Ahad, 2 September 2018

Raa bawur karo dunio seng ngapusi. 8135.

mambu

The secret weapon of the Muslims, Prayer is the weapon of all Muslims. The effort without prayer is arrogant and prayer without usha is a lie 

Sunday, September 2, 2018

Runner’ sanggup mandi, kafan, kebumi jenazah secara percuma sentuh hati netizen

PETALING JAYA: Pemuda ini bukan siapa-siapa, malahan tiada pertalian darah dengan si mati, namun kesungguhannya untuk menguruskan jenazah bermula daripada memandikan hingga ke liang lahad dilakukan secara percuma telah menyentuh hati netizen.

Mohd Zulhairi Zainol berkata, dia pernah menerima panggilan daripada seorang lelaki yang tidak dikenalinya, merayu untuk membantu menguruskan jenazah seorang rakan yang meninggal dunia di Ipoh, Perak.

"Pernah satu kes di Ipoh, ada orang minta tolong sangat... sebab dia tiada duit.

"Saya minta waris tunggu sehingga saya sampai dalam tempoh tiga jam kerana memandu dari Kuala Lumpur. Kemudian saya uruskan semuanya termasuk mandikan, kafan dan bawa jenazah ke kubur," katanya ketika dihubungi mStar Online pada Sabtu.
Mohd Zulhairi mula menawarkan perkhidmatan ini sejak lebih dua tahun lalu.
Kata pemuda berusia 33 tahun itu, dia mula menawarkan perkhidmatan van jenazah secara percuma di seluruh Semenanjung kepada mereka yang memerlukan sejak lebih dua tahun lalu.

Pada awalnya, lelaki yang berasal dari Bangi, Selangor itu mula membantu golongan asnaf yang tinggal di Program Perumahan Rakyat (PPR) Kampung Muhibbah dengan menyediakan barangan keperluan dapur kepada 30 hingga 40 keluarga pada setiap awal bulan.

Tidak lama kemudian, Mohd Zulhairi menawarkan perkhidmatan penghantaran jenazah kerana ingin membantu golongan tidak berkemampuan.

"Saya bukan NGO (badan bukan kerajaan), ini adalah perkhidmatan persendirian. Aset (kenderaan) yang dibeli adalah sumbangan daripada kawan-kawan.

"Dua hari lepas, kami baru dapat beli Toyota Alphard terpakai berharga RM60,000 untuk bawa orang pergi hospital pula," katanya yang turut memiliki dua van jenazah.

Kata bapa kepada tiga cahaya mata itu, dia berpandangan penggunaan van jenazah untuk menghantar orang sakit adalah tidak sesuai.
Toyota Alphard ini dibeli hasil daripada sumbangan orang ramai.
Maka, Mohd Zulhairi dan rakan-rakannya mengutip derma untuk membeli MPV terpakai tersebut.

Katanya, dia mengendalikan beberapa kumpulan WhatsApp yang disertai hampir 400 ahli yang sanggup memberikan sumbangan secara bulanan bagi membantunya menguruskan perkhidmatan tersebut.

Wang yang terkumpul akan diagihkan kepada golongan asnaf dan sebagai kos untuk menguruskan jenazah.

Selain menawarkan perkhidmatan itu sepenuh masa, Mohd Zulhairi turut menjadi pemandu persendirian atau berkhidmat sebagai 'runner' premium bagi golongan hartawan.

Bagi mereka yang ingin menyampaikan sumbangan, boleh menghubungi Mohd Zulhairi secara terus di talian 012-249 3378 atau menerusi akaun Facebook Mohd Zulhairi Zainol99

http://kachipemas.blogspot.com/2018/09/runner-sanggup-mandi-kafan-kebumi.html

Sunday, 2 September 2018
KAHKAHKAH...INI LUAHAN KATA-KATA ORANG KECEWA NAMANYA!!

Hahahaha....saya ingin mulakan tulisan kali ini dengan ketawa terlebih dahulu sebagai mukaddimahnya.

Tidak lama sebelum ini, Annuar Musa menulis di laman Facebooknya bahawa hanya Anwar Ibrahim yang mampu memulihkan kedudukan orang Melayu dan agama Islam yang kian terancam  selepas keputusan PRU14 yang lalu.

Negara lebih memerlukan beliau sekarang ini, kata Annuar lagi sambil menyebut tentang idealisme perjuangan Anwar yang dianggapnya tetap segar, sama seperti tahun 80-an dan 90-an dahulu.

"Malah pendirian Anwar cukup kejap dalam isu Islam, Melayu, Raja-Raja Melayu dan ummah," tambah Setiausaha Agung UMNO itu lagi.
Untuk itu, beliau berharap agar Anwar dapat segera mengambil alih tampuk kepimpinan negara.

Selain Annuar, beberapa pemimpin UMNO yang lain juga turut berharap agar Anwar segera mengambil alih jawatan Perdana Menteri menggantikan Tun Mahathir Mohamad, meskipun Perdana Menteri mengatakan beliau memerlukan sekurang-kurangnya dua tahun untuk memulihkan negara daripada kerosakan yang diakibatkan oleh Najib Razak yang mengamalkan gaya kepimpinan ala kleptokrasi.

Ketika itu, harapan UMNO tentunya ialah untuk menumpang kasih kepada Anwar kalau-kalau setelah menjadi Perdana Menteri nanti, beliau sedia untuk bekerjasama dengan parti yang baru kehilangan kuasa itu.

Iyalah...setelah 61 tahun berkuasa tanpa henti sejak merdeka lagi dan bila tiba-tiba hilang kuasa, UMNO seolah-olah hilang punca dan bagaikan tidak boleh bersabar untuk menunggu tempoh lima tahun lagi bila PRU15 diadakan.

Mereka juga sebenarnya tidak menyangka Tun Mahathir yang sudah berusia 93 tahun dan pernah dianggap tua nyanyuk, rupa-rupanya masih gagah untuk menumbangkan UMNO dan BN yang penuh dengan kuasa serta banyak wang di dalam poket para pemimpinnya.

Untuk mengendeng kepada Tun Mahathir, tentu saja UMNO berasa malu kerana macam-macam kata hinaan pernah dilemparkan sebelum itu.

Lalu, hanya kepada Anwarlah harapan UMNO untuk segera beroleh kuasa semula, meskipun dengan cara menumpang kasih kepadanya.

Bagaimanapun, Anwar baru-baru ini bertegas menolak sebarang bentuk kerjasama dengan UMNO serta komited untuk terus bersama dengan Pakatan Harapan.
Maka, tentu saja UMNO jadi kecewa dibuatnya. Dan jika ingin berkuasa semula, mereka kini tiada pilihan lain kecuali terpaksa bertarung semula dalam PRU15 nanti yang belum tentu pula mampu menghasilkan kejayaan yang akan menghadirkan kuasa.

Lalu, berkatalah Annuar semalam, "Baru-baru ini Anwar keluarkan kenyataan bahawa beliau tidak akan bekerjasama dengan UMNO.

"Kirim salam pada beliau. UMNO tidak pernah perlukan Anwar."

Kahkahkah...budak sekolah pun tahu ini luahan kata-kata kecewa namanya yang tak ubah seperti cinta seseorang yang ditolak mentah-mentah oleh idaman kalbu yang pernah diimpi-impikan selama ini.

Ehhh...tapi Pas kan ada? 

(ShahbudinHusin 02/09/2018)
http://shahbudindotcom.blogspot.com/2018/09/kahkahkahini-luahan-kata-kata-orang.html

50 comments:

ABAI

okey... no2...
bankami.blogspot.com

UMNO + PAS
...................belum berkahwin......
......hanya berpacaran.......
......kekasih gelap.......
.......hanya sekadar geli-geli..............
......kalau dah akad secara rasmi...tak seronoklah nak geli-geli......
alahaiii...selamat pengantin baru.....nak rahsia pulak.....malu ke......
.....bang lebai tak nak tambah lagi satu ke....rasa la umno punya pulak.....

Hahahahhaha 😆😆😂😂🤣🤣🤣..Annuar Musa Hahahahhaha..🤣🤣🤣

Netizen Terus Luah Rasa Bengang Tambah Nilai Prabayar Kena SST

Pelaksanaan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang bermula hari ini mendapat pelbagai reaksi dalam kalangan rakyat terutama berhubung caj dikenakan ke atas tambah nilai perkhidmatan prabayar. 

Rata-rata ruangan komen Facebook dibanjiri luahan rasa tidak puas hati netizen sejak pagi tadi. 

Syarikat-syarikat telekomunikasi di negara ini kembali mengenakan cukai SST ke atas setiap tambah nilai berkuatkuasa 1 September 2018. 

Pengguna membangkitkan soal tambah nilai RM10 di mana mereka hanya RM9.43 dikreditkan.

Mohd Johari : “Baru ‘top up’ tadi RM50, yang dapat RM47.23, kena tolak RM2.77. Adoi.” 

Che Mat : “Masalahnya ‘top up’ sekarang beli RM10 dapat RM9.43, dah lah internet RM10. Tak pasal-pasal kena beli pula lagi RM5. Menyusahkan betul.” 

Ismail Ahmad : “Pasal sate di kedai makan tak kena SST letak tepi dulu. Ini nak tanya, kenapa ‘top up’ RM10 dapat RM9.43, lagi 57 sen pergi mana? Siapa sapu? Kerajaan atau syarikat telekomunikasi? Kenapa nak sapu dari poket pengguna? Adilkah kalau macam ini?” 

Muhammad Najmi : Aduan pasal ‘top up’ tak kan tak ada?”

Sebelum ini, kerajaan BN mengecualikan cukai untuk tambah nilai ketika pelaksanaan GST disebabkan maklum balas dan aduan pengguna. 

Beberapa syarikat telekomunikasi sudah mula mengumumkan pelaksanaan SST dalam laman web masing-masing dalam perkhidmatan mereka namun ada yang menawarkan pelbagai rebat dalam setiap tambah nilai.

Sebelum kerajaan PH kata kononnya 5.443 barang tak kena SST tapi bila diperhatikan Tambah Nilai prabayar kena SST. MACAM KERAJAAN PH KENCING RAKYAT AJE. Entah-entah ada banyak lagi barang kena SST tapi kerajaan PH kata tidak.

Kerajaan LGBT mana boleh percaya.
: Tak sampai 4 bulan rakyat terlalu banyak kena kencing, agaknya bila rakyat nak sedar?.... 

Najib perli MOF, tak tahu nak kira banding SST dengan GST

Pagi ini, Kementerian Kewangan memuat naik satu hantaran (posting) infografik di laman rasmi Facebook mereka yang memaparkan perbandingan harga barangan di bawah cukai SST dan cukai GST. 

(Editor TTKM: Baca berita awal di sini: PROPAGANDA SST KANTOI, LAMAN FB MOF PADAM STATUS!) 

Pengiraan untuk GST yang ada di dalam infografik ini ternyata salah kerana tidak mengambil kira input GST yang boleh dituntut balik oleh pengilang, pemborong dan peruncit. Jika mengikut pengiraan yang betul, harga jualan kepada pengguna di bawah cukai GST dengan menggunakan margin keuntungan yang sama sepatutnya RM152.64 dan bukan RM171.49.

Selepas menyedari kesalahan itu lantaran dikecam pengguna Facebook, Kementerian Kewangan memadamkan posting FB ini beberapa jam kemudian. 

Integriti Kementerian Kewangan tentang hal cukai dan pengiraan amat penting dan kesalahan dalam pengiraan cukai begini tidak patut dilakukan. Bagaimana sebuah kementerian yang bertanggungjawab terhadap cukai itu sendiri tidak tahu pengiraan yang betul? 

Setahu saya, selama 9 tahun saya menjadi Menteri Kewangan, kita tidak pernah membuat posting dengan pengiraan yang amat ketara kesilapannya dan tidak penah memadam sebarang posting. 

Infografik ini dibuat dan diterbitkan oleh BERNAMA dan saya dapati mereka masih menggunakan infografik ini sehingga tular. 

Walaupun YB Tony Pua yang merupakan penasihat kepada Menteri Kewangan Lim Guan Eng pernah berucap dengan begitu yakin di Parlimen bulan lalu bahawa SST akan mengurangkan harga barang (Hoh! Satu kenyataan yang paling berani) dan kerajaan PH bertegas mempertahankan cukai SST mereka, saluran rasmi kementerian dan informasi kerajaan tidak patut digunakan untuk menipu rakyat dengan pengiraan yang ternyatanya sangat salah. 

Biar rakyat menilai dengan sendiri pada hari ini iaitu hari pertama cukai SST dilaksanakan jika harga barang telah turun ataupun SST hanya dibayar oleh pengilang sahaja.

(UPDATE TTKM: Nampaknya BERNAMA baru-baru sahaja telah memadamkan posting mereka juga.)
NAJIB RAZAK
: Sempat juga Najib engkau perli si Lim Guan Eng. Engkau berdua tu masih ada pembicaraan mahkamah silap-silap haribulan kamu berdua duduk sebelah menyebelah di penjara!.... 

SST, Tony Pua ‘kencing’ kononnya harga barang akan turun

Tony Pua, yang juga merupakan pegawai khas kepada menteri kewangan, berkata di bawah SST, harga barangan akan jadi lebih murah berbanding ketika di bawah GST.

Dalam klip video yang dikongsi Johari itu, Tony Pua dilihat berkata: "Saya percaya di bawah sistem SST baru, meskipun cukai dikenakan, harga barang akan lebih murah."

Bagaimanapun, menurut hansard Dewan Rakyat pada 7 Ogos lalu, sebahagian daripada kenyataan anggota parlimen Damansara itu telah disunting.

Hari pertama perlaksanaan SST prabayar telefon dan kena 6%, Kedai Mamak pun ambil govt tax SST 6%. Macam mana kata harga lebih murah?

Semua orang boleh manipulasi tax sedangkan sebelum ini GST perniagaan tak boleh buat manipulasi. Pasal tu 160 negara maju guna GST bukan SST. Tapi PH yang bodoh dengan penyokong bodoh sahaja kata SST itu lebih baik.

Hari pertama pelaksanaan Cukai Jualan dan Perkhidmatan, SST menyaksikan ada restoran yang mengenakan caj 6% Cukai Kerajaan terhadap pengguna. Ada restoran yang menamakan cukai itu sebagai cukai perkhidmatan. Namun, terdapat juga restoran mengenakan Cukai Kerajaan 6% + Cukai Perkhidmatan 10% = 16%.

Jika pengguna dikenakan caj cukai 6%, apa bezanya dengan caj 6% Cukai Barang dan Perkhidmatan, GST yang dikenakan sebelum ini?

SST SEMUA SUDAH TERTIPU
: SST Sudah Surat Takdir rakyat semua kena kencing So Sabar Tawakal ajelah.... 

Hishamuddin Rais Dedah Sifat Buruk PKR

Hishamuddin Rais aktivis sosialis rebus tak lembut, bakar tak hangus, kepala sengit. Dia kawan baik Anwar sejak berjuang dalam demonstrasi di kampus MU lagi. Walaupun Anwar berpretensi Islamis, Hisham sosialis, namun masih ada semangat perjuangan sama untuk meruntuhkan kerajaan BN di masa lalu.

Kalau Anwar pernah jadi menteri kewangan merangkap TPM dan punya 20 master akaun berjumlah RM3,000 juta menurut akuan bersumpah Datuk Murad, bekas timbalan gabernor Bank Negara, Hisham tetap dengan dunia sosialisnya sampai sekarang.

Tulisan Hisham yg mendedahkan ketegangan konflik antara Wan Azizah dengan Tun M waktu hendak menubuhkan kerajaan PH memeranjatkan. Walaupun Anwar terkenal sebagai banduan homosek super tegar namun Wan Azizah tetap jadi istri mithali. Umum tahu Wan Azizah hanya proksi Anwar, jurubicara suaminya yg dua kali dijeblos dlm penjara kerana meliwat. 

Bayangkan Wan Azizah mendesak Tun M mengadakan rundingan dengan Anwar yg merengkok dalam penjara untuk menubuhkan kabinet PH. Menurut tulisan Hishamuddin Rais Wan Azizah minta Tun M menangguhkan pembentukan kabinet selama dua minggu.

Alasannya mahu Anwar campur sama dalam urusan perlantikan menteri. Wan Azizah mahu Rafizi menjadi menteri kewangan walhal Rafizi tidak bertanding dan menghadapi beberapa kes di mahkamah. Alasan Wan Azizah minta pengampunan juga buat Rafizi sama seperti suaminya. 

Bullshit. Nampak sangat Wan Azizah tidak ada pendirian tegas, dan hanya menjadi budak suruhan suaminya yg homosek super tegar untuk menghalalkan sesuatu yg haram atau yg tak masuk aqal demi muslihat politik suaminya. Hishamuddin memperlihatkan sikapnya yg tak sehaluan dengan Wan Azizah dan Anwar dalam tulisannya itu. 

Perndedahan Hishamuddin, sahabat karib Anwar, menunjukkan watak oportunis, gila kuasa hendak menjadi PM, dan keangkuhan serta kesombongan Anwar sebagai pemimpin politik. Nampaknya Anwar merasai dirinya lebih hebat dari Tun M, dan mendabik dirinya sebagai tokoh yg membawa kemenangan kepada PH hingga dapat menumbangkan rejim super korup BN. Bullshit.

Dari tulisan Hishamuddin jelas kepada rakyat Anwar merupakan duri dalam daging PH. Egiosmenya terlalu besar walaupun dia hanya menjual koyok dengan ide-ide besar di angin kentut sejak dalam UMNO sampai sekarang. Banyak orang meramalkan kalau Anwar jadi PM kepimpinannya lebih buruk dan lebih korup dari Najib.

Sudah terbukti dia menjadi maharaja politik wang waktu menentang Ghafar Baba pada tahun 1993 untuk merebut jawatan timbalan presiden UMNO.

Syukurlah Hishamuddin Rais, sahabat akrib Anwar, mendedahkan watak oportunis dan egoistis Anwar yg sebenar.

Anwar berhak bermimpi dan meroyan jadi PM. Itu hak mutlaknya untuk bermimpi dan meroyan. Tetapi hendak jadi PM bersemayam di Putrajaya nahe, nahe.

Yahaya Ismail
: Ini episod tebuk kapal kerana berebut harta. Kita tunggu masa sahaja tenggelam. Lihat cara macam ini tak sampai PRU-15 sempat tenggelam dulu.... 

RENUNG SEJENAK : SYAITAN MANA LEBIH BAIK 

Sudah beberapa bulan PH memerintah, dan BN memerintah, sudah nampak mana lebih benar dan mana kurang benar.kepimpinan PH perlu dilihat dari sudut sebelum dan semasa memerintah kerajaan manakal kepimpinan BN perlu dilihat dari sudut semasa dan selepas memerintah kerajaan.

Bukti kebenaran telah tersebar luas apabila Ph telah mengotakan sebahagian janji walaupun terdapat janji yang disegerakan dan ditangguhkan.Isunya dua-dua akan terlaksana jua.

Cuma halangan kepada janji yang dah dilaksanakan dan belum dilaksanakan dan akan dilaksanakan adalah bergantung kepada faktor politik semasa dan kewangan negara. Itu dari kaca mata PH.

Manakala dari parti BN pula, kekalahan yang berlaku membawa bukti kebenaran yang lebih banyak kepada BN. Pertama BN yang diterajui oleh UMNO adalah asas kepada raja,islam dan melayu sendiri.

Parti komponen hanya mengikut dalam terpaksa atas teraju UMNO.Dengan kata lain UMNO adalah ISlam dan ISlam adalah UMNO.Parti Bn yang kalah tidak menunaikan apa2 janji sedangkan mereka juga ada manifesto sebelum PRU 14.

Bukti kebenaran berpihak kepada BN kerana Kemenangan dalam PRU 14 adalah penentu kepada pelaksanaan janji dalam menifesto.

Mereka telah tewas dan janji mereka tidak boleh dilaksanakan kerana tidak menguasai sumber kewangan negara iaitu kerajaan persekutuan.Kini, janji yang dijanjikan oleh PH ternyta suatu helah untuk merebut kerajaan untuk membawa agenda tersembunyi sebelum memegang tampuk kerajaan Malaysia.

ISU yang luar tabii seperti LGBT dan isu dari G25 adalah perosak kepada agama ISLAM.Manakala di pihak BN adalah penentang kepada ISU ini.Namun, kebenaran adalah berdasarkan agama ISlam.

Jika sesuatu pemerintah melanggar janji yang membawa manusia terutama umat ISlam ke jalan neraka, maka wajiblah ia dibatalkan seperti DAP yang mengusulkan bebarapa dasar untuk menjadikan atau menukar atau ANTI kepada ISLAM.

Bukti adalah terlalu banyak jika dilihat pada dasar parti mereka yang bersifat 'underground'. Kita tidak perlu lagi menunggu kebenaran yang seterusnya kerana kita sudah cukup dengan terbongkarnya suatu kebenaran.Kekalahan ISlam akan terus berlaku sehinggalah berlakunya kiamat.


: BN dulu buta dan jahil Islam, manakala dalam PH ramai alim agama tapi menyeleweng bila dapat kuasa.... 

SST tingkat inflasi, tambah beban rakyat
MUHAMMAD FAIZ SULONG 2 SEPTEMBER 2018
FacebookTwitterWhatsAppEmailMore1.7K
Tuan Ibrahim Tuan Man 

SHAH ALAM - Pelaksanaan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang bermula semalam dijangka bakal meningkatkan kadar inflasi seterusnya membebankan rakyat dengan kenaikan kos sara hidup.

Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, parti itu tegas menolak pelaksanaan SST dan mengajak rakyat untuk mendesak agar kerajaan menarik balik sistem cukai berkenaan.

"Hari ini (semalam) bermulalah pelaksanaan sekali lagi SST bagi menggantikan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang telah dimansuhkan baru-baru ini.

"Pas secara tegas menentang pelaksanaan SST sebagaimana juga Pas menentang pelaksanaan GST sebelum ini. Pelaksanaan SST diyakini akan meningkatkan kadar inflasi dan kos sara hidup rakyat.

"Sehubungan dengan itu, Pas menyeru pengundi-pengundi di Dun Seri Setia memberi sokongan kepada calon Pas sebagai menunjukkan kebersamaan untuk mendesak kerajaan menarik balik pelaksanaan SST dan mengkaji pelaksanaan cukai yang lebih adil ke atas rakyat seperti yang pernah dicadangkan oleh Pas dalam Dokumen Hijau," katanya ketika sidang media, semalam.

Selain itu, katanya Pas juga melahirkan rasa kesal terhadap sikap kerajaan PH yang terus menunjukkan rasa tidak peduli terhadap janji-janji manifesto mereka untuk membela nasib rakyat berpendapatan rendah (B40) daripada tekanan kos hidup yang semakin meningkat.

Katanya, cadangan pemansuhan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) seperti yang diutarakan oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, akan menambahkan lagi bebanan hidup golongan ini.

"Selain daripada itu, Pas juga mendesak supaya diperjelaskan segera secara lebih terperinci cadangan Kementerian Kesihatan tentang Skim Insurans Kesihatan Sosial ke atas golongan B40.

"Pas begitu bimbang, rakyat berpendapatan rendah akan dipaksa untuk mencarum dalam skim insuran ini yang akan menambahkan lagi beban kehidupan mereka, khususnya yang mendiami kawasan bandar seperti para pengundi di Dun Seri Setia," katanya.

SST: Kalau rakyat tahu awal...
RAZIATUL HANUM A RAJAK 1 SEPTEMBER 2018
FacebookTwitterWhatsAppEmailMore3.1K
SST: Kalau rakyat tahu awal...
Paparan Twitter Ahmad Maslan

SHAH ALAM - Bekas Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Seri Ahmad Maslan menyifatkan PH tidak akan memenangi PRU14 sekiranya rakyat menyedari pelaksanaan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) melibatkan cukai bertingkat.

Menurut Ahli Parlimen Pontian itu, apabila Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) 6 peratus dimansuhkan, PH menggantikan dengan SST dengan kadar 5 peratus, 6 peratus dan 10 peratus.

“Jika pada nafas yang sama disebut mansuh GST dan diganti SST 5 peratus, 6 peratus,10 peratus, mereka mungkin tak menang PRU14,” katanya melalui Twitter, hari ini.

Menurut beliau, harga barang memang akan naik selepas pelaksanaan SST kerana peniaga akan memasukkan kos SST itu dalam harga barang.

“Memang (harga) barang akan naik. Daripada 0 peratus cukai kepada 5 peratus, 6 peratus, 10 peratus SST. Tak kiralah berapa jumlah barang yang kena SST, barang itu akan naik harga.

“Sebab SST itu jadi kos kepada peniaga dan dimasukkan dalam harga, rakyatlah yang kena bayar. Kadar cukai 10 peratus atau 5 peratus tak dimasukkan dalam resit,” katanya.

Hari ini, kerajaan kembali melaksanakan SST selepas memansuhkan GST yang diperkenalkan BN pada 1 April 2015 yang diletakkan pada kadar 0 peratus sejak 1 Jun lalu.

Pelbagai reaksi membanjiri media sosial berhubung pelaksanaan itu di mana rata-rata pengguna melahirkan rasa tidak puas hati berhubung pengenaan cukai ke atas tambah nilai prabayar.

[ARTIKEL BERKAITAN: Netizen bengang ‘top up’ kena SST]

Namun Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo mengesahkan pihaknya akan mengeluarkan kenyataan berhubung perkara itu tidak lama lagi.

Dr M 'si tua puaka', 'mamak bendahara'
Shakira Buang | Diterbitkan 2 Sep 2018, 12:48 tengah malam | Dikemaskini 2 Sep 2018, 1:18 pagi

Dalam membangkitkan kebimbangan orang Melayu dan Islam "terancam" di bawah kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN), pemimpin Umno menggelar Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai 'mamak bendahara' dan 'si tua puaka'.

Bercakap di Himpunan Kebangkitan Melayu di Pekan Kampung Gajah di Pasir Salak, Perak malam tadi, Lokman mempersoalkan pelantikan bukan Muslim sebagai peguam negara yang menurutnya akan berkuasa untuk menyaman sultan dan raja.

"Peguam negara ada kuasa untuk dakwa, saman yang di-pertua negeri, sultan dan ada kuasa untuk dakwa Yang di-Pertuan Agong dalam mahkamah khas yang diwujudkan mamak bendahara, si tua puaka yang bernama Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Takkan kita nak diam? Kita harus bangkit. Betul?" katanya kepada ribuan hadirin sebelum melaungkan slogan "Hidup Melayu!" dan "hancur DAP".

Kerajaan melantik Tommy Thomas sebagai peguam negara pada Jun lalu.

"Pernah kita (BN) angkat seorang yang simpati kepada komunis? Pernah kita ambil orang rapat dgn ketua komunis Chin Peng? tak pernah. Pernah kita, selepas zaman British ambil bukan islam jadi peguam negara?" kata bekas calon BN PRK Sungai Kandis itu.

Untuk rekod, kerajaan Perikatan, iaitu gabungan asal BN, pernah melantik bukan muslim sebagai peguam negara dari 1959 ke 1963 bernama Cecil Majella Sheridan.

Lokman juga menyentuh pelantikan Richard Malanjum sebagai ketua hakim.

"Orang yang dilantik ada track record cukup jelas menentang Islam. Siapa dia? Tan Sri Richard Malanjum.

"Kenapa saya kata dia tentang Islam? Di malaysia ini orang Islam nak kahwin bukan Islam, bukan Islam kena masuk Islam. Richard Malanjum bila kawin dengan Marina Tiu anak Jaafar Tiu, dia tidak peluk agama Islam, sebaliknya Marina Tiu telah murtad dan kahwin dengan Richard Malanjum," katanya.

Malaysiakini ketika ini tidak dapat mengesahkan dakwaan Lokman.

Lokman juga mempersoalkan keputusan mahkamah yang dikendalikan Malanjum termasuk penukaran agama Lina Joy dan Indira Gandhi, serta mendakwa beliau menentang Islam.
Lokman juga menambah bahawa Malanjum akan berperanan memilih hakim dalam kes yang melibatkan kepentingan Islam.

"Adakah anda rasa selamat? Adakah kes itu menyebelahi kita? Kita Melayu ada sebab rasa resah. Itu sebab kita orang Melayu ada hak untuk bangkit, membantah, kita ada hak untuk berhimpun," katanya sebelum menggunakan slogan "lawan tetap lawan".

Himpunan itu dianjurkan oleh Anggota Parlimen Pasir Salak Datuk Tajuddin Abdul Rahman. Penganjur mendakwa kira-kira 10,000 hadir.

Bagaimanapun, wartawan Malaysiakini yang berada di lokasi menganggarkan 5,000 hadirin.

Melayu hilang kuasa, k'jaan didominasi bukan Melayu
Shakira Buang | Diterbitkan 2 Sep 2018, 12:15 tengah malam | Dikemaskini 2 Sep 2018, 1:33 pagi

Anggota Parlimen Pasir Salak Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman mendakwa Melayu hari ini telah hilang kuasanya selepas pilihan raya umum (PRU) ke-14 yang lalu.

Anggota Majlis Tertinggi Umno itu berkata, ini kerana kerajaan yang ditadbir Pakatan Harapan (HARAPAN) hari ini telah dikawal oleh kalangan bukan Melayu.

“Pada hari ini, kita telah kehilangan kuasa, orang Melayu telah kehilangan kuasa. Lebih separuh daripada jawatan dalam kerajaan hari ini dipegang oleh orang bukan Melayu dan bukan Islam.

"DAP sendiri mempunyai lima atau enam jawatan, dan mereka juga mempunyai lebih banyak timbalan menteri. Separuh daripada kerajaan adalah kerajaan DAP," katanya kepada ribuan yang menghadiri Himpunan Kebangkitan Melayu di Pekan Kampung Gajah di Pasir Salak, Perak, malam tadi.

Untuk rekod, 17 daripada 28 menteri dalam kerajaan HARAPAN adalah orang Islam Melayu manakala dua lagi adalah bumiputera bukan Islam. Manakala sembilan yang lain bukan Melayu.

Dalam ucapannya juga, Tajuddin turut mendakwa DAP berpura-pura menerima Islam sebagai agama persekutuan dan keistimewaan Melayu seperti dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan.

“DAP, kita tahu muslihat mereka. Mereka ini berpura-pura menerima Perlembagaan Persekutuan, menerima Islam sebagai agama Persekutuan, menerima hak istimewa orang Melayu.

“Tapi, kita tahu mereka ini penipu," tegas Tajuddin disambut sorakkan hadirin.

'DAP musuh Melayu-Islam'

Selain itu, Tajuddin juga turut mengisytiharkan DAP sebagai sebagai musuh kepada orang Melayu dan Islam.

"DAP adalah musuh orang Melayu, musuh Islam kerana mereka hendak mewujudkan sistem tanpa Raja, mereka nak wujudkan sistem republik supaya ketua negara bukan Melayu dan bukan bergama Islam seperti di Singapura dapat dilantik.

"Adakah kita mahu ketua negara yang bukan Melayu dan bukan Islam menjadi pelindung Melayu dan Islam? Tentu sekali tidak" katanya.

Untuk rekod, ketua negara di Singapura ketika ini adalah seorang Melayu, iaitu presiden Halimah Yacob manakala ketua kerajaan Singapura ialah Lee Hsien Loong.

Selain itu, Tajuddin juga mendakwa orang Melayu akan dibersihkan daripada kerajaan.

"Orang-orang Melayu dalam kerajaan dibuang, walaupun pada bulan puasa, dan lebih ramai lagi anak Melayu muda akan dipecat daripada kerajaan.

"Kita semua di kampung mesti sedar dan bangun untuk menjaga nasib anak dan cucu kita," katanya.

Di samping itu, Tajuddin menyeru perpaduan di kalangan orang Melayu.

"Perjuangan mesti diteruskan, mari kita bangkit bersama dengan nama" Melayu "dan memulihkan kuasa kepada orang Melayu dan Islam," katanya.

Tajuddin turut mengecam orang Melayu yang bercakap mengenai perhimpunan perkauman yang menuduh mereka menjadi pengkhianat.

“Kita beri amaran kepada mereka yang menjadi pengkhianat kepada bangsa dan agama Islam.

“Jangan jadi pengkhianat, kalau tak mampu jaga bangsa kamu, kamu tak mampu jaga agama Islam, bagi kami yang berhimpun di sini, orang Melayu mempertahankan Melayu dan agama Islam,” katanya.

Himpunan yang dianjurkan oleh Tajuddin itu didakwa disertai 10,000 hadirin.

Bagaimanapun, wartawan Malaysiakini yang berada di lokasi menganggarkan 5,000 hadirin.

Ia turut disiarkan secara langsung di Faceook oleh Utusan.

Ketika ditemui media selepas program itu, Tajuddin dengan tegas menyatakan beliau tidak takut dengan laporan polis yang dibuat ke atasnya atas dakwaan perkauman.

“Saya tidak takut, kenapa mesti saya takut? Apa salah saya?

“Saya mengadakan perhimpunan ini sebagaimana yang semua telah setuju bahawa himpunan ini tidak mengancam, menyerang, menuduh dan menggangu gugat orang lain, pihak mahu pun agama lain


PH = LGBT = UEC = RASIS = ULTRA KIASU = LIBERAL = SEKULAR = PLURAL = NEPOTISME = KRONI = KELENTONG KRASI = TERORIST = SYIAH = anti melayu = anti islam = ANTI RAJA = EVANGELIST = SUBAHAT KUASA ASING = SLOW SLOW TIPU ( SST )

Peguam: Hasanah kata dia hanya ikut perintah kerajaan

Peguam kepada bekas ketua pengarah Organisasi Perisikan Luar Malaysia (MEIO) Datuk Hasanah Abdul Hamid berkata anak guamnya ketika prosiding reman telah merayu bahawa dia hanya menjalankan tugas berdasarkan perintah kerajaan.

Bercakap kepada pemberita selepas prosiding itu, peguam Shaharudin Ali berkata Mahkamah Majistret Putrajaya memberikan lanjutan reman selama sehari, berbanding tujuh hari seperti yang dimohon Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

"Hasanah membuat kenyataan kepada mahkamah pagi ini. Secara ringkas dia antara lain menyatakan hanya menjalankan tugas sebagai ketua pengarah MEIO di bawah perintah dan arahan kerajaan Malaysia," katanya.

Beliau berkata Hasanah dijangka dibebaskan daripada tahanan SPRM pada pukul lima petang esok.

SPRM menahan Hasanah pada 28 Ogos dan dikenakan reman selama lima hari keesokannya.

Penahanan itu berkaitan dakwaan penyelewengan dana jutaan ringgit oleh pegawai risikan kerajaan. Selain Hasanah, tujuh lagi bekas pegawai MEIO turut ditahan.

Shaharudin berkata Hasanah telah memberitahu mahkamah bahawa dia tidak dapat tidur semalam kerana menantikan pembebasannya pagi ini, dan terkejut apabila mendapati SPRM memohon remannya dilanjutkan.

Beliau berkata SPRM memberikan sembilan sebab untuk lanjutan itu, termasuk untuk mengesan beberapa jam tangan dan RM14 juta yang masih tidak ditemui.

SPRM juga dikatakan memberitahu mahkamah bahawa pihaknya mahu mengambil keterangan bekas Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan dua kerabat diraja Arab Saudi berhubung kes itu, selain memanggil tiga pegawai MEIO di Abu Dhabi.

Bagaiamanapun, beliau berkata Hasanah memberitahu mahkamah bahawa Hishammuddin dan kerabat Arab Saudi itu tidak terlibat dalam kes itu.

Katanya lagi, suruhanjaya itu juga mahu reman dilanjutkan kerana ingin menggeledah rumah Hasanah dan menyemak pergerakannya ke luar negara.

Namun kata Shaharudin, beliau membalas hujah itu dengan berkata tempoh reman lima hari sudah memadai dan anak guamnya tidak harus terbeban jika proses siasatan bergerak perlahan.

kepten...ko tanya abg azalina tu....apa itu lgbt???

Wak kojola kengkang kepala mancis pun tergulong dlm LGBT jugak.
Tiap2 malam hisap rokok john kat lorong chow kit tu


Kerajaan PH, Mula-mula diberi peranan untuk mengisi jawatan kabinet penting yang pegang wang negara kepada bukan Islam (walau pun kes rasuahnya di mahkamah masih tergantung). Sedangkan sudah berabad-abad jawatan itu dipegang oleh orang Islam. Lepas itu mereka dapat pula Peguam Negara, lepas itu.Ketua Hakim Negara (asal jawatannya Ketua Hakim Borneo, melangkahi Ketua Hakim Malaya, yang kebiasaannya secara autometik naik ke jawatan tersebut). Apa nak diharap kepada mereka untuk memperkasa undang-undang Islam dan mahkamah syariah?. Di peringkat negeri mereka dapat pegang speaker Selangor dan Perak...Speaker adalah ketua dalam ADUN setiap negeri. Semakin banyak jawatan yang mereka pegang sebagai ketua, sebab bilangan mereka lebih ramai... 
. . 
Mengenai bahasa, LGE telah memulakan penggunaan bahasa bukan Melayu (dalam upacara resmi?). Mahu mengiktiraf, apa dia UEC ?, mahu mengguggurkan syarat lulus subjek sejarah (Malaysia) dalam peperiksaan. Permasalahan peruntukan sekolah Cina berbanding dengan peruntukan sekolah-sekolah kebangsaan. Dalam hal agama, rasanya RUU355 tak akan diangkat walau pun ada permohonan dari ahli parlimen PAS, sebaliknya akan ada undang-undang lain iaitu undang-undang keluarga Islam yang lebih mesra PH. Nasib Jabatan-jabatan yang berkait dengan Islam khususnya JAKIM masih tergantung dan menjadi teka-teki Pengaruh Islam LIberal yang semakin subur. Kerajaan PH melalui menteri Agama bersedia menjaga agama-agama lain sebagaimana menjaga agama Islam (hifz al-din). Kedudukan Agong/raja juga sudah tidak selamat kerana sudah ada suara-suara yang mahu menghapuskan institusi tersebut supaya menjadi negara Republik. . 

Itu baru dua tiga bulan memerintah. Bayangkan kalau dua tiga penggal !!!!!

Apa pendirian pejuang-pejuang Islam khususnya PAS dan orang Islam umumnya? Saya secara peribadi lebih sayangkan BN berbanding PH, kerana pendokong utama BN ialah orang Islam (walau pun ada yang korup), manakala pendokong utama PH adalah Kristian (yang mempunyai agendanya tersendiri). Mana yang lebih dekat di hati orang Islam? Kalau di zaman Rasulullah dulu orang Islam lebih dekat hatinya kepada orang Kristian (Nasrani) berbanding dengan orang penyembah api, Majusi. Mana satu, BN atau PH kah yang lebih dekat dengan Islam? .Tuan-tuan fikirkan sendiri.

"Nasi lebih senang menjadi bubur daripada bubur menjadi nasi" 
.. 
Surtahman Kastin Hassan . .
: Kita tunggu selepas 100 hari lihat apa yang PH nak 'buat alasan'....

Dapat 1st ker?
bankami.blogspot.com


LGBT bertentangan dasar pendidikan, nilai moral
SHAFIQ TINO 14 OGOS 2018
FacebookTwitterWhatsAppEmailMore89
LGBT bertentangan dasar pendidikan, nilai moral
Nor Rashidah

ISKANDAR PUTERI - Tuntutan segelintir pihak yang mahu mengiktiraf gejala LGBT di negara ini dilihat merupakan sesuatu isu yang serius dan tidak boleh dipandang ringan.

Ia kerana isu berkenaan dilihat mampu meninggalkan kesan negatif dalam pelbagai sudut selain bertentangan dengan dasar pendidikan dan nilai budaya masyarakat negara ini.

Adun Parit Raja, Nor Rashidah Ramli berkata, dasar dan sistem pendidikan negara akan terganggu, lemah dan rosak sekiranya LGBT diiktiraf meskipun mengguna pakai pebagai alasan termasuk hak.

Menurutnya, perkara itu akan jelas berlaku kesan buruk terutamanya kepada penerimaan pelajar dan tenaga pendidik dalam sistem pendidikan negara.

“Murid dan pelajar tidak kira daripada awal persekolahan sehingga peringkat tertinggi akan terdedah dengan kekeliruan nilai, budaya dan sistem sosial di sekolah dan kawasan persekitaran mereka.

“Mungkin di sekitar tempat tinggal mereka ada mengamalkan LGBT yang mana menunjukkan nilai bertentangan dengan apa dipelajari di sekolah. Perkara ini tidak seharusnya berlaku kerana di usia itu, mereka (pelajar) mudah menyerap dan terikut dengan benda di sekeliling mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan perbahasan pada Persidangan Pertama Dewan Negeri Johor ke-14 di Kota Iskandar, semalam.

Nor Rashidah berkata, kesukaran kepada golongan pendidik pula adalah mereka perlu menerapkan ilmu serta nilai yang budaya tepat kepada pelajar sekiranya persekitaran luar diiktiraf gejala LGBT berkenaan.

“Guru atau pensyarah bertanggungjawab untuk mengajar subjek yang telah ditetapkan, malah guru juga adalah rujukan (role model) kepada anak didik.

“Oleh yg demikian bagaimana mungkin seorang guru dpt menerapkan nilai budaya dan amalan murni tanpa mendapat sokongan dari ahli masyarakat,” katanya.

Dalam masa sama, beliau turut menegaskan yang LGBT juga berpotensi mengakibatkan berlakunya peningkatan masalah kesihatan dalam kalangan masyarakat akibat amalan seks songsang yang kian menular.

“Sistem sosial akan terganggu dengan pengiktirafan kepada golongan LGBT dan seks sonsang ini. Ternyata LGBT adalah amat bertentangan dengan fitrah hidup manusia yang diciptakan berpasangan.

“Apa yang diperjuangkan LGBT adalah sesuatu yang menyalahi fitrah kehidupan. Sekiranya ia tidak dibendung kerajaan perkara ini mungkin akan menjadi lebih mudarat, ” katanya. 

Beliau turut berharap golongan itu dibimbing dan diberi sokongan agar dapat menjalani kehidupan tanpa memudaratkan diri dengan gaya hidup yang lebih sihat dan sejahtera

Mmg dah tahu pon. Surat cinta CIA xkan ketua MEIO tulis kpd AS tanpa kebenaran org atasan. ?? Mcm le kes Altantuya.? Sama je

kalu arahan atas .... cakap terus la ....sapa yg suruh. Mahalingam ke

Video 8 tahun tak rasa anu lelaki, Janda melayu lakukan sesuatu memalukan

Janda ke Makcik tu?

SETIAP PENCACAI AKAN BUKA PEKUNG YANG DIARAH BERSUBAHAT SAMA TUNGGU RAMAI LAGI AKAN IKUT JEJAK SUPAYA TERBONGKAR PERKARA YANG BERLAKU DIDEDAH PADA RAKYAT

Makcik, baik kau bagitau siapa yg bagi arahan...x kan nak masuk dalam penjara sorang2...heret la depa sekali

Najib jawab jangan tak jawab, takkan nak minta kelulusan Big Mama untuk menjawab, malu le kena queen control

PH PAKAR KELENTONG

Pendedahan Abu Kassim jelas menunjukkan Najib dan Rosmah disabotaj Kastam dalam isu cincin RM24 juta

Abu Kassim Mohamed selaku bekas Ketua Pencegah Rasuah Malaysia telah mendedahkan dengan terang dan terperinci berkaitan dengan isu cincin yang giat diperkaitkan dengan Datin Seri Rosmah Mansor sebelum pilihanraya umum ke-14 (GE14).

Bekas pengarah SPRM mengaku pihak Kastam memperkenakan Najib dalam isu cincin berlian rujuk laman http://pakdin.my/videobekas-pengarah-sprm-mengaku-pihak-kastam-memperkenakan-najib-dalam-isu-cincin-berlian/

Menurut beliau, pihak Kastam-lah yang membocorkan dan mengedar dokumen yang dikenali sebagai Borang Kastam kepada pihak tertentu untuk disalah gunakan dan menfitnah Dato’ Sri Najib Tun Razak dan Datin Sri Rosmah Mansor.

Pakatan Harapan hanya memainkan separuh cerita isu cincin tersebut dengan mengatakan bahawa cincin itu kepunyaan Datin Sri Rosmah, walhal cerita sepenuhnya ialah ianya bukan kepunyaan Datin Sri Rosmah dan beliau tidak pernah memiliki ataupun membelinya. Cincin itu hanyalah untuk ditontonkan dan diterbangkan balik ke New York.

Punca Dato’ Sri Najib Razak disabotaj oleh Pihak Kastam adalah kerana SPRM telah menyiasat Pihak Kastam berkaitan dengan kes RM 3 bilion. Mereka mendesak dan mengadakan perjumpaan dengan Peguam Negara agar kes tersebut diberikan pengecualian terhadap mereka namun Abu Kassim Mohamed menasihati Dato’ Sri Najib Razak agar tidak terlibat untuk menjaga dan mempertahankan identiti dan tindakan SPRM yang tegas terhadap Pihak Kastam.

Disebabkan Dato’ Sri Najib enggan berkerjasama mahupun berjumpa dengan pihak Kastam, maka pihak Kastam bangkit marah dan terus mendedahkan serta mengedarkan dokumen tersebut kepada pihak yang tertentu.

Dokumen yang diedarkan itu memberi tanggapan yang salah, seolah-olah Datin Sri Rosmah-lah yang mengimport cincin tersebut untuk membelinya. Sebaliknya, cincin itu tidak dibeli dan dihantar ke New York dan juga bukan Datin Sri Rosmah yang ingin ditonton lihatkan cincin tersebut tetapi adalah keluarga menantunya dari Kazakhstan. Mengapakah kesemua ini tidak pernah didedahkan?

Malang sekali di dalam negara ini semua dipolitikkan.

https://youtu.be/3AlxxAbxxOg
Penjelasan fitnah cincin RM24 juta Rosmah Mansor

Pembaca boleh membuat rujukan: 

“SPRM menahan seramai 62 pegawai Jabatan Kastam Diraja kerana terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram serta pelbagai kesalahan lain. Pelabuhan Klang menyaksikan tangkapan teramai iaitu 48 orang”

http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0403&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_02.htm

‘Dua pegawai kanan kastam ditahan’
http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0330&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm

Kamaluddin Idrus
: Ramainya rakyat Malaysia beragama Islam menjadi muflis diakhirat nanti, solat mereka amalan baik mereka sia-sia untuk membayar fitnah disebarkan....

Para pemimpin UMNO yg sudah kehilangan UMph !
Mereka akan meroyan dan meroyan disamping berharap terus mendapat perhatian 

PH MASIH HONEY MOON

'Kita seperti tiada ‘bapa’ - ANGKASA
Diterbitkan 11 Ogs 2018, 2:26 petang | Dikemaskini 11 Ogs 2018, 2:31 petang

Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia (Angkasa) meminta agar kerajaan meletakkan portfolio koperasi di mana-mana kementerian yang bersesuaian secepat mungkin.

Naib Presiden (Kewangan dan Integriti) Angkasa Dr Mohd Azlan Yahya berkata ia bagi membolehkan badan koperasi itu bergerak serta merancang sesuatu perkara yang boleh membawa impak sosial dan ekonomi kepada hampir 7 juta anggotanya yang mewakili 20 peratus rakyat di seluruh negara ketika ini.

“Apabila kita nak terlibat dalam dasar polisi tak boleh lagi sebab kita seperti tiada ‘bapa’, jadi penting bagi gerakan koperasi ada kementerian yang khusus maknanya ada fungsi koperasi. Harap kerajaan buat keputusan lebih tepat di mana koperasi sepatutnya berada,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan Seminar Pengurusan Berat Badan di Jitra hari ini.

Beliau berkata langkah itu juga bagi memastikan gerakan koperasi mempunyai platform dan saluran yang sesuai untuk memberi sebarang cadangan berkaitan pembangunan koperasi kepada kerajaan memandangkan ketika ini mereka hanya ada Suruhanjaya Koperasi Malaysia sebagai tempat rujukan.

Katanya bekas perdana menteri kelima Tun Abdullah Ahmad Badawi pernah mengiktiraf peranan koperasi sebagai sektor ketiga negara selepas sektor kerajaan dan swasta, dalam menjana ekonomi negara.

Sementara itu, Azlan turut meminta agar kerajaan mengiktiraf koperasi sebagai antara kategori Perniagaan Kecil dan Sederhana (SME) memandangkan 97 peratus aktiviti perniagaan koperasi di negara ini beroperasi secara sederhana, kecil dan mikro.

“Peruntukan kerajaan hanya diberi kepada SME, jadi koperasi tidak boleh menikmati modal perniagaan, geran serta bantuan kerajaan, sekali gus menjadikan skop pembangunan koperasi sangat terhad,” katanya.

Program anjuran Jawatankuasa Perhubungan Angkasa Negeri (JPAN) dengan kerjasama Mahsuri Medical Centre itu disertai 80 anggota gabungan koperasi, bertujuan memberi kesedaran mengenai tahap kesihatan anggota agar sentiasa dalam keadaan baik dan bebas obesiti.

- Bernama

Pastinya arahan kerajaan itu adalah arahan pimpinan tertinggi, PM terlibat secara langsung..

jika tidak, Hasanah tak mungkin berani menulis kpd CIA yg tentunya membawa implikasi sgt berat kpd maruah diri kerajaan Malaysia.

pengkianat negara ... hukuman berat. Kasi tembak kat dinding

Baru tau..dia ingat umnobn boleh memerintah selama nya kut..akhirnya kantoi.. Hahaha.. mmng dasar pengkhainat negara dia org semua ni

Dah mula terbelit makcik ni. Semua tak terlibat. Najib tidak Hishamudin tidak. Dia hanya ikut perintah kerajaan. Siapa kerajaan tu. 

Tulis surat ke Amerika pun takde arahan sesiapa. Kalau takde arahan maknanya kau lah yg memandai2. Rasalah kau.

Hahahaahihihiudah x masuuukk..cari pohon berpaut..dgn TM ngeletar satu badan..jap lg kena petiklh tu bro..dirilh kat dlm kandang tu..hahahahabknkandangkambiangcai..

PH ANTI RAKYAT

Dr M tak suka tingkatkan pendapatan rakyat, kata Najib
Diterbitkan 12 Ogs 2018, 8:49 malam | Dikemaskini 12 Ogs 2018, 9:00 malam

ULASAN | Selepas PRU14, Perdana Menteri Tun Mahathir ada menyebut bahawa kebanyakan rakyat Malaysia adalah "uneducated" (tidak berpendidikan).

Saya berpandangan yang berbeza. Saya percaya jika rakyat Malaysia diberikan penjelasan yang berasaskan fakta dan mereka terbuka hati dan minda untuk mendengar, rakyat Malaysia pasti akan memahami dengan baik.

Melihat kepada komen-komen di posting saya semalam mengenai gaji minima, ada beberapa yang percayakan alasan perdana menteri bahawa Malaysia menghadapi krisis hutang hingga menyebabkan kerajaan tidak mampu menaikkan gaji penjawat awam dan sekali gus gagal menunaikan janji gaji minima - walaupun saya telah buktikan bahawa Tun Mahathir sememangnya percaya gaji yang tinggi akan menjadikan Malaysia kurang menarik untuk pelabur asing.

Hari ini, Tun Mahathir membuat kenyataan baru bahawa saya suka memberi wang percuma kepada rakyat, tetapi kini kerajaan tidak lagi mampu berbuat demikian kerana perlu "tutup" hutang-hutang dari kerajaan yang lalu.

"Tutup hutang" bukannya sebab utama kenapa kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) kini tidak lagi mampu menolong rakyat.

Hutang kerajaan pada tahap 50.8 peratus kepada KDNK bukan dianggap tinggi jika dibanding dengan tahap 80 peratus hingga 103.4 peratus pada era Tun Mahathir menjadi perdana menteri dahulu.

Baca: Dr M: Najib jadikan orang Malaysia suka harap duit percuma

Nisbah perbelanjaan hutang kerajaan berbanding hasil kerajaan (Debt Service Charge) pada tahap 12.5 peratus tahun lepas juga tidak setinggi eranya dahulu pada 1980an dan 1990an, iaitu di antara 20 peratus ke 30 peratus malah, ia pernah mencecah setinggi 31.8 peratus.

Defisit kerajaan tahunan pada era saya juga menurun setiap tahun sejak tahun 2009 dan jauh lebih rendah dari defisit 6 tahun terakhir Tun Mahathir menjadi perdana menteri dahulu.

Hutang patut dilihat bersama dengan peningkatan pendapatan dan aset negara yang naik dengan pesat (seperti yang saya jelaskan dalam FB saya beberapa minggu dahulu) ketika saya menjadi perdana menteri .

Oleh itu, tiada satu pun agensi kewangan luar negara yang menyifatkan Malaysia dalam kelompok bahaya, malah kita mendapat pengiktirafan gred A.

Selain daripada pendirian peribadi Tun Mahathir yang tidak suka menaikkan pendapatan rakyat, berikut saya gariskan antara sebab-sebab mengapa kerajaan HARAPAN tidak mampu memberi kenaikan gaji.

Penelitian saya dari laporan di laman BNM terkini menunjukkan walaupun harga minyak global masih tinggi berbanding tahun-tahun sebelum ini, pendapatan kerajaan untuk bulan Jun 2018 adalah RM14.1 billion - jauh lebih rendah dari RM20.9 bilion pada bulan Mei 2018 akibat GST disifarkan.

Peningkatan mendadak tuntutan balik GST

Keadaan bertambah teruk kerana kerajaan HARAPAN juga tidak menjangkakan peningkatan mendadak tuntutan balik GST yang perlu dibayar sebaik ia disifarkan kerana peniaga kini boleh menuntut kesemua cukai input GST bahan mentah mereka serta merta - sama ada mereka membuat jualan atau sebaliknya.

HARAPAN mula mendakwa kerajaan yang lalu bakal bankrap sejak tahun 2010. Pada tahun itulah, menteri kewangan kini juga pernah berucap kepada media antarabangsa di Hong Kong bahawa Malaysia bakal bankrap.

Walaupun HARAPAN sudah lama mendakwa Malaysia bakal bankrap, kerajaan BN yang lalu memperkenalkan banyak skim-skim bantuan rakyat.

Masing2 cuba berusaha keras untuk membuktikan diri masih relevan .

Pada masa yg sama , harus mencuba mendakapi badan berkuasa yg pd anggapan mereka dapat menjaga kepentingan yg ada.

Jika JJ berjaya mengumpul lebih 2 billion harta ...cuba bayangkan brp yg Si Annuar Musang jalan siang malam ni ada ?

PEROMPAK TANGKAP PENYAMUN

Pada tahun 2015, ada dakwaan wujudnya satu kertas pertuduhan untuk mendakwa Najib bagi kesalahan kes 1MDB dan SRC International, menurut Sarawak Report, kertas pertuduhan itu telah disiapkan oleh Kavin Morris...

Menurut Sarawak Report lagi, kertas pendakwaan itu membolehkan Najib merengkok dalam penjara paling koman pun 10 tahun...

Ketika itu, jalan ceritanya nampak real, kertas pertuduhan sudah cukup membuktikan yang Najib mencuri duit aku, kau, korang dan duit seluruh rakyat Malaysia...

Maka di beritakan kepada kita semua, bila Najib dapat tahu yang kertas pertuduhan terhadap beliau telah disiapkan oleh pejabat AG, maka Ghani Patail pun telah di pencenkan oleh Najib menurut laporan Sarawak Repot ketika itu...

Najib di maki hamun oleh netizen bagai nak rak, Rafizi dan grombolan pemimpin pakatan tumpang semangkok termasuk PM #malaysiamemilih mengatakan Najib zalim tak guna, hampeh, penyamun, kleptokrasi dan pelbagai celaan dan nista...

Endingnya, Najib dijatuhkan hukum bersalah oleh Netizen, walau pun Mahkamah belum bersidang, sudahnya BN/Umno tumbang kerana dilihat menyebelahi pencuri duit rakyat...

Ok itu cerita tahun 2015...

Pada tahun ini pula, PM #malaysiabaru kata "Orang menanti bila kami akan menangkap (Datuk Seri) Najib Tun Razak? Ia bukan mudah. Kami perlu mencari bukti yang akan berdiri di mahkamah.

"Sekiranya keterangan itu tidak kuat dan dia didapati tidak bersalah oleh mahkamah, maka semua perkara yang telah kami lakukan akan dipersoalkan oleh rakyat," katanya ketika berucap pada jamuan makan malam bersama 250 rakyat Malaysia di Jepun pada Ahad malam. mstar online 11 Jun2018

Ok.. soalan aku mudah je dan aku hanya bertanya, kenapa susah sangat nak tangkap Najib? sedangkan pada tahun 2015 dulu sudah ada kertas pertuduhan terhadap Najib, kenapa tak gunakan balik kertas pertuduhan tu semula? kalau ada yang kurang boleh di tambah, apa ada hal, AG baru pro-kerajaan, Mahkamah dah clean dari machai Najib, begitu juga dengan PDRM dan SPRM, jadi dakwa je la pakai kertas pertuduhan tahun 2015 yang Kavin Morris buat tu, kan senang tak yah pening-pening nak cari bukti, Kavin dah prepair semua dalam kertas tu, jalan je la...

Ye dakk?

: Mahathir ni manipulasi memang cukup hebat, kalau tak takkan dia dapat jadi PM sebelaum 22 tahun. Semasa itu berapa orang pimpinan UMNO bawahnya kena 'sembelih' termasuk anak didiknya si Anwar. Lagi hebat Mahathir ramai bekas pimpinan PAS yang ada di AMANAH pun kena SEMBELIH.

JJ dapat kontrak IPP sejak zaman Mahathir jd PM lagi...bodoh. Dia kaya mas mahakutty jd pm. 
Diamlah bongok.

PH SUBAHAT KUASA ASING 

Pas desak siasat kerjasama DAP-IRI 
RIDAUDDIN DAUD 9 OGOS 2018
FacebookTwitterWhatsAppEmailMore399
Nuridah Mohd Salleh

KUALA LUMPUR - Dewan Muslimat Pas Malaysia (DMPM) mendesak siasatan lanjut dibuat terhadap dakwaan International Republican Institute (IRI) mendakwa wujudnya kerjasama antara mereka dengan parti politik di Malaysia sejak 2002.

Ketuanya, Nuridah Mohd Salleh dalam satu kenyataan menegaskan siasatan segera perlu dilakukan bagi mengelakkan campur tangan berterusan daripada kuasa asing yang mempunyai ideologi mereka sendiri.

Menurutnya, penglibatan secara langsung IRI dengan parti politik di negara ini dilihat sebagai ancaman terhadap perjalanan politik di Malaysia.

“DMPM memandang serius tentang pengakuan dan pendedahan eksklusif daripada International Republican Institute (IRI) mengenai wujudnya kerjasama dengan parti pembangkang di Malaysia sejak 2002.

“Hal ini turut diakui oleh kenyataan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng semalam yang mengakui wujud hubungan dengan IRI dalam program kursus dan latihan yang dianjurkan oleh badan pemikir tersebut.

[ARTIKEL BERKAITAN: Guan Eng akui DAP ada hubungan dengan IRI]

[ARTIKEL BERKAITAN: 'Kenyataan IRI dedah kegiatan 'khianat' PH']

“Penglibatan langsung IRI dengan parti-parti politik di Malaysia akan membayangi ideologi yang turut diagendakan oleh mereka. Oleh itu, ia dilihat sebagai ancaman terhadap politik negara,” katanya.

Tambah beliau, orang Melayu dan Islam berasa tidak selesa, bimbang dan resah dengan beberapa isu termasuk yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dipolemikkan pihak-pihak tertentu selepas peralihan kerajaan.

“Ditambah pula isu berkaitan IRI ini, ia menambahkan lagi kebimbangan yang sedia ada,” tegasnya.

Guan Eng dalam kenyataannya sebelum ini mendakwa hubungan dengan IRI hanyalah berbentuk kursus latihan dan bertukar pandangan serta idea, sama seperti yang dilakukan oleh BN-Umno bersama IRI.

[ARTIKEL BERKAITAN: Pas tiada kaitan dengan IRI]

[ARTIKEL BERKAITAN: Najib tuntut siasatan hubungan PH dengan IRI]

Jelasnya, ada sebahagian pemimpin DAP menjalani kursus bersama IRI berkenaan isu-isu teknikal di bawah naungan pemahaman proses demokrasi yang berkaitan dengan pengundian dan komunikasi.

“Hubungan dengan ahli pemikir adalah berlainan dengan hubungan langsung dengan CIA atau parti politik seperti Parti Komunis China.

“Tidak seperti sesetengah ekstremis, tidak ada yang salah bagi Umno untuk mengadakan hubungan dengan Parti Komunis China setakat mana pemimpin Umno dijemput untuk mesyuarat parti China Parti Komunis China,” katanya.

Hahahaaa....
Perisik laa sangat konon...
Baru kena reman dah tecirit...
Konon nya pegawai James Bond orang perisik kuat jati diri
Tu blom kena kepit jari kaki lg...hihihiiii..

Mcm mana laa konon gayanya merisik dan menyimpan rahsia negara...
Hancurrrrr laaa...

Hasanah mendakwa menurut perintah kerajaan Umno ada bukti ke? Atau sekadar alasan semata2? Perlu di ingat kerajaan Umno bersih dari segala skandal, jgn lah main tuduh2 nanti penyokong2 PH ingt Najib yg arah. hehe

Main tuduh2 begitu jika tiga juta penyokong Najib buat tunjuk perasaan jenuh polis nak kawal. Najib tidak bersalah selagi tidak dibuktikan bersalah.
Sampai letih dia kata begitu. Loyar dia pun dah diam.

Lepas ni timbul kes sebenar siapa yg buat taik menghalang Tun M angkat sumpah jadi PM pd mlm 9 Mei 2018.

Setakat ini, RAHSIA BESAR tu.

Kami x taulh x dpt jangkalh bro diny tp..lihatlh pandanglh kemewahan mreka..ahli politik wakil rakyat je bertahun tu..hidup mcm ahli koprat mega..bizinesakanlh dlm gelap agaknyalh..ntahlh..

TOLAK PEMIMPIN KAFIR

Gali Kubur dan Rogol Mayat Wanita Islam

Putrajaya: Ajay Singh Bisht seorang sami Hindu yang juga dikenali sebagai Yogi Adityanath merangkap Menteri Besar Uttar Pradesh, dituduh sebagai dalang yang menyebarkan kebencian terhadap umat Islam. Menteri Besar kepada negeri yang mempunyai lebih 200 juta penduduk itu sering dilihat membuat provokasi kepada penyokongnya untuk menentang dan menindas umat Islam di negara itu.

Yogi Adityanath juga telah diberi gelaran ‘Sami Militan’ kerana hasutan-hasutan yang dibuat ke atas penduduk bukan Hindu di India.

Pada tahun 2014, Adityanath telah menghasut penyokongnya untuk menghindukan wanita-wanita Muslim sekiranya terdapat wanita Hindu yang diislamkan. Pada tahun 2015 pula, Adityanath dalam satu ceramah berkata, jika diberi peluang, beliau akan meletakkan patung tuhan-tuhan Hindu dalam setiap masjid.

“Jika (orang Islam) mengambil (mengislamkan) seorang perempuan Hindu, kami akan mengambil (menghindukan) 100 perempuan Muslim,” tegas Adityanath.

Sebelum itu pula, seorang penyokong Adityanath yang berkongsi pentas dengan beliau berikrar untuk mengubah setiap masjid yang ada untuk menjadi kuil serta mengubah laungan azan kepada laungan “Har Har Mahadev” dari masjid.

Penyokong-penyokong Yogi Adityanath, juga mendesak tuntutan untuk menggali kubur-kubur wanita Islam dan merogol mayat mereka. Adityanath yang juga merupakan seorang ahli parti nasionalis Hindu iaitu Bharatiya Janata Party (BJP) telah dikritik ramai kerana telah menyukarkan kehidupan penganut-penganut Islam di India.

Apabila disorot semula tragedi pada tahun 1992, lebih 2,000 nyawa yang tidak bersalah telah menjadi mangsa korban pelampau Hindu yang menyaksikan Masjid Babri di Ayodhya dirobohkan oleh sekumpulan pelampau Hindu yang juga terdiri daripada ahli-ahli parti nasionalis Hindu, BJP.

Tahun ini genap 25 tahun semenjak BJP, sebuah parti ekstremis Hindu, berjanji untuk membina Kuil Dewa Rama di tapak masjid yang telah dirobohkan itu. Menurut akhbar Washington Post, Adityanath merupakan ‘senjata’ terakhir Narendra Modi untuk melaksanakan hegemoni Hindu di India.

Sumber : Menara
: Umat Islam diserata dunia kini ditindas dan diancam tapi malang ada umat Islam di negara kita boleh leka dan lalai....

Haprak tajuddin.bodoh.otak Thai kuching perompak.penyangak.

PH TAK SEDAR DIRI

Berhenti main politik’
MOHD FIRDAUS YON 13 OGOS 2018
FacebookTwitterWhatsAppEmailMore89
Rasman Ithnain

ISKANDAR PUTERI - Adun Bebas, Rasman Ithnain mengingatkan kerajaan negeri PH supaya berhenti bermain politik kerana mereka bukan lagi pembangkang.

Menurutnya, adalah wajar gabungan tersebut memberi fokus membangunkan Johor selepas bergelar pemerintah.

“Biarpun ada yang berpendapat PH menang kerana persepsi yang dimainkan, hakikatnya yang menang tetap menang dan kalah tetap kalah.

“Wajar apabila sudah menang, segala janji ditawarkan sebelum ini ditunaikan kerana rakyat sudah memilih dan memberi kepercayaan kepada pimpinan kerajaan negeri yang baharu,” katanya ketika mem­bacakan ucapan menjunjung kasih titah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar di sidang Dun Johor ke-14, di sini, semalam.

Dalam pada itu, Rasman turut mem­bang­kitkan isu-isu setempat di kawasan Dun Sedili antaranya masalah air di gugusan Felda Waha membabitkan Felda Bukit Easter, Felda Bukit Waha dan Felda Waha.

Katanya, masalah air di kawasan ber­kenaan amat kritikal dan sudah berlanjutan lebih 20 tahun.

“Apabila berlaku masalah air, ia akan membabitkan kira-kira 15,000 penduduk di gugusan berkenaan.

“Saya mohon supaya kerajaan negeri dan pihak terlibat dapat membina tangki air seperti yang ada di taman perumahan agar air dapat disa­lurkan terus kepada itu penduduk di tiga kawasan apabila berlaku masalah air,” katanya.

Selain itu, beliau juga turut membang­kitkan isu Jalan Kota Tinggi-Mersing di kawasan Bukit Samsu yang kerap berlaku kemalangan dan dinaiki air apabila hujan lebat.

Malah, Rasman juga meminta kerajaan negeri memberi tumpuan kepada sektor pelancongan di Dun Sedili.

Profesional Jams Bond, konon, tapi Hasanah tutup muka tanda malu, tunjuk steady la, sbg ketua perisik negara.

Mintalah Pahlawan Melayu Lokman Nor Adam tanggung kesalahan Hasanah. Lokmankan Pahlawan dan Pembela Perompak Melayu omno tersohor. Kerajaan Melayu omno nak jual negarapun masih lagi berkokok sombong mendabik dada sebagai Pejuang, Pahlawan, dan Pembela Melayu konon, puuuiiinnngggggg.....!!!

..bukan ke aritu Najib kata dia tak tahu menahu .. itu atas ko punya pandai memandai?.Kerajaan Langit kot!!?

PH PEROMPAK SENYAP

Khazanah juga merupakan pemilik tunggal syarikat penerbangan negara yang bermasalah, Malaysia Airlines.

Di Singapura, Khazanah dan Temasek Holdings merupakan rakan kongsi usaha sama dalam M+S Pte Ltd, yang terlibat dalam pembangunan 4 lot tanah di Marina South dan 2 lot di Ophir-Rochor yang merupakan tapak berdirinya Marina One dan Duo sekarang.

Terdapat spekulasi dalam kalangan kelompok kewangan Malaysia bahawa siapa juga kepimpinan baru yang ditempatkan oleh Dr Mahathir di Khazanah akan membuat perubahan pengurusan terhadap pelaburan syarikat itu yang stabil, yang mempunyai aset boleh jual bernilai sebanyak RM157.2 bilion dan nilai bersih diselaraskan RM115.6 bilion pada akhir 2017.

Menurut kelompok perbankan, kemungkinan itu boleh mencetuskan ketidaktentuan dalam kalangan pelabur portfolio asing, yang merupakan pemilik utama saham entiti Khazanah yang disenaraikan.

: Khazanah ada aset 160 billion. Ini kot menjadi punca..

UMNO...bakal menjadi parti pilitik serpihan. Tidak mati tapi secara perlahan-lahan akan menjadi lumpuh dan akhirnya hilang dalam lipatan sejarah. Puncanya bukan kerana UMNO ketandusan pemimpin atau hilang aura perjuangannya. UMNO sudah tiada sumber iaitu wang. UMNO hari ini diasaskan atas prinsip wang. Idealisme UMNO adalah wang. Hala tuju UMNO adalah wang. Tanpa wang siapalah UMNO.

PH ANTI KALAU RAMAI MELAYU YANG DAPAT

Brim yg dulunya dpt dirasai rakyat kini cuma dpt dirasai oleh beberape kerat je. Yg peliknya warga mee segera hasil projek ic mahathir dulu yg dpt manafaatnya.

Hasil pertanian semakin surut. Sawit dah nak jatuh bawah rm300 setan. Kena pekebun yg hasilkan sawit cuma setan nak mkn apa? Belum lagi pesawah, penoreh getah yg sekarang btl2 terhimpit. Elaun utk nelayan pun ada yg mansuh. Ni la nasib baik yg diterima rakyat hasil usaha kerajaan ph.

Bila disebut je ttg kesusahan melayu dgn laju nya dituduh rasis. Ini negara malaysia la bukan milik org melayu, ada yg claim milik india.

Bila disebut pula perkara berkaitan agama dgn cepat dituduhnya militan, pelampau agama, sedangkan agama lain begitu bebas utk membicarakan ttg agama mereka.

Kristian bebas dgn evengelistnya memurtadkan org islam, dibuka pula ruang utk murtad dr segi perundangan. Nak bergantung kpd perlembagaan negara dah berape kali dlanggar sewenangnya oleh ph. Undang2 x lg dpt melindungi org islam. Perlantikan menteri, peguam negara, malah ketua hakim negara dikalangan kafir membuktikan.

Mara yg satu2 nya menjaga kepentingan melayu kini dkuasai oleh india. Hoi x leh ckp mcm tu, rasis la kau ni. Oooo x leh eeh kalau mcm tu apa kata dong zong letakkn pengerusinya org melayu, atau dap lantik rara jd setiausaha agong. X rasis ke mereka ni.

Tu belum sentuh kroni pm dpt habuan. Apa kepentingan daim ke china, kenapa ujudkan kementrian bertindan spt menteri ekonomi dgn menteri kewangan hingga menteri ekonomi pun x tahu bidang tugasnya.

Kenapa pula sekolah menengah cina persendirian diberikan bantuan tp x pula sekolah2 persendirian islam.

Ptptn pula mendpt berita gembira kerana yg beria2 sokong ph adalah golngan yg hidup dgn hutang ptptn. Mereka dpt hadiah istemewa bila hutang ptptn x kan dihapus, hutang ttp kena bayar dgn bunga, lebih besar lg hadiah merka akan didakwa dimahkamah hingga boleh diistihar bangkrup, terbaikkn hadiah dr ph ni.

Idris Hassan
: Apa nak jadi dengan negara kita bila masuk dah dalam mulut buaya setelah terselamat daripada mulut harimau....

Woi makcik Hasanah,

Kerajaan tu sape?? Kerajaan tu amanah rakyat ke... 
so semua yg bekerja dengan kerajaan sebwnarnya bekerja tuk diri semdiri sbb makan gaji dah kn.dan buat kerja tuk rakyat..

Ya betul jika kamu mengikut perentah. Soalannya SIAPA kah yang memerentahkan kamu untuk berbuat sedemikian? Sama juga dengan kes wanita Mongolia. SIAPA yang beri arahan pada kedua2 pengawal peribadi 

Ada tangan2 ghaib ke dlm kerajaan terdahulu? Bagus la kakitangan terdahulu ikut perintah kerajaan terdahulu. Moga kerajaan sekarang dpt kakitangan yg taat seperti hasanah. Tidak bocorkn maklumat dlman lg. 

JANGAN BIARKAN KAFIR PERINTAH NEGARA

Angka korban tunjuk perasaan Palestin meningkat
11 OGOS 2018
Angka korban tunjuk perasaan Palestin meningkat
Mayat sukarelawan perubatan, Abdullah al-Qatati diusung orang ramai ke tanah perkuburan.
GAZA - PALESTIN.Seorang lelaki Palestin berusia 40 tahun yang terkena tembakan Israel di sempadan Gaza maut akibat kecederaan, hari ini dan menjadikan jumlah terkini kematian tunjuk perasaan semalam kepada tiga orang.

Mangsa adalah antara sekurang-kurangnya 131 penduduk Palestin yang cedera angkara peluru rejim Zionis, walaupun gencatan tidak rasmi antara pemerintah Islam Hamas dan tentera Israel masih berjalan.

Kementerian Kesihatan wilayah itu mengenal pasti mangsa sebagai Ahmed Abu Lulu, ditembak di sempadan dekat timur bandar Rafah, di mana dua lagi penduduk Palestin lain turut maut.

Dua mangsa sebelum ini adalah Ali al-Alul, 55, dan sukarelawan perubatan Abdullah al-Qatati, 21. - AFP

Ini Anuar Musa berhabisan main ugama dan bangsa untuk piara nama dan nasib diri sendiri.

PH LGBT Surat lelaki Pula Kepada Marina: Golongan Luar Tabie Tak Pernah Dilabel Rakyat Kelas Dua 

Amaran: Bacaan ini ada banyak perkataan ^%&$.

Begini wahai Datin Paduka Marina Mahathir,

1. Fakta pertama yang perlu Datin tahu adalah, tiada gay atau lesbian yang dlayan seperti rakyat kelas kedua di Malaysia. Belum pernah lagi saya mendengar, mana-mana sekolah, atau ipt, atau syarikat atau agensi bertanyakan orientasi seks seseorang.

Tiada satu pun ruang dalam borang bertanyakan hal itu. Yang ada hanya gender, male or female. Jika mahu juga hak LGBT di borang, kena ada satu ruang, shemale. 

2. Fakta kedua, tiada sekatan dari mana-mana pihak menghalang kelompok transgender atau transeksual menonjolkan diri di khalayak. Saya tak pernah dengar lagi pihak berkuasa tempatan atau pihak polis atau jabatan agama menurunkan atau menggunting wajah Safiey Ilias yang terpampang di billboard jalanraya, sama seperti wajah Tun Mahathir yang digunting ketika pilihanraya lepas.

Sajat, Safiey Ilias, Riz Ulala dan lain-lain bebas mengiklankan produk mereka di mana-mana yang mereka mahu.

3. Saya membaca laporan Malaysiakini dengan penuh berhati-hati, khuatir salah membuat penilaian dalam mengeluarkan pendapat. Yalah, tajuknya kemain kontroversi, namun kontennya biasa-biasa sahaja.

Oleh yang demikian, saya dengar terus rakaman video penuh berdurasi 4 minit di Youtube, temubual Datin bersama wartawan Malaysiakini.

4. Saya sependapat dengan Datin dalam hal LGBT di Malaysia tak sama macam di luar negara. Mereka taklah sampai tahap nak berkahwin sama jantina.

5. Namun, Datin juga haruslah sedar punca-punca LGBT di Malaysia sedikit berbeza berbanding dengan negara barat. Saya dan rakan-rakan (Zeeda Aziz, Mohd Fadhli) bagai nak mati menyelamatkan anak-anak muda di luar sana dari terjebak dengan isu ini.

6. Datin tanyalah kepada rakan-rakan LGBT yang Datin kenal. Tanya mereka, apa punca sebenar mereka jadi sedemikian rupa. Adakah sebab menceduk 100% idea dari barat atau masing-masing ada pengalaman silam yang menyakitkan.

7. Datin, mari saya senaraikan beberapa kes yang saya handle. Semua kisah ini merupakan permulaan kepada pengenalan manusia normal kepada sisi gelap LGBT.

8. Saya pernah berjumpa seorang remaja lelaki berusia 15 tahun. Dibuang dari salah satu sekolah berprestij di Malaysia. Kantoi bersama rakan-rakan dalam asrama. Mereka sedang asyik memegang kemaluan rakannya yang lain dan mengonanikannya.

Punca, terjebak dengan pornografi gay sejak berusia 13 tahun. Bayangkan jika pihak sekolah tak sedar akan kes ini, siapa remaja ni 5 ke 10 tahun akan datang. Sudah bersedap-sedap dengan dunianya, disamping Datin berusaha memperjuangkan hak mereka.

9. Saya pernah berprogram bersama pelajar Darjah 6. Namun ada 6 orang kanak-kanak lelaki darjah 5 yang bersama, duduk paling hadapan. Selepas habis program, saya minta izin untuk bertemu dengan mereka semua. Cikgu masukkan mereka dalam program sebab kantoi melukis gambar lucah aksi sama jantina, serta ada seorang pelajar yang menggeselkan kemaluan pada buntut rakan lelakinya yang lain.

Akhirnya, saya temui kisah yang sebenar. 4 orang ikut-ikut sahaja, sambil 2 orang lagi pernah diliwat. Seorang diliwat oleh pelajar lelaki Tingkatan 4 semasa usianya 10 tahun, seorang lagi diliwat oleh abang kandung sendiri yang berusia 14 tahun. Saya menangis masa mendengar kisah mereka. 

Kalaulah tiada siapa yang tahu dan bantu mulai sekarang, siapalah mereka 10 ke 15 tahun akan datang. Pasti bersedap-sedap dengan lelaki lain disamping Datin berusaha memperjuangkan hak mereka.

tambah teruklah bila hasanah cakap ikut arahan kerajaan dulu. Sapa ketua kerajaan dulu. Big Boss ex-PM dan menteri kewangan dulu. Bocor seluar big boss lagi. sudah satu, datang lagi satu......siap kau jibby.

Hassanah cuma ikut arahan kerajaan, siapa dalam kerajaan, tak pula dinyatakan, oleh itu ada beberapa pilihan, kerajaan Amerika mungkin, kerajaan Mongolia juga ada kemungkinan, kerajaan Amno kah? May be.atau kerajaan langit Ayoh pin. juga boleh jadi...

Saudara jangan salah faham. SPRM kerja nya hanya siasat. Lepas itu kertas siasatan di hantar kepada AG. AG lah yg akan menentukan ada kes atau tiada. 

Esok Hasnah misti kena di bebaskan dari tahanan oleh SPRM, hanya mahkamah yg menentukan berapa hari boleh di tahan untuk siasatan. Esok bila di bebaskan tak bermakna Hasanah itu tak di dakwa, hanya AG yg menentukan.

Tapi kalau surat kpd CIA tu dah terbukti ada, mesti ada yang di dakwa.

PH PEROSAK MASYARAKAT

Pakatan Harapan tak faham hak sama rata dengan hak kesaksamaan

DAP bagitau DASAR Malaysian Malaysia akan menjaga HAK SAMA RATA orang Melayu, Cina, India...

Ni nak bgtau kat puak2 #mahacaiPH #uneducated yg dok puja DAP...HAK SAMA RATA adalah berbeza dengan HAK KESAKSAMAAN..

Contoh:

HAK SAMA RATA: Jika di sebuah kawasan/daerah/negeri ada Masjid, maka perlu ada gereja, kuil, tokong di situ juga dengan saiz yg sama spt masjid dan mendapat peruntukan sptmana masjid dapat.

HAK KESAKSAMAAN: Pembinaan rumah2 ibadat perlu dilihat kepada komposisi kaum di kawasan tersebut. Jika kawasan tersebut lebih ramai org bukan islam maka masjid tak perlu dibina cukuplah sekadar surau/musolla sesuai dengan jumlah orang islam di kawasan itu. Peruntukan utk surau adalah sangat sedikit.

Ini baru hal rumah ibadat, tidak masuk dengan hal pendidikan, perumahan, tanah dsb. Apa yg lebihnya di malaysia ini bab ekonomi, sesiapa yg berusaha lebih dan rajin akan baguslah ekonominya tidak ada halangan yg besar kpd sesiapa yg mahu berniaga. Jadi Malaysian Malaysia menggambarkan sifat dan sikap CAUVANIS pihak DAP dlm agenda negara. 

Jangan lupa kita masih lagi ada KONTRAK SOSIAL yg perlu DIHORMATI. Jangan sampai Orang Melayu/Bumiputra MENUNTUT agar dibatalkan!

FB
Suhasni Al-Hayan
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2199800570033607&id=100000110571478

: Cara 1 hak sama rata, Cara 2 Hak kesaksamaan dan Cara 3 Islam ajar (lihat gambar di atas) buang masalah, semuanya dapat menikmati tanpa perlu melebihi mana-mana pihak....

Mengendeng..hahahahapuakpuakahidung x mancung pipi tersorong2..kehkehkeheh..
Sahlh parti puaka melayu injak melayu..rujuk sajak pak samad said..anwar pulak yg dsebuk2kan..sahlh puak puaka x berkemampuan dah dan x sorang pun yg boleh dharapkan..lebih baik tanam je bersama projek2 mega gila tu..kononnya untungkan rakyat menyemarakkan ekonomi..piidaa samalh macai2 asyik mengendeng x habis2 nompang blog ini..hahahahamacai tempang bang Shah ooii..

PH LGBT LGBT: Kerajaan perlu bimbing, bukan iktiraf

JIKA nak tarbiyyah dan bimbing mereka, kerajaan mesti sediakan pusat pemulihan dan tenaga pembimbing agar mereka insaf dan kembali kepada kehidupan yang normal dan diredhai oleh Allah S.W.T.

Bukan iktiraf mereka, bukan membela hak mereka untuk bebas melakukan apa sahaja aktiviti mereka, mereka ada hak sebagai rakyat Malaysia tetapi hak kerajaan ialah menghalang mereka dari melakukan aktiviti tidak sihat.

Sekiranya mereka diiktiraf dan bebas melakukan apa sahaja aktiviti mereka maka mereka akan merasakan mereka benar dan terlindung akibatnya akan lahir pula generasi baru di kalangan mereka.

Menteri Agama kena sedar bahawa dia bertanggungjawab terhadap perkara ini di dunia dan akhirat, jangan kerana undi dan nak sokongan semua pihak sehingga berikan ruang kepada golongan ini untuk berbuat apa sahaja.

Gunakan kuasa sebagai kerajaan untuk pulihkan mereka, sayangi dan perjuangkan hak mereka bukan dengan memberikan kebebasan tapi kembalikan mereka ke jalan Allah S.W.T.

the noose is tightening.....

"Former Malaysian External Intelligence Organi­sation (MEIO) director-general Hasanah Abdul Hamid pleaded during her remand hearing today that she was only following orders when carrying out her duties."

mmmm...can't wait to know who is the "one" giving the orders!!!!!

could be geng najis? or just jilat? or mr j?

your guess!

TOKONG YANG DISEMBAH MELAYU 

Guan Eng kena jual pegawai kerajaan
Fatimah Jasmin komen di FB:

Only in Malaysia yang kena rompak melolong RM18 bil dirompak. Yang (dituduh) merompak pula buat lapuran polis kerana merompak... Adoi

Pelik-pelik Malaysia baru....

Jika yang dituduh merompak begitu yakin hjngga sendiri buat laporan polis, bukanlah merompak.

Sepatutnya Menteri Kewangan, Lim Guan Eng segera buat laporan polis. Baru tahu, dia masih menyiasat. Eloklah jawatannya diberi jenama baru sebagai Menteri Propaganda Kewangan.

Husin syak Guan Eng tidak tahu dia dipekena penjawat awam. Dia dan Tony Pua terlalu angkuh untuk terima nasihat, mudah melenting dan asyik nak putarbelit lalu dibiar belit diri sendiri. 

Mereka hanya diamkan dengan diberi maklumat tanpa penjelasan penuh. Orang ingat dah pandai tak guna dinasihat. Otak asyik nak spin mesti terus nak main serang.

Kenyataan penjelasan dari Ketua Pengarah Kastam hampir senada dan seiring dengan kenyataan-kenyataan mantan KSP dan Menteri-Menteri yang faham.

Wow! Sah Guan Eng kena jual


Tiada ulasan: