[image: Enche Jibon's photo.] Enche Jibon Governor Bank Negara menjadi sasaran seterusnya Asia Sentinel pada semalam telah melaporkan isteri perdana menteri, Rosmah Mansur sedang merangka perancangan untuk menyingkirkan Zeti Akhtar Aziz dari posisi gabenor bank negara. Maklumat katanya didapati dari sumber berpengaruh yang berpengkalan di Kuala Lumpur. Laporan tersebut menyebut ; 1. Rosmah marah dengan kebocoran maklumat berkenaan account banknya dan mengenai kemasukkan wang ke dalam account peribadinya. 2. Sekaligus cakap2 mengenai gaya hidup dan perbelanjaan mewahnya menjadi sas... lagi »

Pemberontakan Umno bermula di Johor, tiga pemimpin sayap letak jawatan

Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - Sejam yang lalu
OLEH MD IZWAN Pemberontakan akar umbi Umno bermula di Selatan tanah air pada ketika bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pulang ke Pagoh hari ini selepas tiga pemimpin sayap bahagian di Johor meletakkan jawatan mereka susulan hilang kepercayaan kepada kepimpinan Presiden Datuk Seri Najib Razak. – Gambar fail The Malaysian Insider. Pemberontakan akar umbi Umno bermula di Selatan tanah air pada ketika Tan Sri Muhyiddin Yassin pulang ke Pagoh hari ini selepas tiga pemimpin sayap bahagian di Johor mengumumkan peletakan jawatan mereka. Dua ahli jawatankuasa (AJK) Pemud... lagi »

Alkisah Terkuburnya impian 4 timbalan perdana menteri

kerengga pada KERENGGA - Sejam yang lalu
Mohd Tawfik Yaakub Secara rasminya semalam nama Tan Sri Muhyiddin Yassin tersenarai bersama-sama dengan Tun Ghafar Baba, Tun Musa Hitam dan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai tokoh nombor dua dalam Umno yang kecundang sebelum berjaya menjawat jawatan perdana menteri. Penyingkiran Muhyiddin daripada jawatan nombor dua dalam kerajaan bukanlah perkara yang mengejutkan, namun penyingkiran

Pendedahan Waran Tangkap Najib Razak Oleh Sarawak Report : Akhirnya Timbalan Peguam Cara Negara Tampil Buat Pengakuan

canang pada Cananglahnie - Sejam yang lalu
Kekalutan yang berlaku akibat dari penyebaran beberapa keping foto yang didakwa oleh Sarawak Report sebagai waran tangkap terhadap Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak akhirnya terjawab. Melalui laporan yang disediakan Sarawak Report yang melampirkan 3 keping foto bagi menguatkan hujah mereka, laman sesawang itu mendakwa waran tangkap terhadap Perdana Menteri itu adalah punca sebenar kenapa mantan Ketua Hakim Negara, Tan Sri Ghani Patail ditamatkan kontraknya. Namun begitu, kesahihan foto- foto itu disangkal Timbalan Peguam Cara Negara melalui tweet berikut;...sumber

JOHOR BAHRU DILANDA BANJIR KILAT HANYA DISEBABKAN HUJAN TURUN DENGAN LEBAT SELAMA 2 JAM SAHAJA.

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - Sejam yang lalu
*Hujan lebat berterusan kira-kira jam 2 petang tadi mengakibatkan beberapa kawasan sekitar bandaraya ini mengalami banjir kilat sehingga melumpuhkan pergerakan trafik. Jurucakap bomba dan penyelamat Johor, berkata Jalan Wong Ah Fook berhadapan pusat beli belah Komtar JBCC antara kawasan yang dinaiki air sehingga menyebabkan dua lorong jalan berkenaan tidak dapat dilalui kenderaan. Katanya, bagaimanapun keadaan kembali pulih kira-kira jam 3.30 petang selepas hujan lebat berterusan selama setengah jam.*

Muhyiddin Khianati UMNO, Lepas Ni Mukhriz Pula? -DS Azalina Othman Said Posted by Ibnu Hasyim

atsixty pada ZAKRI ALI - 2 jam yang lalu
*Menteri yang baru dilantik semula ke Kabinet, Datuk Seri Azalina Othman Said (gambar kanan) berkata, bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu dipecat jika didapati bertindak khianat kepada parti.Laporan Berita Harian menyebut, menteri di jabatan perdana menteri itu turut kecewa kerana Muhyiddin terus mempertikaikan perdana menteri dalam isu 1MDB.Pemimpin Umno Johor itu mengulas video menunjukkan Muhyiddin menyebut Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengaku bahawa wang sebanyak RM2.6 bilion dimasukkan ke akaun peribadi.“Saya tidak faham, siang ka... lagi »

Mahkamah benar kes ADUN Lenggeng ditangguh lagi untuk kali kedua

PBO™ pada pen buruk online ™ - 2 jam yang lalu
Seremban: Mahkamah Tinggi di sini, hari ini, menangguhkan lagi kes Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lenggeng, Datuk Ishak Ismail untuk mengetepikan pengisytiharan muflis terhadapnya. Peguam Ishak, CS Murtti berkata, keputusan penangguhan itu dibuat Hakim Datuk Wira Kamaludin Md Saiddi dalam kamarnya. Katanya, mahkamah menetapkan 11 dan 25 Ogos depan untuk pendengaran semula kes bagi memberi

Undi tidak percaya : PAS masih terkial-kial, tidak ada pendirian yang tegas

Alhusseyn Alhusseyn pada HARAPAN DAN IMPIAN BARU - 2 jam yang lalu
Ramai yang beranggapan, pembentukan semula Kabinet oleh DS Najib Tun Razak hanyalah tindakan nekad semata-mata untuk menyelamatkan dirinya sendiri dari terjebak ke dalam skandal 1MBD. Tapi bagi Presiden PAS Hj Hadi secara 'tidak langsung' telah menyatakan sokongannya terhadap tindakan DS Najib yang menurutnya adalah bertujuan mahu menyelesaikan masalah negara yang sedang dilanda masalah (kemelut 1MBDB). Malang sekali kerana Hj Hadi memandang sinis dan menyindir terhadap tindakan pihak pembangkang yang terdiri dari Pakatan Rakyat 2.0 yang sedang berura-ura untuk membentang undi ti... lagi »

Tidak bertajuk

atsixty pada ZAKRI ALI - 2 jam yang lalu
Mafiaboss Melayu [image: Mafiaboss Melayu's photo.] *Negara kita telah terlalu rendah kredibiliti institusi demokrasi dan penguatkuasaan undang-undangnya sejak pencabulan Badan Kehakiman dan Perundangan dari zaman Dr Mahathir sehingga sekarang. * *Banyak kesalahan yang dihadapi oleh pimpinan kita terlalu nyata tetapi tidak mampu diketengahkan kerana kekuasaan politik yang begitu mencengkam.* * Selama ini rakyat hanya memerhatikannya sahaja. Segala bukti-bukti di sorokkan oleh pengamal undang-undang di Jabatan kehakiman dan Jabatan Perundangan itu sendiri. Immuniti yang ada kepada pe... lagi »

TEROPONG-TEROPOG2 BAKAL MB KEDAH ??

atsixty pada ZAKRI ALI - 2 jam yang lalu
[image: Pak Aji Banii's photo.] Pak Aji Banii

UMNO Johor Mula Memberontak!!

Anak Sungai Derhaka pada Anak Sungai Derhaka - 3 jam yang lalu
Pemberontakan akar umbi Umno bermula di Selatan tanah air pada ketika Tan Sri Muhyiddin Yassin pulang ke Pagoh hari ini selepas tiga pemimpin sayap bahagian di Johor mengumumkan peletakan jawatan mereka. Dua ahli jawatankuasa (AJK) Pemuda Umno Bahagian Tenggara hari ini meletakkan jawatan mereka susulan hilang kepercayaan kepada kepimpinan Presiden Datuk Seri Najib Razak selepas tindakan drastiknya memecat Muhyiddin daripada Kabinet pada Selasa lalu. "Peletakan jawatan ini kerana saya melihat perjuangan kepimpinan tertinggi pada hari ini terpesong jauh daripada perjuangan asal pem... lagi »

[BERGAMBAR] MH370: Objek-Objek Lain Ditemui, Botol Air Minuman Dan Botol Pencuci

Green Boc pada KELAB GREENBOC - 3 jam yang lalu
Berapa barangan lain telah turut ditemui selepas penemuan beg pakaian yang telah rosak semalam di kawasan Pulau Reunion dimana serpihan disyaki milik pesawat MH370 dijumpai. Diantaranya ialah sebotol air minuman tertera tulisan bahasa China dengan sebotol pencuci yang memparkan tulisan bahasa Indonesia. Sementara itu, seorang nelayan Denmark, Les Pinniger menemui empat botol air plastik 1.5 liter, sebotol berjenama CACTUS (satu jenama air botol yang terkenal dikeluarkan oleh sebuah syarikat air minuman di Malaysia), dan menyatakan ia mungkin memberikan petunjuk untuk mencari ser... lagi »

Najib Puji Hadi Sebab Buat Penilaian Yang Betul Tentang Dirinya

atsixty pada ZAKRI ALI - 3 jam yang lalu
Zack Ahmad *Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini memuji Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang kerana boleh membuat "penilaian yang betul" berhubung dakwaan terhadap dirinya dan 1MDB.* * Ini kerana, kata Najib, dalam isu 1MDB seseorang yang beragama Islam perlu memegang prinsip mencari kebenaran sebelum menuduh seseorang bersalah.* * "Sebagai orang yang berpegang pada agama, kita mesti pegang prinsip mencari kebenaran. Kita mesti pegang prinsip tiada sesiapa bersalah selagi tak terbukti kesalahannya.* * "Sebab itu saya nak puji Presiden PAS," katanya.* * Menurut N... lagi »

RON 95 sepatutnya hanya RM1.86 seliter - Rafizi

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 jam yang lalu
Harga petro RON 95 sepatutnya 29 sen lebih murah jika nilai ringgit tidak merudum ekoran sentimen terhadap ekonomi negara. Naib Presiden PKR Rafizi Ramli berkata nilai ringgit berbanding dolar AS pada Ogos tahun ialah RM3.212 dan jatuh menjadi RM3.766 pada 1 Julai lalu. "Ini bermakna, jika kadar matawang kekal seperti 1 Ogos 2014, harga RON 95 mengikut formula kerajaan sepatutnya hanyalah RM1.86 seliter berbanding RM2.15 seliter sekarang berdasarkan harga minyak mentah yang sama di pasaran. "Tanpa perubahan harga minyak mentah, kejatuhan nilai ringgit dari RM3.212 pada 1 Ogos 2014... lagi »

Muhyiddin tak akan cabar penggugurannya

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 jam yang lalu
Dengan berlinangan air mata, bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa beliau tidak akan mencabar keputusan penggugurannya dari Kabinet. “Saya tidak akan melawan kerana saya sangat sayangkan parti ini,” katanya dalam ucapan kepada pemimpin bahagian BN di Pagoh pada malam tadi. Laporan *China Press* menyebut, timbalan presiden Umno itu juga menggesa semua pemimpin parti agar mengutamakan kepentingan parti dan tidak bertindak mengikut perasaan. Menurut laporan itu, Muhyiddin, 68, tidak dapat menahan linangan air mata ketika berkongsi perasaan anggota... lagi »

Skandal 1MDB: 'Sebab itu saya puji Hadi' kata Najib

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 4 jam yang lalu
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini memuji Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang kerana boleh membuat "penilaian yang betul" berhubung dakwaan terhadap dirinya dan 1MDB. Ini kerana, kata Najib, dalam isu 1MDB seseorang yang beragama Islam perlu memegang prinsip mencari kebenaran sebelum menuduh seseorang bersalah. "Sebagai orang yang berpegang pada agama, kita mesti pegang prinsip mencari kebenaran. Kita mesti pegang prinsip tiada sesiapa bersalah selagi tak terbukti kesalahannya. "Sebab itu saya nak puji Presiden PAS," katanya. Menurut Najib, walaupun kedua-dua me... lagi »

PM Najib Tidak Lah Sezalim Pemimpin2 Terdahulu ?

atsixty pada ZAKRI ALI - 4 jam yang lalu
Chuleed Yusri Yk [image: Chuleed Yusri Yk's photo.] *Aku tidak meletakkan semua kesalahan atas bahu najib....susah aku nk menganggap dia sebagai seorg pemimpin yg korup dan zalim kepada rakyat..* * Sebaliknya sezalim2 najib....zalim lagi puak 47% yang meletakkan dia disinggahsana kuasa....lebih zalim dan kejam lagi pemimpin2 terdahulu yg mendidik najib cara memusnahkan negara...* *‪ *

Undi tak percaya: Pas akan selamatkan Najib?

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - 4 jam yang lalu
oleh: JEBON Selepas pemecatan Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan usaha ahli parlimen pembangkang serta serpihan Umno berunding untuk melaksanakan undi tidak percaya di parlimen ke atas PM Najib Razak, tumpuan kini beralih kepada Pas. Parti Melayu kedua terbesar itu mungkin adalah satu-satunya penyelamat Najib. Berdasarkan kenyataan 10 ahli parlimen pembangkang baru-baru ini, yang turut disertai pengerusi Gerakan Harapan Baharu Mohammad Sabu, maka undi tidak percaya itu tidak mustahil berlaku pada sesi Dewan Rakyat Oktober – Disember atau pun lebih awal daripada itu. ... lagi »

Penjenayah terkepung di jalan mati (Gambar)

kerengga pada KERENGGA - 4 jam yang lalu
FMT Reporters PETALING JAYA: Dua sahabat yang dipercayai ingin melakukan pecah rumah tersilap langkah apabila mereka terperangkap dalam kepungan polis ketika cuba melarikan diri. Kejadian berlaku pagi Jumaat di Butterworth, Pulau Pinang. Berdasarkan maklumat, salah seorang daripada mereka berjaya dicekup polis manakala rakannya sempat meloloskan diri. Sebelum itu, berlaku adegan

ULANG CERITA PERTANYAAN APA YANG BERLAKU PADA PAS

AMIR Wartawan Rasmi LR pada WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI - 5 jam yang lalu
OLEH: KERENGGA MESTI BACA!!! Apa yang terjadi dengan PAS sebenarnya? – Arifin Zakaria 1. Dua soalan popular ketika hari raya tentang PAS. Pertama kenapa habis sepasukan pimpinan lama dibuang? Sedangkan dengan merekalah kami kenal PAS. Era 80-an dan 90-an nama popularnya Mat Sabu, Mahfuz Omar, Husam Musa, Solehudin Ayub dll. Pasca reformasi popular dengan Dr Dzul, Dr Mujahid, Mazlan Aliman, Ustaz Ghani Samsudin, Nizar Jamaludin dll. Tetapi kenapa mereka dibuang kesemuanya? 2. Soalan kedua popular. Benarkah bekas pimpinan yang tewas ini hendak tubuh parti? Kenapa perlu tubuh part... lagi »

Governor Bank Negara menjadi sasaran seterusnya

Alhusseyn Alhusseyn pada HARAPAN DAN IMPIAN BARU - 5 jam yang lalu
Asia Sentinel pada semalam telah melaporkan isteri perdana menteri, Rosmah Mansur sedang merangka perancangan untuk menyingkirkan Zeti Akhtar Aziz dari posisi gabenor bank negara. Maklumat katanya didapati dari sumber berpengaruh yang berpengkalan di Kuala Lumpur. Laporan tersebut menyebut ; 1. Rosmah marah dengan kebocoran maklumat berkenaan account banknya dan mengenai kemasukkan wang ke dalam account peribadinya. 2. Sekaligus cakap2 mengenai gaya hidup dan perbelanjaan mewahnya menjadi sasaran rakyat dan menjejaskan persepsi terhadap pentadbiran Najib. 3. Susulan dari penye... lagi »

Haa.. Menteri Macam Ini Barulah Najib Sayang...

Anak Sungai Derhaka pada Anak Sungai Derhaka - 5 jam yang lalu
Kata Tun Dr Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mungkin menganggap kabinet terkini yang dibentuknya baik untuk kerajaan, namun rakyat tidak berkongsi pendapat itu.. "Saya rasa perdana menteri berfikir ia adalah kabinet yang lebih baik. "Tapi saya baca blog-blog, komen Facebook dan saya tak nampak (rakyat berfikir) begitu. Kalau kamu baca semua ini kamu akan tahu apa yang rakyat fikir," katanya. Itu kata Mahathir.. dia mungkin banyak membaca Blog-blog dan komen-komen di Facebook milik penyokong Pembangkang.. cuba dia baca Blog dan komen dalam Facebook macai ... lagi »

Betul ke Haji Hadi arah jangan sokong undi tidak percaya Najib di parlimen?

PBO™ pada pen buruk online ™ - 5 jam yang lalu
PAS hari ini menafikan tajuk berita dalam akhbar Berita Harian (BH) bertajuk "Hadi beri amaran jangan sokong undi tidak percaya". Setiausaha Politik Presiden PAS, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata laporan yang disiarkan pada hari ini adalah salah dan mengelirukan. "Presiden PAS menyebut undi tidak percaya di Parlimen salah satu proses demokrasi. PAS akan menelitinya. Samsuri berkata, akhbar itu

Isyarat Memecat Muhyiddin Sudah Kelihatan....Selamat Tinggal Umno..!!!

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 5 jam yang lalu
1. Datuk Azalina Othman Said, Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang baru, memberi isyarat bahawa mantan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang masih merupakan Timbalan Presiden Umno tidak kebal, atas sebab itu tindakan boleh diambil samada menggantung keahlian atau memecat daripada parti. 2. Azalina yang juga MP Pangerang Johor memberi ulasan berhubungan dengan video yang dikaitkan dengan Muhyiddin yang mengatakan bahawa Perdana Menteri mengaku didepan beliau bahawa Perdana Menteri tersebut menerima RM2.67bilion dan wang tersebut dimasukkan ke akaun peribadi Perdan... lagi »

Azalina kata Muhyiddin tak kebal, boleh dipecat

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 6 jam yang lalu
Menteri yang baru dilantik semula ke Kabinet, Datuk Seri Azalina Othman Said berkata, bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu dipecat jika didapati bertindak khianat kepada parti. Laporan *Berita Harian* menyebut, menteri di jabatan perdana menteri itu turut kecewa kerana Muhyiddin terus mempertikaikan perdana menteri dalam isu 1MDB. Pemimpin Umno Johor itu mengulas video menunjukkan Muhyiddin menyebut Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengaku bahawa wang sebanyak RM2.6 bilion dimasukkan ke akaun peribadi. “Saya tidak faham, siang kata hendak beri sokong... lagi »

Tony Pua: Apa maksud 'bocor' tu, AG?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 6 jam yang lalu
Peguam negara yang baru dilantik Tan Sri Mohamed Apandi Ali mesti menjelaskan maksud kenyataannya mengenai 'kebocoran jenayah' membabitkan kertas pertuduhan didakwa untuk Datuk Seri Najib Razak. Ketua Publisiti DAP Tony Pua hari ini berkata, walaupun Mohamed Apandi mendakwa dokumen berkenaan palsu, beliau juga berkata ada 'kebocoran jenayah' terbabit. "Anda tidak boleh kata berlaku jenayah kebocoran jika tiada kebocoran. Jika tiada kebocoran maka tiada dokumen yang bocor. "Persoalannya ialah, adakah dokumen itu memang kertas pertuduhan yang mungkin digunakan ke atas perdana menter... lagi »

Skandal 1MDB: Pandikar didakwa salah guna kuasa tangguhkan PAC

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 6 jam yang lalu
KUALA LUMPUR - Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia didakwa menyalahgunakan kuasanya apabila menangguhkan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) sehingga pengerusi baharu dilantik. Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara (PJU), Tony Pua menegaskan kekosongan itu boleh diambil alih oleh naib pengerusi tanpa perlu menunggu lantikan baharu pada sidang Dewan Rakyat akan datang. "Tafsiran Pandikar dalam klausa 77(3) bahawa ketiadaan pengerusi ataupun naib pengerusi, tidak termasuk (peraturan mesyuarat) bila dilantik sebagai menteri. "Ketiadaan itu kerana keuzuran atau mana... lagi »

Skandal 1MDB: Sebut wang RM2.6b bukan jenayah, kata IGP

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 6 jam yang lalu
Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar tidak menemui sebarang bentuk jenayah dalam rakaman video menunjukkan tuduhan Tan Sri Muhyiddin Yassin ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. Katanya, ia tiada unsur jenayah kerana rakaman menunjukkan perbualan bekas timbalan perdana menteri itu hanya menunjukkan dakwaan wang dimasukkan ke dalam satu akaun. “Ia hanya satu rakaman video pendek mengenai perbualan yang menyebut mengenai sejumlah wang tertentu dipindahkan ke akaun seseorang. “Saya tidak fikir ia merupakan satu kesalahan,” katanya kepada pemberita dalam satu sidang m... lagi »

Prosiding PAC diterus walau speaker arah tangguh

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 6 jam yang lalu

Pandikar mahu jadikan PAC ‘pak turut’ k’jaan, kata Pua

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 6 jam yang lalu

TMJ - "Siapa Saja Yang Melindungi Perasuah, Dianggap Tiada "Harga Diri." ??

atsixty pada ZAKRI ALI - 6 jam yang lalu
*Sokongan kepada perasuah akan merendahkan diri sendiri-TMJ* *FMT Reporters* * TMJ menjadikan dunia bola sepak dan persatuan berkaitan sebagai pelambangan berleluasanya gejala rasuah* * TMJ* * PETALING JAYA: Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengulangi ketegasan beliau terhadap gejala rasuah.* * Dalam status yang dimuat naik di laman Facebook Johor Southern Tigers, beliau menjadikan dunia bola sepak dan persatuan berkaitan sebagai pelambangan berleluasanya gejala rasuah.* * Jelasnya, sokongan kepada mereka yang bergelumang dengan rasuah hanya akan merendah... lagi »

Kabinet terbaik Najib, ulasan TPM baru

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 6 jam yang lalu

‘Tangkap Najib’: IGP kata tak perlu tanya bekas AG

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 6 jam yang lalu

Zahid kata jangan buat spekulasi akaun bank Najib

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 6 jam yang lalu

DAP minta Gani jelaskan draf ‘tangkap Najib’

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 6 jam yang lalu

VIDEO LELAKI BELASAH RAKAN SEBILIK DI SEBUAH KEM TENTERA KERANA DITUDUH CURI TELEFON

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - 6 jam yang lalu
*Sebuah video yang memaparkan seorang lelaki yang dipercayai dari sebuah kem tentera menerajang rakannya tanpa belas kesihan atas dakwaan mencuri telefon kini viral di media sosial.* *Mangsa yang duduk di atas katil ditendang dan disepak pada bahagian muka berkali-kali walaupun merayu tidak dilakukan sedemikian.*

Gani diharap tampil perjelaskan kertas pertuduhan

Alhusseyn Alhusseyn pada HARAPAN DAN IMPIAN BARU - 6 jam yang lalu
Tan Sri Abdul Gani Patail perlu nafi atau mengesahkan draf kertas pertuduhan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, kata Ketua Biro Guaman dan Undang-undang PKR Latheefa Koya. Tan Sri Abdul Gani Patail perlu mengesahkan kesahihan draf kertas pertuduhan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, kata PKR hari ini. Ketua Biro Guaman dan Undang-undang PKR Latheefa Koya berkata, selagi bekas peguam negara belum menafikan atau mengesahkan kesahihan dokumen disiarkan Sarawak Report itu, adalah salah untuk membuat kesimpulan. “Demi kepentingan umum, diharapkan Gani unt... lagi »

Inilah sebabnya Najib lantik Azalina

Alhusseyn Alhusseyn pada HARAPAN DAN IMPIAN BARU - 6 jam yang lalu
Pendedahan TS Muhyiddin Yassin mengenai RM2.67 bilion masuk akaun peribadi DS Najib bukan isu besar, kata AzalinaDatuk Seri Azalina Othman Said yang mengakui terkejut apabila dilantik sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri, kali ini giliran dia pula mengejutkan rakyat Malaysia melalui kenyataan terbarunya bahawa sejumlah RM2.67 bilion dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bukanlah isu besar. Menurutnya lagi, tiada salahnya jika seseorang menerima pemberian wang sebanyak itu asalkan mendapat kebenaran penerima dan tidak menafikan hak mereka ... lagi »

Kiasan TMJ di Facebook penuh makna..Pakat Ambil Iktibar

Abu Luqman pada Media Orang Kampung - 6 jam yang lalu
Status Tunku Ismail di laman Facebook Johor Southern Tigers mengenai pendiriannya yang sama sekali tidak akan terbabit dengan mana-mana individu atau organisasi yang korup. JOHOR BAHRU - Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim terus memuat naik status yang penuh berkias di laman Facebook rasmi Johor Southern Tigers yang menjurus kepada kebencian beliau terhadap isu

Rosmah Cari Jalan Untuk Singkir Zeti Sebagai Gabenor Bank Negara Lapor Portal Antarabangsa.

PASTA DotMy pada Ameno World - 7 jam yang lalu
Asia Sentinel pada semalam telah melaporkan isteri perdana menteri, Rosmah Mansur sedang merangka perancangan untuk menyingkirkan Zeti Akhtar Aziz dari posisi gabenor bank negara. Maklumat katanya didapati dari sumber berpengaruh yang berpengkalan di Kuala Lumpur. *Laporan tersebut menyebut ;* 1. Rosmah marah dengan kebocoran maklumat berkenaan account banknya dan mengenai kemasukkan wang ke dalam account peribadinya. 2. Sekaligus cakap2 mengenai gaya hidup dan perbelanjaan mewahnya menjadi sasaran rakyat dan menjejaskan persepsi terhadap pentadbiran Najib. 3. Susulan dari penye... lagi »

Patutlah Dr. Mahathir tak bercakap dah pasal 1MDB...

Anak Sungai Derhaka pada Anak Sungai Derhaka - 7 jam yang lalu
Ini adalah kenyataan pertama yang terpacul daripada mulut Dr. Mahathir selepas Perdana Menteri Najib Tun Razak menyingkirkan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri. Dalam rombakan yang dibuat pada Selasa lalu, Najib menjelaskan tindakan itu dibuat selepas Muhyiddin mempersoalkan pembabitannya secara terbuka dengan skandal itu. Sebelum ini, Dr Mahathir secara lantang mengkritik kerajaan berhubung skandal yang berlaku dalam syarikat pelaburan milik negara itu. Bahkan beliau mendesak Najib yang juga Pengerusi Lembaganya meletak jawatan sebagai Perdana Menteri sel... lagi »

PKR dakwa Anwar tahu lebih awal Muhyiddin akan dipecat FMT Reporters

atsixty pada ZAKRI ALI - 7 jam yang lalu
*Menteri Besar Selangor itu berkata, Anwar memaklumkan perkara itu kepadanya ketika melawat Ketua Umum PKR di Penjara Sungai Buloh pada 24 Julai lalu.* *PETALING JAYA : Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan telah tahu lebih awal Tan Sri Muhyiddin Yassin akan dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri.* *Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali berkata, Anwar telah memberitahunya “sesuatu yang besar akan berlaku dalam masa terdekat ini”.* *Menteri Besar Selangor itu berkata, Anwar memaklumkan perkara itu kepadanya ketika melawat Ketua Umum PKR di Penjara Sungai Buloh pada 24 Julai lalu... lagi »

Ahli Parlimen Umno gesa Najib jelas status siasatan 1MDB

PBO™ pada pen buruk online ™ - 8 jam yang lalu
Persepsi rakyat kini cenderung bahawa Najib telah menyekat golongan mereka yang cuba mendedahkan perkara sebenar mengenai 1MDB. Perangai buruk yang sangat memalukan ... Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak digesa segera menjelaskan mengenai situasi siasatan 1 Malaysia Development (1MDB) oleh pasukan khas memandangkan pertukaran jawatan peguam negara iaitu kepada Tan Sri Mohamed Apandi Ali,

Peguam Negara jawab ‘Draf pendakwaan terhadap Najib’ FMT Reporters

atsixty pada ZAKRI ALI - 8 jam yang lalu
[image: apandi-najib] *Mustahil kertas tuduhan disiapkan lebih awal kerana siasatan Pasukan Petugas Khas belum selesai.* *PETALING JAYA: Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali menafikan deraf pendakwaan terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak yang disiarkan Sarawak Report dikeluarkan oleh Pejabat Peguam Negara.* *Katanya, format deraf pendakwaan itu adalah salah dan tidak ditulis oleh peguam Pejabat Peguam Negara.* *“Siasatan Pasukan Petugas Khas masih belum selesai sepenuhnya. Adalah mustahil kertas pertuduhan itu disiapkan lebih awal,” katanya dalam kenyataan media.* *Apandi be... lagi »

Shahbudin: ‘Why wait Najib? Swear on the Quran on RM2.6b’ Joe Fernandez

atsixty pada ZAKRI ALI - 8 jam yang lalu
* In the Altantuya case, Najib was willing to swear on the Quran, but not on the RM2.6 billion scandal.* * najib,swear* * KUALA LUMPUR: A political analyst has pointed out that if Prime Minister Najib Abdul Razak, in shades of Altantuya, goes to the nearest mosque as his best option, holds the Quran, and swears in the name of Allah that RM2.6 billion never entered his personal banking accounts, as alleged by the Wall Street Journal on Friday 3 July, the video recording of it would go viral in the social media even if not in his favour. “It would not prove that he was really innoc... lagi »

Tun Mahathir Tiba Tiba Jadi Takut Nak Bangkitkan Isu 1MDB ??

atsixty pada ZAKRI ALI - 9 jam yang lalu
*Komen 1MDB jadi satu jenayah-Tun M* *FMT Reporters* [image: mahathir] *Bekas Perdana Menteri menjawab teka teki kenapa beliau mengambil pendekatan berdiam diri berhubung skandal 1MDB.* *PETALING JAYA: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad enggan mengulas sebarang perkara berkaitan mengenai 1MDB kerana ia boleh dianggap satu jenayah sekirangnya membangkitkan isu itu.* *Kenyataan itu diberikan selepas beliau dilihat mengambil pendekatan berdiam diri terhadap isu yang pernah dibangkitkannya sebelum ini.* *“Saya tidak boleh menjawab sebarang soalan mengenai 1MDB sekarang keran... lagi »

Najiib sedang cari idea untuk hadapi serangan balas Muhyiddin

mso.im pada . - 9 jam yang lalu
*SEBELUM JUMAAT* *Petang* ini Najib Razak akan mengadakan pertemuan tertutup dengan Pengerusi Perhubungan Umno negeri-negeri yang mana ia dilihat sebagai penjelasan terperinci berhubungan tindakan mengejut yang dibuatnya memecat Muhyuddin Yassin sebagai TPM Selesa lalu. Walaupun pengerusi perhubungan negeri-negeri sudah menerima hakikat yang berlaku lebih 72 jam lalu, tetapi ada yang berasakan tindakan Najib itu sebagai janggal. Makanya Najib perlu memberi justifikasi atas tindakannya. Pertemuan petang ini juga dilihat sebagai langkah susulan sebagai menghadapi sebarang kemungkinan... lagi »

Pecat Muhyiddin: Kedudukan Umno Kedah, Terengganu pula tergugat?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 9 jam yang lalu
[image: Md Shukri Shuib] ALOR SETAR – Kedudukan politik Umno Kedah dan Terengganu kelihatan mula terancam selepas rombakan Kabinet oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, Selasa lalu. Penganalisis Politik Universiti Utara Malaysia (UUM), Md Shukri Shuib berkata, perkara itu kerana beberapa pemimpin yang dilihat tidak menyokong kepimpinan Najib secara terbuka mungkin akan ditukar ganti. “Kesan daripada tindakan penyingkiran Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Datuk Seri Shafie Apdal sebagai menteri bukan sahaja membawa tanda tanya akar umbi ... lagi »

Tindakan lengahkan masa tak cukup untuk selamatkan Najib

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 9 jam yang lalu
oleh Robin Stanley Augustin Cakaplah apa saja yang anda mahu, tetapi rombakan Kabinet Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada hari Selasa memang licik. Najib bukan sahaja membersihkan Kabinetnya dari pengkritik-pengkritik dan penentang, tetapi juga menangguhkan masa bagi 1MDB, yang mana beliau merupakan pengerusi lembaga penasihatnya. Pertamanya, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Luar Bandar dan Wilayah Shafie Apdal digugurkan seperti sampah. Kemudian melalui rombakan Kabinet, Najib melantik empat ahli Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) ke Kabinetnya... lagi »

PM Britain gesa Najib selesaikan skandal rasuah, mahu Anwar diberi rawatan

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 9 jam yang lalu
[image: Perdana Menteri Britain David Cameron bercakap di depan tetamu pada satu majlis di Kuala Lumpur, semalam. – Gambar Reuters, 31 Julai, 2015.]Perdana Menteri Britain David Cameron bercakap di depan tetamu pada satu majlis di Kuala Lumpur, semalam. – Gambar Reuters, 31 Julai, 2015. Perdana Menteri Britain David Cameron yang mengadakan pertemuan dengan Datuk Seri Najib Razak semalam meminta perdana menteri Malaysia itu menyelesaikan masalah kerajaan seperti skandal rasuah, lapor akhbar United Kingdom (UK), The Telegraph. Cameron mengadakan perbincangan panjang dengan Najib dalam... lagi »

Skandal 1MDB: Bekas pengerusi PAC nafi dakwaan ‘dibeli’

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 9 jam yang lalu
Bekas Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) Datuk Nur Jazlan Mohamed (gambar, kiri) menafikan dirinya "dibeli" selepas dilantik sebagai timbalan menteri dalam negeri. Ahli Parlimen Pulai itu menjelaskan, jawatan baharu dalam Kabinet lebih berat berbanding menjadi pengerusi PAC. "Adalah tidak adil menuduh saya sedemikian," kata Nur Jazlan kepada The Star. "Bagi saya, penghijrahan saya daripada badan perundangan di kementerian adalah lebih mencabar daripada PAC, "katanya seperti dilaporkan The Star. "Saya berhijrah, apa masalah dengannya?," Nur Jazlan turut menegaskan beli... lagi »

Sekarang anda ketahui kerja-kerja ‘paling teruk' di Malaysia

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 9 jam yang lalu
oleh Mariam Mokhtar Apakah pekerjaan yang paling kotor di Malaysia? Buat beberapa lama, ramai yang menganggap bahawa jalan mudah untuk mendapat kekayaan dan kuasa adalah dengan menjadi ahli politik, tetapi peristiwa-peristiwa baru-baru ini jelas telah menafikan pendapat ini. Ia tidak lagi melibatkan siapa yang anda kenali, tetapi kemahuan anda untuk memberikan kesetiaan abadi anda. Sebelum kita boleh menilai sesuatu pekerjaan, kita perlu mempertimbangkan perkara-perkara berikut: tekanan, rakan sekerja, gangguan seksual, gaji rendah, keadaan kerja yang buruk, masa yang panjang, ras... lagi »

Dr Ahmad Samsuri , Setpol Presiden PAS, tugas hanya nafi berita.

mantaro pada SISI BUKIT - 9 jam yang lalu
Penafian Berita Disiarkan Oleh akhbar Berita Harian Tajuk berita dalam akhbar cetak Berita Harian "Hadi beri amaran jangan sokong undi tidak percaya" bertarikh 31 Julai 2015 itu adalah salah dan mengelirukan. Presiden Pas menyebut bahawa undi tidak percaya di parlimen adalah salah satu proses demokrasi. PAS akan menelitinya. Bagaimana pula ia telah di spin sedemikian rupa oleh Berita Harian dengan tajuk dan isi yang bercanggahan dengan apa yang disebut oleh Presiden PAS. Melainkan Berita Harian berniat jahat dan mempunyai agenda pecah perintah. Kami mendesak pihak Berita Harian memi... lagi »

Najib pasti jelaskan dakwaan RM2.6 bilion dalam akaunnya, kata Ahmad Maslan

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 9 jam yang lalu
[image: Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan yakin Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan beri penjelasan berhubung dakwaan RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun peribadinya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 31 Julai, 2015.]Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan yakin Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan beri penjelasan berhubung dakwaan RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun peribadinya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 31 Julai, 2015. Datuk Ahmad Maslan berkeyakinan Datuk Seri Najib Razak akan menjelaskan dakwaan sejumlah wang RM2.6 bilion yang dimasukkan k... lagi »

Komen skandal 1MDB jadi satu jenayah -Tun M

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 9 jam yang lalu
Bekas Perdana Menteri menjawab teka teki kenapa beliau mengambil pendekatan berdiam diri berhubung skandal 1MDB. [image: mahathir] PETALING JAYA: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad enggan mengulas sebarang perkara berkaitan mengenai 1MDB kerana ia boleh dianggap satu jenayah sekirangnya membangkitkan isu itu. Kenyataan itu diberikan selepas beliau dilihat mengambil pendekatan berdiam diri terhadap isu yang pernah dibangkitkannya sebelum ini. “Saya tidak boleh menjawab sebarang soalan mengenai 1MDB sekarang kerana ia menjadi satu jenayah bercakap mengenai 1MDB,” katanya keti... lagi »

MENJAWAB TOMAHAN KONONNYA PAS HALANG AHLI-AHLI PARLIMENNYA MENGUNDI TIDAK PERCAYA KEPADA NAJIB.

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - 9 jam yang lalu
*Setiausaha Politik Presiden PAS, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar menjelaskan tajuk berita dalam akhbar Berita Harian: ‘Hadi beri amaran jangan sokong undi tidak percaya’ bertarikh hari ini adalah salah dan mengelirukan.Menurutnya, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyebut bahawa undi tidak percaya di parlimen adalah salah satu proses demokrasi.“PAS akan menelitinya. Bagaimana pula ia telah dispin sedemikian rupa oleh Berita Harian dengan tajuk dan isi yang bercanggahan dengan apa yang disebut oleh Presiden PAS.“Melainkan Berita Harian berniat jahat dan mempunyai agend... lagi »

Sokongan Terhadap Tan Sri Muhyuddin Melimpah ? - Petanda Ahli Umno Akan Memberontak?

atsixty pada ZAKRI ALI - 9 jam yang lalu
*"Tak mengapa, tunggu sehingga Ahad ini apabila Muhyiddin datang. Saya juga akan berucap dalam majlis itu," katanya.* *Bekas timbalan perdana menteri dan menteri pelajaran itu dijadualkan akan merasmikan mesyuarat Umno Bahagian Kluang pada Ahad ini di Dewan Jubli Intan.* *Muhyiddin sepatutnya merasmikan mesyuarat Umno Raub pada 15 Ogos tetapi bahagian tersebut membatalkannya selepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melakukan rombakan Kabinet.* *Umno Bahagian Batu Gajah dan Ipoh Barat juga membatalkan jemputan mereka terhadap Shafie yang dijadualkan merasmikan mesyuarat me... lagi »

Sokongan kepada perasuah akan merendahkan diri sendiri -TMJ

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 9 jam yang lalu
TMJ menjadikan dunia bola sepak dan persatuan berkaitan sebagai pelambangan berleluasanya gejala rasuah [image: TMJ] PETALING JAYA: Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengulangi ketegasan beliau terhadap gejala rasuah. Dalam status yang dimuat naik di laman Facebook Johor Southern Tigers, beliau menjadikan dunia bola sepak dan persatuan berkaitan sebagai pelambangan berleluasanya gejala rasuah. Jelasnya, sokongan kepada mereka yang bergelumang dengan rasuah hanya akan merendahkan moral mereka yang berkenaan. “Saya tidak akan sekali-kali menyokong seseorang di dalam ... lagi »

RM2.6 bilion masuk akaun Najib bukan isu besar, kata menteri Umno

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 10 jam yang lalu
[image: Pendedahan Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai RM2.67 bilion masuk akaun peribadi perdana menteri bukan isu besar, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said. – Gambar fail The Malaysian Insider, 31 Julai, 2015.]Pendedahan Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai RM2.67 bilion masuk akaun peribadi perdana menteri bukan isu besar, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said. – Gambar fail The Malaysian Insider, 31 Julai, 2015. Pendedahan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mendakwa sejumlah RM2.67 bilion dimasukkan ke dalam akaun periba... lagi »

‘Hanya Najib fikir kabinetnya terbaik, rakyat tak’ - Mahathir

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 10 jam yang lalu

Mahathir: Suatu jenayah jika bercakap mengenai skandal 1MDB

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 10 jam yang lalu

Dasar Induk kukuhkan bangsa Melayu - Perkasa

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 10 jam yang lalu

1MDB "Checkmate"

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 10 jam yang lalu

Muhyiddin, Memang Hero Ke?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 10 jam yang lalu

Zambry Abd Kadir, MB Perak bakal disingkir?

canang pada Cananglahnie - 10 jam yang lalu
PETALING JAYA : Pas Kuala Kangsar mendakwa, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir akan disi Ia dikatakan bersangkut paut dengan pengguguran Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri yang dikatakan rapat dengannya. Dalam kenyataannya, Yang Dipertua Pas Kuala Kangsar, Dr Raja Ahmad Iskandar Al Hiss menjelaskan tindakan itu dibuat ekoran ketidak puasan kepimpinan UMNO bahagian terhadapp Zambry. “Difahamkan beberapa kepimpinan Ketua UMNO Bahagian ‘senior’ dari Perak yang berstatus kepimpinan Majlis Tertinggi UMNO Malaysia sudah mula ‘mencongak’ pengganti Datuk Seri Zambry pad... lagi »

Najib memburukan lagi keadaan negara dan imej diri sendiri

Alhusseyn Alhusseyn pada HARAPAN DAN IMPIAN BARU - 10 jam yang lalu
Sudah terlambat menimbus bangkai gajah kerana sudah ditokak- tokak dan cebisannya dilarikan singa, cheetah, harimau bintang, dubuk , rubah, hereng, biawak dan helang ke merata 'donia'A.Kadir Jasin dalam blognya mengulas mengenai tindakan DS Najib menyingkiran TS Muhyiddin Mohd Yassin pada 28 Julai dan penamatan undur tarikh (back-dated) perkhidmatan Peguam Negara (Tan Sri) Abdul Gani Patail 27 Julai. Menurutnya lagi, tindakan DS Najib itu tidak menyelesaikan apa-apa masalah sebaliknya memburukkan lagi keadaan negara dan imej beliau sendiri. Pada pandangannya, dua peristiwa tersebut ... lagi »

Tanpa Disangka.. Tetamu Kehormat Belasah Najib

Addin Deen pada Addin - 11 jam yang lalu
*Tanpa Disangka.. Tetamu Kehormat Belasah Najib.* Perdana Menteri Britain David Cameron yang mengadakan pertemuan dengan Datuk Seri Najib Razak semalam meminta perdana menteri Malaysia itu menyelesaikan masalah kerajaan seperti skandal rasuah, lapor akhbar United Kingdom (UK), The Telegraph. Cameron mengadakan perbincangan panjang dengan Najib dalam lawatannya bagi mengukuhkan hubungan perdagangan dan sempat menggesa Putrajaya memberikan rawatan sewajarnya kepada pemimpin pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini menjalani hukuman 5 tahun penjara atas kesalahan meliwat, lapor ... lagi »

Isu Kertas Pertuduhan Hangat, AG Baru Dakwa Ia Konpirasi Jatuhkan Najib...

Green Boc pada KELAB GREENBOC - 11 jam yang lalu
A*G baru tak tahu menahu tentang 'kertas pertuduhan' terhadap PM* Peguam Negara (AG) yang baru dilantik Tan Sri Mohamed Apandi Ali tidak tahu menahu mengenai satu draf yang dikatakan berupa *satu kertas pertuduhan yang didakwa disediakan oleh AG sebelum ini terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.* "Saya tidak tahu apa-apa mengenai laporan itu, jadi saya tidak boleh komen, okay?" katanya kepada Malaysiakini. Ditanya sama ada beliau menganggap ini satu perkara yang serius, beliau menjawab: "Saya tidak tahu, bukan untuk saya komen." Menjawab satu lagi soalan sama ada... lagi »

PM Britain bimbangkan Anwar, kata Azmin

atsixty pada ZAKRI ALI - 11 jam yang lalu
*Perdana Menteri Britain David Cameron menyatakan kebimbangan terhadap keadaan bekas ketua pembangkang yang dipenjarakan Datuk Seri Anwar Ibrahim.Menteri Besar Selangor Azmin Ali berkata Cameron juga menyatakan perkara itu dan kebimbangan lain kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.“Cameron beritahu saya bahawa beliau telah bangkitkan beberapa isu kepada Najib dalam pertemuan mereka hari ini.“Ini termasuk kebimbangan berkaitan Anwar, dan Cemeron berkata beliau (Anwar) harus diberikan rawatan perubatan, capaian kepada buku-buku dan rawatan sesuai,” katanya kepada ... lagi »

Gani Patail perlu bersuara mengenai kertas pertuduhan PM itu..

Anak Sungai Derhaka pada Anak Sungai Derhaka - 11 jam yang lalu
Semalam Sarawak Report mendedahkan kertas pendakwaan dikatakan disediakan bekas peguam negara terhadap perdana menteri dan bekas pengarah urusan yang ditahan pasukan petugas khas dan kemudiannya dibebaskan dengan jaminan Nik Faisal Ariff Nik Othman Kamil. Bagaimanapun, Pejabat Peguam Negara menafikan kewujudan kertas pertuduhan terhadap Najib, dan dakwaan itu menunjukkan ada konspirasi untuk menjatuhkan perdana menteri menggunakan kesalahan jenayah, kata Apandi. Peguam negara yang baharu dilantik itu berkata plot menjatuhkan Najib adalah ancaman kepada demokrasi rakyat Malaysia da... lagi »

MESTI BACA!!! Apa yang terjadi dengan PAS sebenarnya? – Arifin Zakaria

kerengga pada KERENGGA - 11 jam yang lalu
1. Dua soalan popular ketika hari raya tentang PAS. Pertama kenapa habis sepasukan pimpinan lama dibuang? Sedangkan dengan merekalah kami kenal PAS. Era 80-an dan 90-an nama popularnya Mat Sabu, Mahfuz Omar, Husam Musa, Solehudin Ayub dll. Pasca reformasi popular dengan Dr Dzul, Dr Mujahid, Mazlan Aliman, Ustaz Ghani Samsudin, Nizar Jamaludin dll. Tetapi kenapa mereka dibuang kesemuanya? 2.

Presiden PAS kena letak jawatan.

mantaro pada SISI BUKIT - 11 jam yang lalu
Ada orang bertanya, bagaimana untuk menyelamatkan PAS?Jawapan penulis Presiden PAS kena letak jawatan. Banyak kenyataan Tok Guru sekarang banyak yang merugikan PAS.Penasihat beliau tidak membantu, malah mengusutkan keadaan. GENG Terengganu sokong membawa rebah. Pilihan rakyat, ialah Harapan Baru.

TIGA BAHAGIAN UMNO TETAP BERDEGIL MAU MENERUSKAN MENJEMPUT MUHYIDDIN YASSIN DAN SHAFIE AFDAL MESYUARAT MEREKA.

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - 11 jam yang lalu
*Tiga Umno bahagian akan meneruskan rancangan untuk menjemput menteri Kabinet dipecat Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Shafie Apdal untuk merasmikan mesyuarat mereka.Umno Bahagian Kluang, Hulu Selangor dan Kemaman kekal dengan keputusan mereka Muhyiddin dan Shafie akan menghadiri mesyuarat mereka dan bersedia berdepan sebarang risiko."Ya, kami akan meneruskan program Ahad ini bersama dengan Tan Sri," kata Ketua Umno Bahagian Kluang Md Jais Sarday.Jais, yang juga exco kerajaan negeri Johor berkata, beliau bersedia berdepan dengan sebarang tind... lagi »

Fail Tersusun Indah - Terkumpul Setempat ??

atsixty pada ZAKRI ALI - 12 jam yang lalu

PM Britian gesa Najib selesaikan skandal rasuah, mahu Anwar diberi rawatan

Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - 12 jam yang lalu
Perdana Menteri Britain David Cameron bercakap di depan tetamu pada satu majlis di Kuala Lumpur, semalam. – Gambar Reuters, 31 Julai, 2015. Perdana Menteri Britain David Cameron yang mengadakan pertemuan dengan Datuk Seri Najib Razak semalam meminta perdana menteri Malaysia itu menyelesaikan masalah kerajaan seperti skandal rasuah, lapor akhbar United Kingdom (UK), The Telegraph. Cameron mengadakan perbincangan panjang dengan Najib dalam lawatannya bagi mengukuhkan hubungan perdagangan dan sempat menggesa Putrajaya memberikan rawatan sewajarnya kepada pemimpin pembangkang Datuk Ser... lagi »

Petanda Mukhriz akan digulingkan sudah ada?

PBO™ pada pen buruk online ™ - 12 jam yang lalu
Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata beliau tidak rasa terancam selepas video kontroversi dirinya bersama bekas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin tersebar.  Video berkenaan memaparkan Muhyiddin mengatakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengakui wang berjumlah US$700 juta (RM2.6 bilion) dipindahkan ke akaun peribadi miliknya.  Dalam video itu, Muhyiddin

Can it get any worse for Najib?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 12 jam yang lalu
After sacking his deputy, it does look like the PM’s prospects of holding on to power are slim, unless he takes further drastic action. [image: najib] The last six months have been a nightmare for Najib Abdul Razak. The normally reticent prime minister acted with surprising speed, in Malaysia’s season of discontent. Najib’s crisis, and questions about his leadership, appeared to snowball from the time he reluctantly returned home from a golfing holiday with Barack Obama, to the current questions about his involvement in the 1Malaysia Development Berhad (1MDB) saga. Family members of t... lagi »

Baru saja Dr Aziz Bari masuk DAP, terus dipanggil polis

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 12 jam yang lalu
[image: pix aziz bari] KUALA LUMPUR, 31 JULAI: Hanya selepas beberapa jam menyertai DAP semalam, pakar undang-undang, Dr Abdul Aziz Bari, telah dipanggil oleh polis ke Bukit Aman untuk disoal siasat hari ini berhubung isu titah Sultan Selangor tahun lalu. Beliau akan ke Bukit Aman di sini pada jam 3 petang ini. Menurut pembantu peribadinya, Andy Lim, polis menyiasat kes tersebut di bawah Akta Hasutan yang melibatkan tulisan Dr Abdul Aziz tentang isu air di Selangor. “Kami mendapat tahu tentang hal ini selepas sidang akhbar diadakan untuk mengumumkan penyertaan Dr Abdul Aziz ke dalam... lagi »

RM2.6 Bilion: Zahid beri jaminan Muhyiddin tak akan ditangkap

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 12 jam yang lalu
Timbalan Perdana Menteri yang baru, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi memberi jaminan bahawa Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak akan ditangkap. Zahid, yang juga menteri dalam negeri berkata demikian sebagai mengulas khabar angin bahawa Muhyiddin akan ditahan selepas video yang bocor menunjukkan beliau mengaitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak dengan dakwaan menerima RM2.6 bilion ke dalam akaun bank peribadinya. Zahid berkata, beliau menerima banyak panggilan bertanyakan sama ada benar bahawa bekas timbalan perdana menteri itu akan ditahan. Menurut Zahid, beliau memberi jamina... lagi »

Anwar ajarkan kita bagaimana bencikan rasuah dan cintakan keadilan !

atsixty pada ZAKRI ALI - 12 jam yang lalu
[image: Peter Chua's photo.] *Hampir semua orang berjuang atas inspirasi2 daripada CERAMAH2 ANWAR IBRAHIM yg lepas... * * Namun biar jadi penyokong Anwar Ibrahim , tetapi saya juga menyokong polisi2 Kerajaan Sarawak yg progresif di bawah CM Adenan Satem.. * * Kita cuba perbetulkan banyak kesalahan pemerintahan... Adenan Satem benteng terakhir buat Barisan Nasional..*

AG: Kertas pertuduhan palsu menunjukkan konspirasi jatuhkan PM

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 13 jam yang lalu
Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali berkata apa yang didakwa draf kertas pertuduhan terhadap Datuk Seri Najib Abdul Razak yang disiarkan di laman web pemberi maklumat Sarawak Report adalah palsu. Beliau juga berkata, kertas pertuduhan itu menunjuk ke arah satu konspirasi untuk menjatuhkan perdana menteri dan memberi amaran tindakan tegas terhadap pelakunya. Ia, katanya, menunjukkan satu ancaman terhadap demokrasi Malaysia dan beliau akan arahkan semua tindakan diambil untuk menyiasatnya. Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan selepas tengah malam tadi, beliau berkata, undang-un... lagi »

Terperangkap dalam terowong sejak 24 bulan lepas

kerengga pada KERENGGA - 13 jam yang lalu
Projek MRT Kerja-kerja pembinaan hub pengangkutan awam laluan bawah tanah Mass Rapid Transit (MRT) sedang giat dilakukan. - Foto Bernama TATKALA rakan sebaya lain selesa bekerja di pejabat berhawa dingin, lain pula ceritanya bagi Izyan Syahirah Hasanuddin, 24, yang 'terperangkap' dalam terowong bawah tanah sejak 24 bulan yang lepas. Terowong bawah tanah sedalam 30 meter itulah menjadi

'Wang di akaun Najib adalah hak dan rahsia peribadinya' - Tun Faisal

canang pada Cananglahnie - 12 minit yang lalu
*KUALA LUMPUR*: Wang di dalam akaun peribadi Datuk Seri Najib Tun Razak merupakan hak dan rahsia peribadi Perdana Menteri itu sendiri. Panel Pemikir Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) Tun Faisal Ismail Aziz berkata, ia juga tidak perlu diisytiharkan kepada orang ramai seperti wang yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi milik masing-masing. "Lainlah jika ada dakwaan bahawa duit itu datang dari sumber yang salah. Barulah seseorang itu perlu membuat perisytiharan, tetapi bukan kepada umum. Dia hanya perlu buat perisytiharan kepada pihak berkuasa yang membuat siasatan. "Apabila ada pihak ... lagi »

Panas .. dakwaan serius tentang Najib dan pemecatan AG

atsixty pada ZAKRI ALI - 12 minit yang lalu
*Ghani Patail dipecat dari jawatan Peguam Negara* *Peguam Negara (AG) yang baru dilantik Tan Sri Mohamed Apandi Ali tidak tahu menahu mengenai satu draf yang dikatakan berupa satu kertas pertuduhan yang didakwa disediakan oleh AG sebelum ini terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak."Saya tidak tahu apa-apa mengenai laporan itu, jadi saya tidak boleh komen, okay?" katanya kepada Malaysiakini.Ditanya sama ada beliau menganggap ini satu perkara yang serius, beliau menjawab: "Saya tidak tahu, bukan untuk saya komen."* *Tan Sri Mohamed Apandi Ali* ... lagi »

Petanda Ahli Umno Akan Memberontak?

Addin Deen pada Addin - 24 minit yang lalu
*Petanda Ahli Umno Akan Memberontak?* Tiga Umno bahagian akan meneruskan rancangan untuk menjemput menteri Kabinet dipecat Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Shafie Apdal untuk merasmikan mesyuarat mereka, memberikan isyarat terdapat perpecahan di dalam parti tunjang Barisan Nasional (BN) itu. Umno Bahagian Kluang, Hulu Selangor dan Kemaman kekal dengan keputusan mereka Muhyiddin dan Shafie akan menghadiri mesyuarat mereka dan bersedia berdepan sebarang risiko. "Ya, kami akan meneruskan program Ahad ini bersama dengan Tan Sri," kata Ketua Umno Bahagian Kluang Md Jais Sarday.... lagi »

Masih terlalu awal, beri ruang Kabinet baharu - Hadi

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 32 minit yang lalu
KUALA NERUS – Pas ingin memberi ruang terlebih dahulu kepada barisan Kabinet baharu yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk melaksanakan tanggungjawab, sebelum memutuskan sebarang tindakan lanjut termasuk membuat undi tidak percaya terhadap pemimpin utama negara itu. Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, masih terlalu awal untuk menghukum Kabinet baharu. Mengenai pengguguran Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pula, beliau berkata, ia merupakan masalah dalaman dan terpulang kepada parti itu sendiri. “Pas mengikuti perubahan in... lagi »

Zambry Abd Kadir, MB Perak bakal disingkir? Khairil Ashraf izkandar,zamry

atsixty pada ZAKRI ALI - 42 minit yang lalu
*PETALING JAYA : Pas Kuala Kangsar mendakwa, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir akan disingkirkan jawatan sebagai Menteri Besar Perak. Ia dikatakan bersangkut paut dengan pengguguran Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri yang dikatakan rapat dengannya. Dalam kenyataannya, Yang Dipertua Pas Kuala Kangsar, Dr Raja Ahmad Iskandar Al Hiss menjelaskan tindakan itu dibuat ekoran ketidak puasan kepimpinan UMNO bahagian terhadapp Zambry. “Difahamkan beberapa kepimpinan Ketua UMNO Bahagian ‘senior’ dari Perak yang berstatus kepimpinan Majlis Tertinggi UMNO... lagi »

MH370: 'Saya sudah masak dengan drama murahan sebegini'

atsixty pada ZAKRI ALI - 42 minit yang lalu
KUALA LUMPUR: "Saya mahu tahu di mana dia dan apa yang sudah terjadi kepadanya." Kenyataan ringkas daripada seorang waris penumpang MH370 yang enggan dikenali itu diterima selepas penemuan cebisan sayap yang juga dikenali sebagai flaperon itu di Pulau Reunion berdekatan kepulauan Madagascar, yang berkemungkinan serpihan pesawat MH370 MAS yang hilang pada Mac 2014 bersama 239 penumpang . Waris berkenaan juga menyatakan, akan tetap sabar menanti perkembangan terkini penemuan itu dan berharap ada sumber lain yang boleh menenangkan hatinya yang berdebar sejak berita itu tersebar pad... lagi »

Ahmad Maslan Jadi Bahan Sendaan Netizen Lagi

atsixty pada ZAKRI ALI - 42 minit yang lalu
*Datuk Ahmad Maslan berkata tidak perlu menjawab sama ada Barisan Nasional (BN) boleh menang pilihan raya umum (PRU) atau tidak jika ia diadakan esok, kerana menurutnya PRU hanya mungkin akan diadakan pada 2018.Kata Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) itu, 'esok' hanyalah merupakan persiapan untuk menghadapi PRU ke-14, dan bukannya PRU itu sendiri."Memang pilihan raya adalah yang terpenting. Kalau orang tanya saya jika esok pilihan raya, boleh ke tidak Barisan Nasional menang, saya jawab esok tidak lagi pilihan raya, itu jawapan saya."Esok ialah ... lagi »

Ketika Kiamat Sudah Dekat, Orang Tidak Lagi Mengucap Salam

Detik Islam pada Detik Islam - Sejam yang lalu
[image: salaman] ISLAM telah mengatur kehidupan ini dengan begitu indah. Bahkan ketika kita tersenyum kepada saudara kita, maka akan tercatat sebagai sedekah. Senyum yang menyenangkan disertai ucapan salam adalah salah satu hal yang seringkali Rasulullah lakukan terhadap sesiapa. Maka dari itu sudah seharusnya kita selaku umat Muslim meneladani sikap Rasulullah tersebut. Mengucapkan salam sambil tersenyum ketika bertemu dengan sesama muslim akan menjadi awal hubungan yang baik bagi kita. Namun, ketika salam itu hanya terucap pada orang-orang tertentu, ini adalah salah satu tanda kia... lagi »

Perghhh !!! Gadis berniqab kerja pengimpal ( Welder ) jadi perhatian

Abu Luqman pada Media Orang Kampung - Sejam yang lalu
MENGGUNAKAN nama Saya Tyra di laman sosial Facebook, seorang gadis yang memakai niqab walaupun berkerja sebagai pengimpal di sebuah syarikat terkemuka menarik perhatian netizen. Di laman Facebooknya, gadis itu dilihat mengenakan berseluar jeans dan seragam kerjanya serta berniqab. "Walaupun saya seorang pengimpal dan bekerja di Sapura Kencana. Jangan pelik dengan pemakaian saya. "Berseluar

Mashitah dan penipuan tentang kepimpinan PM

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
Golongan agamawan yang memanggil diri mereka sebagai "pewaris nabi" dan menggunakan label "alim ulama" (maksudnya "orang yang berilmu") adalah golongan yang cukup disegani di kalangan orang Melayu Islam. Kalau sesiapa menyoal pandangan mereka, pasti banyak orang Melayu Islam yang akan tersentap dan nyaring menyanggah "kau tu siapa, ulama ke? Ulama belajar lebih 80 cabang ilmu" dan sebagainya. Dengan sikap yang amat taksub ini, tidak hairanlah yang golongan ulama boleh berkata apa saja dan masih boleh mendapat tepukan gemuruh daripada mereka. Saya amat terpegun beberapa hari yang lepa... lagi »

(Advertorial) Wadiah Trading Akan Membantu Anda Menjana Pendapatan Melalui Forex Dan CFD Tanpa Perlu Bersusah Payah

Addin Deen pada Addin - Sejam yang lalu
Assalamualaikum.. Saya ingin memperkenalkan pelaburan wadiah trading yang telah saya sertai sebulan lalu. wadiah membayar 7% seminggu selama 24 minggu Plan CFD Plan CFD adalah pelaburan dalam trading emas dan perak bukan forex. Kompeni lakukan trade komoditi emas dan perak di mana hasilnya lebih tinggi berbanding forex. Satu lot CFD berharga RM3000 Tiada had pelaburan kepada mana-mana peserta. Laburlah setakat mana anda mahu untung. Nak sikit labur satu lot, Nak banyak labur 10 lot atau lebih Keuntungan ANDA 1 lot CFD RM3000 seminggu 7% = RM 210 Sebulan = RM 840 6 bulan (2... lagi »

INI BUKTI BAHAWA AZIZ BARI YANG MASUK DAP SEMALAM ADALAH SEORANG ANGGOTA PKR YANG PERNAH BERTANDING JAWATAN KETUA CABANG PKR BAHAGIAN SABAK BERNAM.

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - Sejam yang lalu
*Kini sudah kantoi kepada mereka yang kuat dan beriya-iya mempertahankan kononnya Aziz Bari adalah sekadar calon PKR untuk kerusi parlimen Sabak Bernam pada PRU ke-13 lalu dan bukannya anggota PKR pun.Nah!!!! ... yang ini apa????? ... Rupa-rupanya pernah bertanding untuk merebut jawatan sebagai Ketua Cabang PKR Sabak Bernam pada pemilihan PKR tahun lepas yang penuh dengan insiden tumbuk menumbuk dan maki hamun sehingga Jawatan Kuasa Pemilihan (JPP) memutuskan untuk membatalkan proses pemilihan kesuatu tarikh lain.Omak Kau tidaklah tahu jika ada peraturan baru dalam perlembag... lagi »

Skandal 1MDB: Pasukan Petugas Khas mula diganggu

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
*KUALA LUMPUR:* "Seperti yang dijangka daripada kenyataan saya semalam, Pasukan Petugas Khas mula diganggu dengan tuduhan-tuduhan dan khabar angin yang bakal mengganggu kelancaran penyiasatan ke atas skandal 1MDB," kata Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man. Menurutnya, ura-ura yang sedang melanda Gabernor Bank Negara Tan Seri Zeti Akhtar Aziz selepas kemunculan blog misteri ekoran pemecatan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Tan Sri Abdul Gani Patail adalah buktinya. Katanya, mereka yang menyiasat kini dilihat menjadi sasaran siasatan yang tidak tahu lagi hujung pangkal tuduh... lagi »

3 Umno bahagian tetap mahu Muhyiddin, Shafie rasmikan mesyuarat

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
Tiga Umno bahagian akan meneruskan rancangan untuk menjemput menteri Kabinet dipecat Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Shafie Apdal untuk merasmikan mesyuarat mereka, memberikan isyarat terdapat perpecahan di dalam parti tunjang Barisan Nasional (BN) itu. Umno Bahagian Kluang, Hulu Selangor dan Kemaman kekal dengan keputusan mereka Muhyiddin dan Shafie akan menghadiri mesyuarat mereka dan bersedia berdepan sebarang risiko. "Ya, kami akan meneruskan program Ahad ini bersama dengan Tan Sri," kata Ketua Umno Bahagian Kluang Md Jais Sarday. Jais, yang juga exco kerajaan negeri Joh... lagi »

RM2.6 BILION: SAMA SEPERTI KES ALTANTUYA, NAJIB MESTI BERANI BERSUMPAH SEKALI LAGI

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
Isu wang RM2.6 bilion yang didakwa masuk ke dalam akaun peribadi Najib Razak kembali hangat memanaskan atmosfera politik negara berikutan bocornya video rakaman Muhyiddin Yassin memperkatakan mengenainya sejak semalam. Dalam video perbualan yang antaranya dihadiri oleh Mukhriz Mahathir dan Abdul Kadir Sheikh Fadzir itu, Muhyiddin yang baru dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri mengatakan Najib mengakui tentang kemasukan wang itu ke dalam akaun peribadinya ketika beliau bersemuka dengannya. Dengan ini, walaupun sudah ditubuhkan pasukan petugas khas untuk menyiasatnya, orangramai ... lagi »

Hikmah Di Sebalik Pemecatan Muhyiddin

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
A Kadir Jasin MOHON sabar kalau cerita ini panjang. Sukar hendak dipendekkan. Jadi saya mulakan dengan membuat kesimpulan iaitu: Penyingkiran (Tan Sri) Muhyiddin Mohd Yassin pada 28 Julai dan penamatan undur tarikh (back-dated) perkhidmatan Peguam Negara (Tan Sri) Abdul Gani Patail 27 Julai tidak menyelesaikan apa-apa masalah sebaliknya memburukkan lagi keadaan negara dan imej (Datuk Seri) Mohd Najib Abdul Razak. Implikasi dua peristiwa itu serta perubahan-perubahan lain yang menyusurinya di Jabatan Peguam Negara, PDRM, Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (MACC) dan PAC adalah sepert... lagi »

Skandal 1MDB: PKR dakwa Anwar tahu lebih awal Muhyiddin akan dipecat

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
Menteri Besar Selangor itu berkata, Anwar memaklumkan perkara itu kepadanya ketika melawat Ketua Umum PKR di Penjara Sungai Buloh pada 24 Julai lalu. [image: muhyiddin-yassin] PETALING JAYA : Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan telah tahu lebih awal Tan Sri Muhyiddin Yassin akan dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri. Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali berkata, Anwar telah memberitahunya “sesuatu yang besar akan berlaku dalam masa terdekat ini”. Menteri Besar Selangor itu berkata, Anwar memaklumkan perkara itu kepadanya ketika melawat Ketua Umum PKR di Penjara Sungai Buloh pada 2... lagi »

Najib .. apa beza antara Altantuya dengan RM2.6 billion ..? Tak berani ..?

PBO™ pada pen buruk online ™ - Sejam yang lalu
Isu wang RM2.6 bilion yang didakwa masuk ke dalam akaun peribadi Najib Razak kembali hangat memanaskan atmosfera politik negara berikutan bocornya video rakaman Muhyiddin Yassin memperkatakan mengenainya sejak semalam. Dalam video perbualan yang antaranya dihadiri oleh Mukhriz Mahathir dan Abdul Kadir Sheikh Fadzir itu, Muhyiddin yang baru dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri mengatakan

Skandal 1MDB: KPN minta henti sebar ‘draf pendakwaan’

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
Khalid bimbang penyebaran laporan tidak diketahui asal usul itu menyebabkan orang ramai keliru. [image: IGP-khalid-twitter] PETALING JAYA: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menasihatkan orang ramai supaya berhenti menyebarkan khabar angin yang kononnya kertas draf pendakwaan terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak yang dikatakan disiarkan Sarawak Report. Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, berita yang tidak diketahui kesahihannya itu akan mengelirukan orang ramai. “Laporan-laporan sebegini yang tidak sah asal usulnya akan mengelirukan orang ramai. Minta hentikan khabar angin i... lagi »

Skandal 1MDB: Peguam Negara jawab ‘Draf pendakwaan terhadap Najib’

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sejam yang lalu
Mustahil kertas tuduhan disiapkan lebih awal kerana siasatan Pasukan Petugas Khas belum selesai. [image: apandi-najib] PETALING JAYA: Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali menafikan deraf pendakwaan terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak yang disiarkan Sarawak Report dikeluarkan oleh Pejabat Peguam Negara. Katanya, format deraf pendakwaan itu adalah salah dan tidak ditulis oleh peguam Pejabat Peguam Negara. “Siasatan Pasukan Petugas Khas masih belum selesai sepenuhnya. Adalah mustahil kertas pertuduhan itu disiapkan lebih awal,” katanya dalam kenyataan media. Apandi berkata, perbuat... lagi »

RUMAH TERBUKA EIDUL FITRI PAS SELANGOR MENDAPAT SAMBUTAN HANGAT.

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - 2 jam yang lalu
*Sudah pasti para pembeci ulama dan anti PAS akan berasa bengang bila mendapat tahu betapa jamuan Eidul Fitri PAS Selangor di Dewan Teratai MBSA, Seksyen 19 Shah Alam berhampiran Hotel De Palma malam tadi mendapat sambutan hangat dan meriah sekali dari rakyat.Ingatkan apabila PAS diserang hebat setiap hari tanpa henti oleh GHB dan kuncu-kuncunya maka sudah pasti apa jua program anjuran PAS selepas itu akan hambar, dingin dan tidak mendapat sambutan .... rupa-rupanya lagi diserang lagi rakyat berduyun-duyun datang ... lagi diterjah lagi bertambah meriah ... lagi dicaci dan dima... lagi »

Budaya takfiri muncul oleh Ustaz muda.

mantaro pada SISI BUKIT - 2 jam yang lalu
JANGAN MENGHIDUPKAN SEMULA BUDAYA TAKFIRI YANG TELAH BERJAYA DIKIKIS OLEH ALMARHUM USTAZ FADZIL Saya menerima satu artikel yang disebarkan dalam alam maya yang berjudul "TEGAS TANGANI ANASIR DALAM JAMAAH" ditulis oleh Izwan Abdul Halim (Exco Pemuda Pas Malaysia). Saya amat terkejut apabila membaca artikel yang menyimpulkan hukuman bunuh terhadap "kumpulan yang datang bawa mari Parti Islam dasar Islam juga" yang dinisbahkan kalam tersebut kepada seorang tokoh agama di negeri Kedah. Saya MENGANGAP bahawa kenyataan ini amat bahaya, bahkan memasarkan kembali pemikiran takfiri di kalang... lagi »

tun faisal dot com

Admin Direktori Blog pada BLOG - BLOG PRO POLITIK - 4 jam yang lalu
tun faisal dot com ------------------------------ #VideoMuhyiddin: Wang dalam akaun peribadi adalah hak dan rahsia peribadi Posted: 29 Jul 2015 03:48 PM PDT 1. Dalam video perbualan TS Muhyiddin dengan tamunya, jelas disebut: "Saya tanya beliau wang siapa? Beliau tidak nyatakan. Hanya dari Timur Tengah." "lepas tu saya tanya berapa banyak... Susah nak kiralah, dia cakap (Najib) a lot, a lot'" Kemudian Muhyiddin menyebut, "Kenapa masuk akaun personal Najib Razak?" 2. Persoalannya dari mana datangnya nilai RM2.6 bilion? Jelasnya, itu adalah andaian dan dakwaan Muhyiddin send... lagi »

Cucu Tok Selampit

Admin Direktori Blog pada BLOG - BLOG PRO POLITIK - 4 jam yang lalu
Cucu Tok Selampit ------------------------------ Mudahnya Orang Mempercayai Fitnah Terbaru Dajal Sarawak Report - Waran Tangkap Untuk DS @NajibRazak Posted: 30 Jul 2015 06:36 AM PDT Sarawak Report kembali dengan fitnah terbaru. Kononnya disebabkan oleh Waran Tangkap di ataslah, Mantan Peguam Negara, TS Abdul Ghani Patail dipecat. Pertamanya, Mantan Peguam Negara tidak dipecat. Kontrak beliau tidak disambung. Beliau diberikan cuti 3 bulan sebelum kontrak beliau tamat pada bulan Oktober 2015 nanti. Menjadi kelaziman pegawai-pegawai tinggi Kerajaan mendapat cuti sebelum k... lagi »

Apa Yang Tersirat

Admin Direktori Blog pada BLOG - BLOG PRO POLITIK - 4 jam yang lalu
Apa Yang Tersirat ------------------------------ Umno Kena Bersih Musang Dalam Reban Ayam Posted: 29 Jul 2015 11:48 PM PDT 1. Tindakan Perdana Menteri menguggurkan Pemimpin yang beliau anggap sebagai musang dalam reban ayam, memang dialu-alukan. 2. Sebuah kerajaan yang mantap akan boleh diwujudkan, jika anggotanya merupakan satu pasukan, selain itu, perlu ada kesetian pada pucuk pimpinan. 3. Dua pemimpin yang digugurkan daripada kabinet dalam rombakan kabinet Persekutuan pada Selasa mempunyai kisah sendiri dalam politik. 4. Tan Sri Muhyiddin Yassin adalah pemimpin utama da... lagi »

GHB-Ustaz Idris Ahmad perlu letak jawatan Pengarah Tarbiyah PAS.

mantaro pada SISI BUKIT - 7 jam yang lalu
Apabila hanya 80 peratus akar umbi menyokong pimpinan PAS sekarang,20 peratus bersama pimpinan GHB ini satu tanda kegagalan tarbiyyah PAS. Dengan terdapatnya PAScai dalam pemilihan baru-baru ini dan juga golongan suka mentakfirkan orang, jelas sistem tarbiyyah PAS perlu dirombak. PAS jika mahu terus relevan, sukatan dan kurikulum tarbiyyahnnya perlu disemak semula. Apa yang jelas Pengerusi Tarbiyyah atau Pengarah Tarbiyyahnya perlu letak jawatan, atas bertanggungjawab dengan krisis organisasi ini. Jadi, di sini Ustaz Idris Ahmad kena letak jawatan, beri orang lain untuk mengur... lagi »

Serpihan pesawat hampir pasti MH370, lapor media

Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - 8 jam yang lalu
*Serpihan pesawat yang ditemui di Pulau La Reunion berkemungkinan besar milik Boeing 777*. – Gambar fail Reuters, 30 Julai, 2015. Serpihan pesawat yang ditemui di Pulau La Reunion, hampir pasti milik pesawat Malaysia Airlines MH370, lapor The Telegraph. Akhbar berkenaan melaporkan, ombak Lautan Hindi yang bergerak dalam kitaran pusingan melawan arah jam berkemungkinan membawa bangkai serpihan pesawat itu ke pantai barat Australia, dan selatan Indonesia, yang memungkinkan serpihan pesawat itu milik MH370. Laporan media itu turut mengatakan, serpihan pesawat yang ditemui itu berkemu... lagi »


Skandal 1MDB: Apa Nak Jadi..???

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 8 jam yang lalu

Skandal 1MDB sebabkan daya tarikan sukuk kerajaan merosot

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 8 jam yang lalu
Tarikan terhadap sukuk kerajaan menunjukkan tahap paling lemah dalam tempoh lapan bulan di tengah-tengah kebimbangan terhadap keperluannya untuk menyelamatkan firma pelaburan negara, 1Malaysia Development Bhd. (1MDB). Menurut data yang dikeluarkan di laman web Bank Negara Malaysia, Perbendaharaan telah menjual sukuk yang tamat tempoh pada Oktober 2025 berjumlah RM3.5 bilion dengan keuntungan sebanyak 4.105 peratus hari ini. “Minat yang berkurangan terhadap sukuk-sukuk Malaysia adalah disebabkan oleh orang ramai tidak pasti mengenai masa hadapan yang disebabkan oleh liabiliti 1MDB... lagi »

Jemput Muhyiddin bakal cetus gaduh besar dalam UMNO - Azalina

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - 8 jam yang lalu
[image: Azalina Othman Said] Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Azalina Othman Said berpendapat tindakan beberapa bahagian UMNO membatalkan jemputan Tan Sri Muhyiddin Yassin merasmikan mesyuarat bahagian selepas Timbalan Presiden UMNO itu digugurkan dalam kabinet kerana bimbang ia menjadi punca berlaku 'pergaduhan besar' dalam parti. “Saya pun ketua bahagian. Itu hak saya nak jemput siapa. Sebagai pemimpin di bahagian, saya ada tanggungjawab. Dan saya yakin ramai yang batal kehadiran timbalan presiden kerana ramai yang tidak gemar dengan perangai beliau. “Tak kan nak jemp... lagi »

TIMBALAN PEGUAM CARA NEGARA I MENGESAHKAN BAHAWA "DRAFT" PERTUDUHAN YANG DISEBARKAN OLEH SARAWAK REPORT BUKAN DIBUAT ATAU DIKELUARKAN OLEH JABATAN PEGUAM NEGARA.

OMAK KAU!!!! pada Omak Kau!!!! - 9 jam yang lalu
*Timbalan Peguam Cara Negara Datuk Tun Majid bin Tun Hamzah telah memberikan respon mengenai "draft" pertuduhan keatas Najib Razak yang diterbitkan oleh Sarawak Report sebagai alasan mengapa Gani Patail dipecat sebagai Peguam Negara bukannya dibuat atau dikeluarkan oleh Pejabat Jabatan Peguam Negara.Dengan itu segala cerita mengenainya dengan sendiri terjawab.*

REZQEEN HILL

REZQEEN HILL ------------------------------ Rahman Dahlan Dakwa Muhyiddin Yassin Berbohong Mengenai Buku Factsheet #FactCheck @mpkotabelud Posted: 29 Jul 2015 09:30 PM PDT Pengarah Komunikasi Strategik, Datuk Abdul Rahman Dahlan menafikan dakwaan bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin bahawa kabinet hanya diberi masa lima minit untuk menelitinya. Dalam mesej WhatsApp nya Rahman Dahlan memberitahu bahawa, *"Pembetulan fakta. Buku fact sheet yang disebut oleh TSMY dalam video diatas tidak diambil semula.Semua menteri boleh bawa balik factsheet tersebut. Buku f... lagi »

AG baru tak tahu menahu tentang 'kertas pertuduhan' terhadap PM

Alhusseyn Alhusseyn pada HARAPAN DAN IMPIAN BARU - 9 jam yang lalu
Patutlah mamat ni dilantik menggantikan tempat Gani Patail.Rupa-rupanya apa benda pun mamat ni bila ditanya, cakap tak tau! Kalau kita tanya siapa Rosmah pun mungkin juga dia akan kata dia tak tau ! Mamat ni seolah-olah berpegang kepada konsep tiga beruk dalam ajaran agama Budha: "jangan cakap, jangan lihat, jangan dengar" mengenai perkara-perkara salah yang dilakukan orang.... Peguam Negara (AG) yang baru dilantik Tan Sri Mohamed Apandi Ali tidak tahu menahu mengenai satu draf yang dikatakan berupa satu kertas pertuduhan yang didakwa disediakan oleh AG sebelum ini terhadap Perdana ... lagi »

Rupanya PM Kontroversi Ni Pengecut.. Inikah Buktinya?

Addin Deen pada Addin - 9 jam yang lalu
*Rupanya PM Kontroversi Ni Pengecut.. Inikah Buktinya? *Bekas Menteri Penerangan Tan Sri Zainuddin Maidin membidas tindakan Datuk Seri Najib Razak membatalkan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno yang sepatutnya berlangsung esok susulan pemecatan timbalan presiden serta naib presiden parti daripada jawatan kerajaan. Menurutnya, ia berbeza dengan pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad dahulu yang tetap meneruskan mesyuarat walaupun tidak pasti akan sokongan ahli MT terhadapnya sewaktu memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim. "Walaupun (Tan Sri) Muhyiddin (Yassin) dan (Datuk Seri) Shafie Afda... lagi »

Kita Lawan anjur jelajah untuk himpunan anti-Najib

atsixty pada ZAKRI ALI - 9 jam yang lalu
*Kita Lawan akan menganjurkan satu siri ceramah di seluruh negara untuk menggerakan sokongan kepada himpunan Bersih 4.0 yang akan diadakan pada hujung bulan Ogos.Katanya, dengan apa yang sedang berlaku di negara ini, berdiam diri bukanlah satu pilihan."Sistem demokrasi habis dijahanamkan. Musuh politik dihumban ke dalam penjara. Institusi-institusi yang tinggal hanya mengikut telunjuk yang berkuasa. Media diugut dan dipadamkan. Pemberi maklumat disekat, dihalang ke luar negara."Mereka yang berjawatan dipecat manakala badan penyiasat seperti PAC ... lagi »

Waran tangkap Najib??? & MH370 ditemui???

ali allah ditta pada tumpang sekole...? - 9 jam yang lalu
*AG baru tak tahu menahu tentang 'kertas pertuduhan' terhadap PM...* *Peguam Negara (AG) yang baru dilantik Tan Sri Mohamed Apandi Ali tidak tahu menahu mengenai satu draf yang dikatakan berupa satu kertas pertuduhan yang didakwa disediakan oleh AG sebelum ini terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.* *"Saya tidak tahu apa-apa mengenai laporan itu, jadi saya tidak boleh komen, okay?" katanya kepada Malaysiakini.* *Ditanya sama ada beliau menganggap ini satu perkara yang serius, beliau menjawab: "Saya tidak tahu, bukan untuk saya komen."* *Menjawab satu lagi soalan ... lagi »
#

Tiada ulasan: