Sabtu, 21 Julai 2018

Benar-benar mahu melaksanakan janjinya, tetapi sekiranya tidak berjaya ia bukanlah satu dosa. 7900.


Keterbatasan sebagai makhluk Allah Subhanahuwatalla. Berusaha tetapi ada kekangan dan mengambil waktu untuk merealisasikannya. 

21 JULY 2018
Mufti Bela Tun M : Tak Dosa Kalau Tak Tunai Janji
SHAH ALAM - Kegagalan kerajaan melaksanakan janji bukanlah satu dosa sekiranya mereka sudah mencuba sedaya upaya untuk merealisasikannya.

Mufti Perak,Tan Sri Harussani Zakaria berkata, jika tidak berusaha dan hanya berjanji, barulah itu dikira berdosa.
Katanya, kenyataan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir yang mengatakan kerajaan sedia menanggung dosa sekiranya gagal melaksanakan janji yang terkandung dalam manifesto PH pada PRU14 adalah kenyataan yang bersifat pengakuan bahawa beliau akan melaksanakan janjinya.

“Ini adalah satu kenyataan yang membuat pengakuan bahawa beliau (Dr Mahathir) akan melaksanakan janjinya, kalau beliau tidak melaksanakannya akan menanggung dosa.

“Dr Mahathir benar-benar mahu melaksanakan janjinya tetapi sekiranya tidak berjaya ia bukanlah satu dosa,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, perlu dilihat dalam konteks usaha untuk merealisasikan janji yang dilafazkan.

Mengulas lanjut, Harussani berkata, harus diingat bahawa manusia hanya berusaha tetapi yang menentukan berjaya atau tidak itu bukan di tangan mereka.

Sementara itu, Mufti Pulau Pinang, Datuk Dr Wan Salim Wan Mohd Noor berkata, dalam Islam apabila berjanji harus tunaikan, tetapi sekiranya tidak mampu menunaikan janji apa boleh buat kerana ia di luar kemampuan batas manusia.

Katanya, dalam Islam dijelaskan juga apa yang berada di luar kemampuan seseorang manusia itu tidak dikira sebagai dosa.

“Kita sudah usahakan yang terbaik, memanglah asalnya janji mesti ditepati sedaya upaya tetapi setelah dicuba untuk menunaikan janji dan didapati tidak semua janji dapat ditunaikan dengan sebab yang tidak dijangka.

“ALLAH tahu bahawa manusia ada kelemahan dan pasti ada sebab kenapa manusia itu tidak mampu menunaikan janji itu,” katanya.

Menurutnya, serahkan pada ALLAH dan semoga Dia mengampunkan dosa di samping memberi jalan kepada kita supaya dapat usahakan lagi untuk menunaikan janji tersebut.

Beliau berkata, apa yang diharapkan setelah berusaha, ALLAH tidak akan mengatakan kita ini bersalah.

“Walaupun kita janji pada asalnya, tetapi kerana kita tidak jangka janji itu tidak dapat dilaksanakan dan mungkin ketika itu tidak nampak lagi masalah yang menghalang untuk menunaikan janji.

Tiba-tiba ada benda yang menghalang. Minta ampun dengan ALLAH dan rakyat pun takkan tidak memahami apa yang telah diusahakan kerajaan untuk melaksanakan janji itu,” katanya.

Kelmarin, Dr Mahathir dalam kenyataannya berkata, kerajaan bersedia menanggung dosa sekira gagal melaksanakan janji yang terkandung dalam manifesto PH pada PRU14 lalu.

Katanya, kerajaan sedar bahawa ada banyak rintangan yang menyukarkan usaha untuk melaksanakan janji itu.

Menurutnya, selepas 70 hari PH membentuk kerajaan baharu sejak Mei lepas, dua daripada 10 janji tersebut telah dilaksanakan, enam lagi dalam proses pelaksanaan manakala dua lagi belum dilaksanakan.

Dicatat Oleh Jeebond BLM
Bloglist Malaysia: Mufti Bela Tun M : Tak Dosa Kalau Tak Tunai Janji

Penamaan calon PRK Sungai Kandis hari ini
Tharanya Arumugam tharanya@nst.com.my
TUMPUAN terarah kepada Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Kandis sebaik semua calon menyerahkan borang pencalonan, hari ini.
Tarikh pengundian juga ditetapkan pada 4 Ogos ini. Calon PKR, Mohd Zawawi Ahmad Mughni, 48, akan berdepan calon Barisan Nasional (BN) Datuk Lokman Noor Adam, 45, yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO.

Ia adalah PRK pertama diadakan selepas Pakatan Harapan (PH) menubuhkan kerajaan apabila memperoleh kerusi majoriti pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

PRK ini juga membawa kerjasama unik antara PAS dan BN, apabila kedua-dua parti itu membuat keputusan untuk meletakan seorang calon sahaja bagi memastikan undi pembangkang tidak terbahagi dua.

Calon PRK Sungai Kandis mempunyai 14 hari untuk berkempen dan menyatakan janji mereka bagi berkhidmat kepada rakyat dan kawasan pilihan raya itu.

Mereka akan menyerahkan borang pencalonan di Pusat Penamaan Calon di Dewan Besar Tanjung, Seksyen 19, Shah Alam, hari ini bermula 9 pagi.

Mohd Zawawi yang juga pengetua di Maahad Tahfiz Al Fateh, Jalan Kebun, mempunyai Ijazah Sarjana Muda Bahasa Arab dari Universiti Al Azhar, Mesir; dan Sarjana Pendidikan (Bimbingan dan kaunseling) dari Universiti Malaya.

Beliau mula terbabit aktif dalam politik sejak zaman Reformasi pada penghujung 1990an. Wajah yang biasa dilihat pada siri ceramah dan perhimpunan itu memberi tumpuan kepada isu Islam dan masyarakat Melayu, keadilan serta berjuang menentang rasuah.

Penduduk di Sungai Kandis nyata tertunggu-tunggu apa yang akan dibawakan calon dari kedua-dua pihak kepada mereka dan kawasan berkenaan.

Kerusi Dewan Undangan Negeri Sungai Kandis kosong selepas kematian wakil rakyatnya, Mat Shuhaimi Shafiei pada 2 Julai lalu akibat kanser limfoma.

Pada PRU-14, Mat Shuhaimi memperoleh 23,998 undi, mengalahkan calon BN, Datuk Kamaruzzaman Johari (11,518 undi), calon PAS Mohd Yusof Abdullah (7,573 undi) dan Hanafiah Husin dari Parti Rakyat Malaysia (PRM) yang mendapat 76 undi.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 21 Julai 2018 @ 7:17 AM
https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2018/07/360080/penamaan-calon-prk-sungai-kandis-hari-in
.....

Tiada ulasan: