Ahad, 22 Julai 2018

Sepatutnya berhujah dengan fakta yang lebih menyakinkan. bukan sekadar tembak peluru tabur lepas tu lari. 7908.


MENCONTENG UNTUK PERUBAHAN™
merentasi realiti ..bukan sekadar bawah tempurung media pengampu ...
Asyraf Wajdi Dusuki lebih pakai otak dari pemimpin ni
Tertarik dengan ulasan Datuk Asyraf Wajdi Dusuki yang menyebut jangan zalim dalam menilai Pakatan Harapan kerana baru dua bulan memerintah seperti berikut 

"Dari awal saya kata jangan kita berlaku zalim dan berlaku tidak adil kepada kerajaan HARAPAN yang baru dua bulan memerintah.

"Takkan baru dua bulan memerintah kita terus hukum bahawa masa depan Islam sudah pun hancur berkecai (di bawah HARAPAN). Tidak adil begitu," katanya dalam forum anjuran NGO Ikram di Shah Alam semalam.
https://m.malaysiakini.com/news/435330

Nampaknya beliau lebih pakai otak dari pembangkang yang lain, terutama mereka yang tidak sabar dalam menuntut janji. Mereka yang tidak sabar itu majoriti datang dari penyokong pembangkang. Bukan penyokong Pakatan Harapan.

"HARAPAN mesti dikalahkan dalam PRK Sungai Kandis. Ia menjadi satu isyarat kepada kerajaan HARAPAN bahawa rakyat tidak mahu terus dipermainkan dengan kegagalan HARAPAN menunaikan janji pilihan raya," katanya.

Nasruddin memetik antara "kegagalan" itu ialah menghapuskan tol, menurunkan harga minyak, dan menghapuskan hutang peneroka Felda.

Menyifatkan kerajaan HARAPAN sebagai perkauman, Nasrudin menambah bahawa kerajaan baru itu juga "terlalu" membuka jalan kepada pihak tertentu mempersendakan Islam.

"Suara-suara yang mengundang keresahan umat Islam makin marak bebas dan tidak diambil tindakan yang wajar oleh pihak kerajaan HARAPAN.

"Seperti gesaan agar sekolah tahfiz ditutup, terlalu memberi muka kepada LGBT, pemikiran antihadis, posisi penting dalam sektor kehakiman dan undang-undang tidak diberikan kepada orang Islam, pemikiran liberal, terdapat individu yang didakwa menyokong gerakan pengganas jadi pemimpin kerajaan, dominasi DAP yang sangat skeptikal terhadap perjuangan Islam dalam HARAPAN dan sebagainya ~ Ketua Penerangan PAS Nasrudin Hassan 
https://m.malaysiakini.com/news/435334

Sebuah parti berasaskan Islam, yang mendokong perjuangan Islam, mengamalkan politik longkang. Sepatutnya berhujah dengan fakta yang lebih menyakinkan. bukan sekadar tembak peluru tabur lepas tu lari. 

Itu hanya imaginasi liar Nasrudin Hassan yang bermain politik. 

Jika sebelum PRU 14, PAS sanggup buat apa sahaja untuk bertanding walau di situ ada pertandingan tiga penjuru. Kali ini untuk menutup kelemahan diri, peluru tabur digunakan. Islam jenis apakah yang digunakan untuk menghalalkan perkara tersebut?

Ada pakcik kampung yang tegar PAS dulu kata, 

"PAS guna hukum dan nas untuk label orang lain, bila kena batang hidung, dia guna nas dan hukum yang lain pula"

Telinga aku masih berfungsi dengan baik, begitulah kata penyokong tegar PAS selama 40 tahun!
Asyraf Wajdi Dusuki lebih pakai otak dari pemimpin ni ~ Menconteng Untuk Perubahan™

Calon BN-PKR Dun Sungai Kandis dari kaca mata Setiausaha Agung AMANAH
Malaysia Dateline

Dari kaca mata rakan gabungan parti dalam Pakatan Harapan (PH) kemunculan Datuk Lokman Nor Adam sebagai calon BN pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Kandis, tidaklah ‘sehebat’ perjuangan politik yang panjang dilaluinya ketika bersama perjuangan reformasi, PKR dan kembali semula kepangkuan Umno.

Justeru kemunculan susuk tubuh Lokman Adam 42 ini mengimbas semula ingatan Setiausaha Agung AMANAH Mohd Anuar Mohd Tahir yang dulu adalah bekas Setiausaha Agung Parti KeADILan Nasional (KeADILan).

“Saya kenal siapa beliau diperingkat awal perjuangannya dalam Umno kemudian menyertai KeADILan, jadi orang kuat Ezam Mohd Noor.

“Tapi apabila KeADILan tidak capai kemenangan pilihan raya ketika itu dia meninggalkan perjuangan reformasi.

“Jika dia sertai kembali Umno bukan menyertai mana-mana parti dalam BA (Barisan Alternatif) ia memberikan gambaran buruk sebagai calon BN di Sungai Kandis hari ini.

“Apabila kembali kepada Umno, dia memainkan peranan di sana dengan memberikan gambahiran yang buruk kepada ‘gurunya’ Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pakatan Harapan” ujarnya kepada Malaysia Dateline ketika ditemui di Dewan Tanjung Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) hari ini, mengiringi calon PKR Mohd Zawawi Ahmad Mughni.

Lokman Nor Adam mula dikenali selepas beliau dipecat daripada Umno kerana menegur kepimpinan presiden parti ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad yang ada hubungkait dengan bekas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 1998.

Beliau berjuang dalam gerakan reformasi selepas dipecat dari Umno dan pernah ditahan dua kali di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) bersama beberapa pemimpin KeADILan ketika itu seperti bekas Naib Presiden KeADILan, Tian Chua; Ketua Pemudanya, Mohamad Ezam Mohd Nor; Setiausaha Pemuda N. Gobalakrishnan dan pemimpin Pemuda Keadilan, Dr. Badrul Amin Baharom pada 2001.

Mohd Anuar yang juga Ahli Parlimen Temerloh itu diminta mengulas mengenai kewajaran Umno meletakkan Presiden Pemantau Malaysia Baru itu untuk berhadapan dengan Pengetua Maahad Tahfiz Al Fateh calon PKR.

Justeru kata Mohd Anuar lagi, tiada apa yang boleh dibanggakan dengan calon BN itu melainkan ‘jasa’ besarnya pada Umno kerana menghentam, mencaci dan sengaja mencari kesalahan kerajaan Pakatan Harapan yang memerintah hari ini.

“Jika beliau dianggap masih muda oleh kepimpinan Umno, ini menunjukkan Umno tidak berubah walaupun selepas kalah teruk pada PRU14.

“Saya rasa dengan meletakkan beliau sebagai calon telah mengambarkan sikap Umno itu sendiri di bawah kepimpinan Presidennya (Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi) kerana masih meneruskan legasi yang ada (kepimpinan terdahulu) tidak nampak jalan Umno untuk berubah,” ujar Mohd Anuar yang juga bekas ahli Umno sebelum menyertai gerakan reformasi pada 1998 dan menyertai KeADILAan ketika di awal penubuhan parti serpihan Umno itu.

Bagi Mohd Anuar pemilihan calon PKR dengan latarbelakang akademik, agama yang baik, serta anak tempatan Dun Sungai Kandis peluang untuk PH mengekalkan kerusi tiga penggal masih cerah melihat kepada majoriti kemenangan penyandangnya Allahyarham Mat Shuhaimi Shafie pada PRU14 lalu.

“Calon diputuskan PH oleh PKR adalah seorang calon yang baik (bersih). Beliau tidak ada legasi politik, tiada terlibat dalam khianat politik, seorang ilmuan berakhlak tinggi jadi ruang untuk Pakatan Harapan di Selangor menang PRK dilihat cerah,” ujarnya menaruh harapan kerusi Dun Sungai Kandis akan kekal disandang calon PKR itu.

Ditanya tentang peranan Pas dalam PRK Sungai Kandis yang memberi laluan kepada BN, Mohd Anuar berkata, tindakan Pas itu sudah lama dijangkakan.

“Pada masa PRU 14 mereka (Pas-Umno) berpakat memecahkan undi pada kali ini beri pula laluan mudah kepada Umno dengan tidak bertanding. Pas tiada pilihan lain hanya mampu jalin persahabatan dengan Umno.

“Rakyat sedang memerhatikan parti yang berpegang kepada Al-Quran itu tetapi adakah bersama-sama umat Islam untuk mengamalkan yang makruf menolak yang mungkar?” soalnya yang dipercayai ditujukan kepada kepimpinan kleptokrasi Umno-BN.

Katanya lagi, hari demi hari kenampakan dengan jelas Pas menunjukkan persaudaraan erat dengan umno-BN semata-mata untuk survival politik mereka.

“Jadi PRK Sungai Kandis ini tidak akan mengubah apa-apa rakyat tetap memilih calon Pakatan Harapan.

“Ini kerana sudah tiga penggal PH di Selangor tiada sebab rakyat menolak… saya pasti majoriti kemenangan dalam PRU14 itu akan bertambah dalam PRK Sungai Kandis kali ini,” ujarnya yang juga bekas Setiausaha Agun KeADILAn sebelum menyertai Pas.
at 7/22/2018 02:09:00 PTG
KERENGGA: Calon BN-PKR Dun Sungai Kandis dari kaca mata Setiausaha Agung AMANAH















































///

Tiada ulasan: