Rabu, 11 Julai 2018

Mengekang dan menguburkan amalan sampah Sisa Bawaan Bekas Ahli Umno dalam Tadbir Urus Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri Pakatan Harapan. 7856.


PMO - Prime Minister's Office bertindak mengingat, menasihati, mengunjuk garis panduan dan memberi amaran. - Pejabat Perdana Menteri. 
Bila Saudara Shahbudin menulis tentang adanya Menteri Pakatan Harapan meniru gaya Era PM terdahulu dengan dikelilingi penasihat dan pegawai khas. Rasa seronok penyokong Najib, sedangkan Saudara Shahbudin telah menjelaskan gejala itu telah dikekang oleh PMO. 

Tuesday, 10 July 2018
KENAPA MENTERI2 PAKATAN HARAPAN JUGA PERLU PENASIHAT DAN RAMAI PEGAWAI KHAS?

Salah satu amalan kerajaan BN pimpinan Najib Razak yang tidak kurang menimbulkan rasa tidak puas hati rakyat ialah keghairahan dari segi melantik penasihat-penasihat bertaraf menteri dan pegawai khas dalam pentadbirannnya.

Suatu ketika, jumlah penasihat bertaraf menteri bagi Najib pernah mencecah sehingga 9 orang, termasuk individu yang terpalit dengan skandal lembu NFC juga diberikan jawatan tersebut.

Tidak cukup dengan itu, Najib juga mempunyai puluhan pegawai khas dan penasihat lain yang dilantik sebagai pembantunya.

Kunci yang diamalkan Najib mudah saja - asal sanggup menyokong dan bersekongkol dengan salah lakunya, maka dapatlah mereka jawatan tersebut.

Oleh kerana Najib sendiri mempunyai penasihat dan pegawai khas yang ramai, maka ramai menteri-menteri juga mengambil pendekatan yang sama di kementerian masing-masing.

Beberapa menteri ketika era BN didapati mempunyai ramai pegawai khas, suatu jawatan lantikan politik yang secara mudahnya adalah bertujuan memberi ganjaran kepada penyokong yang selama ini bersama mereka.

Tidak ambil pusing pun penyokong DSNajib berkenaan tindakan dan nasihat PMO kepada Anggota Kabinet dan Kerajaan Negeri Pakatan Harapan. Penasihat dan pegawai khas adalah jalan pintas mengangkat individu yang rapat dengan pelantiknya sebagai mengenang budi. 
Dengan jumlah menteri yang dilantik Najib adalah teramai dalam sejarah iaitu 35 orang, ditambah dengan 9 lagi penasihat bertaraf menteri serta puluhan pegawai khas dan setiap menteri pula mempunyai beberapa pegawai khas lagi, bayangkanlah betapa banyak pembaziran yang telah dilakukan ketika era Najib berkuasa dahulu.

Dengan tumbangnya BN, harus diakui bahawa keinginan rakyat ialah tidak mahu lagi melihat gejala pembaziran itu terus berulang dalam kerajaan baru Pakatan Harapan.

Malangnya, belum pun  sampai 100 hari Pakatan Harapan mentadbir negara, menteri-menteri dan menteri besar atau ketua menteri seakan-akan sudah lupa kepada asas yang menyebabkan mereka berjaya dipilih sebagai kerajaan.

Pendedahan bagaimana Pejabat Perdana Menteri telah menghalang cubaan beberapa menteri untuk memberi ganjaran kepada penyokong masing-masing dengan menawarkan jawatan tertentu, sebenarnya adalah sesuatu yang amat memalukan.

Selain bercanggah dengan langkah-langkah penjimatan kerajaan dan tidak mematuhi pekeliling JPA, cubaan perlantikan itu juga menunjukkan ada menteri-menteri yang tidak memahami harapan rakyat yang telah memilih Pakatan Harapan sebagai kerajaan.

Ada seorang menteri bukan saja didapati mahu melantik empat atau lima pegawai khas, malah siap dengan ada yang diberikan jawatan sebagai penasihat di kementeriannya juga.

Di sebuah negeri pula, ada Menteri Besarnya sudah mengumumkan perlantikan dua orang penasihat yang bertaraf Exco Kerajaan Negeri.

Kenapa mereka berbuat demikian?

Apakah mereka mahu jadi seperti Najib dengan mengamalkan pembaziran?

Atau mereka sebenarnya tidak tahu bekerja sehingga memerlukan beberapa penasihat dan pegawai khas untuk membantu dalam menjalankan tugas seharian?

Tidak cukup lagikah  dengan kewujudan pembantu sedia ada seperti setiausaha politik, setiausaha akhbar, setiausaha sulit kanan, setiausaha sulit dan tiga atau empat jawatan lain yang diperuntukkan?

Dalam hal ini, semua menteri dan menteri besar atau ketua menteri mesti kembali kepada ada yang ikhlas dalam menjalankan tugas serta mempunyai keazaman untuk sama-sama membantu Tun Mahathir Mohamad dalam misi dan visi untuk menyelamat serta memulihkan negara.

Perkara-perkara sampingan atau berupa kosmetik hendaklah diketepikan sama-sekali. Utamakan servis kepada rakyat terlebih dahulu berbanding cuba meramaikan pegawai khas, pendamping dan pengiring yang kerjanya mengekor ke mana saja sang menteri pergi.

Tun Mahathir sendiri difahamkan mengecilkan bilangan pegawainya daripada kelayakan yang dibenarkan semata-mata untuk menunjukkan teladan yang baik serta memperlihatkan perbezaan dengan amalan Najib sebelum ini.

Jika kerajaan Pakatan Harapan ini ingin berkuasa dengan lebih lama, para menteri dan ketua kerajaan negeri hendaklah berhati-hati dan jangan sesekali meniru balik teladan buruk kerajaan terdahulu. Malaysia Baru mesti berbeza dengan yang dulu. (ShahbudinHusin 10/07/2018)

Berita ketegasan PMO telah dijelaskan oleh Blog Anak Sungai Derhaka sebelum ini. 

Tuesday, July 10, 2018
PMO Sekat Langkah Menteri 'Lantik' Kawan-kawan

Beberapa menteri nampaknya tidak mendapat memo mengenai usaha berterusan untuk mewujudkan Kabinet kecil dan mengurangkan perbelanjaan kerajaan.

Menteri-menteri ini berusaha untuk memberi ganjaran kepada penyokong politik mereka dengan memberikan pekerjaan walaupun cara itu melanggar peraturan pengambilan pegawai kerajaan.

Namun Pejabat Perdana Menteri (PMO) berusaha untuk menghentikan langah tersebut.

Difahamkan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah mengeluarkan surat pekeliling ke pejabat semua menteri dan timbalan menteri sebagai peringatan.

Dalam surat tersebut, beliau mengingatkan bahawa gaji pegawai yang dilantik oleh menteri dan timbalan menteri mestilah selari dengan pekeliling Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang dikeluarkan pada 2012.

Pekeliling PMO bertujuan untuk menghentikan amalan pemberian gaji dan melantik pekerja melebihi daripada jumlah dibenarkan dalam peraturan tersebut, kata sumber kerajaan kepada The Star.

Difahamkan seorang menteri telah memaklumkan kepada kementeriannya bahawa beliau mahu melantik sekurang-kurangnya enam pegawai khas.

"Beliau beritahu pegawai-pegawai di kementeriannya bahawa penyokongnya perlu diberikan ganjaran selepas pilihan raya umum.

"Beliau juga berkata jika kementerian tidak boleh membayar gaji pegawai khas tersebut, agensi dibawah kementerian itu boleh berbuat demikian.

"Namun beliau dinasihatkan supaya tidak berbuat demikian kerana ia melanggar peraturan," kata sumber.

Rancangan itu terbantut selepas PMO mendapat tahu mengenainya.

Terdapat juga kes seorang lelaki yang menghubungi seorang pegawai kementerian mendakwa dia akan melapor diri sebagai pegawai khas kepada menteri yang baharu mengangkat sumpah Isnin lalu.

Pemanggil itu juga mendakwa dia akan membawa bersama beberapa individu untuk berkhidmat juga sebagai pegawai khas.

"Bukan menteri yang saya bimbangkan tetapi orang yang dilantik. Saya tidak pasti di mana kementerian akan mendapatkan wang untuk membayar mereka tetapi pastinya agensi dibawah kementerian akan diminta berbuat demikian," katanya.

Ketika ditanya mengenai episod terbaru, seorang pegawai PMO menyifatkan ia sebagai tidak masuk akal dan keterlaluan.

"Kita tidak mahu kembali ke hari pentadbiran terdahulu dengan kakitangan dan gaji dibayar agensi atau GLC.

"Menteri-menteri ini harus dimaklumkan bahawa mereka terikat dengan jumlah yang dinyatakan dalam pekeliling itu," kata seorang pegawai PMO.

Pekeliling PMO mengingatkan ketua kementerian pekeliling PSD 2012 mengenai jawatan dan perkhidmatan berkaitan dengan pejabat menteri dan timbalan menteri.

Pekeliling JPA menyatakan bahawa seorang menteri hanya boleh melantik seorang pegawai tugas-tugas khas, seorang setiausaha sulit kanan dan seorang setiausaha akhbar, selain kakitangan sokongan.

Pegawai Gred 54 boleh memperoleh gaji maksium RM10,000 sebulan termasuk elaun.

Seorang timbalan menteri pula boleh melantik seorang setiausaha sulit kanan, seorang setiausaha sulit dan dua kakitangan sokongan.

Namun selepas mesyuarat Kabinet pada 27 Jun lalu, Dr Mahathir mengeluarkan surat pekeliling antara lain memaklumkan kerajaan memutuskan bahawa seorang menteri boleh mempunyai dua pegawai tugas-tugas khas.

Tidak lama selepas mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri, Dr Mahathir mengumumkan kerajaan menamatkan kira-kira 17,000 pegawai lantikan politik sebagai sebahagian daripada rancangan pembaharuannya untuk mengurangkan perbelanjaan kerajaan.

"Kami dapati terlalu banyak pegawai kontrak. Ada di antara mereka diambil secara kontrak kerana perkhidmatan mereka diperlukan kerajaan terdahulu tetapi ada segelintir diberi kontrak kerana alasan politik," kata Dr Mahathir lapor mStar


Posted by Anak Sungai Derhaka at Tuesday, July 10, 2018 Labels: Pakatan Harapan, PASCA PRU14

97 comments: Shahbudin dot com: KENAPA MENTERI2 PAKATAN HARAPAN JUGA PERLU PENASIHAT DAN RAMAI PEGAWAI KHAS?
Ulasan menegak benang basah. Saudara Shahbudin kisahkan peranan PMO tidak disentuh pun oleh juak-juak bekas penguasa. Tanya lain jawab lain yang lebih bertujuan mengalih isu. 
Selidiklah mana komen berwawasan dengan ulasan sampah... 


Rakan2 yang dikasihi sekelian di blog ni.....sejak dari awal lagi....aku dan ramai lagi rakyat Msia yang waras mengsyaki bahawa.... kuantiti koleksi beg tangan berjenama eksekutif di dalam kotak baru dan barangan kemas bernilai jutaan ringgit yang dirampas oleh Jabatan Siasatan Jenayah, Polis Di Raja Malaysia (PDRM) dari tiga premis di Pavillion adalah merupakan barang-barang dagangan (trade goods).

Hari ini, Malaysiakini melaporkan bahawa seorang tukang emas borong terkenal dari Lubnan memfailkan saman AS$14.79 juta (RM59.831 juta) terhadap isteri Mantan Perdana Menteri DS Rosmah Mansor berhubung penghantaran 44 barangan kemas yang dihantar kepadanya pada Februari yang kini dirampas oleh PDRM sejak Mei lepas.

Global Royalty Trading SAL memfailkan saman berkenaan melalui firma Tetuan David Gurupatham dan Koay. Dalam pernyataan tuntutannya, firma yang berpangkalan di Beirut itu mendakwa DS Rosmah Mansor adalah pelanggan lama, dan syarikat itu juga menjual barangan kemas di seluruh dunia, termasuk kepada keluarga di Raja.

Global Royalty mendakwa seperti pada tahun-tahun sebelumnya, firma itu akan menghantar barangan kemas kepada DS Rosmah Mansor mengikut permintaannya untuk dinilai dan dibeli serta dibayar olehnya atau oleh pihak ketiga. Firma itu berkata barangan kemas yang tidak dipilih akan dipulangkan.

Global Royalty mendakwa bahawa ada kalanya, DS Rosmah Mansor akan meminjam barang kemas itu, dan beliau atau ejennya akan menerima barangan berkenaan di Kuala Lumpur, Singapura atau Dubai.

Firma itu mendakwa bahawa memorandum penyerahan akan mengiringi hantaran atau konsainan barangan kemas, yang menerangkan terma dan syarat.

Global Royalty, menerusi memorandum bernombor 926 bertarikh 10/02/2018, telah menghantar 44 unit barangan kemas, termasuk kalung berlian, anting-anting, cincin, gelang dan tiara, setiap satu bernilai antara AS$124,000 dan AS$925,000.

Selama ini di media sosial bermati-matian menuduh DS Rosmah berkenaan rampasan barang kemas kononnya milik beliau.

Hari ini bila pengusaha emas mengaku barang kemas tersebut adalah milik mereka, tiba-tiba Kerajaan PH menafikan dan boleh pula mengaku milik mereka. Kita dapat lihat bagaimana persepsi dilakukan bagi membuat orang ramai mempercayai sesuatu tanpa bukti yang kukuh untuk DS Rosmah Mansor dibenci dan dimusuhi ramai orang.

Ramai yang tidak menyukai DS Rosmah Mansor, tetapi sebenarnya, apakah kesalahan jika seseorang itu tahu bidang untuk berniaga? Salahkah bagi seorang wanita berniaga bidang yang diminati mereka iaitu baranagan kemas, beg tangan dan perhiasan wanita? Tiada siapa yang dapat menjawabnya, selain dakwaan-dakwaan yang bertaraf persepsi. Sekarang menjadi satu beban kepada PDRM untuk mencelah tindakan saman peniaga barang kemas Lubnan terhadap DS Rosmah.

Inilah hebatnya berita persepsi yang telah dimainkan dengan begitu licik oleh pihak tertentu untuk menjatuhkan hukuman tanpa menyiasat secara mendetail akan kesahihan tindakan mereka. Bila dah berlaku macam ni..terkulat2lah pihak yang berkenaan nak menjawabnya...tak pasal2 dah menghabiskan tax payers money aje untuk tujuan tu !!!!
Geng Najib ,

Adakah Rosmah , mak badak kesayangan kamu itu mendaftarkan perniagaan emas permata dia ?

For your information , it is an offence under the provisions of the Registration of Business Act 1956 (Act 197) And Rules to carry out business without license .

" Any person who being a person required to register his business under this Act carries on that business without registering the business or continues to carry on any business after the period of registration has expired, commits an offence and shall on conviction be liable to a fine not exceeding fifty thousand ringgit or to imprisonment for a term not exceeding two years or to both ."
Pak diny...Pak tau leer dia takde register perniagaanya tu...ada bukti keer ????

Kalau setakat berniaga dengan rakan2 yang rapat dengannya perlu ada lesen jugak keer ???Klau kita tengok makcik2 yang jual kain baju dan barangan kemas dikampung2 tu..takde lesen pun.

Begitu jugak mamat pakistan yang naik motor keliling kampong jual barangan mereka..takde lesen pun. Ini bizness eksklusif..hanya untuk teman2 rapatnya ajelah...setuju tak pak diny ????
Sangat tidak Bersetuju.. Pakistan naik motor jual baju Vs Kak Mah Naik Jet Jual Emas..
Dunguuuuuuu geng najib
Tak kurang2 dunguuuuuu geng najib ni
We not your friend .. Dan org Kat sini tak kasihi Awak OK. Awak kasihi lA diri sendiri.. Stop call Kawan kawan yg dikasihi. Aku pun sekarang ni kalau nak Cari Kawan pun kena tgk2... Salah Satu syarat nak Cari Kawan, Dan paling penting, Jgn bodoh.. Keje Kat bengkel Terutama bengkel Lori, sifat bodoh diharamkan... Pasal aku tak nak kena hempap dgn Mak badak. Op silap . Aku tak nak kena hempap dgn engine atau gear box. Susah keje dgn org Bodoh ni. Ajar 7 8 Kali pun tak paham 2. Lagi bahaya kalau Jadi pura2 tak bodoh.. Dia punya gebang. Lembu NFC pun bleh terbang... Bile buat kerja. Rasa mcm nak bagi tapak kasut size 44 je... Org sekolah tak habis pun Takpe. Janji bagi 1 keje bleh siap. Tak susahkan org lain Dan juga diri sendiri.. Bleh Pakai otak utk siapkan kerja Yg dibagi. Sekian...
Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.

Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.Shahbudin kena bersunat sampai ke telor semula.
Sekarang dah nampak betapa Allah maha benar lagi maha Adil dan berkuasa...

Hari ni dalam sejarah... Allah dah tunjukkan kebenaran mana datangnya dan asal usul barang rampasan di Pavillion Residence dan Langgak Duta, yang didalangi oleh Atuk '93...puas mereka cari dan korek korek sampai ke lubang cacing... rupa2nya semua tu merupakan barang niaga...so barang rampasan berkotak, barang kemas berlabuh bukan milik DS Rosmah, itu barang niaga, hati busuk dan dengki kesumat Atuk tua '93 dah tak boleh di tutup lagi...dah capai tahap gaban !!!!!

Ayuh MP2 PH dan UMNO/BN/PAS...kita semua sepakat tolak pemimpin hati busuk... buat usul di parlimen nanti tolak Atuk '93 and his geng i.e penjilat2 tegarnya dalam kabinet atas alasan ..menang pilihanraya kerana menipu..

Semua MP yang benar ikhlas dan jujur dalam parlimen akan sokong tolak PH jadi kerajaan...kerajaan akan bubar dan pilihan raya baru yang bersih adakan semula....BERSIH boleh pantau.. jangan jadi bersih tak bersih pulak .

TS Din Pagoh can lead the role...itu pun kalau kalau betul nak tegakkan demokrasi dalam erti kata yang sebenar2nya.

PAS dan UMNO boleh bergabung dengan PKR, MCA serta MIC membentuk kerajaan baru... Cepatlah lakukannya..rakyat dah mula sedar hancing nya kencing PH yang dipimpin Atuk '93 ni...

Sebelum terlupa....Epppi Birdday Atuk '93 dari kami rakyat yang tiap2 hari kena kencing sampai basah lencun ni !!!!
Dangkalnya pendapat bhw rampasan tu hanya dari sumber itu..12,000 item yg dirampas..yg dituntut oleh tukang emas Lubnan ni berapa je..Adoiiii..agak2lah wei
Org dunguuuu mcm geng najib ni umpama pentaksub tegar dah perangainya.dah tak reti beza apa salah apa betul. Yg dia tahu taksub habis habisan pada rosmah mansur
Shukri has six days to drop all charges against Najib
July 9, 2018

Attn: Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, Tommy Thomas and Dato’ Seri Mohd Shukri Abdull
Re: MACC charges against Dato’ Seri Najib Tun Razak

Last Tuesday, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz (hereinafter referred to as “Zeti”) refuted a claim that she knew about the RM2.6 million that ended in Dato’ Seri Najib Tun Razak’s (hereinafter referred to as “Najib”) Ambank account. The ex-Bank Negara governor was referring to Najib’s 2nd of July 2018 interview with Malaysiakini in which the former premier alleged that she knew of the inflow back when she was heading the central bank. It is my contention that Najib was telling Malaysiakini the truth.

Which means, Zeti lied.

It is mind boggling to think that the governor of a central bank would not know of billions flowing into the country the bank is located.

Even if an average wage earner who never once received more than RM5,000 were to suddenly receive ten times that amount, the bank that manages his (or her) account would immediately get in touch with him (or her) to investigate the reason such a sum had entered.

There is no version of this in which Zeti can get away telling Malaysians that she did not know RM2.6 billion entered Najib’s account.

The paper revealed that the Managing Director of Ambank Jalan Raja Chulan, Cheah Tek Kuang, was informed by the bank’s Relationship Manager that a Nik Faisal Ariff Kamil managed Najib’s account.

According to the paper, Joanna Yu Ging Ping told Cheah that Najib conferred Nik Faisal the power of attorney to handle his account. On the 20th of June 2018, Najib related the exact same thing to Reuters and added that he didn’t have any knowledge whatsoever a large sum of money was going to come in.

The 2015 paper that made those claims was prepared by the current head of the MACC, Dato’ Seri Mohd Shukri Abdull. In it, Shukri detailed the account of a Mohammad Abdullah Al Koman who happened to represent the Prince of Saudi, Prince Saud Abdulaziz bin Majid.

According to the account, it was Zeti who suggested to Abdullah that the RM2.6 billion be remitted to Najib via his personal account. What this means, is that a representative from the Government of Saudi Arabia confirmed that Zeti knew about the RM2.6 billion from day one.

Shukri included the letter Prince Saud Abdulaziz wrote to Najib in the 2015 investigation paper
Abdullah’s testimony implied that the RM2.6 billion transfer was more a government-to-central-bank thing than it was a government-to-Najib thing. When Zeti told newsmen on the 3rd of July 2018 that she knew nothing about the transfer, she raised alarm that the 2015 paper Shukri put together could have been fabricated.

It follows, that Shukri should immediately have resigned as MACC chief to allow the agency to investigate him.

But he didn’t.

The fact that he pressed ahead with charges against Najib without recording a statement from Zeti reeks of prejudice and mala fide abuse of power. But it wasn’t until his swearing in as MACC chief made headlines did the extent of abuse become manifest.

The fact that Tommy Thomas allowed Najib to be charged in court suggests that the Attorney-General (AG) is himself prejudiced against the former premier and conspired with Shukri to criminalise him.

Now that the element of conspiracy is established, there is no way in the world Tommy can allow Najib’s case to escalate into a full trial. I hereby demand that Shukri steps down as MACC Chief and retracts all charges preferred against Najib by the anti-graft agency.

His failure to do so would result in a police report being lodged against him, Zeti and Tommy next Sunday, the 15th of July 2018.

The trio may regard this as a six-day notice served upon them in the best interest of truth and justice.

Without Prejudice

Raggie Jessy

Ketua Pergerakan Malaysiaku Tanahairku 
Kengkawan...Aikkk..Tak abis2 lagi keer citer pasal TS Zetti dan KP MACC ni ????

Fuzi, why has the police yet to probe Zeti and Shukri over my report?

July 10, 2018 Raggie Jessy


TTF: “(Najib) can say whatever he wants… we will wait till he takes (legal) action or files an official application over the issue of this breaking of SOP. This has to do with the provisions of the law… so we will just have to wait and see” – Tan Sri Mohamad Fuzi Harun.

Fuzi, why so defensive?
Everyone knows that by law, Najib CAN SAY WHAT HE WANTS and is free to file action pursuant to law against the police.

Likewise, the police can resort to ANY ACTION IT DEEMS FIT as long as that action is pursuant to law and confined within jurisdictions conferred on PDRM by the the Federal Constitution of Malaysia.

So what was the purpose of your remark?
Why not cut the talk and focus instead on opening an investigation paper into the police report I lodged against Tan Sri Zeti Akhtar Aziz and Dato’ Seri Mohd Shukri Abdull on the 24th of June 2018 ?

Are you going to let these fellows off the hook?

Adakah ini bentuk keadilan yang ada di era kerajaan baru Fuckatan Haprakan ni ????
Friends, Romans and country men...Lend me your ears...This is the continuation of the article that was posted yesterday...Hope u'alls read it with an open mind and conclude it ..k...

Mahathir’s pussyfooting on HSR has Azmin written all over it
July 10 2018

TTF: Putrajaya’s hesitation over the Kuala Lumpur-Singapore High-Speed Rail (HSR) project ultimately hurts Malaysian taxpayers, the Straits Times of Singapore was quoted as saying said today.

It said Malaysia would bear the case if it finally goes before a court or an arbitration tribunal, but the price will be much smaller if the project is terminated now.

On the 14th of March 2018, I wrote :

On the 1st of January 2001, Syarikat Pengeluaran Air Sungai Selangor Sdn Bhd (SPLASH) became the second concessionaire to enter the Selangor water scene by bagging a 30-year contract to maintain the Sungai Selangor Dam. The company was 40 percent Gamuda Berhad owned while the remaining 60 percent of its shares were split between Kumpulan Perangsang Selangor Berhad (KPSB) and Tan Sri Wan Azmi Wan Hamzah. Wan Azmi was (and still is) a well known associate of Daim Zainuddin and is someone who shares a rapport of sorts with both Anwar and his wife.

Now, what does this tell you?

Well, it tells you that SPLASH is controlled by a Tan Sri who is as much a Mahathirist as he is an Anwarist. Then, you have the guys at KPSB who are controlled one way or the other by Dato’ Seri Azmin Ali via Menteri Besar Selangor (Incorporated), the state’s asset management company. Factor all this together, and you have sufficient grounds to reason that SPLASH is 60 percent Pakatan Harapan ‘controlled’ and not a ‘Barisan Nasional entity’ as Hannah Yeoh would have you believe.

Then, just yesterday, I added :

There are 101 reasons why Mahathir and Dato’ Seri Azmin Ali would want the HSR project to be scrapped. 

The duo are attempting to break every possible link there may be between Anwar, Wan Azmi and Gamuda’s largest shareholder, Raja Dato’ Seri Eleena Raja Azlan Shah.

Raja Eleena is the daughter of Raja Azlan Shah and happens also to be listed in Forbes’ 40 Richest Malaysians as among the country’s richest women.

Both Mahathir and Azmin are concerned that Anwar may share a rapport of sorts with Raja Eleena though the Sultan of Perak, Raja Nazrin Shah.

To prevent Anwar’s men from gaining control of SPLASH, Mahathir decided to scrap the HSR project to plunge Gamuda’s shares into a tailspin.

He then got his cronies to snap some of those shares up and is now a major player in the Selangor water scene.

Question is, was Vincent among the cronies who helped him sink his teeth into the Gamuda pie by proxy?

Yes, Malaysian taxpayers are the ones who will ultimately bear the brunt of the government’s decision to scrap the HSR project.

The cancellation has nothing to do with efforts to reduce the national debt or the country’s Debt-to-GDP ratio.

It does, however, have to do with a long range program by Mahathir and Azmin to gain control of the water treatment, supply and distribution scene in Selangor.
Menteri Bersatu yg lantik ramai pegawai khas...Maszlee dikatakan lantik sampai 6 pegawai khas...menteri KBS yg kontroversi lantik 3 pegawai khas..DNA umno....unsur2 nak linkopkan PH...PH menang tak besar tapi nak mewah lebih2...ini yg buat sedap pembangkang tembak..
KBB...Kan dari aritu lagi aku dah cakap..nyesal tak sudah aku memangkah calon PH kat tempat aku dan memenangkannya...kini aku amat2 yakin reamai lagi rakyat Msia yang berperasaan macam aku jugak.

Sebelum PRU dulu, cakap bukan main nak rak..kononnya nak ujudkan era baru pemerintahan yang berkali2 ganda lebih baik dari kerajaan yang terdahulu..rupa2nya indah khabar dari rupa aje. Bila dah jadi menteri, lagaknya lagi teruk dari menteri2 dalam BN dulu...lantik penyokong LGBT jadi pegawai khas lah...janji harga barangan keperluan turun 30-50% lah...minyak jadi RM1.50 se liter..Tol dihapuskan.. PTPTN tak payah bayar..semuanya tu hanyalah retorik politik untuk meraih undi rakyat aje...bila dah bentuk kerajaan..semuanya main lepas tangan..wat derrrk aje tuntutan2 dari rakyat.

Pembangkang sebenarnya bukan nak tembak suka2 aje..mereka hanya mau janji2 tu ditunaikan sepenuhnya 
Kah kah kah Geng Najis oangkah PH? Pthuuuiii. Penjilat tegar
umngok/BN nak kelentong di sini. Boleh poodahhh. Allah yang maha kuasa lah maka umngok/bn terkubur. Penyokong klepet bodoh. Tunggu Jho low kena tangkap di hantar balik Malaysia dan macai oertama dibenarkan menjilat habis punggung taik jho low lepas dia cirit birit akan dianugerahkan kepada kamu Geng Najis. Pengkhianat bangsa,agama dan negara. Pekebun konon. Penipu lah yang sebenarnya. Jangan lah ingat kami ni bodoh macam kau. Macai dedak umngok, cybertrooper dedak. Pergi mampus lah engkau.
Kan PMO dah keluar pekeliling tak kasi.. Nape nak kecoh sangat..Benda dah settle..Masa BN dulu xada pun yg bising..
Geng najib jgn risau...super M ada untuk kawal menteri2 junior pakatan. Otaiiiii ader siott hahahaha
Yoe Hanafi...masa BN dulu takde pulak dilantik penyokong kuat Gay pegang jawatan penting dalam kerajaan macam yang dibuat oleh Sadiq Sigaraga ni...sebab tu lah takde rakyat yang bising...ada paham ka haah????
Kengkawan semua..ini update terbaru susulan dari posting Buddin hari ni berkaitan barangan kemas DS Rosmah....Apa pendapat kau orang eeerk????

Seorang tukang emas borong terkenal dari Lubnan memfailkan saman USD14.79 juta @ RM59.831 juta terhadap Datin Seri Rosmah Mansor bulan lalu atas penghantaran 44 barangan kemas...

Dalam dokumen yang di lihat oleh wakil Malaysiakini, Glibal Royalty Trading SAL memfailkan saman terhadap Rosmah di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 26hb Jjn 2018 lalu melalui firma Tetuan David Gurupatham dan Koay...

Dalam pernyataan tuntutannya, firma yang berpengkalan di Beirut itu mendakwa Rosmah adalah pelanggan lama dan syarikat itu juga menjual barangan kemas di seluruh dunia termasuk keluarga di raja...

Global Royalty mendakwa bahawa ada kalanya, Rosmah akan meminjam barang kemas itu dan dia atau ejennya akan menerima barangan berkenaan di Kuala Lumpur, Singapura atau Dubai...

Rosmah Akui Menerima Barangan Itu

Firma itu mendakwa bahawa memorandum penyerahan akan mengiringi hantaran atau konsainan barangan kemas yang menerangkan terma dan syarat...

Global Royalty menerusi memorandum No. 926 bertarikh 10hb Februari 2018 telah menghantar 44 unit barangan kemas termasuk kalung berlian, anting2, cincin, gelang dan tiara di mana setiap satu bernilai antara USD124,000 hingga USD925,000...

Rosmah Mengakui Penerimaan Barang Kemas Tersebut Tetapi Sekarang Berada Dalam Kawalan PDRM

Firma itu mendakwa, Rosmah dalam surat bertarikh 22hb Mei 2018 mengakui menerima barangan berkenaan...

Beliau mengakui secara bertulis mengenai penerimaan konsainan itu, tetapi tidak lagi dalam jagaannya kerana ia di rampas oleh pihak berkuasa Malaysia menurut kenyataan tuntutan itu...

Terma dan syarat memorandum itu termasuk penghantaran dan pemulangan barangan kemas dan hak milik barang kemas berkenaan tetap dengan firma tersebut...

Global Royalty memohon pengisytiharan mahkamah bahawa mereka adalah pemilik sah 44 unit barangan kemas tersebut...

Firma itu juga memohon perintah mandatori supaya barangan berkenaan di kembalikan atau secara alternatif Rosmah DI KEHENDAKI membayar jumlah yang di nyatakan berdasar nilai barang kemas tersebut...
Kerajaam Malaysia Menuntut Hak Milik Barang Kemas Tersebut

Lagi memualkan, bila kerajaan Malaysia di katakan akan mencelah untuk menuntut hak milik barang kemas yang di katakan kepunyaan kerajaan Malaysia...

Duit RM42 Juta Boleh Beli Barang Kemas RM59.831 Juta... Wow!!!

Kemonlah, dakwaan ke atas Najib cuma bernilai RM42 juta sedangkan nilai barang kemas tersebut ialah RM59.831 juta🤔🤔🤔

Akai ada kah...😝😝😝

Apakah PDRM Dan Jabatan Peguam Negara Telah Melakukan Siasatan Sebelum Merampas Barang Di Rumah Najib

Pada Mei lalu, PDRM menyeebu dan merampas wang tunai dan barangan kemas dari 2 unit kondominium mewah yang di kaitkan dengan Najib di Pavilion Residence di Kuala Lumpur...

Kita tak pernah mempersoalkan PDRM dalam melaksanakan tanggungjawab mereka...

Kita tak pernah mempertikaikan integriti Jabatan Peguam Negara...

Begitu juga kita tak pernah meragui ketelusan SPRM dalam melakukan setiap tindakan yang di rasakan perlu...

Tapi dalam kes rampasan barang2 di rumah Najib timbul tanda tanya di kalangan rakyat...

Apakah setiap tindakan yang di ambil dalam menyiasat kes 1MDB adalah kerana menegakkan kebenaran atau ada agenda yang tersembunyi :

Apakah Status Sebenar Barang Rampasan Sudah Di Kenal Pasti Sebelum Di Rampas?????

Yang boleh di rampas ialah setiap barangan yang di kenal pasti berkaitan dengan 'penyelewengan duit 1MDB'...

Nie apahal sampai kasut budak, duit akaun RM100 hasil dari duit raya pun di rampas dan di bekukan!!!

Kalau dah tahap kasut budak pun di rampas, kenapa tak rampas pasu bunga, periuk belanga sekali!!!

Selepas serbuan, Najib ada mengeluarkan kenyataan yang mengatakan sebahagian besar dari rampasan tersebut adalah milik peribadi keluarga beliau dan hadiah sepanjang menjadi perdana menteri selama 9 tahun...

Sudahkah di siasat kenyataan Najib itu...

Sekiranya benar seperti apa yang di dakwa, maka barangan yang tiada kaitan MESTI di pulangkan segera...

Janganlah DI BUNUH kehidupan orang yang tiada kaitan dengan kes yang di siasat!!!
Adakah Penahanan Najib Benar2 Mengikut Undang2 ?????

Pasukan Petugas Khas (Task Force) di tubuhkan sebaik saja PH dapat membentuk kerajaan hasil dari majoriti mudah yg di perolehi dalam PRU 14...

Persoalannya sekarang, pasukan Petugas Khas di tubuhkan sebelum Dewan Rakyat bersidang...

Dari sudut perundangan, tiada seorang pun yang menganggotai pasukan Petugas Khas mempunyai bidang kuasa yang boleh menyiasat, menangkap apa lagi mendakwa kerana ke empat2 mereka ialah orang awam...

Benar, Dato' Sri Mohd. Shukri Abdull telah di lantik sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM waktu itu tetapi sewaktu tangkapan di buat, Shukri masih lagi belum mengangkat sumpah dan beliau masih lagi belum mempunyai apa2 kuasa dari sudut perundangan yang membolehkan beliau menggunakan kuasa yang di peruntukkan kepada Ketua Pesuruhjaya SPRM secara sah!!!

Jadi, apakah tangkapan ke atas Najib sah di sisi undang2???

Siapakah yang memberi kuasa kepada pasukan Petugas Khas untuk membuat tangkapan dan dakwaan!!!

Integriti Penjawat Awam Yang Menguruskan Kes 1MDB Jelas Meragukan

Jelas dari kenyataan2 penjawat2 awam yang di berikan tanggungjawab menyiasat kes 1MDB mempunyai kepentingan peribadi dan bersifat dendam...

Jelas Najib mempunyai alasan dan sebab yang kukuh untuk bertindak balas...
Shukri Abdull

Sebaik saja di lantik sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM, Shukri telah membuat sidang media mengenai SRC International Sdn. Bhd. dan merumuskan Najib telah menerima sejumlah wang sebanyak RM42 juta dan RM2.6 bilion sedangkan ketika itu SPRM belum lagi memanggil Najib untuk di ambil keterangan...

Pendirian Shukri jelas mengatakan Najib bersalah walau pun siasatan belum di mulakan lagi...

Tommy Thomas and Friends...

Julai 2016, Tommy Thomas telah menulis artikel 'Grand Lacerny in 1MDB' sebelum di lantik menjadi peguam negara lagi...

Beliau secara jelas mendakwa wang yang di masukkan ke dalam akaun peribadi perdana menteri ialah wang 1MDB...

Pendirian beliau dalam artikel itu jelas bertentangan dengan prinsip keadilan undang2 dan boleh mempengaruhi beliau sepanjang penyiasatan dan perbicaraan nanti...

Amar Singh

Semasa melakukan serbuan di beberapa premis Najib dan juga premis yang di diami anak2nya di Pavilion Residence serta premis yang di pinjam daripada seorang rakan untuk menempatkan barangan yang di pindahkan dari kediaman rasmi di Seri Perdana, Amar Singh dan kumpulannya di dapati tidak mematuhi Prosedur Standard Operasi (SOP)...

Apakah Zaman Matlamat Menghalalkan Cara Sedang Berulang Lagi ?????

Zaman hitam sistem keadilan di Malaysia sudah berlalu tapi apakah zaman itu sedang berulang semula...dikitar semula atas tujuan untuk membalas dendam kesumat ketua kerajaan Fuckatan Haprakan ?????

Memetik kata2 Datuk Seri Anwar Ibrahim, "Jangan gunakan undang2 rimba dalam mengendalikan kes 1MDB"...

Biarlah mahkamah yang menentukan sama ada Najib benar2 bersalah atau tidak dan biarlah proses keadilan berjalan dengan erti kata yang sebenarnya tanpa ada campurtangan pihak2 berkepentingan yang menentukan keputusan mahkamah nanti...

Najib belum bersalah selagi mahkamah belum mensabitkan kesalahan beliau...

Selagi Najib belum di sabitkan dengan dengan pertuduhan ke atasnya, beliau BERHAK mendapat layanan yang sewajarnya kalau pun tidak sebagai bekas perdana menteri tetapi sebagai rakyat di dalam negara yang berdaulat ini !!!!! Itu haknya yang termaktub dalam perlembagaan di negara tercinta ni ...
Woiii pi buka blog sendiri laaa. Tak dak sapa yg nak baca sampah hang di sini.
Gila punya geng najib
Zack Pasar Borong..kau kan biasa dengan harga barang2 kat pasar borong..ni aku turunkan apa pandangan persatuan pengguna berkaitan dengan harga barangan dewasa ni setelah zero GST..takkanlah kau tak perasan kot ???

Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) berkata pihaknya menerima aduan daripada orang ramai akan tiadanya perubahan harga pada kebanyakan barangan selepas pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) pada kadar sifar sejak 1 Jun lepas.

Timbalan Presidennya Mohd Yusof Abdul Rahman menggesa kerajaan supaya membuat pemantauan harga barangan keperluan asas kerana tiadanya perubahan pada harga seperti yang diharapkan rakyat dan kerajaan.

“Kita menerima aduan menerusi e-mel atau laman sosial Facebook tentang harga barangan yang tidak berubah walaupun GST sifar,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi di sini, hari ini dan menambah bagaimanapun pihaknya tidak menerima aduan mengenai harga barangan yang semakin mahal.

Selain itu, Mohd Yusof berkata senarai jenis barangan keperluan yang sepatutnya turun harga perlu didedahkan kepada pengguna supaya mereka peka dengan perbezaan harga barangan semasa berbelanja.

“Dengan mendedahkan jenis barangan yang sepatutnya turun harga selepas cukai GST pada kadar sifar dapat mengelakkan kekeliruan,” katanya dan berharap kerajaan mengambil tindakan tegas terhadap peniaga yang tidak mematuhi arahan pihak berkuasa untuk tidak mengenakan cukai sebanyak enam peratus itu.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Saifuddin Nasution Ismail baru-baru ini berkata bahawa 70 peratus daripada barangan keperluan menyaksikan penurunan harga sejak pelaksanaan GST pada kadar sifar dan ini diragui pelbagai pihak.

Beliau berkata penurunan harga barang dikesan berdasarkan tinjauan kementerian dari 1 Jun sehingga 30 Jun lepas.

Sementara itu, ketua aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Datuk Nadzim Johan yang tidak menafikan bahawa penurunan harga barangan selepas pelaksanaan GST pada kadar sifar masih belum lagi menjadi kenyataan, menasihatkan pengguna menjadi “mata dan mulut” kepada pihak berkuasa untuk mengatasi masalah itu.

“Pengguna perlu bersikap proaktif supaya peniaga tidak mengambil kesempatan dalam hal ini. Jika buat laporan terhadap pihak berkuasa mengenai salah laku peniaga, tolong sertakan sekali maklumat lanjut termasuk bukti transaksi untuk memudahkan siasatan oleh pihak penguat kuasa.

“Penguatkuasaan perlu diperhebatkan dengan memantau harga barangan di premis perniagaan untuk memastikan enam peratus GST itu tidak dikenakan lagi terhadap barangan,” katanya.

Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (Cassa) Datuk Jacob George pula berkata pihaknya mendapati tidak ada petunjuk jelas akan adanya penurunan harga bagi barangan seperti yang dikatakan menteri itu.

“Hasil pemerhatian pihak kami hampir di seluruh negara dan juga melalui pertemuan dan perbincangan dengan golongan sasar termasuk pengguna, tiada sebarang perubahan harga terhadap barangan seperti yang dikatakan. Kalau ada pun cuma satu atau dua barangan sahaja,” katanya.

Tambah beliau, kenyataan menteri tentang penurunan harga barangan itu adalah tidak realistik...menteri tu tak pernah turun padang kot????
Geng Najis tu baru duit SRC 42 juta belum lagi masuk duit 1mdb bahlol. Sebab tu mak badak kau boleh beli lebih dari 42juta bangang. Macam Lokman kangkung juga kau ni. Bodoh tiada batasan. Ptuuuiiiii
Geng Najib ni otak dia mcm bingai juga..excited nak backup penyamun..fakta berterabur..buat semak blog Tuan Din saja..
Geng najib ni mmg otak macam rosmah mannsur. Menipu membelit jer dalam hati nurani dia. Hahahahahaha
Blog putaralam macai umno Cucu Tahi Sekampit tulis Rosemah niaga barang beratus juta....wow ...masa kena rampas kata hadiah kerajaan pelbagai negara dan hadiah perkahwinan anak...kena saman kata barang perniagaan...wang 116 juta pon wang perniagaan barang2 jugak laa ...bukan wang umno laah...semah niaga pakai cash ratus juta.....mungkin nak lari dari income tax..

Ada barang yg semah jual dibayar oleh pembeli terus kpd arab lubnan..jadi semah tak ambik untung laa....patut Polis Singh kena saman...

Ade saja putar belit puak umno..hihihihi..
вlσg вudín ní tєlαh dítαklukí σlєh cчвєrtrσσpєr umвn чg. mєmвєrí kσmєn mαcαm cєrpєn pulσk dαh ѕєвαв dαlαm utuѕαn αtαu вєrítα hαríαn dαh х lαku cєrpєn2 ní х lαrαt nαk mєmвαcα nчα
Klu mcm tu lah tuan budin maknanya menteri menteri ph yg dilantik oleh pm pun 2x5 jugalah mcm najib yg tidak boleh berfikir..semua harapkan penasihat penasihat Dia tu yg negara jadi haru biru.. Hampas
Mawar Princess...Alhamdulillah...Ada jugak rakyat Msia yang sedar dari lamunan mereka selama ni.

Ingatkan dengan memenangkan Fuckatan Haprakan akan menjadikan kehidupan kita lebih baik dan nasib kita terbela..rupa2nya..macam yang kau cakapkan tu...Hampas !!!!! Rasa2nya..kau nak undi calon2 PH ni lagi dalam PRU15 nanti ke ????
Tidak mau undi PH lah kali ini. Kami mau undi Geng Jilat Najis.
Lagi busuk najis tu melekat di pungkoq lagi suka Geng Jilat Najis sapu habis. Khakkkk phuuuiiii.
Peguam: Rosmah tak beli barang kemas dari tukang emas Lubnan
10 Jul 2018, 8:11 malam (Dikemaskini 10 Jul 2018, 9:22 malam)

A A
Peguam kepada isteri bekas perdana menteri, Rosmah Mansor menafikan anak guam mereka ada membeli barangan kemas daripada seorang tukang emas Lubnan.

"Kami ingin menegaskan bahawa semua barangan kemas yang dinyatakan dalam kenyataan tuntutan SAL Royalty Global, dihantar kepada anak guam kami untuk melihatnya, dan tidak ada yang dibeli oleh Rosmah.

"Tuduhan disebarkan bahawa barangan kemas yang disenaraikan oleh Royalti Global telah dibeli, dan dibeli menggunakan dana yang dicuri, oleh itu tidak berasas dan tidak benar," kata peguamnya, K Kumaraendran dan Geethan Ram Vincent dalam satu kenyataan hari ini.
Untuk lihat dan tengok2 aje...berpuluh juta harganye..ade yg kata semah niaga...mcm2 teori nak putar belit...lepas ni untik apa plak gamaknye....puak ni hidup dgn putar belit..

Ape konen cai2?... Cai pon kaki temberang jugak..
KBB...Ni haah..aku hidangkan pada kau pasal kes mencari Jho Low kat Macau tu...Apa pulak komen kau dan cai2 Fuckatan Haprakan yang lain haaah????

Macau police have disputed the veracity of recent media statements made by Malaysian police following the latter’s request for help in arresting 1MDB-linked businessperson Low Taek Jho.

In a statement issued to local journalists received by Malaysiakini, the Macau Police Department said it regretted how Malaysian police had spread “news about Macau that is not in line with facts,” but did not elaborate further.

“The Macau branch of China Interpol has received a request from the relevant country and has made a reply.

“However, the person responsible for the relevant country’s national police force’s recent statements to the media regarding news about Macau is not in line with facts. The police force regrets this deeply.

“Following the provisions of the law, the police force does not openly reveal an individual’s entry and exit information,” the statement read.

Malaysiakini has contacted the Macau police for further clarification on the specific information it found to be factually inaccurate.

Earlier today, it said it was “verifying the contents” of a request from Malaysian authorities to arrest Low.

In a press conference this morning, inspector-general of police Mohamad Fuzi Harun announced that Bukit Aman had made a formal request to Macau police to help apprehend the businessperson wanted in connection to the 1MDB scandal.

"We have yet to deploy our team to Macau as we are waiting for our counterparts to respond (to our request)," the IGP said.

Low fled to Macau

Fuzi said last week that Low fled to Macau from Hong Kong after the arrival of a team of Malaysian police officers there.

"The latest we know he was in Macau. In fact, the other day, we sent our team to Hong Kong, but immediately when we arrived, he left to Macau," he said.

Low, often referred to as Jho Low, is a key figure in the 1MDB affair.

The US Department of Justice claimed in its civil forfeiture suits that the businessperson was involved in multiple instances where 1MDB funds were allegedly misappropriated.

He was accused of having used 1MDB funds to purchase the Equanimity superyacht, jewellery for Australian model Miranda Kerr, as well as a US$27.3 million pink diamond necklace for the wife of who the DOJ termed “Malaysian Official 1 (MO1).”

The DOJ claimed the pink diamond was purchased using the US$620 million that MO1 claimed to have returned to a royal Arab donor, but was instead channelled to accounts controlled by Low.

MO1 has been identified as former prime minister Najib Abdul Razak.
Geng Najis kenapa kau tidak suruh boss kau taik jho low balik saja kalau tak salah. Kau pun senang tolong jilat pungkoq dia kan.
Sudah kah bahlol woi. Macam mana kau putar belit pun kami ni bukan makan taik macam kau. Kenapa kah sanggup pakai nama Allah untuk menipu. Perkataan ini NERAKA tidak ada makna kah untuk mu. Manusia jahanam. Cuba menipu makcik pakcik kampung lagi.
Diorg ingat rakyat bodoh tak boleh pikir..org kampung pun dah nak ludah penyamun yg dipuja dulu..macai masih taat setia mempertahankan penyamun. Kesian..bersunguh2 copy paste tunjukkan kebodohan..
Malaysia to see sharp slowdown in private investment growth this year — SERC
July 10, 2018

Think tank Socio-Economic Research Centre (SERC) has lowered its private investment growth forecast for 2018 by more than half to 3%-4%, from the earlier estimate of 8.3%
Malaysia saw a sharp pullback in private investment growth in the first quarter of this year (1Q18) to 0.5%, versus 9.3% in the same period last year.
SERC also cut its full-year GDP estimate to 5.2% from 5.5% previously, blaming impact from external headwinds and implications of domestic political and policies transition.
Malaysia private consumption grew 6.9% in 1Q18, versus an average growth of 6.5% in 2017, while unemployment rate was 3.3% between February and April.


KUALA LUMPUR: Think tank Socio-Economic Research Centre (SERC) has lowered its private investment growth forecast for 2018 by more than half to 3%-4%, from the earlier estimate of 8.3%, its executive director Lee Heng Guie says.

The main reason for the downward revision is to reflect the ‘wait and see’ approach by both domestic and foreign investors to the Pakatan Harapan (PH) government’s policy directions, including the ongoing review of mega infrastructure projects in the country and potential catalysts in Budget 2019, he added.

According to Lee, Malaysia saw a sharp pullback in private investment growth in the first quarter of this year (1Q18) to 0.5%, versus 9.3% in the same period last year.

“Hopefully, things will be clearer when the government tables Budget 2019 (on Nov 2), more so after our prime minister’s visit to China (next month),” Lee told a news conference by SERC on current global and domestic economic conditions today.

It was reported that Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad wants to visit China as early as possible to raise the “unfairness” in some infrastructure contracts agreed to by the previous administration with China.

Nevertheless, Lee remains confident that the government will achieve its targeted fiscal deficit of 2.8% of gross domestic product (GDP) this year as it rationalises its expenditure.

“Austerity drives can unleash confidence,” he said, adding that the PH government has made it clear to the public of its fiscal plan to put deficit and public debt firmly on a downward path. In May, Finance Minister Lim Guan Eng announced that the federal government’s total debt and liabilities amounted to RM1.087 trillion or 80.3% of GDP.

Lee said if plans for fiscal and debt consolidation are credible and involve structural reforms, there is every chance growth can resume even as cuts or rationalisation of public spending take hold.

“The fiscal condition that we are in now is not about acute austerity in spending, but more of rationalising or reprioritising the capital expenditure and operating spending,” he added.

This is because, Lee said, cost savings and expenditure efficiency derived from the value for money projects could mean wider economic and multiplier impact on the economy as a whole.

SERC also cut its full-year GDP estimate to 5.2% from 5.5% previously, blaming impact from external headwinds and implications of domestic political and policies transition.

Lee also warned that the reintroduction of the sales and services tax in September and its net impact on the price of goods and services may take off some spending strength.
He sees the local economy will be largely supported by private consumption in the second half of this year (2H18).

“Consumer spending will still be calling the shots. Private consumption resilience held intact on improved income growth and stable labour market condition (in 1H18),” he said.

Malaysia private consumption grew 6.9% in 1Q18, versus an average growth of 6.5% in 2017, while unemployment rate was 3.3% between February and April.

Lee also noted that the three months of ‘tax holiday’ due to the zero-rated goods and services tax between June and August together with the payment of cost of living aid and fuel price stabilisation are expected to keep consumer spending growth steady.

SERC cuts 2018 export growth estimate amid trade war worries

The think tank also cut its export growth estimate for 2018 to 6.5%, from 7.5% previously, amid concerns over the trade war between the US and China. The estimate is less than half of the 18.9% export growth rate achieved last year.

“The ride ahead for Malaysia’s exports is likely to be bumpy given the risk of trade tensions between the US and China, as well as the US’ allies impacting the technology sector, automobile, steel and aluminium industries,” said Lee.

He expects the tit-for-tat trade war would inflict damage to the global economy and trade.

Malaysia will be affected via the global supply and value chains currently, but Lee is of the view that the impact will be manageable.

“No one is spared from the US-China trade war. The war has started, the key now is to assess whether the war would become worse or not,” said Lee.

“But as long as we (Malaysia) get our fundamentals intact, I don’t think we have to raise interest rate like Indonesia to defend our currency,” he added.

It was reported that the “biggest trade war in economic history” began last Friday, with the start of new tariffs on US$34 billion worth of Chinese products, along with China’s retaliatory tariffs on US products. And the Donald Trump administration is threatening further tariffs in the months ahead, on imported automobiles and auto parts.

Like most economists, SERC also expects Bank Negara Malaysia to leave its benchmark interest rate unchanged at 3.25% at the Monetary Policy Committee tomorrow.

The projection takes into account the US-China trade tensions and market volatility risks to global growth, as well as domestic politics and policy transition.

On the ringgit, Lee said factors such as the political and policies transition post the 14th general election, net selling of domestic equities and bonds, surging US Treasury yields and US interest rate hikes concerns are weighing on the local currency’s appreciation.

“What could provide a counteract strength to support the ringgit are strong economic and financial fundamentals, the clarity of policies, the fiscal and debt path and the affirmation of Malaysia’s sovereign ratings,” he said.

As at 3.12pm, the ringgit was trading at 4.013 against the US dollar.

Source: The Edge Markets
Bagus jugak kalau Pak diny dapat memberi pencerahan selanjutnya pada kita semua berkaitan kenyataan di atas.....Boleh kan Pak ??????
KBB...Ni pula satu lagi berita yang bakal memecahbelahkan lagi PH. Ialah heboh d G25 'deeply concerned' by Harapan's choice for speakerigebangkan oleh Bersatu bahawa TS Rais Yatim adalah calon Tun M untuk menjadi Speaker Parlimen, setelah YB Hannah Yeo dilantik menjadi timbalan menteri. Tiba2 nama Dato Johari pulak yang menjadi pilihan..nampak sangat lobi DSAI masih kuat lagi bhai !!!!

G25 said today it was deeply concerned by Pakatan Harapan's choice for Dewan Rakyat speaker, which PKR sources have confirmed as Sungai Petani MP Johari Abdul.

The group of ex-civil servants said the choice was “worrying” given Johari’s previous roles as director of the National Civics Bureau (BTN) and PKR parliamentary whip.

"Johari is a former BTN director, a government agency which has been heavily criticised in the past.

"More worryingly, Johari was the former PKR whip in Parliament – a role of such express partisanship certainly does not sit well with the post of Dewan Rakyat speaker which must be neutral above all else," it said in a statement.

G25 added that there were other candidates who were eminently qualified to become Dewan Rakyat speaker, naming retired Court of Appeal judges Mohd Hishamudin Yunus and Mohamad Ariff Md Yusof as examples.

Both Hishamudin and Ariff, it added, have an impeccable track record for carrying out their duties fairly.

However, such an appointment would violate Harapan's election manifesto, which had pledged that the speaker would be appointed from within members of the house.

The manifesto also promised that the Dewan Rakyat speaker should retire from partisan politics.

"To ensure that their decisions are fair, a special committee will be formed to receive and examine complaints from MPs," the manifesto reads.

According to G25, speakers in the United Kingdom’s House of Commons commonly resign from their parties and remain separate from political issues even in retirement.

"G25 reiterates the crucial and immediate need to reform Parliament. Parliament is the third arm of government and cannot be treated like a political football field.


"The Dewan Rakyat speaker is its epicentre and plays a crucial role in restoring the dignity of Parliament to its former glory.

"We do not wish for a weak Parliament anymore, which merely rubber-stamps the wishes of the executive. Malaysians deserve a vibrant and effective check against the executive," it said.

The group also stressed that Harapan must show it is serious in reforming Parliament.

"G25, therefore, urges Pakatan Harapan to reconsider its choice for Dewan Rakyat speaker and to nominate other candidates who are better suited to reform Parliament.”

Tun M...rakyat pun sokong kalau TS Rais jadi Speaker..dia ni kan otai politik dan dihormati oleh rakan dan lawan. Yang penting..kena cantas orang Anwar dari duduk kat jawatan yang penting dalam parlimen tu !!!!
Sebenar nya kalau lah ada do dlm UMNO ni ada pemimpin yg senonoh, xde jahid n xde kalangan yg bengong menjerit melayu2 dan Pas xde hadi n semua lebai musang berjanggut, rasanya PRU15 ramai yg akan tu akan pangkah UMNO n PAS. Tgk PH yg ada ni selain TUN, xde yg hebat mana pun. Asyik semua beramok kat media n buat press release, yg budak mentah suka2 komen n cakap main langgar xkira Kementerian org ke akhir kantoi dapat punahsihat ngo LBGT. So, buck up org UMNO and PAS, biar ceredik sikit n jangan sondol je... berubah and matang lah sikit
KBB....Kau tentu ingat kes YB Aisyah dipaksa tarik diri dari jawatan Speaker DUN perak untuk memberi laluan kepada YB Kah Min dari DAP. Kini YB Aisyah diberikan jawatan baru sebagai penasihat kerajaan taraf Exco. Kita lihat apa kata NGO2 di negari tu bahi !!!!

Barisan NGO Negeri Perak membidas kerajaan negeri apabila melantik Ke­­tua Penerangan PKR Perak, Senator Siti Aishah Shaik Ismail, sebagai penasihat kerajaan negeri bertaraf Exco di mana pertubuhan itu menyifatkan pelantikan tersebut hanyalah sebagai usaha untuk menutup mulut dan bukannya satu keperluan, memandangkan perbuatan pemimpin Dap yang didakwa memberikan tekanan kepada beliau untuk menarik diri daripada bertanding jawatan speaker DUN terdedah.

Menurut Pengerusinya, Mohd Salleh Khan Mohd Jaafar, perbuatan melantik Aisyah menjadi penasihat bertaraf menteri itu dibuat bukanlah berdasarkan keperluan, tetapi lebih berdasarkan sogokan agar Aisyah senyap daripada terus bersuara tentang isu tersebut.

“Dalam keadaan kerajaan yang kononnya ingin mengurangkan kos perbelanjaan negara dan negeri, sehingga mereka tergamak menamatkan pekerja kontrak kerajaan berjumlah 17,000 orang.

“Hari ini boleh pula kerajaan negeri Perak melantik seorang penasihat bertaraf exco yang jelas bertujuan untuk mengambil hati untuk menutup mulut ADUN, sedangkan tidak ada keperluan bagi melantiknya bagi jawatan exco tersebut.

“Ini jelas memperlihatkan, bahawa dakwaan kerajaan untuk mengurangkan perbelajaan negeri dan negara hanyalah retorik politik semata-mata. Tindakan melantik penasihat hanya kerana sebagai imbuhan untuk menutup mulut agar tidak bersuara lagi hanyalah satu pembaziran, namun mereka tidak kisah sekiranya ia mempunyai kepentingan untuk parti dan matlamat politik mereka.

“Ini kerana mereka bimbang Aisyah terus bersuara tentang campur tangan Dap dalam pemilihan speaker DUN, yang ternyata bertentangan dengan demokrasi apabila cuba memberikan tekanan kepada Aisyah agar menarik diri,” tegasnya ketika dihubungi UMNO Online di sini hari ini.

Tambah beliau, tindakan Setiausaha Dun Perak yang hanya mengumumkan tiga nama sahaja sudah seolah-olah memberikan gambaran, bahawa ada tangan-tangan ghaib Dap yang cuba mencatur perjalanan sidang DUN di negeri tersebut.

“Sebab itulah ADUN BN bangun membantah kerana ia jelas ada percaturan tertentu, termasuklah memberikan tekanan kepada calon agar menarik diri bagi merealisasikan hasrat Dap untuk melantik Ngeh Ko Ham sebagai speaker DUN,” tegasnya.

Pada hari pembukaan sidang DUN Negeri Perak, kekecohan tercetus selepas Setiausaha DUN, Kamarulariffin Ayub mengumumkan hanya tiga calon iaitu Penasihat DAP negeri, Datuk Ngeh Koo Ham (Pakatan Harapan) bekas Timbalan Speaker, Datuk Nasarudin Hashim daripada Barisan Nasional (BN) dan Timbalan Pesuruhjaya Pas Perak, Mohd. Misbahul Munir Masduki (Pas) sahaja yang bertanding untuk jawatan tersebut.

Keadaan menjadi semakin kecoh apabila pembangkang teruss mendesak penjelasan secara rasmi mengenai perkara tersebut dan akhirnya Setiausaha DUN Perak memaklumkan bahawa calon berkenaan telah menarik diri.
Baru2 biasalah..lama2 nanti pentadbiran negeri akan semakin mantap..pembangkang ada saja yg depa tak puas hati..dulu selalu ckp kat PH yg jadi pembangkang..sekarang rasakan penangan bongkak sombong depa..
Syabbas saya ucapkan kpd sdr admin Tn Shahbudin yg budiman.

Nampaknya Tn Shah dah mula terjaga dari khayalan lamunan halimunan dan mula menyedari kepincangan menteri2 sarkas KERAjaan Malaysia Baru.

Saya sangat tertarik dgn prinsip tegas Tn Shah yg tak merasa takut atau segan silu menibai puak2 munafiq PH ini.

Mungkin Tn Shah ada tersimpan sedikit perasaan malu untuk menyatakan penyesalannya menyokong gerakan puak2 munafiq ini menumbangkan kerajaan yg lama tapi coretannya kali ini dapat menjelaskan keadaan.

Puak2 munafiq ini kemain lagi mengutuk menteri2 dahulu sbg boros & menghabiskan wang rakyat, namun bila mereka mengambil alih jawatan, mereka rupanya lebih boros.

Tahniah & syabbas sekali lagi Tn Shah...usah terikut dgn puak2 ini jadi munafiq...

Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.
Betul tu sdr Melayu Kampung. Kita faham perasaan hati Budin & penyesalan yg tersimpan dlm hatinya. Banyak lagi tempat yg dia tidak puas hati dgn kerajaan PH ini, cuma tunggu masa saja untuk dia luahkan. Misalnya, menteri kewangan nak ketepikan BM sbg bahasa utama negara, menteri agama nak hapuskan sekolah tahfiz, menteri belia nak perjuangkan LGBT dll.
Budin sudah nampak ramai Melayu dah tersilap congak dan mencurah habis air dlm tempayan kerana terpesona dgn bunyi guruh di langit.
Saya harap Budin tidak perlu rasa takut atau malu untuk tegakkan kebenaran.
Saya dpt dpt lihat dua orang penyokong tegar PH dah mula sealiran fikiran dgn sdr Budin. Antaranya KBB & Mawar Princess. Saya percaya ada ramai lagi, tapi masih malu2 untuk menyuarakannya, misalnya sdr Ramly Ahmad & sdr Zack.Amstrong.
Sokong kerajaan bukan cara buta tuli mcm macai umno hingga buta mata hati...prompak dipertahankan...cina kapir pon benci prompak..
Terima kasih anon23.53 & anon00.01

Kita harap Tn Shah akan dapat mengeluarkan lebih banyak posting yg menceritakan sikap sebenar pelakon2 politik pendokong kerajaan baru munafiq ini, terutamanya di pihak kafir harbi DAPigs serta Melayu2 baghal yg menjadi keldai kepada mereka. Saya rasa Tn Shah bukan sahaja mengejar ganjaran dunia, dia pasti juga tidak lupa bekalan untuk ke akhirat.
Melayu kampong ada orang kata dia ni pun kafir harbi pig. Mengata orang dengan cemuhan pandai sekali.
Pukimak betul babi harbi ni. Babi racist. Babi panggang kafir.
Apa kau rasa kalau kau di panggil begini.
GENG NAJIB10 July 2018 at 23:42
KBB...orang tua2 kita dah lama ingatkan..jangan bermain dengan api, kelak membakar diri sendiri. Kini telahan tu sahih bila pahlawan Bugis dah memulakan langkah silatnya...pasti ada yang akan merasa penangannya tu !!!!

Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memfailkan saman terhadap Peguam Negara Tommy Thomas, Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Seri Mohd Syukri Abdull dan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman Datuk Seri Amar Singh Ishar Singh berhubung siasatan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Najib selaku pemohon memfailkan tiga saman pemula ex-parte (sebelah pihak) secara berasingan di Mahkamah Tinggi di sini pada 30 Jun lepas menerusi Tetuan Badrul Samad Faik & Co, bagi memohon deklarasi bahawa pembabitan ketiga-tiga individu itu selaku responden dalam penyiasatan 1MDB adalah tidak sah dan memprejudiskannya selain memohon kos dan perintah lain yang sesuai oleh mahkamah.

Pengurusan kes itu ditetapkan di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Norhatini Abd Hamid pada 16 Julai. Media memperoleh salinan saman pemula itu hari ini.

Dalam afidavit sokongan yang dikemukakan bersama saman itu, Najib mendakwa Thomas, semasa belum dilantik sebagai Peguam Negara, telah menulis sebuah artikel bertajuk ‘Grand Lacerny in 1MDB’ pada Julai 2016 dan merumuskan bahawa wang dimasukkan ke akaun peribadi bekas perdana menteri ketika itu adalah wang 1MDB.

Najib mendakwa, pendirian Thomas melalui artikel itu jelas tidak menyukainya dan melahirkan kebimbangannya bahawa Thomas akan mencari jalan untuk mengenakan satu pertuduhan terhadapnya dengan apa alasan sekalipun selain mendakwa Thomas tidak sepatutnya terlibat dalam siasatan 1MDB.

Bagi saman terhadap Mohd Syukri pula, Najib, yang juga bekas presiden UMNO mendakwa Mohd Syukri telah membuat sidang media berhubung SRC International Sdn Bhd sebaik dilantik sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM dan merumuskan bekas perdana menteri itu menerima sejumlah RM42 juta dan RM2.6 bilion sedangkan ketika itu beliau (Najib) belum dipanggil memberi keterangan di SPRM.

“Kenyataan media dibuat Mohd Syukri berunsur dendam dan lebih malang menggambarkan saya sebagai seorang pesalah. Dengan itu, integriti dan profesionalisme beliau boleh dipertikaikan kerana beliau seharusnya bersikap neutral sehingga siasatan penuh dilakukan tetapi memilih untuk menghukum tanpa asas yang kukuh,” kata Najib dalam afidavit sokongannya.

Najib turut mendakwa beliau tidak akan mendapat satu siasatan yang adil dan telus serta percaya sikap yang ditonjolkan Mohd Syukri tidak melayakkan beliau mengetuai pasukan penyiasatan SPRM dan sebagai anggota pasukan petugas khas 1MDB yang ditubuhkan oleh Majlis Penasihat Kerajaan (CEP).

Dalam samannya terhadap Amar Singh, Anggota Parlimen Pekan itu mendakwa serbuan yang dilakukan Amar Singh bersama pasukannya di beberapa premis milik beliau termasuk premis didiami anak-anaknya di Pavilion Residence serta premis yang dipinjam daripada seorang rakan untuk menempatkan barangan yang dipindahkan dari kediaman rasmi di Seri Perdana tidak memenuhi Prosedur Standard Operasi (SOP).

Pemohon turut mendakwa Amar Singh tidak layak untuk menjadi penasihat kepada pasukan penyiasatan khas 1MDB selain mendakwa laporan polis telah dibuat secara berasingan terhadap ketiga-tiga responden (Thomas and Friends, Mohd Syukri dan Amar Singh).
Najib berhak saman..tapi baru sekarang berani saman bila dah jatuh bangsat...nak baysr ikat jamin pon tak lepas...

Masa ade kuasa dan kaye dulu kenapa takut saman wsj dan SR?...kan ade bukti derma araab...kalo najib saman dan menang tak lah kena anaye sekarang...

Cedik ker bodoh najib dan macai2 mcm lokeman adem dan Geng Najis?
Geng Najib anggap pahlawan Bugis hebat sangat..skrg baru nak saman sana sini..dulu berlumut tunggu hari selasa..samanlah..takde org risau pun..
Jom kita semua dengar apa kata pakar2 ekonomi berkaitan isu kewangan Msia sekarang ni !!!

1. Sejak Pakatan Harapan membentuk kerajaan yang baharu dua bulan lalu, rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) menjunam daripada AS$110 bilion pada April kepada AS$104.7 bilion setakat 29 Jun 2018.

2. Penyusutan sebanyak US$5.3 billion atau RM22.2 bilion ini ditambah pula dengan penarikan dana asing kira-kira RM8 bilion di Bursa Saham pada minggu lalu.

3. Menteri Kewangan, Lim Guan Eng dengan tegas berkata keyakinan pelabur asing akan kembali dengan ketelusan kerajaan dalam kes 1MDB dan penyusunan semula GLC, iaitu memecat pegawai yang ada dan menggantikan mereka dengan yang baharu.

4. Guan Eng sebenarnya bukan seorang yang realistik apatah lagi seorang ahli ekonomi berpengalaman kerana ternyata beliau gagal mengenal pasti mereka yang selama ini membantu membangunkan ekonomi negara dan meyakinkan pelabur.

5. Guan Eng hanya lebih berminat memecat lantikan Kerajaan Barisan Nasional dan menggantikan mereka dengan kononnya ‘pakar’ yang tidak pernah terbabit dalam merangka dasar ekonomi negara.

6. Umno khuatir dan amat bimbang, apakah dasar ekonomi kerajaan baharu sebenarnya? Adakah dengan memperkenalkan lebih banyak legasi untuk golongan kaya dan mendabik dada kononnya mereka lebih baik daripada orang lain?

7. Sedangkan kerajaan baharu ini tidak mahu menerima laporan agensi penarafan antarabangsa seperti Moody’s dan menempelak pula kenyataan Bank Dunia bahawa Malaysia ialah ‘a success story’ di bawah pentadbiran BN.

8. Kita kesal kerana dalam pada gagal menunaikan segala janji manifesto PRU14nya, kerajaan sekarang berdolak-dalik dengan cuba memesongkan perhatian rakyat kepada tuduhan terhadap bekas Perdana Menteri, di samping mewujudkan tabung khas yang kononnya untuk menampung ‘kebankrapan’ negara.

9. Rejim Tun Dr Mahathir Mohamad sebenarnya banyak berbohong dan berdolak-dalik sejak memerintah. Rakyat lebih berminat untuk tahu bagaimana mereka menangani kejatuhan Ringgit daripada RM3.90 kepada RM4.03 bagi setiap Dolar Amerika.

10. Bagaimana mungkin boleh dilaksanakan jika Dr Mahathir asyik mengkitar semula Dasar Pandang ke Timurnya dan ingin mengadakan projek kereta nasional terbaharu yang pasti akan ‘membunuh’ Proton.

11. Legasi bagi rakyat Malaysia ialah sentuhan pemimpin yang dapat memanfaatkan rakyat miskin, misalnya Felda tinggalan Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein dan Klinik 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Datuk Seri Najib Razak.

12. Ura-ura kerajaan untuk mengekalkan Klinik 1Malaysia (tetapi menukar namanya) adalah pengiktirafan terhadap legasi Najib dan kerajaannya.

13. Kepada Dr Mahathir dan Kabinet serta rakan sekatilnya, Lim Kit Siang, berhentilah berdolak-dalik dan asyik mencari silap orang lain. Lebih baik tumpukan usaha kepada mengotakan janji untuk melupuskan tol dan PTPTN atau janji 10 dalam masa 100 hari itu.

14. Kekuatan asas ekonomi negara adalah kukuh ketika mereka mengambil alih kuasa, dan janganlah mereka cerita bohong dan palsu mengenainya, hanya kerana ingin menutup kelemahan sendiri.

15. Sedarlah, rakyat semakin menyedari tipu muslihat ini. Pelabur asing juga sudah semakin tidak yakin dan gusar dengan dasar ekonomi kerajaan. Atau apakah memang menjadi sikap Kerajaan PH lebih suka mereka-reka cerita bagi menutup kelemahan mereka atau mereka sudah terlebih janji sehingga sudah tidak terdaya untuk melaksanakannya ?

Unit Komunikasi Strategik
Ibu Pejabat UMNO
Kuala Lumpur
10 Julai 2018
Pakar dari pejabat UMNO rupanya..patutlah..bodoh sangat kalau nak amik info dan layan pakar macam ni. xada kredibiliti.
Geng najib ni mmg otak macam rosmah mansur. Menipu membelit jer dalam hati nurani dia. Hahahahahaha
KBB dan rakan2 sekelian...Tentu kau semua perasan kan...

Kekuatan asas ekonomi negara adalah kukuh ketika Fuckatan Haprakan mengambil alih kuasa, dan janganlah mereka cerita bohong dan palsu mengenainya, hanya kerana ingin menutup kelemahan sendiri.

Yakin lah, rakyat semakin menyedari tipu muslihat ini. Pelabur asing juga sudah semakin tidak yakin dan gusar dengan dasar ekonomi kerajaan. Atau apakah memang menjadi sikap Kerajaan PH lebih suka mereka-reka cerita bagi menutup kelemahan mereka atau mereka sudah terlebih janji sehingga sudah tidak terdaya untuk melaksanakannya ???

Boleh tak mana2 cai PH yang ada kat sini memberi pencerahan kepada rakyat Msia berkaitan isu di atas ??????
Bursa saham dah mula meningkat...ekonomi malaysia masih kukuh tapi tak cukup kuat untuk bayar hutang najib yg menimbun...kerajaan perlu berhemah untuk kawal perbelanjaan kerana bayar bunga hutang yg tinggi satu pembaziran kpd rakyat...
This comment has been removed by the author.
KBB...Aku dan ramai lagi rakyat Msia yang waras merasakan langkah2 penjimatan yang dilakukan oleh kerajaan Fuckatan Haprakan berkait dengan propaganda hutang RM1 Trillion ini adalah sebagai alasan untuk tidak melaksanakan janji-janji pilihanraya mereka tu.

Janji menghapuskan tol dan mengurangkan harga minyak akhirnya menyaksikan cuma harga tomato yang mengalami pengurangan....boleh hidup keer kalau hari2 melantak Tomato aje haah ????

keh..keh..keh...Harrrk..Tuiii..kikhkiokioikik.
Taik benilai RM1 Trillion bukan sikit Geng Najib woi..Bukan senang nak cuci..yg penting rakyat sejahtera. kalau penjilat penyamun sampai bila pun tidak sejahtera selagi tak jilat penyamun.
GENG NAJIB11 July 2018 at 00:09
KBB....Walaupun kerajaan mengatakan 70 peratus barangan sudah turun harga, namun para pengguna tidak merasakan sebarang perbezaan pada harga barangan, terutama harga barangan asas.

p.s : Yang turun hanyalah harga tomato..Menteri tu makannya tiap2 hari kot !!!!
Aku beli 5 barang sekarang di kedai eco bayar 10.00.. Seblm ni ni bayar 10.60... Tak turun ker tu?..tak jimst 60 sen?...boleh bayar parking plak ...mcm free parking plak...hihihi...lergi kedai eko isi minyak tetap 2.20 ...kalo najib nenang tak cukup duit aku.....syukur....
Bulan ni akau jimat bayar bil telefon dan astro...jimat bayar insuran kereta....gst 0%... Aku boleh beli belah dipasar raya lebih barang....orang ngook je tak tahu....
Makan nasi kandar dan roti canai restoran mamak dah tak kena gst....bawak anak makan sekali sekals di kfc dan mc dee dah turun harga kerana free gst.. Jimatlah tuu...buta hati kerana terlalu keciwa akibat kuat sangat sokong prompak....cina kapir pon benci prompak..
Kera Bapok Bodo

Ko nampak yg duniawi jer...maklumlah ahli puak liberal pluralist...
Yg sekolah tahfiz nak dihapus, LGBT nak diperjuang tu ko tak kisah pun...
Jimat seposen duaposen kat dunia, rugi banyak kat akhirat, buat apa bro!
KBB...Aku rasa kau beli barang2 tu kat kedai dua Ringgit kot...diorang memang jual semua barang dengan harga standard macam tu.

Pergilah berebelanja di pasar kalu kau nak tau harga masih sama, dah naik ataupun turun.

Yang aku pasti..harga tomato aje yang turun..pasal dah digezetka oleh menteri pertanian..yang lain semuanya naik harga lah. Aku tau lah pasal setiap hari berurusan dengan pemborong yang membeli sayur2an aku...semua pemborong tu kaa..takde GST seperti yang diheboh2kan oleh kerajaan tu tak beri apa2 kesan kepada harga sayuran. Masih sama dan ada yang naik mengikut permintaan pasaran.

Aku tanya..harga tomato..dia orang sengih aje...itulah satu2nya sayur yang turun harga sebab menteri dah paksa untuk turunkan harga..kalau tak..kena tindakan oleh penguat kuasa KPDNKK !!!!
Tak usah temberang lsh sape nak tutup sekolah tahfiz...ustaz kazim yg nak jual sekolah tahfiz..
Pasar basah ade barang yg naik ade yg stabil...ikan dan sayuran bergantung ...masa banyak supply hatga turun sikit...masa kurang akan naik sikit...daging naik kerana shahrizat jalil bedal 250, juta tak bela lembu...salah ko jugak biarkan shahrizat...lertik naik kerana najib jual edra...ko sokong jugak....sekarang sebdiri tanggong laa...
Singapore has been subsidising the price of treated water to Johor all this while

July 10, 2018

TTF: “Malaysia has previously acknowledged that they themselves chose not to ask for a review (of the 1962 Water Agreement) in 1987 because they benefited,” said Singaporean Minister For Foreign Affairs, Dr Vivian Balakrishnan (see news item below).

Dr Mahathir Mohamad was the Prime Minister and Finance Minister then.

According to Bala, the 50 Malaysian sen per 1,000 gallons which Johor is paying “is a fraction of the true cost of treating the water.”

Malaysia, Johor in particular, is benefitting from the 1962 water pact as Singapore was said to be “subsidising the price all these while.”

SINGAPORE: Water prices in the 1962 Water Agreement can be revised but we had a chance to do that jointly with Singapore in 1987.

The Agreement provided for a price review after 25 years.

However, we were said to have not exercised our right to review the price of water under the agreement in 1987 as we had benefited.

In Singapore Parliament Monday, Minister For Foreign Affairs Dr Vivian Balakrishnan said, “Malaysia has previously acknowledged that they themselves chose not to ask for a review in 1987 because they benefited.”

Dr Balakrishnan noted that the 50 Malaysian sen per 1,000 gallons which Johor is paying “is a fraction of the true cost of treating the water.”

Malaysia, Johor in particular is benefitting from the 1962 water pact as Singapore was said to be “subsidising the price all these while.”

A local media reported Monday that it costs Singapore RM2.40 to treat every 1,000 gallons of water.

By selling it to Malaysia at 50 sen, Singapore is providing a subsidy of RM1.90 per 1,000 gallons.

Having bought treated water, Johor then sells it to its people at RM3.95 per 1,000 gallons, earning a profit of RM3.45 per 1,000 gallons, or RM46 million a year, said the report.

As we chose not to review the water price in 1987, Singapore then took several actions which the republic claimed had also benefited us that included building the Linggiu Dam at the cost of over S$300 million (S$1 = RM2.95).

Dr Balakrishnan said if in 1987 Malaysia had exercised the right to review the price of water, “Singapore might have made quite different investment decisions on developing the Johor River and its water catchment areas.”

“One example is the Linggiu Reservoir,” he noted.

The Minister said in 1990, PUB, a national water agency of Singapore and Johor signed an agreement to construct the Linggiu Dam to increase the yield of the Johor River in order to enable reliable abstraction of PUB’s full entitlement of 250 mgd.

“Johor owns the Linggiu Dam, but Singapore paid for its construction and continues to pay for its operation.
“These sums incurred are on top of the RM320 million (S$208 million at 1990 rates) that we paid to Johor in 1990 as compensation for the land used for the Linggiu Reservoir project and for the potential loss of revenue from logging activities, and as a one-time payment for the lease of that land for the remaining tenure of the the Agreement,” said Dr Balakrishnan.

Johor and Singapore signed two long-term Water Agreements whereby the first was signed in 1961 and expired in August 2011.

According to the Singapore Ministry of Foreign Affairs’ website, under the first Agreement, the republic was entitled to draw “an unrestricted quantity of raw water from the Tebrau and Scudai (rpt Scudai) Rivers.”

In return, the agreement stipulated that Singapore would provide Johor with treated water amounting to 12% of the water that it had imported.

When the 1961 Water Agreement expired on Aug 31, 2011, Singapore handed the Johor State government the Gunong Pulai and Scudai waterworks as well as the pump houses at Pontian and Tebrau which it had been operating and maintaining at its own cost.

These facilities were handed to them free of charge and in good working order, it said.

The second Water Agreement was signed in 1962 and will expire in 2061.

It entitles Singapore to draw and use the water from the Johor River up to a maximum of 250 million gallons of raw water per day.

In return, Singapore provides Johor with treated water up to 2% of the water it imports.

PUB draws water from the Johor River and treats the water at the Johor River Waterworks located near Kota Tinggi in Johor.

Over the years, PUB has, at Johor’s request, supplied additional potable water to Johor, including during periods of severe and prolonged drought in Johor.

The additional potable water is supplied to Johor on a goodwill basis and without prejudice to Singapore rights under the 1962 Water Agreement, said the website.

Source: The Edge Markets
Ko tak g shopping ke Geng Najib? rakyat merasai penurunan harga terutama harga yg brg ber GST dulu.Skrg dah sifar dan jumlah simpanan dlm poket ada peningkatan.Geng Najib duduk dalam hutan ke melantak tomato sampai tak tahu perkembangan harga barang?
Jelas nampak KERAjaan LGBT yg didokong oleh menteri2 sarkas Melayu Baru(a) & ramai puak pemakan khinzir ini hanya akan dapat bertahan sepenggal jer.
Anon 00.26...Kalau mereka dapat bertahan sepenggal pun dah dikira sebagai satu pencapaian yang amat2 membanggakan bebb. Takut2 tak sampai pun satu penggal..kan DS Zahid dah cakap..UMNO akan pastikan kerajaan Fuckatan Haprakan ni bungkus sebelum PRU15 !!!!
Zahid berangan...kes dia blm selesai lagiii..
Pondan lgbt jugak...najib pondan lgbt kerana takut nak saman wsj...macai2 pon geng lgbt jugak...hihihihi..
Bravo Tuan Shahbudin.
Kasi hantam hantam kauw2 sikit puak2 munafiq nih...
Rakyat nak tabik dan angkat topi pada Pemuda UMNO kerana ketegasan mereka mempertahankan jati diri bahasa Melayu dalam sistem pendidikan negara.Inilah contoh entiti yang patut menjadi ikon dan idola kepada bani Melayu di bumi tercinta ini...

Kita harus mempertahankan sistem bersifat nasional, bukan bangsa. Kalau dibenarkan ruang-ruang berasaskan kaum atau bangsa, kita tidak akan dapat wujudkan negara bangsa yang dihasratkan.

Kami Pemuda UMNO tidak bersetuju dengan pengiktirafan sijil selain yang ada di negara ini. Tidak boleh ada dua atau tiga sistem pengiktirafan, kalau tidak gagal bina identiti negara yang padu - Asyraf

Malangnya ..sehingga sekarang ni takde satu pun komen yang keluar dari ketua Armada Bersatu, ketua pemuda PKR dan juga Amanah. Nampak sangat mereka semua dah jadi setan bisu ..menjadi tunggangan DAPigs untuk meruntuhkan institusi2 yang ada kaitan dengan Melayu !!!!
Tak usah mengada lah..umno ade cadangan nak iktiraf sijil cina UEC...nak cari publisiti lah tu...
Geng najib ni mmg otak macam rosmah mansur. Menipu membelit jer dalam hati nurani dia. Hahahahahaha
UEC diiktirafkan, tahniah Dong Zong dan MCA

Posted on May 3, 2018 by Ku Seman Leave a comment

Prof. Teo Kok Seong
Saya mengucapkan tahniah kepada Persatuan Lembaga Pengelola Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) kerana berjaya dalam perjuangan mendapatkan pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) di universiti awam negara ini.

Mereka berjuang dengan penuh iltizam, tidak pernah kecewa atau mengalah dan akhirnya dengan kuasa politik Cina, UEC diiktirafkan. Pengiktirafan yang bersejarah itu ada dalam manifesto BN dalam PRU 14 ini. Berakhirlah penantian Dong Zong sejak 1975. PRU 14 satu catatan manis Dong Zong dan juga MCA.

Kita yakin UMNO juga berbangga dengan pengiktirafan UEC yang diperjuangkan Dong Zong dengan sokongan MCA ini. Baguslah kerana UMNO turut berbangga, setakat ini belum terdengar suara-suara tidak puas hati UMNO terhadap pengiktirafan UEC.
KBB..Ini berita baru yang aku terima berkaitan kononnya siasatan yang melibatkan DSNR di Switzerland tu. Rupa2nya...penyisatan mereka berkitan 1MDB tu takde kitan pun dengan DSNR...tak caya...kau bacalah sendiri gist berkitan pertemuan AG Swizerland dengan Thomas and Friends di KL baru2 ni bhai !!!!Swiss AG’s Office: Najib is not under accusation by Swiss govt in relation to 1MDB and SRC funding.

July 11, 2018
Dato’ Seri Najib Razak is not one of the “public officials under accusation by Swiss authorities on suspicion of bribing foreign officials and other offences.

A statement by the Swiss Attorney General’s office said the six people under investigation by Swiss authorities are two former officials from 1MDB, two former officials from Abu Dhabi sovereign funds and two officials of Saudi energy group Petrosaudi.

At a press conference, Lauber said Switzerland was investigating funds linked to both 1MDB and SRC.

TTF: The statement was issued after Swiss Attorney General Michael Lauber met with his Malaysian counterpart Tommy Thomas in Kuala Lumpur, meaning, Tommy is well aware of the development.

Apa komen kau haah ???
Geng najib ni mmg otak macam rosmah mansur. Menipu membelit jer dalam hati nurani dia. Hahahahahaha
Komen aku ialah...najib pencuri,rosmah subahat,riza perompak,nazifuddin kaki berpoya poya. Dan sekor lagi yang terakhir geng najib si dunguuuuuu

Hahahahaha
Sedih rasanya bila kedaulatan negara digadaikan begitu saja walaupun bukti dah depan mata Pulau Batu Putih tu milik Msia....inilah Msia era Baru ku !!!!

Keputusan kerajaan untuk tidak meneruskan semakan terhadap keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) berhubung hak milik Pulau Batu Puteh menimbulkan persoalan yang masih belum dijawab sehingga kini.

Perkembangan itu sudah tentu amat mengecewakan bagi bekas Peguam Negara, TAN SRI MOHAMED APANDI ALI yang berpandangan, Malaysia mempunyai bukti-bukti kukuh bagi menyokong permohonan semakan tersebut.

Persiapan telah dilakukan bagi membentangkan hujah di ICJ namun kerajaan Malaysia di bawah Pakatan Harapan telah menyerah kalah sebelum memulakan perjuangan untuk mendapatkan semula Pulau Batu Puteh sekali gus menyebabkannya terlepas ke tangan Singapura buat selama-lamanya.

Mohamed Apandi berkongsi pandangan beliau tentang isu Pulau Batu Puteh kepada wartawan Mingguan Malaysia, HUSSAINI AMRAN dan KAMIL MASLIH serta jurugambar, MOHD. HAFIZ JOHARI dalam pertemuan di Kuala Lumpur baru-baru ini.

MINGGUAN: Malaysia sebelum ini mempunyai bukti-bukti kukuh bagi menyokong permohonan semakan berhubung tuntutan hak Pulau Batu Puteh kepada ICJ. Namun, pada 23 Mei lalu, kerajaan menarik diri. Apa pandangan Tan Sri?

MOHAMED APANDI: Sebelum pergi kepada bukti kukuh, saya hendak cerita serba sedikit dahulu. Kisah Batu Puteh ini memang lama. Pertikaian timbul antara Malaysia dengan Singapura sejak 1979. Selepas melakukan rundingan dan perbincangan, kedua-dua pihak bersetuju untuk menyerahkan kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) bagi membuat keputusan.

Kes itu dirujuk ke ICJ pada Julai 2003. Kedua-dua pihak akan bersetuju dan akur dengan keputusan ICJ, bawa bukti masing-masing. Selepas itu hujah dan bicara, sampailah ICJ buat keputusan pada Mei 2008.

Pada 23 Mei 2008, keputusan tidak memihak kepada Malaysia. Pulau Batu Puteh jadi milik Singapura. Cuma saya hendak hurai sedikit, dalam keputusan panjang lebar itu, ICJ menumpukan kepada sepucuk surat daripada pemangku Setiausaha Kerajaan Negeri Johor pada masa itu, bertarikh tahun 1953 yang dihantar kepada Singapura. Surat itu menyatakan kita tidak berminat dengan Pulau Batu Puteh.

ICJ menganggap surat itu daripada Setiausaha Kerajaan Negeri Johor sendiri. Kita mempersoalkan sama ada beliau mempunyai autoriti atau tidak kerana bertugas sebagai pemangku tetapi perkara itu tidak dipersoalkan, jadi kita kalah.

Masa itu saya jadi hakim dan saya mengikuti perkembangan kes tersebut. Saya rasa sedih kerana kita kehilangan kedaulatan ke atas Pulau Batu Puteh. Pada tahun 2013, kerajaan British telah mengisytiharkan akan mengubah status semua surat-surat sulit yang berkaitan dengan Asia Timur.

Apabila saya dilantik sebagai Peguam Negara pada 27 Julai 2015, terlintas dalam fikiran saya hendak cuba mengambil balik kedaulatan kita dalam soal Pulau Batu Puteh.

Lantaran itu, pada April 2016, saya menghantar dua peguam dari Malaysia ke London untuk membuat penyelidikan dokumen-dokumen yang terdapat di Arkib British. Mereka melihat terdapat lebih 3,000 dokumen yang diubah status berkaitan Asia Timur di sana.

Dua peguam yang saya hantar ini berada di sana selama berbulan-bulan dan akhirnya mereka menemukan tiga dokumen. Itu yang saya teruja, ada tiga dokumen boleh mengembalikan Pulau Batu Puteh. Tiga dokumen ini tidak dilihat semasa ICJ membuat keputusan dahulu, jadi ini adalah keterangan baharu atau bukti baharu.

Selepas itu, saya juga melantik tiga orang Queen’s Counsel yang merupakan peguam terkemuka dan pakar undang-undang antarabangsa. Salah seorang daripada mereka ialah Prof. Malcolm Shaw, seorang profesor terulung di dunia dalam undang-undang antarabangsa dan telah menulis banyak buku.

Seorang lagi bernama Sir Daniel Bethlehem, iaitu pakar undang-undang antarabangsa dan seorang lagi pakar ialah Prof. Brian Plant, seorang warga Australia tetapi menjadi pensyarah di Universiti Cambridge. Saya mengambil Plant menyertai pasukan ini kerana beliau pernah menulis tesis untuk kedoktorannya dengan berpandukan kes Pulau Batu Puteh.
Dalam tesis itu, memang beliau mempersoalkan keputusan ICJ. Plant kata keputusan itu tidak betul dan menyatakan hujah-hujahnya dalam tesis itu. Jadi, tiga orang ini serta saya dan dua orang peguam saya, duduk berbincang mengenai tiga keterangan yang kita temukan itu, sama ada memadai atau tidak untuk kita mengubah keputusan mahkamah.

Mereka semua berbincang dan bersetuju bahawa kita memang ada kes yang kuat. Dari segi undang-undang antarabangsa, kita buat ini melalui semakan. Keputusan memang sudah diberi, kita kena akur tetapi kita boleh semak semula kerana jumpa keterangan baharu.

Sebarang semakan mengikut Statut 61 ICJ, permohonan sedemikian hanya boleh dibuat dalam tempoh 10 tahun selepas keputusan. Dalam masa 10 tahun bermakna kita pergi balik kepada keputusan tahun 2008, jadi tarikh terakhir adalah 2018.

Selepas itu ada satu syarat pula yang menyatakan, kalau jumpa bukti baharu, kena masukkan permohonan dalam masa enam bulan selepas penemuan bukti baharu.

Jadi kita jumpa tiga dokumen itu dalam bulan September atau Oktober 2016, beberapa bulan selepas mereka pergi membuat penyelidikan. Justeru, saya telah membuat cadangan kepada Kabinet terdahulu, malah saya dipanggil dan pergi membuat taklimat kepada Kabinet.

Saya cerita mengenai bukti baharu, dari segi geografi dan sejarah, memang pulau ini kita punya. Kabinet sebulat suara meluluskan agar Malaysia membuat semakan.

Mahkamah memaklumkan kepada saya, selepas kita masukkan hujahan bertulis, keterangan baharu dan kemudian hujahan-hujahan peguam kita yang dokumennya banyak dan tebal, ICJ telah menetapkan tarikh bicara iaitu 11 hingga 22 Jun 2018, dengan pelepasan untuk Hari Raya Aidilfitri pada 19, 20 dan 21 Jun.

Tempoh 22 sampai 28 Jun ditetapkan untuk perbicaraan di ICJ di The Hague, Belanda. Kita pun telah menempah hotel di The Hague. Queen’s Counsel pun akan hadir sama. Saya dan mereka akan berhujah.

Tiba-tiba kerajaan baharu mengisytiharkan bahawa permohonan semakan semula di ICJ ditarik balik. Yang membuatkan saya terkilan, pengumuman ini dibuat semasa saya sedang bercuti, yang telah diarahkan sebelum perkhidmatan saya ditamatkan.

Jadi, tidak rujuk kepada saya, tidak panggil saya untuk taklimat. Saya beranggapan oleh kerana keputusan dahulu adalah keputusan Kabinet, sepatutnya saya pergi taklimat Kabinet kalau mereka hendak kaji semula atau sebagainya.

Tentang penarikan balik kes ini, saya punya pandangan adalah ini satu keputusan kurang cerdik kerana semua persediaan, semua dokumen dan hujahannya telah difailkan.

Tidak ada sebab kenapa kita harus memberhentikan tindakan tersebut. Queen’s Counsel dan saya, semuanya bersedia untuk berhujah.

Saya terkilan kerana keputusan dibuat tanpa menunggu keputusan mahkamah. Kalau keputusan mahkamah kita berpuas hati. Kerajaan yang ada sekarang dengan sewenang-wenangnya tidak meneruskan tindakan.
Sebab ini melibatkan kedaulatan, ia melibatkan maruah negara, bukan suatu keputusan yang boleh dibuat sewenang-wenangnya. Ia patut dikaji, dengar dahulu pandangan saya. Semua Queen’s Counsel bersetuju kita ada kes yang kuat, terserah kepada mahkamah untuk memutuskan. Kenapa kita tidak boleh serahkan kepada mahkamah?

Ibarat dalam pertandingan larian, kita berlari bersungguh-sungguh, sampai ke tali penamat itu, dia kata tidak payah berlarilah, berhentilah.

Kita sudah buat segalanya, tali penamat sudah nampak, itu yang menyebabkan saya rasa keputusan itu kurang cerdik. Saya tidak boleh terima kerana tidak ada kemunasabahan untuk kerajaan sedia ada bertindak sedemikian.

Di sini juga saya ingin memohon maaf kepada Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar sebab baginda memang bersemangat dan bersama saya.

Semasa saya failkan kes, saya sentiasa memaklumkan perkembangan terkini kepada baginda. Baginda kata buatlah sebagaimana titah Almarhum Sultan Iskandar Sultan Ismail.

Pada 2008, Almarhum Sultan Iskandar bertitah bahawa kita akan berikhtiar untuk mendapatkan kembali Pulau Batu Puteh dan di atas titah itu, saya berikhtiar untuk mendapatkannya kembali tetapi dengan sewenang-wenangnya ikhtiar itu telah terbuang.

Keputusan dahulu dibuat pada Mei 2008, sekarang sudah Jun 2018. Tempoh 10 tahun sudah berakhir. Akibatnya, kita kehilangan pulau Batu Puteh buat selama-lamanya. Namun, bagi mengekalkan kesinambungan kefahaman untuk anak cucu esok, saya bercadang untuk menulis buku mengenai kes ini.

Tan Sri pernah menyebut Malaysia mempunyai tiga fakta baharu bagi menyokong permohonan semakan tersebut. Pada pandangan Tan Sri, apakah kerajaan tidak mengambil kira faktor yang bakal memberi kelebihan kepada Malaysia?

MOHAMED APANDI: Tiga dokumen yang baru ditemukan itu sebenarnya boleh mengatasi surat yang dibuat oleh pemangku Setiausaha Kerajaan Negeri Johor pada 1953 kerana ketiga-tiga dokumen ini bertarikh selepas 1953.

Dua dokumen bertarikh 1958. Apa-apa dokumen yang seterusnya, ia akan mengatasi dokumen sebelumnya. Satu lagi dokumen adalah peta operasi bertarikh 1960. Semua ini berlaku selepas 1953.

Tiga dokumen ini memberi gambaran bahawa Pulau Batu Puteh memang milik Johor.

Boleh Tan Sri terangkan mengenai dokumen-dokumen yang telah diubah status sulit tersebut?

MOHAMED APANDI: Antaranya adalah komunikasi dalaman antara Pejabat Kolonial British di Singapura dan London yang menyatakan bahawa Pulau Batu Puteh adalah di bawah negeri Johor.

Dokumen kedua adalah daripada Tentera Laut Diraja Britain yang menghantar telegram kepada Pejabat Kolonial memaklumkan satu insiden di mana mereka telah mengejar sebuah kapal Indonesia bernama Labuan Haji. Tentera Laut British kejar dan kapal itu lari ke Pulau Batu Puteh. Mereka kata, tidak boleh masuk sebab kawasan itu adalah dalam perairan Johor.

Yang ketiga adalah peta operasi tentera British yang mana mereka membuat operasi pada 1960 yang jelas menyatakan bahawa sekitar perairan Pulau Batu Puteh adalah kepunyaan Johor.

Tan Sri menyatakan Malaysia sudah kehilangan Pulau Batu Puteh buat selama-lamanya, boleh jelaskan lebih lanjut?

MOHAMED APANDI: Tiada ada ruang lagi untuk buat permohonan semakan semula di ICJ. Tiada jalan, hilang selama-lamanya. Itu yang saya terkilan, itu yang saya sedih. Kenapa?

Kalau mahkamah buat keputusan, saya puas hati, tidak mengapa. Kita sudah bermati-matian, kita kalah dalam perlawanan, dalam pertempuran, tidak mengapa. Ini kalah tanpa melawan, kenapa? Itu yang menimbulkan persoalan dalam diri saya.

Singapura sudah tentu dari awal lancarkan perang saraf menyatakan Malaysia tiada kes. Memanglah pihak lawan akan kata begitu. Kita memang ada kes. Queen’s Counsel dan pakar-pakar dalam undang-undang antarabangsa bersama saya, mereka setuju cuma hendak tunggu hujahan dan keputusan. Itu sahaja, kenapa tidak boleh tunggu?
Sehingga kini, kerajaan masih belum memberi penjelasan yang konkrit berhubung tindakan itu sedangkan banyak pihak khususnya rakyat ingin tahu apa yang sebenarnya berlaku. Wajarkah kerajaan terus mengambil sikap berdiam diri?

MOHAMED APANDI: Masih tiada penjelasan. Saya pun hendak tahu kenapa kerajaan berbuat demikian tanpa merujuk kepada saya atau mendengar pandangan Queen’s Counsel. Dengarlah pandangan Queen’s Counsel. Saya pun hanya tahu tentang keputusan kerajaan melalui laporan media.

Bukan saya menganggap diri saya ini besar sangat, tetapi saya mengendalikan kes ini demi negara dan kedaulatan Johor. Sekurang-kurangnya, tanyalah saya sama ada kita boleh menang atau tidak.

Bagaimana pula pandangan Queen’s Counsel tentang keputusan kerajaan Malaysia itu?

MOHAMED APANDI: Itu saya belum bertanya kepada mereka lagi tetapi saya fikir mereka kecewa. Semua persiapan telah dilakukan tetapi permohonan semakan ditarik balik pada saat-saat akhir.

Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad baru-baru ini membayangkan hasrat kerajaan untuk menambah keluasan Batuan Tengah.

MOHAMED APANDI: Kos untuk memperluaskan Batuan Tengah adalah jauh lebih mahal daripada kos yang diperlukan untuk mengendalikan tuntutan semakan terhadap Pulau Batu Puteh. Sudah tentu Pulau Batu Puteh adalah lebih baik kerana telah wujud infrastruktur di situ. Ada rumah api yang dibina pada 1846 oleh British.

Bagaimana pula dengan status Tubir Selatan?

MOHAMED APANDI: ICJ belum buat keputusan lagi. Semasa saya masih bertugas sebagai Peguam Negara, saya telah mengumpulkan segala perbincangan dan pertelingkahan antara Malaysia dan Singapura. Kita ada banyak nota tentang perkara itu.

Adakah ICJ merupakan satu-satunya platform untuk menyelesaikan isu tuntutan Pulau Batu Puteh?

MOHAMED APANDI: Kedua-dua pihak telah bersetuju pada asalnya untuk menerima apa jua keputusan ICJ. Itulah langkah terbaik. Ia tidak akan merenggangkan hubungan diplomatik kedua-dua negara.

Bila Malaysia hantar permohonan semakan, Singapura pun seharusnya setuju dan akur juga kerana ia adalah keputusan ICJ. Kita telah mencapai persetujuan dengan Singapura pada 2003 berhubung perkara ini.

Ada juga pandangan pihak tertentu kononnya pentadbiran kerajaan terdahulu di bawah BN cuba menggunakan isu tuntutan Pulau Batu Puteh untuk membangkitkan semangat patriotisme rakyat menjelang PRU-14. Adakah pandangan itu berasas?

MOHAMED APANDI: Yang kita tekankan adalah dari segi perundangan mengenai kedaulatan dan undang-undang antarabangsa. Tidak langsung berkait dengan politik.

Kalau berkait dengan politik, saya akan berceramah di seluruh negara tentang isu Pulau Batu Puteh untuk meraih keuntungan politik. Namun, saya tidak lakukan tindakan itu.

Pesanan Tan Sri kepada generasi akan datang berhubung isu Pulau Batu Puteh?

MOHAMED APANDI: Perkara ini melibatkan soal kedaulatan. Kita sepatutnya tidak dengan sewenang-wenangnya mengorbankan kedaulatan negara. Orang zaman dahulu kalau berperang, sanggup bermati-matian untuk mempertahankan kedaulatan negara, walau seinci pun takkan dilepaskan.

Semangat juang itu perlu terus kekalkan, lebih-lebih lagi bila saya yakin dari segi fakta sejarah, geografi dan undang-undang bahawa Pulau Batu Puteh memang milik Johor dan Malaysia. Mungkin saluran melalui ICJ sudah tiada tetapi kita tidak harus melupakan perkara ini.

Mungkin ada cara lain pada masa akan datang, contohnya melalui hubungan dengan Singapura. Tetapi kita jangan mengalah. Tuntutan kita terhadap Pulau Batu Puteh adalah berlandaskan kepada undang-undang antarabangsa dan berpaksikan kepada sejarah.
This comment has been removed by the author.
TongGeng Najib dah sebut dagang
Beratus juta emas di dulang
'barang dagang' polis dah pegang
Maklong macam tercekik tulang!

Kalau 'bisnes' berbillion modal
Maklong hebat pastilah handal
Punca mana...menabung ke bedal?
Mulut nganga macam crocodile!

'Barang bisnes' memang kelakar
Nak tutup malu bercakap mungkar
Beratus juta siapa sangka
Maklong sorok..Mr Singh bongkar!

Disebut dagang hati pun geli
Semua itu Maklong yang beli
TongGeng Najib buta dan tuli
Ibrahim Pendek dikata P.Ramlee!

Kenapa Maklong tak jual kobis
Petani juga meniaga bilis
kangkung, lobak selalu habis
Maklong hutang TongGeng tulis!

Jadi 'petani' lagi berkat
Tak sebelah mana, takde pakat
AmeNo kalah dedak terikat
Petani kopipes...jual bakat!
Syabbas Tuan Shahbudin admin blog.
Bravo...
Kasi tibai kauw2 lagi sama itu puak munafiq bangsat menteri2 sarkas KERAjaan LGBT puak haprak...
Damn good, Sdr Shahbudin. Damn bloody good post. Syabas.

Dengan penerangan yang memuaskan. Walau pun tak sebut nama, tapi siapa tak tahu Lembu Kondo, contoh nya.

Memang, Tun Mahathir terpaksa lantik antara depa yang dinamakan parti2 komponen, yang tidak ada pengalaman memerintah di peringkat federal sebagai parti dan juga sebagai individu.

Memang lah depa terikut dengan pennggalan tahi busuk si Najib dan geng nya. Kot ha nya mengikut jawatan2 yang ada di zaman Najib, yang di nasihatkan Ketua2 Setiausaha diKementerian depa. 
Itu semua di luluskan Ketua Setiausaha Negara Ali Hamsa yang main ikut saja apa Najib dan Mnteri2 nya mahu. Dia dilantik ke jawatan itu sebab pendirian nya senang enggeh kepada apa Najib mahu - Najib kenal dia sejak pegang jawatan Timbalan Perdana Menteri dahulu.

Ini lah contoh nya yang membikin lebih banyak kerja Tun Mahahir bagi mengatasi masalah peninggalan Najib. Yang memerlukan dia sekurang kurang nya satu penggal penuh sebagai PM.
Hairan pulak kenapa Ali Hamsa tidak di berhentikan dari jawatan Ketua Setiausaha Negara.

Mungkin kerana dia ketua diPerkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD) - bukan jawatan politik - dan Tun Mahathir mahu ikut "the rule of law". Atau belom sempat menguruskan hal itu.

Saya mahu lihat Tun Mahathir pulihkan tradisi PTD yang dimulakan sejak Merdeka - PTD di ketuai seorang Melayu. Ali Hamsa bukan Melayu, dia mamak, bukan pun 75% Melayu macam Tun Mahathir.

Rasis? Tidak. Tradiisi mesti di hormati, ada kaitan dengan Kedudukan Istimewa Melayu yang tersergam di Perkara 153 Perlembagaan negara. Celaka Najib coba pecahkan tradisi itu tetapi Tun Mahathir boleh pulihkan keadaan.

Sumber: 
Anak Sungai Derhaka: PMO Sekat Langkah Menteri 'Lantik' Kawan-kawan 
Dan
Shahbudin dot com: KENAPA MENTERI2 PAKATAN HARAPAN JUGA PERLU PENASIHAT DAN RAMAI PEGAWAI KHAS?

11 July 2018

Pasai apa Najib saman Tommy Thomas secara ex-parte...
Umum tahu dalam kes PP lawan Datuk Seri Najib Razak baru-baru ini, orang kena tuduh (OKT) dituduh pecah amanah jenayah yang melibatkan wang sejumlah RM42 juta milik syarikat SRC International Sdn Bhd.

Kes itu bukan mengenai wang 1MDB. Kes 1MDB masih dalam siasatan. OKT dihadapkan ke Mahkamah pada 4 Julai 2018. Sementara itu, OKT memfailkan saman terhadap Tommy Thomas selaku Peguam Negara pada 28 Jun 2018.

Mengikut laporan, saman yang difailkan adalah saman ex-parte. Saman ex-parte adalah saman yang tidak perlu diserahkan kepada pihak lawan. Ia dibicarakan oleh hakim dengan hanya mendengar 1 pihak sahaja, iaitu pihak yang menyaman.

Jikalau benar saman itu adalah saman ex-parte, saya rasa hairan kenapa pula saman yang begitu penting begini dan melibatkan penjawat awam dalam institusi yang amat penting dalam sistem keadilan jenayah kita difailkan secara ex-parte.

Mengikut laporan lagi, dalam saman tersebut, OKT mengatakan Tommy Thomas pada Julai 2016, menulis artikel bertajuk “Grand Larceny 1MDB”. OKT berkata dalam artikel itu, Tommy menyatakan wang di dalam akaun OKT adalah wang dari 1MDB.

OKT juga berkata, beliau rasa Tommy tidak menyukai beliau. Oleh itu Tommy sebagai Peguam Negara, akan mencari jalan untuk mengadakan pertuduhan terhadapnya. Berikutan itu, OKT berkata Tommy Thomas tidak berkelayakan untuk terlibat di dalam penyiasatan 1MDB.

Pertama sekali saya rasa OKT tak paham tentang peranan Peguam Negara.

Peguam Negara tidak terlibat di dalam penyiasatan. Penyiasatan dibuat oleh pihak penyiasat yang berkenaan. Di dalam kes 1MDB, kalau tidak silap saya, penyiasatan dibuat oleh pihak SPRM.

Dalam undang-undang kita, Peguam Negara tidak boleh terlibat di dalam penyiasatan. Tugas Peguam Negara hanya akan bermula apabila kertas penyiasatan (investigation paper) diberikan kepada kamar Peguam Negara oleh pihak penyiasat setelah selesainya penyiasatan dibuat.

Apabila kertas penyiasatan itu diterima, barulah Peguam Negara akan meneliti kertas itu dan membuat keputusan sama ada terdapat kes ataupun tidak. Kalau Peguam Negara berpendapat wujud satu kes, maka Peguam Negara akan membuat pertuduhan terhadap OKT.

Saya amat tidak faham kenapa pula OKT di dalam saman ini mengatakan Tommy Thomas tidak berkelayakan untuk terlibat di dalam penyiasatan 1MDB. Memang dia tidak terlibat pun!

Saya nampak, dengan memfailkan saman ini, seolah-olah OKT mahu memberi tekanan yang tidak wajar terhadap Tommy Thomas daripada menjalankan tugasnya sebagai Peguam Negara mengenai kes 1MDB.

Ini juga boleh ditaksirkan sebagai satu percubaan untuk menghalang Peguam Negara dari menjalankan tugas beliau di sisi undang-undang.


Mahkamah di Malaysia juga berkali-kali memutuskan apa-apa tindakan Peguam Negara tidak boleh dipertikaikan, mahupun di dalam Mahkamah sekalipun. Dalam Bahasa Inggerisnya, “all decisions by the AG are non-justiciable.”
Image result for najib n tommy thomas
Satu lagi persoalan yang timbul di dalam kes ini adalah – apakah semata-mata kerana Tommy Thomas pernah, sebagai seorang rakyat biasa, memberikan pendapat beliau tentang 1MDB, beliau tidak berkelayakan untuk membuat apa-apa keputusan mengenai kes itu setelah beliau menjadi, dan di dalam kapasiti beliau sebagai, Peguam Negara?

Ini ialah satu persoalan yang menarik.

Saya ingin rujuk kepada 1 kes yang diputuskan oleh Mahkamah tertinggi di negara Komanwel. Kes ini diputuskan pada 2010. Dalam kes ini, sebuah negara komanwel, B, menjalankan pilihan rayanya.

Semasa kempen pilihanraya tersebut, Encik X, yang merupakan pembangkang pada masa itu, mengkiritik hebat Encik Y, yang merupakan perdana menteri negara B tersebut, mengenai satu skandal kewangan negara itu.

Sudah ditakdirkan, kerajaan Encik Y kalah pada pilihan raya itu. Encik X pula menang dan menjadi perdana menteri dan menteri kewangan negara B.

Setelah Encik X menjadi perdana menteri, maka didapati terdapat salah laku kewangan sejumlah wang yang diderma kepada negara B.

Selaku perdana menteri, Encik X membuat kenyataan mengenai skandal itu. Encik X contohnya menyatakan tindakan Encik Y semasa dia menjadi perdana menteri dahulu adalah “outrageous”. Beliau juga menuduh Encik Y berbohong dan terlibat dalam “improper diversion” dana berkenaan.

Kemudiannya, Encik X selaku menteri kewangan menubuhkan satu badan rayuan untuk menyiasat samada sebuah bank membuat salah laku di dalam hal itu.

Bank tersebut membawa tindakan Mahkamah untuk membantah pelantikan ahli-ahli badan rayuan tersebut oleh Encik X.

Bank berhujah, oleh kerana Encik X membuat kenyataan mengenai skandal itu, beliau tidak sepatutnya melantik ahli-ahli badan rayuan itu dan ahli-ahli yang dilantik oleh Encik X adalah “bias.”

Dipendekkan cerita, Mahkamah tertinggi Komanwel memutuskan Encik X hanya membuat kerja beliau sebagai perdana menteri dan menteri kewangan seperti yang dikehendaki oleh undang-undang negara tersebut.

Soal bias tidak timbul.


Nota: Ini adalah 1 kes yang benar-benar berlaku. Walaupun bunyinya seperti Malaysia, tetapi sebenarnya negara B itu bukan Malaysia. Encik X pula bukan Tun Dr Mahathir Mohamad. Encik Y bukan OKT. - Azhar Harun,fmt
Najib and Jamal...

If Umno leaders were loyally serving the people, I am quite sure the people would continue to support them and they would very much remain in power today. If the government was really putting the people first, we wouldn't have seen something like the 1MDB scandal.

Former PM Najib had thrown in a lot of plans, such as redelineation of electoral constituencies, the anti-fake news act, etc., but all these plans didn't work, and BN not only lost the election but the coalition was almost on the verge of collapse.

Meanwhile, Najib himself is facing CBT and abuse of power charges, making him the first ex-PM to be charged in a court.

The rise and fall of Umno leaders serves as an important political lesson for all, that the power in their hands were actually public mandate, and if they failed the people, there was no way they could escape the voter judgment.

They thought they would be in power for another a thousand years without taking into consideration the consequences. It is too late now for them to demand justice and fairness for themselves.


Sungai Besar Umno chairman Jamal Md Yunos(below) is another instance of law manipulation. He did anything he liked before the elections including raiding the gambling centers and creating troubles in front of the Selangor state secretariat building such as draping himself in a towel demanding water from the state government in order to take a shower, laying ten beds in front of the state secretariat building, hammering beer bottles and openly distributing cash to voters in Sekinchan during the election campaign.
Image result for jamal pakai tuala
While he was bold to challenge the law, he didn't have the guts to face the music. In the end, he was arrested in Indonesia and was repatriated here to face his charges.

When BN was in power, Umno's divisional chairmen were considered the most powerful local leaders. By right Jamal should have harnessed his power and government network to serve the public instead of creating a havoc. He would not have to face the consequences today if he was a responsible leader.

Ironically, this Jamal was heavily praised by Najib in 2015 for his role in the September 16 Red Shirts rally. The ex-PM also commended him for offering free meals to the public but opted to turn a blind eye on his rowdy behavior.

Malaysian politics is not all about black sheep. Fortunately we have some exceptional instances. For example, almost a hundred Pakatan Harapan Youth and grassroots leaders wrote to PM Tun Mahathir and DPM Wan Azizah shortly before the second batch of ministers and deputy ministers were sworn in, urging them to reconsider appointing PH Youth chairman Nik Nazmi as a cabinet minister, arguing that Nik Nazmi would make a better minister compared to PPBM Youth chief Syed Saddiq. Nevertheless, Nik Nazmi, who is also PKR Youth chief, said even if he was not appointed eventually, he would continue to serve the rakyat as a backbencher.

There are limited openings for ministerial and deputy ministerial posts and it is impossible for Tun Mahathir to appoint all eligible PH reps as ministers. In fact, there is a place for everyone in the Parliament and backbenchers too have their vital roles to play.


For the sake of unity, PKR Women Youth chief Siti Aishah Shaik Ismail withdrew from contesting the Perak speaker post so that Ngeh Koo Ham could become the state's first Chinese speaker.
Image result for DAP's Teluk Intan MP Nga Kor Ming
While it is a pity that DAP's Teluk Intan MP Nga Kor Ming(above) has not been made a cabinet minister, he can still make use of his legal knowledge and eloquence to serve in the Parliament as a watchdog to the PH government.

And since DAP is a component of the PH government and has reached an agreement with other PH allies to support Tun Mahathir, the party should just respect the prime minister's decision and authority in naming his cabinet.

Quarreling over ministerial posts will affect the stability of the new government while betraying the voters' mandate. Do bear in mind that government posts are meant to serve the people and not to be be exploited to consolidate one's powers.

Judging from the number of seats won by individual component parties, indeed DAP has fewer cabinet positions than PPBM or Amanah. That said, we cannot afford to be too calculative and should instead set our sights far and wide as there are still plenty of challenging missions ahead of us, including revitalizing the economy, reform the administrative system, reduce the cost of living, battle corruption and abuse of power, etc. The rakyat are more concerned about the performance and change.


A string of incidents that have taken place after GE14 serves to remind all politicians that they should conscientiously serve the people and not to abuse their positions to bag in profits for themselves. - mysinchew
Image may contain: 6 people, people smiling, people sitting, text and indoor
Image may contain: 1 person, sitting and text


cheers 
Sumber: 
tumpang sekole...?: Pasai apa Najib saman Tommy Thomas secara ex-parte...

MENCONTENG UNTUK PERUBAHAN™

merentasi realiti ..bukan sekadar bawah tempurung media pengampu ...
CONNECTING FOR CHANGE ™
across reality ... not just under the cover of the media ...


PAS bila nak saman?
Mungkin lepas ni, PAS akan cepat bertindak untuk menyaman pihak yang menuduh mereka 'makan' duit UMNO. Pada penghujung Mei 2018 pun PAS Terengganu dah keluarkan statement untuk menyaman Mahfuz Omar. Kami pun masih nak bertanya, bila nak saman tu?

Mahfuz dah jawab dulu macam ni;

"Kalau mereka nak saman saya, saya terbuka dan alu-alukan dan menanti-nanti saman tersebut walaupun mereka sepatutnya saman pemilik laman Facebook yang mendedahkan maklumat tersebut.

"Kalau mereka nak saman saya, saya amat terbuka kerana itulah peluang untuk saya mendapatkan perintah mahkamah apabila perbicaraan nanti. "Iaitu untuk pihak bank mengemukakan penyata-penyata akaun yang telah dimaksudkan, hasil pendedahan akaun Facebook tersebut," katanya kepada Astro AWANI ketika dihubungi hari ini.

Tup tup timbul pulak isu ni hari ni. Mungkin PAS tak sedap duduk sekarang. Maklumlah, banyak dah akaun yang berkait dengan kes 1MDB dan Najib sudah dibekukan. Hmmm tunggu respon PAS sehari dua ni. Spin jangan tak spin ...

Ketua Pemuda Parti Amanah Negara (AMANAH) kawasan Pasir Puteh, Kelantan, Mohd Sabri Salleh bersedia menjadi saksi kepada siasatan kes rakaman audio didakwa suara Anggota Parlimen Bachok, Nik Abduh Nik Abdul Aziz.

Mohd Sabri yang juga sepupu kepada Nik Abduh itu berkata, dia sudah dipanggil polis Kelantan semalam untuk menandatangani kesediaan sebagai saksi kes berkenaan.

"Saya dimaklumkan kes dipindahkan ke Bukit Aman kerana ia melibatkan kes berprofil tinggil, dan siasatan akan dimulakan," katanya kepada Malaysiakini, hari ini.

Terdahulu, Mohd Sabri hadir di Ibu Pejabat Polis Daerah Pasir Puteh susulan satu laporan yang dibuatnya berhubung kes tersebut.

"Dipanggil polis susulan isu laporan polis saya berkaitan kes audio suara mirip Nik Abduh.

"Mengikut kenyataan pegawai polis di sini, kes ini dipindahkan ke Bukit Aman. Sebab ia kes berprofil tinggi. Siasatan akan dimulakan katanya," katanya dalam tulisan di Facebook.

Pada Februari lalu, klip audio tersebut tersebar di media sosial dan didakwa sebagai bukti Umno menyalurkan dana kepada PAS melalui pemimpin tertentu.

Rakaman selama kira-kira 80 saat itu mendakwa PAS meminta RM2 juta daripada Umno dan ia dibuat dengan pengetahuan seorang pemimpin kanan PAS.

Antara lain, wang berkenaan didakwa bertujuan untuk kegunaan pada pilihan raya negeri Sarawak demi menjatuhkan DAP.

Sementara itu, versi penuh audio tersebut - yang disebar kemudian - antara lain mendedahkan beberapa pimpinan PAS mengambil wang daripada Umno.

Suara lelaki yang dikatakan mirip Nik Abduh itu turut mendakwa mempunyai hubungan dengan pihak Agensi Perisikan Pusat (CIA) Amerika Syarikat.

Beberapa nama turut dipetik dalam rakaman audio tersebut termasuk Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan timbalannya, Datuk Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Ketua Penerangan PAS Nasrudin Hassan dan menantu Abdul Hadi, Zaharuddin Muhammad.

Sementara itu, Mohd Sabri berkata dia bersedia untuk memberi kerjasama penuh kepada pihak polis sekiranya komitmen beliau diperlukan.


"Ya saya bersedia bagi kerjasama sepenuhnya," tegasnya.

Sumber: 
PAS bila nak saman? ~ Menconteng Untuk Perubahan™

  Tiada ulasan: