Google+ Badge

Ahad, 6 September 2015

5895. Dasar Pengampu Memang Muka Tak Tahu Malu.

#


Pengampu memang tak pernah cermin diri. Agak-agak je lah ye...


Khairuddin nasihat Shahrizat jelaskan skandal NFC sebelum kritik Tun M

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Khairuddin 'menyerang' Shahrizat Jalil dan Tajuddin Abdul Rahman kerana mengkritik Tun M yang menyertai perhimpunan Bersih 4.0. [image: khairuddin-shahrizat] PETALING JAYA: Bekas Naib Ketua UMNO Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan memberi pesanan kepada Ketua Pergerakan Wanita UMNO, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang lantang mengkritik Tun Dr Mahathir Mohamad. Katanya, apa yang Shahrizat jalil perlu buat ialah menjelajah ke seluruh negara untuk beri pencerahan mengenai kes skandal Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC). Katanya, ia bagi memudahkan rakyat agar faham secara jelas meng... lagi »

Skandal RM2.6B & 1MDB: PKR minta Najib, tiga lain dedah penyata bank

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: PKR minta Najib, tiga lain dedah penyata bank] PETALING JAYA - Datuk Seri Najib Tun Razak dan tiga penama lain diminta mendedahkan maklumat berkaitan saman PKR dalam bentuk penyata akaun bank kerana didakwa melanggar undang-undang pilihan raya berhubung dana RM2.6 bilion dalam akaun peribadinya. Naib Presidennya, Nurul Izzah Anwar menegaskan permohonan mereka penting kerana semua perjanjian perniagaan yang dibuat oleh 1Malaysia Development Berhad (1MDB) perlu diketahui rakyat. "Rakyat mempunyai hak untuk mengetahui bagaimana transaksi berlaku, mengikut undang-undang, baga... lagi »

Mahathir: Malaysia perlukan rakyat seperti Anina

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Bekas anggota Wanita Umno Kedah, Anina Saadudin diminta terus bercakap benar meskipun tidak disukai oleh sesetengah pihak khususnya pemimpin parti itu sendiri. “Saya harap saudari akan terus bercakap benar walaupun ia menjadikan saudari tidak disukai oleh sesetengah pihak. Jangan sesekali berputus asa. Negara kita memerlukan rakyat seperti saudari. “Tetapi kebenaran haruslah dinyatakan atau yang tidak benar (penipuan) akan menjadi pegangan,” kata bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam suratnya kepada Anina semalam. Pesanan itu disampaikan Mahathir ekoran pemecatan Anina... lagi »

Melayu perlu bersatu elak DAP jadi PM kata Menteri Umno

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Ismail Sabri Yaakob berkata dalam Perlembagaan tidak dinyatakan Perdana Menteri mesti Melayu dan Bumiputera. [image: Ismail-Sabri-Yaakob_umno_600] KUALA LUMPUR : Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyeru agar orang Melayu bersatu untuk mempertahankan kerajaan sedia ada daripada dirampas oleh DAP. Katanya, sekiranya orang Melayu gagal untuk mempertahankan kerajaan UMNO/ BN, tidak mustahil DAP akan menjadi Perdana Menteri. “Kalau kita (orang Melayu) gagal mempertahankan kerajaan ini, tidak mustahil Perdana Menteri kita daripada kalangan DAP. “Dalam... lagi »

Belum laksana hudud dah nampak syadid (keras) dalam isu baiah

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
*Oleh Mohamed Hanipa Maidin* 1. Saya tidak bercadang untuk bahas tentang isu sama ada terjatuh atau tidak talak tiga berkaitan baiah yang dikatakan mengikat sahabat baik saya YB Dr Hatta Mohd Ramli. Cumanya yang jelas dalan isu ini , ia tidak melibatkan satu hukum sahaja kerana telah terdedah perbezaan pandangan ( ikhtilaf ) dalam isu ini. 2.Semacam menjadi satu trend dalam Pas, perbezaan pendapat bukan untuk dirai dan dilihat sebagai satu rahmah sebaliknya ia dilihat seolah olah satu musibah. Mereka seolah olah bermentaliti bahawa hanya dengan berpegang kepada pendapat yang syadi... lagi »

"Hentikan Polemik Baiah Talak Tiga: Wanita Dan Keluarga Menjadi Barangan Percaturan Politik"

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
*Oleh Datin Paduka Hajah Che Asmah Ibrahim* Wanita Pertubuhan IKRAM Malaysia terpanggil memberikan pandangan terhadap isu baiah talak tiga yang sedang hangat diperkatakan. Isu ini mula diperkatakan sejak tahun 2009 ketika sebuah parti politik dikatakan mengambil baiah atau ikrar talak tiga ahli-ahlinya yang bertanding pilihan raya untuk mencegah kejadian lompat parti. Apabila rahsia ini terbongkar, iamenjadi isu sensitif kerana tidak tergambar bagi kita semua bagaimana wanita yang seharusnya dimartabatkan dalam institusi keluarga Islam kini menjadi bahan dagangan percaturan polit... lagi »

Petanda Najib Akan Letak Jawatan Tersebar?

Addin Deen pada Addin - Sehari yang lalu
*Petanda Najib Akan Letak Jawatan Tersebar?* Datuk Seri Najib Razak perlu berundur dan membenarkan siasatan AS$700 juta (RM2.6 bilion) yang dipindahkan ke dalam akaun beliau ditneruskan tanpa pengaruh tidak sepatutnya, kata gabungan Konvensyen Anti Rasuah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNCAC). Pengerusi gabungan UNCAC Manzoor Hasan berkata, membiarkan Najib terus berkuasa boleh menjejaskan siasatan, walaupun penyokong perdana menteri menegaskan pengkritik hanya perlu menunggu hingga siasatan selesai. "Dalam dunia yang ideal, kita mahu melihat perdana menteri terus kekal, dan s...lagi »

Isu Bai'ah Takliq Tiga

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
*Oleh Fadhlina Binti Dato' Siddiq* HELWA ABIM memandang serius isu bai’ah serta takliq talak tiga yang menjadi pertaruhan politik semasa. Kebimbangan ini bersifat "vital" kerana ia melibatkan isu status perkahwinan dan beberapa hukum yang terkait dengan kesahihan baiah tersebut termasuk isu kaffarah sumpah dan implikasi lafaz takliq. Oleh yang demikian, HELWA ABIM berpandangan bahawa perbalahan serta polemik perdebatan tentang isu ini mesti segera dihentikan bagi memberi peluang kepada pihak-pihak yang terlibat merujuk kepada pihak yang lebih berautoriti termasuk rujukan ke Mahkam... lagi »

Politik ‘baiah’ menganiayai wanita

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
*Oleh Zuraida Kamaruddin* Isu baiah yang diperkenalkan dalam PAS terhadap mana-mana wakil rakyat negeri khususnya Kelantan yang berniat untuk meninggalkan parti tersebut adalah satu tindakan yang tidak munasabah. Mana mungkin demi kepentingan politik parti, rumah tangga diperjudikan dengan menceraikan pasangan secara tidak langsung. Jika inilah keadaan politik yang diamalkan, akhirnya wanita dan keluarga akan terus menerus menjadi bahan mainan politik tidak matang. Wanita atau isteri memainkan peranan yang paling penting dalam institusi keluarga. Lafaz baiah dan ta’liq itu tidak s... lagi »

NUFFNANG : MASAALAH RAMBUT ?

MILx HASHIM pada #JMBELOG.blogspot.com - Sehari yang lalu
http://www.miasuraya.com/ http://ellyinwonderland.blogspot.my http://www.kimberlylow.com/ http://kathyjem.blogspot.my/

PECAT MUHYIDDIN TANDA BERANI, GANTUNG JAWATAN TANDA "PONDAN"

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Mesyuarat MT UMNO pada 9 September ini sepatutnya mengambil tindakan memecat keahlian Muhyiddin Yassin yang seterusnya menyebabkan jawatan timbalan presidennya gugur secara automatik. Tindakan itu diambil kerana selepas dipecat sebagai timbalan perdana menteri, beliau terus mengecam Najib Razak berkaitan isu 1MDB dan derma RM2,600 juta dalam beberapa mesyuarat perwakilan UMNO bahagian yang dirasmikannya. Dengan itu, Muhyiddin dianggap telah mencemarkan parti dan nama baik Presiden UMNO secara terbuka. Walaupun beberapa nama lain turut disebut akan dipecat sama, tetapi kemungkinan... lagi »

Hadi: Allah, Rasulullah akan laknat mereka yang langgar bai’ah

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Presiden Pas mengulangi kenyataan dalam kuliah agamanya di Masjid Rusila. [image: abdul hadi awang] Wakil rakyat Pas yang mengkhianati bai’ah dilafazkan mereka sebelum menjadi calon parti pada pilihan raya umum yang lalu akan dilaknat Allah dan Rasul. Kenyataan itu dibuat Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika menyampaikan kuliah Jumaat di Masjid Rusila, Marang, Terengganu. Katanya yang dipetik daripada Utusan Malaysia Online, selagi Pas terus berjuang pada landasan menegakkan al-Quran dan Sunah selaras dengan ajaran Islam, bai’ah tersebut seharusnya diteruskan. Sebelum Piliha... lagi »

EKONOMI : TIDAK ADA PEROLEHAN BESAR UNTUK ATM

Admin pada Military of Malaysia - Sehari yang lalu
1. Sumber dari Jabatan Perdana Menteri telah mengesahkan bahawa ATM tidak akan mempunyai projek perolehan besar yang bernilai lebih daripada RM1 bilion sehingga ekonomi Malaysia menunjukkan lantunan semula. 2. Beliau juga berkata perolehan untuk pesawat Multi Role Combat Aircraft (MRCA) turut tertangguh sehingga Pilihan Raya Umum ke 14 yang dijadualkan mengambil tempat pada 2017. 3. […]

Bersih 4: Azalina bimbang Tragedi 13 Mei berulang

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Datuk Seri Azalina Othman Said] SHAH ALAM – Tindakan peserta Bersih 4.0 memijak gambar pemimpin negara serta ikon pemimpin Islam didakwa boleh mengulangi tragedi berdarah 13 Mei 1969, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said. Melahirkan kebimbangan tersebut menerusi sebuah kenyataan hari ini, Azalina berkata, ia adalah tindakan provokatif yang boleh mencetuskan satu rusuhan kaum dan individu yang disabitkan kesalahan boleh dikenakan tindakan undang-undang. “Tindakan mereka ini adalah satu kesalahan yang boleh didakwa di bawah peruntukkan Se... lagi »

Tony Pua dipanggil ke Bukit Aman, disiasat kerana skandal 1MDB

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua (kanan) ditemui di luar ibu pejabat Polis Bukit Aman, Kuala Lumpur, hari ini. Beliau ditanya beberapa soalan berkaitan 1Malaysia Development Berhad termasuk sama ada mengenali Clare Rewcastle Brown dan Xavier Justo. – Gambar The Malaysian Insider oleh Najjua Zulkefli, 4 September, 2015.] Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua (kanan) ditemui di luar ibu pejabat Polis Bukit Aman, Kuala Lumpur, hari ini. Beliau ditanya beberapa soalan berkaitan 1Malaysia Development Berhad termasuk sama ada mengenali Clare Rewcastle Brown dan Xavi... lagi »

'Bapa saya IGP, dia ditembak tujuh peluru' - Najib Abdul Rahman

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Bapanya Tan Sri Abdul Rahman Hashim menjadi ketua polis negara (IGP) daripada 1 Februari 1973 sehinggalah dibunuh pada 7 Jun 1974. “Bapa saya buat pengorbanan besar kepada pasukan polis dengan terima tujuh butir peluru. “Saya tidak nampak IGP lain akan buat macam ini. Kamu nampak?” soal Najib Abdul Rahman, 68, kepada *Malaysiakini*. “Oleh sebab itu apabila kepimpinan dalam pasukan polis dibimbangi, saya jadikan bapa saya sebagai penanda aras.” Abdul Rahman satu-satunya ketua polis ditembak mati di Malaysia. Beliau menjadi korban di Jalan Tun Perak, Kuala Lumpur. Pembunuhan itu dikaitka... lagi »

Adakah nasihat Low agar Najib tidak hadir persidangan antirasuah satu kesilapan?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
SK Siang: Dengan menasihati Najib agar tidak ke persidangan itu, Paul Low boleh menyebabkan aib yang amat besar kepada perdana menteri dan negara. Ini adalah persidangan antarabangsa dan berhubung kontroversi yang berlaku di Malaysia, PM sangat yakin yang akhirnya rakyat Malaysia akan memahami segalanya tentang skandal yang berlaku dan akan melepaskannya. Maka Paul Low mungkin telah membuat penilaian yang salah dan secara tidak sengaja menyebabkan reputasi perdana menteri terus merosot. Beliau mungkin berniat baik untuk melindungi Najib daripada “sambutan yang tidak memihak kepadan... lagi »

Skandal RM2.6B: Najib perlu letak jawatan, kata gabungan anti rasuah PBB

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Datuk Seri Najib Razak perlu berundur dan membenarkan siasatan AS$700 juta (RM2.6 bilion) yang dipindahkan ke dalam akaun beliau ditneruskan tanpa pengaruh tidak sepatutnya, kata gabungan Konvensyen Anti Rasuah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNCAC). Pengerusi gabungan UNCAC Manzoor Hasan berkata, membiarkan Najib terus berkuasa boleh menjejaskan siasatan, walaupun penyokong perdana menteri menegaskan pengkritik hanya perlu menunggu hingga siasatan selesai. "Dalam dunia yang ideal, kita mahu melihat perdana menteri terus kekal, dan siasatan berlaku. Tetapi saya fikir realitinya ada... lagi »

Penjelasan anak TPM: Kenapa saya dapat Dato'

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Penjelasan anak TPM: Kenapa saya dapat Dato']*KUALA LUMPUR*: Anak kepada Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menjawab soalan serta kritikan netizen berkenaan status dan gelaran "Dato'" yang diterimanya di media sosial. Nurulhidayah Ahmad Zahid, 36, melalui laman Instagramnya menafikan dakwaan segelintir pihak yang menyatakan gelaran "Dato’" itu diterima kerana jasa beliau sebagai 'Parade Commander' atau Ketua Perbarisan dalam satu acara Askar Wataniah. “Hak bersuara saya dinafikan, tetapi saya tampil untuk menafikan bahawa saya tidak pernah mengeluar... lagi »

Maria Chin, pemimpin PKR antara bakal didakwa mahkamah kerana himpunan #KitaLawan

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Beberapa aktivis dan pemimpin PKR akan didakwa di mahkamah kerana menyertai himpunan #KitaLawan di bawah Seksyen 4(2)(c) Akta Perhimpunan Aman. – Gambar fail The Malaysian Insider, 4 September, 2015.] Beberapa aktivis dan pemimpin PKR akan didakwa di mahkamah kerana menyertai himpunan #KitaLawan di bawah Seksyen 4(2)(c) Akta Perhimpunan Aman. Ahli Parlimen Bayan Baru daripada PKR Sim Tze Tzin akan didakwa Rabu minggu depan di bawah Akta Perhimpunan Aman (APA) kerana terlibat dalam himpunan #KitaLawan pada 28 Mac lalu.Beliau akan didakwa bersama pengerusi Bersih 2.0 Maria Ch... lagi »

Combating corruption – knowledge sharing across the globe

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

'Why not do it in Penang?' says Azalina

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

Nostradamus dan Ramalan Tentang Hari Akhir

Al-binory Awesome pada Al - Binory - Sehari yang lalu
[image: Michel_Nostradamus_about_the_coming_of_the_Messiah_image002] Kita tentu masih ingat, sesaat setelah peritiwa WTC 9.11 terjadi, di pelbagai media massa besar yang dimiliki rangkaian Zionis-Yahudi, kes ini dihubung-hubungkan dengan Ramalan Nostradamus (The Prophecy Nostradamus) yang konon telah meramalkan berabad lalu tentang akan terjadinya peristiwa yang menggegarkan seperti itu. Konon, Nostradamus bukan hanya meramal peristiwa WTC, tetapi juga meramalkan peristiwa-peristiwa besar dunia-Revolusi Perancis dan Hitler sebagai contoh-dengan tepat. Siapakah Nostradamus ini? NOS... lagi »

Tun M's presence at Bersih 4 rally disheartens - Azalina

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

PKR beri Najib, bank 14 hari dedah maklumat akaun RM2.6b

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

Najib tak boleh sembunyi AS$700 juta dalam era digital - David Kaplan

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

Skandal 1MDB: Polis siasat Pua ikut Kanun Keseksaan

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

Mahathir sedih, minta lebih ramai berani seperti Anina

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

VIDEO PANAS Mat Said dedah rahsia kelahiran 1MDB di Kemaman FULL

atsixty pada ZAKRI ALI - Sehari yang lalu
. [image: Zar Ali's photo.]*Zar Ali .* *.....Syabas !! DS Ahmad Said - habis dia bongkar !! Padan muka pemimpin2 UMNO - rahsia sudah terbuka termasuk pemimpin2 dan perwakilan2 UMNO Sabah. * *MALU LAH !! Semuanya RASUAH.*

"Dog Bark but Caravan Goes On"

WARIS PURBA pada WARIS PURBA - Sehari yang lalu
*Bersih 4.0 Ibarat Pepatah Inggeris 'Dogs Bark But Caravan Goes On'* *Orang putih kata, ‘dogs bark but caravan goes on’ itulah yang terjadi kepada Perhimpunan haram Bersih 4.0 yang gagal mencabar kedudukan kerajaan Barisan Nasional (BN) dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Sabtu dan Ahad lalu.* *Kegagalan mereka bermula dari awal lagi, cubaan Setiausaha DAP, Lim Guan Eng menggunakan tema sambutan Hari Kebangsaan yang berbeza di Pulau Pinang membangkitkan rasa marah rakyat Malaysia yang kemudiannya bersatu hati memboikot majlis anjuran DAP itu selagi tem... lagi »#

Tiada ulasan: