Jumaat, 26 Oktober 2018

Rahsia Kejayaan Dunia & Akhirat. Bercita-cita jadi baik kerana Allah. 8544.


Rahsia Kejayaan Dunia & Akhirat 

Sebelum ini kita pernah dengar rahsia kejayaan usahawan berjaya,rahsia kejayaan pelajar cemerlang dan rahsia kejayaan rumah tangga..hehe...tapi kita jarang dengar rahsia kejayaan yang menggabungkan dunia dan akhirat..


Seperti mana yang kita Islam itu adalah agama Jalan Kehidupan yang mengajar dan menunjukan kepada kita cara-cara untuk menjadi dan menjalani kehidupan seharian sebagai seorang yang berjaya..Tetapi sayangnya kita tidak mengetahuinya kerana kita lebih mengagungkan kehebatan dan pandua yang diebri oleh agama atau bangsa lain padahal Islam itu sudah lama ada dan diakui ramai..Renungkan dan selamat beramal

1. Mewiridkan (membaca) al-Quran setiap hari dan bersungguh-sungguh melakukannya.

2. Membaca al-Quran dengan baik (sebutan dan tajwid), sanggup pula mendengar dan merenungi maksud pengertiannya.Sentiasa menjaga kesihatan dengan membuat pemeriksaan dari semasa ke semasa.

3. Mengambil berat tentang kebersihan dalam semua perkara.

4. Bercakap benar dan jangan sekali-kali berdusta.

5. Menunaikan dengan tepat segala kata-kata dan janji dan jangan sekali-kali anda memungkirinya walaupun dalam keadaan paling sulit sekalipun.
6. Bersifat berani dan tahan memikul bebanan (tanggungjawab).

7. Bersikap serius dengan cara bersungguh-sungguh dalam sesuatu perkara.

8. Bersifat pemalu, halus perasaan dan mudah terasa (peka) kepada sesuatu yang baik ataupun yang buruk.
9. Berlaku adil dan benar dalam menjalankan sesuatu hukum dalam segala perkara dan jangan anda melupakan kebaikan orang lain kerana marah dan janganlah kerana sayang.

10. Bersifat belas-kasihan, pemurah dan bertolak-ansur.

11. Boleh membaca dan menulis dengan baik dan sentiasa banyak mengulang-kaji subjek-subjek yang berkaitan. Seboleh-bolehnya hendaklah memiliki (perpustakaan) sendiri walaupun kecil.

12. Berhati-hati supaya dapat menunaikan tugas dan tanggungjawab anda dengan penuh amanah tentang kelicinan dan kehalusan pekerjaannya.

13. Menuntut hak-hak anda dengan cara yang baik dan menunaikan hak-hak orang lain dengan sempurna.

14. Menyumbangkan harta anda untuk dakwah kita.

15. Berusaha sedaya upaya menghidupkan adat-adat yang bercorak Islam sebaliknya mematikan adat-adat asing dalam semua lapangan hidup.

16. Sentiasa merasai diri berada di bawah pengawasan Allah SWT, mengingati hari akhirat dan bersedia untuknya, dan hendaklah mempertingkatkan perjalanan hidup ke peringkat yang lebih tinggi dalam mendapatkan keredaan Allah dengan keazaman yang kuat.
17. Melakukan dengan baik apabila bersuci (iaitu berwuduk dengan cara menyempurnakan segala syarat dan rukunnya) dan hendaklah anda sentiasa berada di dalam keadaan berwuduk. ( Rahsia Wudhu Yang Kita Tidak Sedar )

18. Mengerjakan sembahyang dengan cara yang betul (iaitu menyempurnakan syarat dan rukun-rukunnya) dan menunaikannya pada waktu-waktunya dengan mengutamakan sembahyang berjemaah dan sembahyang di masjid seboleh yang mungkin. ( Misteri Solat Yang Tidak Diketahui )

19. Sentiasa berada di dalam keadaan niat berjuang kerana Allah

20. Sentiasa memperbaharui taubat dan memohon keampunan, menjauhkan diri dari dosa-dosa besar.

21. Janganlah membazirkan masa walaupun sedikit kepada perkara-perkara yang tidak memberi faedah dan hendaklah menjauhkan diri dari perkara-perkara yang syubhah dan samar-samar hukumnya.

22. Bersungguh-sungguh melawan hawa nafsu anda sehingga mampu mengendalikannya. Anda mestilah menjaga penglihatan dan kuasailah keinginan naluri dengan cara mengarahkannya kepada perkara-perkara yang halal

23. Melepaskan diri daripada berhubung dengan sebarang badan atau kumpulan yang tidak memberi faedah kepada fikrah perjuangan saudara terutama jika saudara disuruh berbuat demikian dengan kumpulan seperti itu.

Dian: Membawa diri ke arah kejayaan kehidupan dunia dan akhirat.
http://p3c3q.blogspot.com/2014/05/membawa-diri-ke-arah-kejayaan-kehidupan.html

Batu vs Kayu

Kerajaan PH jgn perasan la

stones pada Batu vs Kayu - 4 bulan yang lalu
BARISAN Nasional (BN) mendedahkan, tindakan menghapus tol di Kuala Lumpur-Seremban Expressway dan Salak Expressway dihapuskan mulai semalam, bukanlah jasa kerajaan Pakatan Harapan (PH). Timbalan Pengarah Komunikasi Strategik BN, Datuk Eric See-To berkata, tol pada kedua-dua laluan itu dihapuskan kerana konsesi untuk kedua-dua jajaran yang dulunya diberikan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad sekitar tahun 1990-an, tamat pada jam 12 tengah malam tadi. “Kedua-dua konsesi itu yang berada di bawah syarikat ANIH Bhd, tidak pernah dilanjutkan oleh kerajaan BN ketika di bawah kepemimpinan Tun A... lagi »

Arahan istana rupanya larangan Husam dan Wan Rahim

stones pada Batu vs Kayu - 4 bulan yang lalu
KOTA BHARU - Larangan terhadap Husam Musan dan Wan Abdul Rahim Wan Abdullah daripada memasuki semua jabatan di bawah pentadbiran Kerajaan Kelantan adalah titah istana. Setiausaha Kerajaan Kelantan, Datuk Nazran Muhammad berkata, beliau bagaimanapun tidak mengetahui alasan larangan itu dikenakan terhadap kedua-dua pemimpin berkenaan. “Sebab (mereka) dihalang, saya tidak tahu. Pihak istana tidak nyatakan sebab dan saya hanya bertindak ikut arahan. “Setakat ini sememangnya dua individu ini dimasukkan ke dalam senarai tambah tidak dibenarkan masuk,” katanya kepada pemberita ketika dihu... lagi »

Tidak UG Pas membuat keputusan tepat

stones pada Batu vs Kayu - 5 bulan yang lalu
*DALAM* tempoh dua hari selepas PRU14, ramai orang tertanya-tanya: Adakah Pas akan bergabung dengan BN untuk membentuk Kerajaan Perpaduan di Kedah dan Perak? Ini berikutan keputusan pilihan raya yang meletakkan politik di dua negeri itu dalam situasi tidak menentu. Di Kedah, PH gagal mendapat 19 daripada 36 kerusi Dun minimum untuk membentuk kerajaan manakala di Perak, pakatan itu hanya mendapat 29 kerusi Dun berbanding minimum 30 kerusi majoriti mudah. Dengan bekalan 15 kerusi Dun di Kedah, Pas dilihat mempunyai ruang untuk memujuk tiga Adun BN menyokong parti itu ‘merampas’ pe... lagi »

Bukan masa balas dendam tapi bina semula negara

stones pada Batu vs Kayu - 5 bulan yang lalu
Tokoh veteran DAP, Lim Kit Siang menegaskan kemenangan Pakatan Harapan (HARAPAN) menewaskan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) adalah masa terbaik untuk membina semula negara dan mengukuhkan perpaduan rakyat pelbagai suku bangsa negara ini. Katanya, rakyat negara ini harus diberi peluang menyokong kerajaan baru untuk menyelamatkan Malaysia dari kleptokrasi dan untuk menjadi sebuah negara yang bersatu padu, demokratik, adil dan hebat. “Ini bukan masa untuk membalas dendam dan pemikiran yang tidak baik. “Kita mesti memulakan pembaharuan untuk memulihkan kemer... lagi »

Umno tenat kini

stones pada Batu vs Kayu - 5 bulan yang lalu
KEMAMAN: Bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said berkata UMNO kini berada dalam keadaan tenat dan sebahagian besar ahlinya berasakan parti itu sudah berada di penghujung jalan. Malah, katanya, parti itu sukar untuk bangkit semula selepas rakyat menolak Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14). Beliau berkata, pengunduran Datuk Seri Najib Razak sebagai Presiden UMNO dan Pengerusi BN dianggap terlewat kerana bekas perdana menteri itu sebenarnya sudah maklum kemerosotan sokongan rakyat terhadap BN sebelum PRU-14. Pengunduran Najib dari parti adalah satu ti... lagi »

Lompat katak bina kerajaan Perak

stones pada Batu vs Kayu - 5 bulan yang lalu
Lompat parti runtuhkan kerajaan Perak 4Feb 2009 Dengan..... Lompat parti dirikan kerajaan negeri Perak 12 May 2018 Mana lebih bermaruah😆😆 Aku tanya je?

Sarawak Report: Hancur Musnah Cereka Fitnah Jahat

stones pada Batu vs Kayu - 5 bulan yang lalu
1. Pada tengah hari ini, PAS secara rasminya mengeluarkan kenyataan media yang melaporkan perkembangan terkini kes saman Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang terhadap Clare Rewcastle Brown, pemilik web Sarawak Report. Sesi pendengaran kes telah berlangsung selama 4 jam di hadapan Mr Justice Dingermans di Mahkamah Tinggi London pada 30 April 2018. 2. Antara intipati kenyataan media yang dikeluarkan oleh Dr Ahmad Samsuri, Setiausaha Politik kepada Dato Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ialah seperti berikut; a) Mahkamah menolak kenyataan pembelaan "truth defence" Sarawak R... lagi »

Presiden Pas menang kes fitnah Editor Serawak Report

stones pada Batu vs Kayu - 5 bulan yang lalu
SHAH ALAM - Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang memenangi semua permohonan interlokutori dalam kes saman fitnahnya terhadap Editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown, kata Peguam mewakili Pas, Wan Rohimi Wan Daud. Menerusi catatan di Facebooknya, Wan Rohimi Wan Daud kini berada di United Kingdom untuk mengikuti kes berkenaan di Mahkamah Tinggi London, hari ini. I "TGHH (Tok Guru Haji Hadi) menang semua lima permohonan interlokutori! Sarawak Report diperintah membayar keseluruhan kos 28,900 pound (RM155,791)," katanya lewat malam tadi. Abdul Hadi sebelum ini, memfailka... lagi »

Tiga yg menarik perhatian aku ari ni

stones pada Batu vs Kayu - 5 bulan yang lalu
Warna warni dihari penamaan calon hari ini,banyak suka duka tercatit dikebanyakan tempat percalonan hari ini, antaranya.. Kejutan dari anak arwah Tok Guru Nik Aziz yang muncul sebagai calon PAN, hingga menepis segala spekulasi sebelum ini kemana hala tuju beliau. Pencalon Nik Omar di DUN Chempaka, menyebabkan penyokong dikedua dua pihak memainkan sentimen dan perbalahan dimedia sosial. Bagi aku biasa, biarkan Nik Omar dengan wadah politik baru beliau, penyokong Pas harus meraikan perbezaan politik yang disertai oleh beliau, 9hb titik penentu kemana hala tuju beliau sama ada diterima... lagi »

Salah tafsir terhadap Kenyataan Presiden Pas..

stones pada Batu vs Kayu - 6 bulan yang lalu
Kenyataan Media Setiausaha Akhbar Presiden PAS PAS TERBUKA BEKERJASAMA DENGAN SYARAT MENERIMA ISLAM Saya merujuk kepada berita RTM TV1 yang menyebut bahawa ‘PAS sedia bergabung dengan BN bentuk kerajaan persekutuan’ adalah salah tafsir daripada maksud sebenar Presiden PAS. Dalam sidang media selepas Majlis Pengisytiharan Calon PAS Sarawak PRU 14 di Badan Perhubungan PAS Sarawak semalam, 21 April 2018, Presiden PAS menjelaskan bahawa PAS bersedia bekerjasama dengan mana-mana pihak sama ada BN atau PH dengan meletakkan syarat Islam. Sekiranya BN dan PH tidak menerima syarat ter... lagi »

Senarai calon Pas PRU 14

stones pada Batu vs Kayu - 6 bulan yang lalu
*SENARAI CALON PARLIMEN PAS BAGI PRU 14 (TERKINI)* SENARAI CALON PARLIMEN PAS PERLIS (2) P001 Padang Besar: Ustaz Mokhtar Senik P002 Kangar: Ustaz Mohamad Zahid Ibrahim SENARAI CALON PARLIMEN PAS KEDAH (14) P005 Jerlun: Haji Abdul Ghani Ahmad P006 Kubang Pasu: Puan Norhafiza Fadzil P007 Padang Terap: Ustaz Mohd Azam Abd Aziz P008 Pokok Sena: Haji Muhd Radhi Mat Din P009 Alor Star: Haji Muhammad Aminur Shafiq Mohamad Abduh P010 Kuala Kedah: Haji Mohd Riduan Othman P011 Pendang: Haji Awang Hashim P012 Jerai: Ustaz Mohd Ismail P013 Sik: Ustaz Ahmad Tarmizi Sulaiman P014 Merbok: Haji Ahmad ... lagi »

Betul atau tidak Pas..

stones pada Batu vs Kayu - 6 bulan yang lalu
Antara tanda kesungguhan PAS untuk memerintah Malaysia ialah PAS sudah pun mempunyai sistem pendidikannya tersendiri bermula daripada pra-sekolah hingga ke peringkat kolej universiti. Itupun dalam keadaan PAS yang serba kekurangan dan belum memerintah negara. Gambar sekadar hiasan

Sketsa politik PAN ..

stones pada Batu vs Kayu - 6 bulan yang lalu
Sketsa Politik PAN: Mari Belajar Politik Gaya Pak PANdir 1. Antara makanan harian pemimpin dan penyokong PAN ialah FITNAH. Apa jua yang PAS buat semuanya serba tak kena pada pandangan mereka. Mari kita lihat bagaimana PAN ini berpolitik gaya Pak Pandir.? a) PAS mengumumkan 40 kerusi sasaran utama untuk dimenangi pada PRU 14. Lantas, PAN pun mempertikaikan PAS dengan berkata "PAS menipu rakyat, nak 40 kerusi je, bukan boleh memerintah negara pun". b) PAS mengumumkan akan bertanding lebih daripada 130 kerusi pada PRU 14. Lantas, PAN pun bersuara dengan berkata "PAS bertanding banyak-ba... lagi »

Jawapan fitnah terhadap Pas

stones pada Batu vs Kayu - 6 bulan yang lalu
12 JAWAPAN KEPADA 12 FITNAH KE ATAS PAS Fitnah 1 : PAS bergabung dengan Umno dimainkan sejak 2008. Jawapan : Fitnah ini diulang-ulang bagi menghilangkan kepercayaan ahli dan penyokong PAS kepada pimpinan. Namun hingga ke hari ini sudah 10 tahun fitnah dimainkan, PAS dan Umno masih tidak bergabung. Fitnah 2 : PAS Tongkat Umno dimainkan sejak 2017. Jawapan : Menjelang PRU14, PAS umumkan akan berlawan dengan Umno di 130 kerusi Parlimen. PAS telah berlawan dengan Umno sebelum sebelum DAP ditubuhkan pada 1966, sebelum PKR ditubuhkan pada 1999, PAN 2015 dan PPBM 2016. Jadi adalah norma... lagi »

Bonda tidak izin bertanding ..

stones pada Batu vs Kayu - 6 bulan yang lalu
KOTA BHARU - Anak Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Nik Omar menegaskan beliau tidak akan menyertai Amanah termasuk bertanding pada PRU14. Beliau berkata demikian sebagai reaksi kepada Pengerusi Amanah Kelantan, Wan Rahim Wan Abdullah yang menjelaskan beliau antara individu yang akan menyertai Amanah dan sedang melakukan perundingan keluarga. Anak kedua bekas Mursyidul Am Pas itu berkata, keputusan itu dibuat adalah kerana faktor ibunya, Tuan Sabariah Tuan Ishak yang tidak memberi kebenaran untuk berjuang dalam bidang politik. Mengakui bahawa kecenderungan untuk berpoliti... lagi »

Mahfuz pertahan Parliament Pokok Sena

stones pada Batu vs Kayu - 6 bulan yang lalu
Parti Amanah Negara (AMANAH) mengumumkan 13 orang calon dari parti itu yang akan bertanding di Kedah pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14). Presiden AMANAH Mohamad Sabu berkata, calon-calon itu akan bertanding di 13 kerusi merangkumi tiga kerusi Parlimen dan 10 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN). Menepati ramalan, Naib Presiden AMANAH, Datuk Mahfuz Omar, yang merupakan penyandang anggota Parlimen Pokok Sena diumum bertanding di kerusi parlimen itu pada PRU14 ini. Katanya bagi dua lagi kerusi parlimen, AMANAH mencalonkan Naib Ketua Pemuda AMANAH Kedah, Mohd Khairizal Khazali bertandi... lagi »

Punca agihan kerusi PH Selangor berpanjangan

stones pada Batu vs Kayu - 6 bulan yang lalu
Khalid Samad dedahkan punca kemelut berpanjangan pembahagian kerusi HARAPAN di Selangor. Penyandang kerusi Parlimen Shah Alam Khalid Samad mendedahkan kemelut berpanjangan pembahagian kerusi Pakatan Harapan di Selangor berpunca daripada dua faktor.“Kerusi ini sangkut (tertangguh) atas dua sebab. Nombor satu (kerusi) jamin menang, nombor dua jamin kalah. “Yang jamin menang semua nak, yang jamin kalah semua tak nak.“Sebab itu dia sangkut, jadi nak beri pun orang tolak dan mana yang nak ambil, semua orang tarik,” katanya dalam sidang media di pejabatnya di Shah Alam, hari ini. Su... lagi »

Cuti Umum 9mei 2018

stones pada Batu vs Kayu - 6 bulan yang lalu

Sketsa politik

stones pada Batu vs Kayu - 6 bulan yang lalu
1998 MENGGILA NAK TURUNKAN MAHATHIR DARI PM.. 2018 MENGGILA NAK NAIKAN MAHATHIR JADI PM... . REFORMASI IS DEATH

Harga petrol, diesel turun

stones pada Batu vs Kayu - Setahun yang lalu
Berita baik dan sedikit melegakan pengguna. Harga runcit bagi petrol RON95, RON97 dan diesel turun masing-masing sebanyak 17 sen, 19 sen dan 9 sen mulai tengah malam ini. Penurunan itu menjadikan petrol RON95 dijual pada harga RM2.13 seliter, RON97 pula RM2.41 seliter dan diesel berharga RM2.11 seliter, lapor China Press. Ini adalah kali pertama harga bahan api itu diumumkan menggunakan sistem harga siling mingguan seperti dinyatakan diumumkan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hamzah Zainuddin. Mengikut sistem terbaru itu, mana-mana syarikat... lagi »

Anwar harap 13 hakim tidak akan dengar semakan kes liwat II

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Bekas pemimpin pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berharap 13 hakim Mahkamah Persekutuan tidak akan mendengar permohonan semakan semula sabitan kes liwatnya dan hukuman penjara lima tahunnya itu pada Rabu ini. Peguamnya, Latheefa Koya memberitahu Malaysiakini bahawa pihaknya telah menghantar surat kepada Pendaftar Mahkamah Persekutuan hari ini melalui tangan dan faks bagi memaklumkan permintaan Anwar. Surat itu dihantar oleh firma Daim & Gamany. "Anwar memohon supaya 13 hakim yang pernah mendengar merit dalam sabitan dan hukumannya dikecualikan daripada panel yang dijadual menden... lagi »

Pembangkang kecewa tidak dibenarkan bertemu pegawai SPR

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Pakatan Harapan (HARAPAN) hari ini mendakwa kecewa apabila wakil mereka tidak dibenarkan bertemu dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Wilayah Persekutuan. Anggota Parlimen DAP Tan Kok Wai berkata, mereka dimaklumkan tidak dibenarkan melawat pejabat badan pengendali pilihan raya berkenaan bagi mengetahui maklumat lebih lanjut tentang persempadanan semula kawasan parlimen. Menurutnya, SPR sudah dimaklumkan mengenai rancangan mengadakan lawatan berkenaan namun Tan mendakwa terdapat arahan supaya mereka tidak membenarkan mereka memasuki pejabat tersebut. "Kami sudah beritahu akan me... lagi »

DAP akui Jeff Ooi tak sensitif, tidak wakili pendirian parti

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng turut melahirkan rasa kesal dengan kenyataan tidak sensitif Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi yang dikatakan mempersenda kematian allahyarham Mursyidul Am PAS Datuk Dr Haron Din semalam. "Saya ingin melahirkan rasa kesal terhadap ahli keluarga sekiranya tersinggung dengan apa yang berlaku berkaitan tweet Jeff Ooi kerana ini tidak mewakili pendirian parti. "Meski kami sering berbeza pendapat dalam banyak hal politik, DAP yakin dan percaya bahawa allahyarham telah menyumbang kepada agama Islam," kata beliau yang juga anggota parlimen Bagan dalam ke... lagi »

Ulama Arab Saudi sifatkan Iran sebagai 'bukan Islam'

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Ulama tertinggi Arab Saudi menyifatkan Iran sebagai 'bukan Islam', sehari selepas pemimpin tertinggi Iran mengecam pengurusan haji, demikian menurut laporan oleh BBC. Mufti Besar Arab Saudi, Sheikh Abdul Aziz Abdullah al-Sheikh juga berkata, tuduhan Ayatollah Ali Khamenei itu sebagai 'tidak menghairankan'. "Mereka inilah anak-anak Magi," katanya sambil merujuk kepada Zoroastrianisme, agama yang pernah mendominasi Iran suatu masa dahulu. Zoroastrianisme merujuk kepada amalan para penganutnya yang melakukan sembahan terhadap api. Perasaan syak wasangka yang mendalam wujud antara o... lagi »

Desak Khairul Azwan segera mohon maaf

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
SHAH ALAM – Naib Ketua Pemuda Umno, Khairul Azwan Harun didesak membuat permohonan maaf terhadap tiga individu yang dinamakan dalam laporan polisnya, sebelum ini. Ketua Wira Perkasa Malaysia, Irwan Fahmi Ideris turut membuat desakan agar polis menyiasat motif sebenar laporan itu dibuat Khairul Azwan. “Mudah benar kita membuat andaian dan akhirnya ia telah memberi persepsi buruk terhadap kredibiliti ketiga-tiga individu yang terlibat sedangkan jasa mereka pada negara amatlah besar. “Kami juga mendesak Khairul Azwan untuk membuat permohonan maaf secara terbuka kepada ketiga-tiga i... lagi »

Isteri berhadapan detik mengerikan dibogel suami baran

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
KOTA BHARU – Azab buat seorang wanita bersuamikan lelaki baran apabila terpaksa menanggung malu selepas dibogelkan di hadapan rumah hingga menjadi tatapan jiran tetangga dalam kejadian di Ketereh, di sini. Terbaru, mangsa yang berusia 31 tahun itu turut mengalami lebam pada paha dan lengan serta bengkak di muka dan dahi kerana dipukul suami yang berusia 50 tahun itu pada jam 5.30 petang, 24 Jun lalu. Ibu kepada seorang anak berusia tiga tahun itu berkata, kejadian dia dibogelkan itu berlaku pada awal Jun lalu. Katanya, ketika itu, dia baru selesai mandi dan suaminya tiba-tiba b... lagi »

Hadi nafi Umno mahu serah tiga negeri pada PAS

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Hadi berkata dakwaan bekas menteri besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir adalah tidak benar dan tidak boleh dipercayai. Katanya lagi, sepanjang menjadi presiden PAS, perkara tersebut tidak pernah dibincangkan antara kedua-dua parti dan beliau menegaskan PAS bertanding pada PRU-14 untuk mendapatkan negeri-negeri berkenaan. "Berita palsu (tentang penyerahan negeri-negeri itu). Tidak ada perjanjian dan kita tidak pernah berbincang. "PAS hanya akan bertanding (dalam PRU-14) untuk dapatkan negeri-negeri itu," katanya seperti dilapor akhbar Utusan Malaysia hari ini. Ahad lalu, Mukhri... lagi »

punca seluar Ku Nan terlondeh

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Apabila imej memaparkan seluar Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor terlondeh ketika BN meraikan kemenangan pilihan raya kecil Sungai Besar baru-baru ini tersebar, ada pihal mendakwa ia adalah bikinan ubah suai digital. Namun hari ini setiausaha agung Umno itu secara terbuka - dan berseloroh - mengakui ia bukan kali pertama berlaku. Sebaliknya, kata Tengku Adnan, dia pernah melaluinya dua kali sebelum ini. Laman sesawang mStar Online melaporkan Tengku Adnan bersyukur kerana memakai seluar dalam ketika itu. "Nasib baik saya pakai seluar dalam, kalau tak pakai langsung macam mana? ... lagi »

Singkir Exco Pas: Kata dua mungkin tidak tepat

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
[image: Tuan Ibrahim Tuan Man] KUALA LUMPUR - Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mengesahkan pandangan agar Exco Pas disingkirkan dari Kerajaan Negeri Selangor jika masih berdegil untuk bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) di Sungai Besar memang wujud. Namun beliau menolak istilah yang digunakan kepada Pas sebagai ‘kata dua’. “Istilah kata dua itu mungkin tidak begitu tepat. Cuma yang berlaku ialah, ada pandangan begitu,” baru-baru ini. Beliau berkata demikian ketika ditanya situasi sebenar tentang dakwaan bahawa Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali te... lagi »

Ini calon PAS dan BN di Sungai Besar

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Panjang, Budiman Mohd Zohdi diumum sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar pada 18 Jun ini. Pengumuman itu dibuat Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang juga Naib Presiden UMNO pada majlis pengumuman calon BN dan pelancaran jentera pilihan raya kecil itu di Pusat Arahan BN di Sungai Panjang, di Sungai Besar, malam ini. Budiman, 44, adalah anak tempatan yang berasal dari Kampung Sungai Limau di Sungai Besar, dan juga Setiausaha ADUN BN Selangor. Beliau, yang sedang m... lagi »

Presiden PAS: Terima kasih kerajaan

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengucapkan terima kasih kepada kerajaan kerana membenarkan usul Rang Undang-undang Persendirian Akta 355 dibentangkan di parlimen hari ini. Bagaimanapun, ketika ditanya mengapa usul itu tidak didebatkan pada hari ini, anggota parlimen Marang itu berkata, ia adalah disebabkan kekangan masa. "Terima kasih pada kerajaan kerana membenarkan usul ini. "(Beri) peluang masa pada ahli-ahli (parlimen). Hari ini hari terakhir (bersidang)," katanya ringkas. Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita di lobi Parlimen hari ini. Selain itu, menyen... lagi »

'Stress' asyik disuruh jadi lelaki sejati

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
SHAH ALAM – Jutawan kosmetik yang mencuri tumpuan baru-baru ini dengan berita penghijrahannya, Saifuddin Illias, 22 atau lebih dikenali dengan nama Safiey Illias akui tertekan dengan ‘cadangan’ yang dibuat orang ramai melalui media sosial dalam usaha untuk beliau menjadi lelaki sejati. Ada yang meminta Safiey menyimpan janggut dan misai, pergi ke gimnasium untuk menjadi kekar, bermain bola dan macam-macam lagi. “Kadang-kadang saya ‘stress’ sendiri baca komen-komen anda . Suruh ‘sado’, suruh bela janggut, suruh pergi gimnasium, suruh ‘tough’ (tegap), suruh simpan misai, suruh main b... lagi »

ADUN PKR dijangka buat kejutan di DUN P.Pinang

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Lima ADUN PKR yang berkecuali terhadap usul dibawa Umno dalam isu penambakan laut di Pulau Pinang tahun lepas merancang untuk membuat kejutan di dewan undangan negeri . Difahamkan usul tergempar terhadap isu penambakan itu akan dibentangkan bersama oleh lima ADUN PKR- Cheah Kah Peng (Kebun Bunga), Norlela Ariffin (Penanti), Lee Khai Loon (Machang Bubok), Dr T Jayabalan (Batu Uban) dan Ong Chin Wen (Bukit Tengah). Mereka disertai oleh Teh Yee Cheu (DAP-Tanjung Bungah), yang sebelum ini menyokong Umno semasa usul itu dibentangkan dan dibahaskan pada November tahun lepas. Teh, yang ... lagi »

Elak kepartian sempit, teruskan berjuang- Wan Azizah

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menggesa agar parti-parti komponen pembangkang supaya mengatasi isu kepartian sempit demi perpaduan nasional. Ini kerana pihaknya menghadapi pelbagai cabaran dan halangan yang sekali gus menjadikan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak kali ini pilihan raya yang paling sukar bagi PKR. “Pelbagai cabaran dan halangan mengingatkan kami untuk terus istiqamah dalam perjuangan mendesak pilihan raya yang lebih bebas dan adil sebelum pilihanraya umum yang akan datang,” ujarnya dalam satu kenyataan, hari ini. Ahli Parlimen Permatang Pauh i... lagi »

Ujian sebenar Najib dalam dua pilihan raya kecil

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Kemenangan besar BN dalam pilihan raya negeri Sarawak memang sudah diduga namun tidak dapat mengukur sejauh mana sokongan rakyat terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. Bekas Menteri Penerangan Tan Sri Zainuddin Maidin berkata, ini kerana kemenangan BN di Sarawak dipengaruhi faktor kepimpinan Tan Sri Adenan Satem yang disifatkan telah berjaya 'menyelamatkan maruah' perdana menteri itu. Bagaimanapun kata Zainuddin, BN bakal menghadapi debaran hebat dalam dua pilihan raya kecil parlimen berikutan kematian dua wakil rakyatnya baru-baru ini. "Dua pilihanraya kecil ini lebih b... lagi »

Datuk Noriah Kasnon bersama lima yang lain termasuk jurutebang yang dilaporkan hilang belum dijumpai

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
KUCHING - Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Seri Muhammad Sabtu Osman mengesahkan helikopter yang membawa Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Noriah Kasnon bersama lima yang lain termasuk jurutebang yang dilaporkan hilang belum dijumpai. Menurut Muhammad Sabtu, pihaknya yang menerima laporan daripada Jabatan Penerbangan Awam (DCA) pada pukul 8.20 malam tadi telah menggerakkan sepasukan anggota ke beberapa lokasi yang dipercayai boleh membantu operasi pencarian. Katanya, polis turut menafikan dakwaan pihak tidak bertanggungjawab yang mendakwa helikopter ter... lagi »

Saman Starbucks RM19.6 juta

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
ILLINOIS - AMERIKA SYARIKAT. Seorang wanita mengheret Starbuck ke mahkamah mendakwa syarikat itu meletakkan terlalu banyak ais dalam minumannya. Stancy Pincus menfailkan tuntutan mahkamah kepada syarikat itu mendakwa pelanggan hanya mendapatkan separuh minuman daripada apa yang dibayar mereka. Stancy mengetuai tindakan bagi $5juta (RM19.6 juta) terhadap syarikat itu, menurut Courthouse News Service. Dokumen mahkamah yang difailkan oleh pihak menuntut mengatakan, seorang pelanggan Starbucks yang memesan minuman sejuk Venti hanya menerima 14 auns minuman iaitu separuh daripada apa y... lagi »

Presiden PAS Islamkan wanita Kristian

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Seorang wanita dari Kota Kinabalu, Sabah diislamkan oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini. Menurut Facebook beliau, pengislaman itu dibuat di rumah beliau di Marang, Terengganu pagi ini. Rakaman saat-saat indah wanita itu juga dimuat naik di laman sosial itu. Catatan di Facebook itu menyebut: “Pagi Jumaat yang penuh keberkatan, usai kuliah dhuha di kediamannya bersebelahan Masjid Rusila, satu lagi sejarah tercatat apabila tok guru telah memimpin seorang wanita dari Kota Kinabalu, Sabah untuk memeluk Islam kembali kepada agama fitrah.” video tersebut memaparkan ... lagi »

2 pelajar di NS dipatuk ular

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan mengesahkan dua lagi pelajar dipatuk ular di perkarangan sekolah pada hari Sabtu dan Ahad lepas. Pengarahnya Rusni Ab Jalil berkata mereka terdiri daripada seorang pelajar Tingkatan Tiga Sekolah Dato' Abdul Razak (SDAR), Sungai Gadut, Seremban dan seorang pelajar Kolej Vokasional (KV) Dato' Lela Maharaja, Rembau berusia 18 tahun. "Pada Sabtu lepas, pelajar SDAR dipatuk ular semasa pulang dari surau ke asrama selepas solat Isyak. Warden telah membawanya ke hospital dan telah dirawat. Sehari kemudian, pelajar KV dipatuk selepas cuba menangkap ular d... lagi »

Lelaki kurang siuman serang kuil ditahan

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
[image: Lelaki kurang siuman serang kuil ditahan] IPOH - Polis memberkas seorang lelaki yang telah menceroboh dan memecahkan sembilan patung dewa sebuah kuil di Jalan Raja Ashman Shah di sini, petang semalam. Dalam kejadian kira-kira jam 5.10 petang itu, suspek berusia 29 tahun itu telah memecahkan patung- patung dewa berkenaan dengan menggunakan sebilah parang. Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Sum Chang Keong berkata, suspek melarikan diri dengan menaiki kereta jenis Proton Iriz menghala ke Jalan Ghazali Jawi terletak kira-kira lima kilometer dari lokasi kejadian. "Ber... lagi »

Najib mohon batal saman Mahathir....

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memohon untuk membatalkan saman oleh Tun Dr Mahathir Mohamad dan dua lagi terhadapnya atas alasan tiada elemen perbuatan salah laku seperti yang didakwa ketiga-tiga plantif. Peguam Wan Azmir Wan Majid, mewakili Najib memberitahu pemberita bahawa saman difailkan Tun Dr Mahathir, bekas Naib Ketua UMNO Bahagian Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan bekas Anggota Wanita UMNO Langkawi, Anina Saadudin selaku plaintif itu bersifat remeh dan menyusahkan mahkamah. "Perdana Menteri memfailkan permohonan untuk membatalkan saman itu semalam ... lagi »

2 tahanan polis lolos

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Seorang penjenayah, yang ditahan selepas merempuh kereta peronda polis, Ahad lepas, melarikan diri ketika dalam tahanan polis di Ibu Pejabat Daerah (IPD) Hulu Terengganu, semalam. Suspek, Mohd Alaudin Hasan, 30, yang dipercayai terbabit dalam kes curi kenderaan, meloloskan diri sebaik gari dibuka uuntuk proses rakaman cap jari di bilik Pusat Identifikasi Forensik Setempat (PIFOS). Ketua Polis Terengganu, Datuk Rosli Ab Rahman berkata suspek keluar dari bilik PIFOS dan meluru ke arah sebuah kereta Proton Satria berwarna biru yang dipandu seorang lelaki bersama seorang wanita yang me... lagi »

Seorang lagi peluk Islam depan Dr Zakir NaIk

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Selepas mendalami agama Islam selama tiga tahun, seorang pelajar jurusan Kejuruteraan Eletronik Komunikasi, Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) melafazkan dua kalimah syahadah di hadapan pendakwah Islam antarabangsa, Dr Zakir Naik. Ia turut disaksikan oleh kira-kira 20,000 orang hadirin yang berada dalam forum bertajuk 'Islam- Problem and Solution to Humanity' yang disampaikan Dr Zakir di universiti berkenaan. Senkiran Dharma, 24, melafazkan kalimah syahadah itu selepas menerima penerangan berhubung persoalannya mengenai Islam daripada Dr Zakir. Malah, ketika ditemui pember... lagi »

MB K'tan dijangka jalani pembedahan kecil

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob dijangka menjalani pembedahan kecil hari ini di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian akibat pendarahan di bahagian kepala. Pejabat Menteri Besar Kelantan dalam satu kenyataan malam tadi berkata Ahmad bagaimanapun dilaporkan berada dalam keadaan stabil selepas dimasukkan ke wad pada pukul 11.30 pagi semalam. Kenyataan itu bagaimanapun tidak menyebut sebab sebenar Ahmad menjalani rawatan. - Bernama

Bekas penyanyi terkenal calon PAS di S'wak

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Bekas penyanyi dan artis rakaman Iban terkenal di Sarawak, Clement Bayang mencipta sejarah dalam politik Sarawak apabila menjadi calon bukan Islam PAS yang pertama bakal bertanding dalam pilihan raya ke-11 Dewan Undangan Negeri (DUN) akan datang. Clement, 59, pernah merakamkan sebuah album pada 2010 juga adalah tuai rumah (ketua rumah panjang) serta Ketua Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Sarawak adalah antara 11 calon yang bakal ditampilkan oleh PAS dan akan bertanding di kawasan DUN Kakus. PAS turut menampilkan calon termuda dan satu-satunya calon wanita iaitu Hamidah Mokthar... lagi »

Polis nafi dakwaan remaja koma dipukul polis

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Ketua Polis Pahang Datuk Seri Sharifuddin Ab Ghani menafikan dakwaan seorang remaja mengalami kecederaan parah sehingga koma selepas ditahan polis, Sabtu lepas. Beliau menjelaskan gambar suspek berada di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HOSHAH) di Temerloh dengan kesan kecederaan leher dan kaki seperti yang tersebar di laman sosial juga tidak benar kerana suspek berada di lokap dalam keadaan baik. "Kecederaan di kepala dan kaki adalah luka lama disebabkan kemalangan pada 3 April tahun lepas dan terdapat laporan polis berhubung kejadian itu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Bera. ... lagi »

Pelumba Moto3 negara cipta sejarah MotoGP Argentina

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
KUALA LUMPUR - Khairul Idham Pawi mencipta sejarah apabila menjadi pelumba Malaysia memenangi Kejohanan MotoGP Dunia dalam kategori Moto3 pada Grand Prix Motosikal Argentina awal pagi ini. Pelumba berusia 17 tahun dari pasukan Honda Team Asia ini mencatat masa 41 minit 35.452 saat dalam 21 pusingan di Litar Termas de Rio Hondo. Pelumba Sepanyol, Jorge Navarro yang mewakili pasukan Estrella Galicia 0,0 Honda dan pelumba Afrika Selatan, Brad Binder dari Red Bull KTM Ajo masing-masing di tempat kedua dan ketiga dengan catatan 42'1.622 saat dan 42'5.512 saat. Seorang lagi penunggan... lagi »

Mahu media arus perdana henti serang Guan Eng

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
SHAH ALAM - Media arus perdana diminta menghentikan segera 'serangan' keterlaluan terhadap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berhubung isu banglo yang dibangkitkan sejak pertengahan bulan ini. Bekas Pengerusi Kesatuan Kebangsaan Wartawan (NUJ) sebuah akhbar tempatan, Amran Ahmad berkata, serangan bertalu-talu, keterlaluan dan setiap hari itu bukan sahaja membuatkan rakyat muak dengan berita sama malah turut mencalarkan lagi aspek kebebasan media di negara ini. Mengulas perkara sama, Amran turut mempersoalkan kewajaran dan keadilan dalam liputan oleh media-media arus perdana... lagi »

Guna mercun letup mesin deposit tunai..

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
[image: Guna mercun letup mesin deposit tunai] BAYAN BARU - Sebuah bank yang terletak di kawasan agak sunyi di Pantai Jerjak nyaris mengalami kerugian apabila sebuah mesin deposit tunai diletupkan menggunakan mercun buatan sendiri. Ketua Polis Daerah Barat Daya, Superintendan Lai Fah Hin berkata, kejadian kira-kira jam 3.45 pagi tadi itu disedari penduduk di kawasan perumahan itu yang terkejut mendengar letupan kuat dan kemudiannya menghubungi polis. Menurutnya, hasil siasatan awal mendapati, terdapat taburan pasir dihadapan pintu masuk dan juga kawasan hadapan mesin deposit tunai... lagi »

Himpunan 'onar' Dr M, pembangkang, kata Ku Nan

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Anggota UMNO dilarang menyertai perhimpunan tertutup yang dilaporkan bakal dihadiri pemimpin pembangkang dan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad di Shah Alam petang ini, kata Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor. Beliau berkata perhimpunan itu lebih merupakan satu 'onar' untuk meruntuhkan sesebuah institusi demi mencapai matlamat peribadi individu tertentu. "Kita tak benarkan anggota UMNO untuk pergi ke program ini sebab saya ingat ia onar, iaitu oleh kerana dia tak capai sesuatu, dia nak runtuhkan sesuatu institusi untuk capai matlamat orang terte... lagi »

Editor S'wak Report tersenarai '50 pemimpin ternama dunia' Fortune

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Majalah Fortune New York telah menamakan editor Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown sebagai salah seorang daripada '50 Pemimpin Ternama Dunia' atas peranannya dalam pendedahan skandal 1MDB. Menurut NGO Manser Fund Bruno (BMF), Clair adalah antara yang dinamakan dalam senarai terkini Fortune yang diterbitkan minggu ini. Senarai itu termasuk mereka dalam pelbagai bidang yang, menurut majalah tersebut, "sedang mengubah dunia dan memberi inspirasi kepada orang lain untuk melakukan perkara yang sama". BMF dalam satu kenyataan hari ini menyifatkan penghormatan satu "langkah yang men... lagi »

Duit berterabur, orang ramai hanya tengok..

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
[image: Duit berterabur, orang ramai hanya tengok] SEOUL - KOREA SELATAN. Seorang wanita melemparkan wang tunai berjumlah 22 juta won (AS$19,030) di sebuah jalan di Dataran Seoul pada Isnin lalu. Namun tindakannya itu, tidak sedikit pun menarik minat orang ramai yang lalu lalang disitu untuk cuba mengambil wang tersebut. Memetik laporan The Korea Herald, menurut kenyataan polis tempatan, wanita berusia 56 tahun itu melemparkan wangnya sedikt demi sedikit di dataran itu sekitar jam 5.00 petang. "Orang ramai hanya menjadi pemerhati, mereka tidak cuba mengambil wang tersebut," jata j... lagi »

Seleweng dana KBS, dua lagi ditahan SPRM

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Seorang pegawai Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan pengarah syarikat merupakan suspek terbaru ditahan berhubung siasatan kes sindiket penyelewengan dana kerajaan bernilai lebih RM100 juta. Pengarah Siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Azam Baki berkata dua suspek lelaki berusia 41 dan 31 tahun itu ditahan petang semalam di ibu pejabat SPRM selepas dipanggil memberi keterangan. Pegawai berusia 41 tahun itu sebelum ini berkhidmat di Kementerian Belia dan Sukan sebelum berpindah ke Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani kira-kira sebulan l... lagi »

Pas, Parti Ikatan Bangsa Malaysia akan kerjasama.?

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
KUALA LUMPUR - Pas mungkin bekerjasama dengan beberapa parti politik bagi mewujudkan blok politik ketiga pembangkang. Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Dr Khairuddin Aman Razali berkata, Parti Ikatan Bangsa Malaysia merupakan antara parti yang dijangka bekerjasama dengan parti tersebut. Menurut Khairuddin, blok ketiga yang bakal diwujudkan membawa kelainan dari Pakatan Harapan dan Umno. “Kita yakin ada lagi parti yang tidak bersedia untuk bersama Pakatan Harapan dan Umno. Sebagai contoh, Parti Ikatan Bangsa Malaysia dan di luar sana banyak lagi parti kecil di Sabah dan Sarawak. Di samp... lagi »

NGO Pro BN lapor polis terhadap penganjur 'deklarasi Mahathir'

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Pakatan NGO Pro Barisan Nasional (NGO Pro BN) membuat laporan polis terhadap penganjur 'deklarasi Mahathir' kerana didakwa memfitnah dan berniat jahat terhadap institusi awam. Laporan itu dibuat oleh Presiden NGO Pro BN, Zulkarnain Mahdar di ibu pejabat polis daerah Kota Kinabalu semalam, demikian menurut kenyataan dikeluarkan NGO Pro BN di Kota Kinabalu. Zulkarnain berkata polis perlu menyiasat isi kandungan deklarasi itu yang didakwa merupakan tuduhan jahat dan satu fitnah yang keterlaluan terhadap agensi kerajaan. Jumaat lepas, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad men... lagi »

Ahli Perkasa Bakar, Gunting Kad Keahlian

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
[image: kad perkasa] KUALA LUMPUR – Marah dengan tindakan Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali yang dikatakan menyokong gerakan parti DAP kerana mahu menjaga kepentingan peribadi, sebilangan besar ahli dilihat mengambil pendekatan untuk meninggalkan pertubuhan itu. Tinjaun SuaraTV di laman-laman media sosial mendapati rata-rata ahli yang tidak berpuas hati itu dilihat membakar dan mengunting kad keahlian Perkasa sebagai tanda protes. “Baru selesaikan tanggungjawab aku (dengan) membakar kad keahlian PERKASA (kerana) semangat Islam dan Melayu bukan terle... lagi »

'I nak bunuh you, kena notis 14 hari?'

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Bekas menteri besar Terengganu Datuk Ahmad Said mempersoal alasan berkaitan notis awal digunakan bagi mengemukakan usul tidak percaya terhadap penggantinya Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman. Ahmad Said menegaskan undi tidak percaya dikemukakannya tiada hak dihalang dan menteri besar hanya mempunyai pilihan membubarkan parlimen atau meletakkan jawatan bila ia berlaku. “Kalau notis, I nak bunuh you, bagi notis 14 hari?” soalnya. Speaker DUN Terengganu Datuk Mohd Zubir Embong petang ini menolak usul itu dan berkata kebenaran speaker diperlukan jika notis 14 hari dikecualikan. Bercakap ... lagi »

Deklarasi Rakyat bukan suara 30 juta rakyat Malaysia

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
[image: Dr Mahathir Mohamed] KUALA LUMPUR - 'Deklarasi Rakyat' yang ditandatangani oleh 58 individu sama sekali tidak mewakili 30 juta rakyat Malaysia atau 15 juta pengundi tetapi ia hanya sebuah pergerakan bagi menyingkirkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berkata perisytiharan itu adalah 'alasan untuk berselindung' untuk mewajarkan apa yang mereka lakukan. "Mereka seolah-olah lupa bahawa ada mekanisme untuk melakukan sesuatu seperti itu dan mekanisme itu dipanggil pilihan raya umum," katanya dalam... lagi »

Kesilapan Dr M tak pilih Muhyiddin tapi Najib, kata Zam

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
Kesilapan terbesar yang dilakukan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad ialah memilih Datuk Seri Najib Razak dan bukannya Tan Sri Muhyddin Yassin sebagai pengganti Tun Abdullah Ahmad Badawi, kata bekas menteri penerangan Tan Sri Zainuddin Maidin. Zainudin berkata antara kelemahan bekas perdana menteri itu ialah beliau teramat mudah mempercayai individu yang 'dilihat bijak, kacak dan berkarisma'. “Dr Mahathir mudah percaya kepada orang yang berkarisma, dia senang terpengaruh… “Dia (Dr Mahathir) lihat (pada) Datuk Seri Anwar Ibrahim, Najib yang nampak sangat bijak dan dia (Najib) kelihatan ... lagi »

Tuntut Sabah: Wisma Putra panggil wakil Filipina

stones pada Batu vs Kayu - 2 tahun yang lalu
[image: Sabah] PUTRAJAYA - Wisma Putra hari ini memanggil wakil Filipina berhubung tuntutan terhadap Sabah yang dibuat oleh calon Presiden Filipina, baru-baru ini. Kementerian Menteri Luar dalam kenyataan di sini hari ini memaklumkan Konsul Besar Filipina di Malaysia Maria Antonina M.Mendoza-Oblena dipanggil berhubung kenyataan itu. Calon presiden berkenaan dilaporkan media tempatan, berikrar untuk meneruskan tuntutan sempadan negara berkenaan ke atas Sabah, sekiranya beliau dipilih sebagai presiden semasa pemilihan, pada 9 Mei depan. "Kerajaan Malaysia ingin menegaskan pendiri... lagi »


Tiada ulasan: