Google+ Badge

Ahad, 6 September 2015

5896. Betapa Berkesannya Perangai Hang Tuah Dalam Kehidupan Melayu Moden.

#
Peritiwa dari kurun ke 16. Hang Tuah mempertahankan Sultan Melaka kaki betina, pecah Amanah Allah. Akhirnya Era KeSultanan Melaka Ghaib sehingga kini.

Bongkar: Pak Lah dedah seorang menteri pernah rogol pembantu - suarakami

atsixty pada ZAKRI ALI - Sehari yang lalu
*Pendedahan WikiLeaks berhubung kejadian rogol terhadap seorang pembantu rumah warga Indonesia yang melibatkan seorang Menteri Kabinet era mantan perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi dilihat mampu menggugat hubungan Malaysia-Indonesia dan menjejaskan imej negara."Walaupun laporan WikiLeaks ini boleh diragui kesahihannya, namun sekiranya kejadian rogol ini benar-benar berlaku, ia akan memberi imej buruk kepada negara sekaligus mengugat hubungan Malaysia-Indonesia."Tambahan pula semenjak kebelakangan ini, begitu banyak kejadian-kejadian yang menyebabkan perselis... lagi »

Rasuah bukan krisis utama di Malaysia-SPRM

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Kritikan yang dibuat dianggap tidak berasas kerana ia hanya merujuk kepada satu kes sahaja. [image: rasuah] PETALING JAYA: Dakwaan Malaysia berdepan dengan krisis rasuah yang serius disifatkan tidak benar. Sanggahan itu dibuat oleh Timbalan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (Pencegahan), Datuk Mustafar Ali. Jelasnya, kritikan segelintir delegasi antarabangsa yang hadir pada Persidangan Antirasuah Antarabangsa (IACC) yang mengaitkan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dibuat tanpa berdasarkan fakta kukuh. “Rasuah suatu yang serius dan berlaku di mana-mana ... lagi »

Pandikar Amin vs Abu Zahar Ujang: Satu parlimen, dua pemikiran berbeza

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
oleh Hazlan Zakaria Walaupun sebagai satu badan, Parlimen Malaysia yang bersifat dwidewan seperti mempunyai pandangan yang berbeza tentang demokrasi. Kita ada speaker Dewan Rakyat dan Presiden Dewan Negara yang mempunyai pandangan yang saling bertentangan. “…demokrasi seperti yang difahami di sesetengah negara tidak patut dipaksa ke atas negara lain yang memiliki latar budaya, sosial dan agama yang berbeza,” kata Pandikar Amin Mulia ketika lawatan di New York, Amerika Syarikat. Seperti yang dilaporkan Bernama, beliau menekankan soal perbezaan budaya dan politik setiap negara yang ... lagi »

Alternatif demonstrasi masa depan

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
*Oleh Siti Aishah* Bersih 4 akhirnya melabuhkan tirainya dengan bergaya pada malam 31 Ogos yang diakhiri dengan nyanyian lagu negaraku daripada peserta yang hadir. 34 jam, 1 hari setengah para demonstrasi duduk, baring, tidur bantah di sekitar Dataran Merdeka. Tidak ingin untuk membuat analisis terperinci seperti rakan-rakan yang lain tetapi penulis hanya ingin berkongsi satu peristiwa menarik dan menakjubkan yang berlaku semasa tentatif perjalanan duduk bantah berlangsung. Demonstrasi yang bermula lebih kurang jam 2 petang lebih di iringi dengan sorakan dan pekik semangat para demo... lagi »

APA KATA DATO MAHFUZ OMAR.....

atsixty pada ZAKRI ALI - Sehari yang lalu
*Azrin Shah Aziz* *TINTA UCAPAN TERBUKA MAHFUZ OMAR (PAS) KEPADA PARTI PEKERJA (GHB) MEMBERI CONTOH BUAT SEMUA BAHAWA BELIAU SEORANG PEMIMPIN YANG PROFESIONAL & BERJIWA RAKYAT ... 1. Saya mengambil kesempatan sebagai Ahli Parlimen mengucapkan selamat datang kepada Parti Politik baru dalam negara Malaysia. Kelahiran Parti Pekerja Pekerja Malaysia (Amanah Negara) pada waktu Negara Malaysia sedang dilanda krisis politik dan ekonomi akibat daripada salahguna kuasa dan korupsi kepimpinan negara diharap dapat membantu usaha pemulihan yang sedang dilakukan oleh se... lagi »

Buku ini akan menemani penerbangan saya esok

mso.im pada . - Sehari yang lalu
*ULASAN BUKU* *Lain* orang lain perangainya, lain sifat dan lain juga kegemarannya. Saya juga tidak terkecuali tertakluk dalam kenisbian itu. Setengah orang apabila mendapat buku baru mereka akan menghabiskan masa untuk mengkhatami secepat mungkin sampai tidak makan dan tidak tidur atau mengabaikan kerja-kerja lain. Saya juga mengalami situasi yang sama, terutama di masa-masa muda dahulu. Ketika itu sangat rajin mendampingi buku. Selalunya saya akan membaca buku dua buah serentak yang berlainan tema atau jenis. Bukan apa untuk menghilangkan rasa boring. Pun begitu bukan semua buk... lagi »

Soalan NGO antirasuah: RM2.6B derma atau rasuah?

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Kritikan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam Persidangan Antirasuah Antarabangsa (IACC) ke-16 terus dilontarkan. Terbaru setiausaha agung NGO pemantau rasuah global Transparency International Salil Shetty meminta Najib menjejaskan sama ada dana RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun peribadinya “rasuah besar”. Pembela Najib sebelum ini menegaskan bahawa wang itu hasil “sumbangan politik” daripada Timur Tengah. “Kita ada akhbar ditutup, laman web ditutup, peguam negara dipecat, Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara digantung, siasatan agensi-agensi diganggu. “Sekarang R... lagi »

SPR tidak dijemput sertai jawatankuasa perundingan dana politik, kata pengerusi

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof menyambut baik penubuhan Jawatankuasa Konsultatif Nasional Mengenai Pembiayaan Politik, tetapi mendedahkan badan itu tidak dijemput menyertainya. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari, 4 September, 2015.] Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof menyambut baik penubuhan Jawatankuasa Konsultatif Nasional Mengenai Pembiayaan Politik, tetapi mendedahkan badan itu tidak dijemput menyertainya. Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, pengendali pilihan raya itu tidak dijemput menyert... lagi »

(Bersih 4) Wong Chin Huat: Kemerdekaan Bukan Sahaja Menghalau PenjajahDari Luar

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

(Bersih 4) Farhana Halim: Kita Mahu Najib Buat Apa? Kita Mahu Najib "GO"

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

#Kitalawan: Maria Didakwa Minggu Depan

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

Soalan siasat Najib, SPRM kata tak payah jawab

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

APAKAH KEWAJARAN PAS MEMBANGKITKAN ISU SUMPAH DAN BAI'AH CERAI ISTERI TALAK TIGA??

Alhusseyn Alhusseyn pada HARAPAN DAN IMPIAN BARU - Sehari yang lalu
Dgn mengenepikan apa2 faktor mengapa Pas atau calon praya Pas dikehendaki membuat sumpah dan bai'ah cerai isteri dgn 3 talak, saya masih mencari2 kewajaran mengapa Pas memilih perceraian talak 3 ke atas YB Pas yg berpindah wadah ke Parti Amanah Negara (AMANAH) sbg sebahagian drp pakej penyelesaian kemelut politik mereka?? Perkahwinan Dr Hatta dan isterinya adalah sah, jelas dan nyata dan telah didaftarkan secara rasmi serta masih berkuatkuasa, namun perceraiannya akibat dakwaan melanggar taklik yg telah dibuat masih belum disahkan oleh mahkamah syariah. Selagi tidak ada perintah... lagi »

Bot karam: 37 mangsa ditemui setakat ini

Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - Sehari yang lalu
Anggota pasukan penyelamat mengangkat salah satu daripada mayat yang ditemui untuk dibawa ke Hospital Teluk Intan. *Foto Ihsan APMM* KUALA LUMPUR, 4 Sept: Pasukan mencari dan menyelamat Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) berjaya menemui 37 mangsa bot karam sejak hari pertama operasi tersebut dijalankan. Ketua Penguatkuasa Maritim Daerah Klang, Laksamana Pertama Maritim Mohd Aliyas Hamdan berkata, 20 mangsa masih hidup dan 17 ditemui mati. Menurutnya, seorang mangsa lelaki ditemui nelayan kira-kira jam 12 tengah hari tadi dalam keadaan terapung dan keletihan. “Mangsa di... lagi »

Sekat kebebasan bersuara wujudkan ‘Arab Spring’, amaran Amnesty International kepada Malaysia

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Setiausaha Agung Amnesty International Salil Shetty berkata, Amnesty International ‘sangat bimbang’ dengan penurunan drastik kebebasan hak asasi manusia di Malaysia. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 4 September, 2015.] Setiausaha Agung Amnesty International Salil Shetty berkata, Amnesty International ‘sangat bimbang’ dengan penurunan drastik kebebasan hak asasi manusia di Malaysia. Setiausaha Agung Amnesty International Salil Shetty hari ini memberi amaran "Arab Spring" akan berlaku di Malaysia sekiranya kebebasan bersuara disekat. Beliau berkata, Amnesty ... lagi »

Ahli Jawatankuasa Parti Pekerja Saman Pimpinan PAS kerana fitnah

kerengga pada KERENGGA - Sehari yang lalu
Ahli Jawatankuasa Parti Pekerja-Pekerja Malaysia, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin semalam telah menyaman Pesuruhjaya PAS Perak, Razman Zakaria. Writ saman dan pernyataan tuntutan dibuat Nizar melalui Tetuan Awi & Co bertarikh 14 Ogos 2015 di Mahkamah Tinggi Ipoh. Tetuan Awi & Co adalah milik Asmuni Awi yang juga Bendahari Parti Pekerja-Pekerja Malaysia. Defendan (Razman)

Nurul Hidayah Dapat Dato' Bukan Kerana Jasa Ketuai Kawad Wataniah

atsixty pada ZAKRI ALI - Sehari yang lalu
*Gelaran Dato Itu Adalah Gelaran Dunia Sahaja - Nurul Hidayah Ahmad Zahid* *Berikutkan tersebarnya beberapa keping gambar mengenai status gelaran Dato' yang diberikan kepada anak perempuan TPM, Nurulhidayah Ahmad Zahid baru-baru ini, beliau telah menerima kritikan daripada pengguna laman sosial.Kerana kritikan itu, Nurul telah tampil memberikan penjelasan mengenai isu berkenaan kerana menurutnya apa yang disebar mengatakan dia mendapat gelaran berkenaan kerana kerana jasa sebagai Ketua Perbarisan ketika menjadi Askar Wataniah dan menafikan gambar yang telah diedit ber... lagi »

Adik Sultan Johor Hina Mufti, Bahlol! “Apa kejadah nie!!! Lagi satu bahlol”.

atsixty pada ZAKRI ALI - Sehari yang lalu
*[image: Zar Ali's photo.]* * Demikianlah antara kenyataan berbaur penghinaan yang dilemparkan kepada Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria oleh Tunku Aris Bendahara Johor, Tunku Abdul Majid Sultan Iskandar.* *\ * * Kenyataan yang dibuat melalui akaun Facebooknya itu bertujuan menyelar fatwa yang dikeluarkan oleh Mufti Perak mengenai hukum mengulingkan kerajan.* * Harussani sebelum ini berkata, sekiranya pemerintah yang dilantik itu zalim, ia menjadi jihad kepada rakyat untuk menasihatinya, bukan menggulingkannya.* * “Walaupun pemerintah yang dipilih itu zalim sekalipun tetapi tin... lagi »

Corruption Cleanup, Malaysian Style!

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu

SPRM enggan ulas bila akan panggil Najib berhubung dana RM2.6 bilion

Mohd Sulaiman pada Wak Labu Farm - Sehari yang lalu
OLEH MOHD FARHAN DARWIS Published: 4 September 2015 5:36 PM Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM Datuk Mustafar Ali ketika sidang media di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) enggan mengulas berkenaan perkara itu meskipun disoal berulang kali oleh pemberita. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 4 September, 2015. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) enggan mengulas lanjut berhubung bila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak akan dipanggil pihak berkuasa membanteras rasuah tersebut berkenaan dana RM2.6 bilion dalam akaun peribadinya. Timba... lagi »

SPRM enggan ulas bila akan panggil Najib berhubung dana RM2.6 bilion

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
[image: Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM Datuk Mustafar Ali ketika sidang media di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) enggan mengulas berkenaan perkara itu meskipun disoal berulang kali oleh pemberita. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin, 4 September, 2015.] Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM Datuk Mustafar Ali ketika sidang media di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) enggan mengulas berkenaan perkara itu meskipun disoal berulang kali oleh pemberita. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) enggan mengulas lanjut be... lagi »

Khutbah Jakim ketengah kisah khalifah tolak hadiah

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) melalui khutbah Jumaat hari ini menyeru umat Islam di negara ini agar menjauhkan diri daripada amalan rasuah kerana ia hanya membuatkan hidup mereka sengsara. Khatib berkata pengamal rasuah akan sentiasa dibelengu keresahan dan kebimbangan serta menganggap orang lain sebagai musuh yang ingin menjatuhkan dirinya. “Pengamal rasuah akan sentiasa hidup dalam keresahan dan kebimbangan dan menganggap orang lain sebagai musuh yang ingin membongkar kesalahan mereka,” kata mimbar. Khutbah juga mengingatkan bahawa memberi atau menerima rasuah menjadi k... lagi »

Anina: Wanita UMNO kecewa dengan Shahrizat bukan Tun M

noreply@blogger.com (RAKYAT MARHAEN) pada RAKYAT MARHAEN - Sehari yang lalu
Anina menegaskan Shahrizat tidak sama sekali mewakili suara seluruh wanita UMNO kerana tidak membawa suara akar umbi sebaliknya hanya menjadi tali barut Presiden parti. [image: anina-sharizat] PETALING JAYA: Ahli Wanita UMNO Langkawi yang dipecat, Anina Saadudin mengkritik Ketua Pergerakan Wanita, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil. Katanya, ahli Wanita UMNO lebih kecewa dengan Shahrizat yang gagal berfungsi berbanding kekecewaan ahli parti terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad kerana menyertai perhimpunan Bersih 4.0. Dia menegaskan, Shahrizat yang tidak sama sekali mewakili suara seluruh w... lagi »
#

Tiada ulasan: