Google+ Badge

Rabu, 2 September 2015

5873. Kita ambil yang baik buang yang buruk.

#
Muhasabah diri kerana Allah.

Ambil yang baik dan tinggalkan yang buruk. Yang baik jadi tauladan dan yang jadi kejahatan dijadikan garis sempadan untuk memperkukuh Taqwa dan Iman. Contohnya orang berbahasa kesat, lucah, menggelar, memperlekeh, mempersenda dan segala bagai tingkah laku pendustaan usah ditiru, diikut atau menterbalikan kata-kata kesat itu kepada orang yang melontarkan kata-kata kesat dan bagai.

Lebih baik dan Allah berkehendakan kita hamba-Nya mendoakan semuga Allah datangkan Hidayah kepada orang itu untuk menyedari kata kesat itu dilarang Allah. Berdoa juga supaya Allah hadirkan Hidayah buat diri kita sendiri. Hidayah milik Allah.

Aamiin Ya Robb.
www.peceq.blogspot.com .
PKR dakwa kerajaan rancang beli kapal perang RM3 bilion

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli mempertikaikan kesesuaian masa pembelian kapal perang Rusia yang dibuat sewaktu ekonomi Malaysia sedang merudum. – Gambar fail The Malaysian Insider, 1 September, 2015.] Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli mempertikaikan kesesuaian masa pembelian kapal perang Rusia yang dibuat sewaktu ekonomi Malaysia sedang merudum. PKR hari ini menggesa kerajaan menjelaskan hasratnya membeli sebuah kapal perang bernilai RM3 bilion, seperti didakwa majalah The International Business Times pada 26 Ogos lalu. Setiausaha agungnya Rafizi Ramli pada satu sidang med... lagi »

PKR cadang DEIG beroperasi seperti badan berkanun

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Setiausaha agung PKR Rafizi Ramli berkata, Kumpulan Pelaburan Darul Ehsan (DEIG) patut beroperasi seperti sebuah badan berkanun. – Gambar fail The Malaysian Insider, 1 September, 2015.] Setiausaha agung PKR Rafizi Ramli mencadangkan kepada Selangor agar entiti baru perniagaan negeri itu, Kumpulan Pelaburan Darul Ehsan (DEIG), beroperasi seperti sebuah badan berkanun. Katanya, perkara itu sudah dikemukakan kepada pihak berkenaan, sambil menambah ia boleh dilakukan walaupun DEIG adalah syarikat sendirian berhad. Katanya, operasi badan berkanun akan memastikan kewujudan panel b... lagi »

Daripada berpuluh-puluh menteri Umno, hanya seorang saja yang berani puji Bersih 4

Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - Sehari yang lalu
Nazri: Terima kasih, BERSIH Zulaikha Zulkifli Hari ini, 1:22 pm Hari ini, 1:25 pm Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Nazri Aziz mengucapkan terima kasih kepada penganjur BERSIH 4 kerana mempromosikan Malaysia. Kata Ahli Parlimen Padang Rengas itu berkata, perhimpunan selama 34 jam itu mendapat liputan daripada media antarabangsa dan secara tidak langsung mengiklankan bahawa demokrasi sihat diamalkan di negara ini. "Dari segi pelancongan dan pandangan luar negara, ia bagus juga sebab menunjukkan demokrasi sihat negara kita. "Dah tayang di CNN, Aljazeera, BBC, satu dunia t... lagi »

Bekas pemimpin tubuh parti baharu, PAS teguh dengan perjuangan

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan berkata, PAS kini lega kerana tiada lagi ahli dalaman yang berterusan mengecam parti dengan penubuhan parti baharu. – Gambar fail The Malaysian Insider, 1 September, 2015.] Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan berkata, PAS kini lega kerana tiada lagi ahli dalaman yang berterusan mengecam parti dengan penubuhan parti baharu. Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan tidak gusar dengan tindakan beberapa bekas pemimpinnya yang mengambil alih Parti Pekerja Malaysia (PPM) bagi menubuhkan parti baharu. Beliau dilaporkan Ber... lagi »

Pijak gambar Hadi boleh cetus perbalahanan kata PAS Wilayah

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
PAS Wilayah Persekutuan membuat laporan polis terhadap penganjur perhimpunan BERSIH 4 apabila mendapati ada peserta demonstrasi itu memijak gambar presiden mereka dan Datuk Seri Najib Razak. Laporan itu dibuat pesuruhjayanya, Mohamad Noor Mohamad di Balai Polis Dang Wangi jam 11.30 pagi tadi. Sambil menggesa polis menjalankan siasatan terhadap insiden itu, Mohamad Noor (*gambar, dua dari kanan*) juga menuntut pihak yang terlibat meminta maaf secara terbuka kepada Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan "seluruh rakyat Malaysia". “Saya minta polis jalankan siasatan dan perkara ini boleh disele... lagi »

'Orang tua macam Dr M takkan baling bom' - Nazri Aziz

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Nazri Aziz berpendapat, kehadiran Tun Dr Mahathir Mohamad dalam perhimpunan BERSIH 4 tidak memberi sebarang ancaman kepada negara. Nazri yang juga anggota majlis tertinggi Umno berkata beliau melihat Mahathir sudah berubah sikap kerana bekas perdana menteri itu sebelum ini menolak demonstrasi. Dengan sinis, Nazri bagaimanapun berkata beliau percaya bahawa "orang tua" seperti bekas perdana menteri itu tidak akan mencetuskan masalah dalam perhimpunan seperti itu. "Diapun sudah berubah sikap. Dulu (Mahathir) kata demonstrasi bukan budaya ki... lagi »

'Terima kasih, tapi ia silap anda juga' - Tian Chua

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Naib Presiden PKR, Tian Chua mengucapkan terima kasih kepada Tun Dr Mahathir Mohamad kerana menunjukkan sokongan kepada BERSIH 4 hari ini tetapi berkata ini tidak bermakna rakyat harus lupa masa lalu. Tian Chua, yang secara kebetulan terserempak dengan Mahathir apabila beliau tiba berhampiran Dataran Merdeka malam tadi, telah mengiringi negarawan itu melalui orang ramai. "Saya sempat bersalam dengan beliau tetapi kami tidak sempat bercakap apa-apa. "Bagi saya Dr Mahathir berhak untuk menyatakan sokongan tapi ini juga tidak bermaksud rakyat harus lupa sebahagian daripada masalah ini ... lagi »

Nazri: Terima kasih, BERSIH

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Nazri Aziz mengucapkan terima kasih kepada penganjur BERSIH 4 kerana mempromosikan Malaysia. Kata Ahli Parlimen Padang Rengas itu berkata, perhimpunan selama 34 jam itu mendapat liputan daripada media antarabangsa dan secara tidak langsung mengiklankan demokrasi sihat diamalkan di negara ini. "Dari segi pelancongan dan pandangan luar negara, ia bagus juga sebab menunjukkan demokrasi sihat negara kita. "Dah tayang di CNN, Aljazeera, BBC, satu dunia tahu tentang itu (perhimpunan BERSIH) jadi saya sedikit sebanyak mengucapkan terima kasih pad... lagi »

Bekas ketua Pemuda PAS letak jawatan dalam parti

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Bekas ketua Pemuda PAS Suhaizan Kaiat berkata, penyertaannya dalam Parti Amanah Negara akan memperkukuhkan parti baharu itu dengan memberi fokus terhadap isu rakyat bagi menghadapi pilihan raya umum ke-14. – Gambar fail The Malaysian Insider, 1 September, 2015.] Bekas ketua Pemuda PAS Suhaizan Kaiat hari ini secara rasmi mengumumkan peletakan jawatannya dalam parti dan menganggotai Parti Amanah Negara (Amanah) yang akan ditubuhkan. Turut mengambil langkah sama ialah kepimpinan PAS Pulai, Johor yang terdiri daripada Ketua Pemuda Mohd Syafiq Abdul Aziz dan Ketua Muslimat Fatim... lagi »

Reaksi berlebihan jauhkan PAS daripada politik arus perdana, kata bekas pemimpin

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Bekas setiausaha agung PAS, Datuk Kamarudin Jaffar berkata reaksi PAS yang dilihat berlebihan terhadap aksi segelintir peserta Bersih 4 memijak gambar pemimpin mereka akan menjauhkan lagi parti Islam itu dari pentas utama politik negara. – Gambar fail The Malaysian Insider, 1 September, 2015.] Bekas setiausaha agung PAS, Datuk Kamarudin Jaffar berkata reaksi PAS yang dilihat berlebihan terhadap aksi segelintir peserta Bersih 4 memijak gambar pemimpin mereka akan menjauhkan lagi parti Islam itu dari pentas utama politik negara. Reaksi PAS yang dilihat berlebihan terhadap ak... lagi »

Suka duka penganjuran Bersih 4 luar negara

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
oleh Mariam Mokhtar Pemimpin-pemimpin terus mengecewakan rakyat Malaysia dengan pengumuman mereka yang demonstarsi di Kuala Lumpur adalah “haram”. Seorang pengkritik berkata, sinis, “Saya bersetuju sepenuhnya. Derma RM2.6 bilion, duit yang hilang dari 1MDB dan ‘pilihanraya yang dibeli’ adalah halal!” Di beberapa tempat di luar negara, seperti di London, bantahan Bersih 4 mungkin hanya berlaku beberapa jam sahaja, tetapi sepertimana bantahan-bantahan lain, penganjur terpaksa bekerja keras selama beratus jam lamanya, untuk memastikan semuanya berjalan lancar, pada hari kejadian. Sal... lagi »

Akar umbi Umno tak marah Dr Mahathir turun Bersih 4

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Kemunculan Tun Dr Mahathir Mohamad di perhimpunan Bersih 4 menimbulkan pelbagai reaksi termasuk peringkat akar umbi Umno tetapi menerimanya kerana yakin ia bertujuan mendesak Datuk Seri Najib Razak melepaskan jawatannya semata-mata. – Gambar fail The Malaysian Insider, 1 September, 2015.] Kemunculan Tun Dr Mahathir Mohamad di perhimpunan Bersih 4 menimbulkan pelbagai reaksi termasuk peringkat akar umbi Umno tetapi menerimanya kerana yakin ia bertujuan mendesak Datuk Seri Najib Razak melepaskan jawatannya semata-mata. Ahli Umno di peringkat akar umbi tidak marah dengan tind... lagi »

Saya terpaksa sertai Bersih 4 untuk selamatkan negara, kata Dr Mahathir

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, keputusannya hadir pada Bersih 4 kerana pentadbiran di bawah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sudah memusnahkan semua saluran untuk menyelamatkan negara. – Gambar fail The Malaysian Insider, 1 September, 2015.] Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, keputusannya hadir pada Bersih 4 kerana pentadbiran di bawah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sudah memusnahkan semua saluran untuk menyelamatkan negara. Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini menggunakan blog popular beliau bagi menjelaskan sebab beliau membuat keputusan menghadiri perhimpunan B... lagi »

Permohonan Maaf Dari Ketua Pengiring Mat Sabu

kerengga pada KERENGGA - Sehari yang lalu
Aris Awang Saya selaku Ketua Pengiring kepada Hj Mohammad bin Sabu sepanjang Himpunan BERSIH 4.0 memohon berbanyak kemaafan kepada Hj Mohammad Sabu, keluar ga, sanak saudara dan kenalan Islamnya kerana tidak berjaya mengawal serbuan rakyat Malaysia dalam Himpunan Bersih 4.0 dari berbagai kaum untuk mengambil gambar, berselfie, bersalaman dan menandatangan di baju, topi, ikat kepala dan

BLOGGER 96 : BILIK SEWA

MILx HASHIM pada #JMBELOG.blogspot.com - Sehari yang lalu

Terbukti Kenyataan Syed Mokhtar Bukhary Adalah Palsu...

Green Boc pada KELAB GREENBOC - Sehari yang lalu
S*yed Mokhtar nafi tulis artikel berkaitan Najib* Jutawan yang juga Pengasas Yayasan Albukhary, Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary menafikan beliau menulis artikel berkenaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Artikel bertajuk `Luahan Hati Tan Sri Syed Mokhtar Bukhary Berkenaan Perdana Menteri’ telah disebar di media sosial sejak 29 Ogos lalu. Menurut Syed Mokhtar, beliau tidak boleh terus membiarkan perbuatan menyamar menggunakan namanya lebih-lebih bagi tujuan yang menyalahi undang-undang. “Untuk mengelakkan keraguan atau kekeliruan, orang ramai boleh merujuk ke laman w... lagi »

Lelah ku

MILx HASHIM pada #JMBELOG.blogspot.com - Sehari yang lalu

Akar umbi Umno tak marah Dr Mahathir turun Bersih 4

Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - Sehari yang lalu
OLEH MD IZWAN *Kemunculan Tun Dr Mahathir Mohamad di perhimpunan Bersih 4 menimbulkan pelbagai reaksi termasuk peringkat akar umbi Umno tetapi menerimanya kerana yakin ia bertujuan mendesak Datuk Seri Najib Razak melepaskan jawatannya semata-mata.* – Gambar fail The Malaysian Insider, 1 September, 2015. Ahli Umno di peringkat akar umbi tidak marah dengan tindakan Tun Dr Mahathir Mohamad menghadiri Bersih 4 hujung minggu yang lalu, sebaliknya menggesa supaya kepimpinan di atas menyelesaikan kemelut yang melanda parti. Walaupun pada awalnya mereka tidak memahami keputusan bekas perdana... lagi »

PAS perlu sambut baik kemunculan PAN

mso.im pada . - Sehari yang lalu
*ULASAN KHAS* *Barisan kepimpinan GHB pada sidang umum parti.**Selepas* 15 jam selesai himpunan Bersih 4 dengan jayanya, kumpulan PAS yang ditolak dalam muktamar lalu telah mengumumkan penubuhan parti baharu sebagai wadah penerus perjuangan mereka. Ia diumumkan oleh Mohamad Sabu selaku pengerusi GHB dan beliau juga pengerusi jawatankuasa protem parti baru itu dalam satu sidang akhbar khas di Kuala Lumpur petang semalam. Kesemua anggota kumpulan berkenaan yang menggelarkan mereka pembawa Gerakan Harapan Baru (GHB) hadir, kecuali empat bekas pemimpin PAS yang juga kalah tidak menzah... lagi »

Akhirnya Pemimpin BN Merayu Minta Pertolongan

Addin Deen pada Addin - Sehari yang lalu
*Akhirnya Pemimpin BN Merayu Minta Pertolongan.* Kerajaan Barisan Nasional (BN) perlu mengubah dirinya dulu untuk memenangi semula keyakinan rakyat, bukannya dengan mendesak wartawan supaya "memberikan gambaran yang baik mengenai mereka", kata seorang wakil rakyat DAP hari ini. Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua berkata, wartawan berperanan melaporkan fakta dan kebenaran dan jika sesiapa, baik BN mahupun pembangkang, digambarkan dalam keadaan buruk, ia bukan salah media tetapi salah pihak yang terbabit. "Untuk menyelesaikan persepsi negatif BN tidak susah. Ia hanya perlu ... lagi »

Dr M rayu MP BN sokong undi tak percaya

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad merayu kepada para MP BN agar menyokong usul tidak percaya ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak Beliau menjelaskan, kerajaan BN akan tetap kekal walau MP berkenaan boleh menyokong undi tidak percaya kerana parti tersebut masih menguasi kerusi majoriti di Parlimen. Katanya, langkah itu perlu dilakukan untuk membendung masalah yang kini terpaksa ditanggung oleh rakyat. “Oleh itu saya terpaksa menyertai demonstrasi jalanan anjuran Bersih yang bertema singkirkan Najib kerana rasuah. “Saya rayu kepada ahli Dewan Rakyat Umno dan BN sup... lagi »

Tunggulah bil DBKL, BERSIH...kata Menteri Umno

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Pengarah Komunikasi Strategik BN Datuk Abdul Rahman Dahlan 'menasihati' Pengerusi BERSIH, Maria Chin Abdullah supaya jangan 'membelanjakan' wang mereka untuk sementara waktu. Kata Abdul Rahman, kerajaan akan menghantar bil tuntutan kepada pertubuan itu untuk menampung kes memberishkan kawasan tempat perhimpunan BERSIH 4 diadakan. "Tolong jangan belanja habis (sebab) saya fikir nak hantar satu bil kepada BERSIH," katanya di sidang media di Serdang hari ini. Abdul Rahman yang juga Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan berkata, jumlah kos tambahan untuk membersihk... lagi »

Pijak gambar Najib: Pemuda Pekan beri amaran keras

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Penganjur Bersih 4 didesak minta maaf dalam tempoh 24 jam atau sedia tanggung kesan akibat perbuatan biadap peserta perhimpunan. [image: umno-bersih] PETALING JAYA: Pemuda UMNO Bahagian Pekan mendesak penganjur perhimpunan Bersih 4 memohon maaf kerana perbuatan peserta perhimpunan itu yang memijak gambar Datuk Seri Najib Tun Razak. Ketuanya, Shahruddin Ahmad berkata, perbuatan memijak gambar Perdana Menteri yang juga Presiden UMNO adalah melampau, biadap dan provokatif. “Jika tiada pihak dari entiti Bersih 4 tampil berbuat demikian dalam tempoh 24 jam, bermakna kalian merestui dan be... lagi »

Mengalu-alukan kelahiran Parti Amanah Negara

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
*Oleh Saifuddin Nasution Ismail* Mengalu-alukan kelahiran parti amanah negara. tahniah teman2 yg mengusahakan kelahirannya. kalian punya 2 tahun utk persiapkan parti menghadapi pilihanraya berbanding keadilan dahulu cuma 7 bulan, lahir april 1999 dan masuk pilihanraya november 1999. Kini keadilan berdaftar di 210 cabang dgn keanggotaan 506 ribu...50% melayu, 20% india, 15% cina dan15% etnik sabah dan sarawak. keadilan sudah melalui 4 pilihanraya dan menimba pengalaman secara langsung. Saya juga mengharapkan parti amanah akan bersama membentuk pakatan baharu. kita sendirian tidak m... lagi »

AMAN Siap Berjuang Dan Realisasi Impian Perubahan

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
*OLEH SANY HAMZAN * Sayap muda Parti Amanah Negara (AMANAH), Anak Muda Amanah atau ringkasnya disebut 'AMAN' telah bersedia untuk menggalas hasrat besar seluruh anak muda negara untuk berjuang dan keluar daripada kemelut ekonomi, politik dan sosial yang semakin membarah. Melihat kepada sokongan dan dokongan yang diberikan rakyat dalam Bersih 4 yang lalu, AMAN berpendirian bahawa perubahan perlu didesak secepat mungkin kerana rakyat tidak mampu lagi untuk terus menunggu lebih lama. Setiap detik yang dibazirkan hanya memendekkan lagi hayat negara yang kita cintai. Pemimpin yang tela... lagi »

BERSIH - 12am: Pandangan dari udara 31-8-2015

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

Interpol enggan mengeluarkan amaran tahanan Clare-Brown, apa nak buat sekarang?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
oleh V Shuman Jadi ia benar-benar berlaku- Interpol secara rasminya menolak permohonan Malaysia untuk mengeluarkan amaran tahanan kepada editor *Sarawak Report* Clare Rewcastle-Brown. Tindakan oleh Interpol itu sebenarnya sudah dijangkakan oleh ramai rakyat Malaysia yang boleh berfikir, hanya pihak berkuasa yang gagal melihatnya berlaku. Laporan berita terbaru mengatakan yang setiausaha agung organisasi polis dunia, Jurgen Stock, dalam suratnya kepada NGO berpengkalan di London, Fair Trials International yang memaklumkan penolakan itu. Stock telah mengesahkan yang permintaan Mal... lagi »

Pemuda Umno sifatkan ‘detik hitam’ nyanyi Negaraku jauh dari Dataran

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Pemuda Umno Wilayah Persekutuan kecewa tidak berkesempatan menyanyikan lagi Negaraku sewaktu ambang kemerdekaan di Dataran Merdeka pada malam 31 Ogos walaupun membawa hampir 1,000 ahli disebabkan himpunan Bersih 4. – Gambar fail The Malaysian Insider, 1 September, 2015.] Pemuda Umno Wilayah Persekutuan kecewa tidak berkesempatan menyanyikan lagi Negaraku sewaktu ambang kemerdekaan di Dataran Merdeka pada malam 31 Ogos walaupun membawa hampir 1,000 ahli disebabkan himpunan Bersih 4. Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan Mohd Razlan Muhammad Rafii kecewa dengan tindakan peser... lagi »

#

Tiada ulasan: