Jumaat, 10 April 2020

Pelbagai cara memuliakan hati sendiri untuk kebahagiaan sendiri dan hati orang keliling. 10162


Friday, April 10, 2020
Semasa PKP: Farha Ajar Mengaji Quran Online Percuma -432,000 Pengikut.
GUNAKAN media sosial untuk tarik minat terhadap al-Quran sepanjang PKP. FOTO Ihsan Nor Farhatul Fairuzah Panut
JOM KREATIF
Ajar mengaji online 

PADA tahun lalu [2019] remaja perempuan berusia 19 tahun ini mengejutkan negara dan dunia apabila dinobatkan sebagai johan qariah dalam Majlis Tilawah dan Menghafaz al-Quran Peringkat Antarabangsa Ke-61 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Kemenangan Nor Farhatul Faizurah Panut itu membuka mata banyak pihak di dalam mahupun di luar negara bahawa usia bukan penghalang untuk seseorang mengecapi kejayaan yang secara tidak langsung ramai golongan muda mula tertarik untuk mendekati al-Quran.

Bagaimanapun, kemenangan yang diperoleh bukan tiket untuk membuatnya duduk diam dan berpuas hati dengan apa yang dikecapi. Dia kini menggunakan ‘title’ itu untuk menarik lebih ramai mendalami al-Quran.

Sesuai dengan usianya yang tidak boleh lari daripada media sosial, dia memanfaatkan platform itu untuk berkongsi ilmu yang dimiliki di laman sosial seperti Instagram, Facebook dan YouTube.

Selain menguasai al-Quran, pada usianya yang cukup muda, dia mempunyai kebolehan luar biasa apabila mampu menguasai semua ketujuh-tujuh bacaan taranum.

Dia yang mesra disapa Farha itu mengakui, kejayaan yang dikecapi itu bukan sesuatu untuk dibanggakan, malah melihatnya sebagai amanah dan tanggungjawab untuk memartabatkan al-Quran sebagai panduan.
TURUT mendapat penyertaan daripada luar negara. FOTO Ihsan Nor Farhatul Fairuzah Panut
TURUT mendapat penyertaan daripada luar negara. FOTO Ihsan Nor Farhatul Fairuzah Panut
Farha berkata, menjadi johan tilawah al-Quran bukan semudah yang disangka. “Jika dibandingkan dahulu dan sekarang, kini tanggungjawab saya lebih besar. “Saya perlu mainkan peranan untuk menarik lebih ramai masyarakat di dalam negara ini terutama golongan muda untuk mencintai al-Quran. “Insya-Allah, saya akan cuba sedaya upaya untuk menjadi contoh yang baik kepada anak muda,” katanya ketika dihubungi baru-baru ini.

Anak bongsu daripada lima beradik ini berkata, dia bersyukur kemenangannya pada tahun lalu menarik lebih ramai anak muda untuk mula meminati al-Quran. “Alhamdulillah kini lebih ramai anak muda mengenali saya dan ini sekali gus mengajak mereka untuk mengenali ilmu taranum dan seni al-Quran.

“Kebanyakan pengikut saya di Instagram adalah daripada golongan muda yang sentiasa mencuba untuk mempelajari ilmu al-Quran dan taranum,” katanya. Lebih menarik, ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan sejak 18 Mac lalu, Farha menggunakan Instagramnya yang memiliki 432,000 pengikut untuk mengadakan kelas bertaranum dan mengaji al-Quran percuma yang diadakan secara langsung.
BERSAMA keluarga yang banyak menyokong. FOTO Ihsan Nor Farhatul Fairuzah Panut
BERSAMA keluarga yang banyak menyokong. FOTO Ihsan Nor Farhatul Fairuzah Panut

Setiap kali kelas dijalankan, dia mendapat 10,000 tontonan dari dalam dan luar negara. Menurutnya, pelaksanaan PKP ini sekiranya dilihat daripada sudut positif ia adalah hikmah untuk mendekatkan diri dengan Allah.

“Pada ketika ini, saya lihat ramai menggunakan media sosial dan saya mula terfikir, ini adalah medium terbaik untuk berkongsi ilmu yang ada. Jadi, saya cuba buat #tarannumchallenge melalui media sosial serta mengajar mereka mengenai ilmu al-Quran secara langsung di Instagram supaya ilmu ini didedahkan dengan lebih luas.

“Alhamdulillah, sambutan yang diberikan golongan muda sangat memberangsangkan yang mana ada juga antara mereka yang tidak pernah mengaji dan jarang sekali mengaji, namun sekarang sudah berjinak-jinak dan mahu belajar al-Quran. “Sejak dijalankan, ramai masyarakat dari dalam dan luar negara seperti Indonesia, Palestin, Iraq, Uzbekistan dan Turki yang terdiri daripada semua lapisan umur daripada kanak-kanak sehingga dewasa cukup bersemangat untuk belajar al-Quran,” katanya.

Mengulas lanjut, kebiasaannya program berjalan selepas Isyak dengan dimulakan bacaan surah pendek menggunakan taranum berbeza.

“Kemudian saya akan kongsikan ilmu tajwid dan mendengar sesiapa sahaja yang ingin memperdengarkan bacaan mereka seterusnya sekiranya ada kesilapan saya akan bantu perbetulkan.

“Insya-Allah, sekiranya tiada halangan dan masa, saya akan teruskannya biarpun selepas tamat tempoh PKP,” katanya.

Diminta berkongsi tip untuk menguasai al-Quran dan menjaga suara, Farha berkata, sejak kecil dia sering mendengar bacaan qari muktabar dan sentiasa bertalaqi dengan guru antarabangsa. “Biasanya latihan saya lakukan lima kali sehari iaitu selepas solat fardu dan berlatih dengan ibu serta keluarga di rumah. 

Pada hujung minggu, kami akan mencari guru al-Quran berpengalaman untuk meluaskan ilmu. “Untuk menjaga kemerduan suara ia memerlukan sedikit masa dengan sentiasa istiqamah berlatih membaca al-Quran dan menjaga pemakanan seperti elakkan minum air berais dan makanan berminyak,” katanya.

Berkongsi aktiviti lain sepanjang PKP ini, Farha berkata, dia banyak mengisi masa lapang dengan membantu ibunya memasak, menanam bunga dan membaca buku.

“Nasihat saya sepanjang PKP ini, gunakan peluang ini untuk lakukan pelbagai perkara bermanfaat termasuk mengikuti media sosial yang menyediakan aktiviti yang banyak input dan ilmu berfaedah,” katanya.

Farha berkata, dia bercita-cita mempunyai kelas al-Quran sendiri untuk menyemai minat dalam kalangan golongan muda di negara ini. “Selain itu saya mahu keluar ke serata negara unutk menyebarkan ilmu al-Quran dan memiliki Quran digital sendiri,” katanya. (MyMetro)
KETIKA bercuti di Korea. FOTO Ihsan Nor Farhatul Fairuzah Panut
KETIKA bercuti di Korea. FOTO Ihsan Nor Farhatul Fairuzah Panut

Sumber:
Ibnu Hasyim: Semasa PKP: Farha Ajar Mengaji Quran Online Percuma -432,000 Pengikut.

Selepas Kemalangan, Pemilik Lamborghini ‘Hadiahkan’ Kereta Myvi Sebagai Ganti Kepada Mangsa
Posted on 
Sesuatu yang tidak boleh kita elak, Kemalangan adalah suatu perkara yang sukar untuk dielakkan walaupun segala langkah keselamatan telah diutamakan. Mana tidaknya, setiap kemalangan berpotensi menyebabkan kerosakan pada kenderaan, kecederaan pada diri malah boleh menyebabkan kehilangan nyawa orang.

Menerusi satu rakaman yang berlegar di media sosial, satu kejadian kemalangan melibatkan sebuah kereta supercar dan sebuah kereta Viva dipercayai telah berlaku.
Susulan daripada kejadian tersebut, seorang warganet bernama Azman Nor mendakwa bahawa kedua-dua pemandu kereta tersebut tidak mengalami kecederaan yang serius.

Tambahnya lagi, pemandu kereta Lamborghini tersebut yang berasa bertanggungjawab akan kejadian itu telah bertindak ‘menghadiahkan’ pemandu Viva tersebut sebuah kereta Myvi sebagai ganti rugi bagi memastikan pemandu Viva itu tidak perlu menghabiskan sumber pendapatannya untuk membaiki keretanya. 
Tindakan mulia tersebut telah mendapat pujian daripada warganet di media sosial:
Sumber: Xiiao Yong/Azman Nor
Sumber:
Selepas Kemalangan, Pemilik Lamborghini ‘Hadiahkan’ Kereta Myvi Sebagai Ganti Kepada Mangsa | Suara Viral Malaysia

7 Spanduk Peringatan Bahaya Virus Corona, Kocak Tapi Ngena Di Hati 

Hello warga kaskur semuanya, semoga kalian bahagia karena kembali membaca thread TS yang Tamvan, rajin membaca, dan suka menabung untuk menikah nanti hehe. Btw, ada yang sudah kangen sama TS belum? Semoga saja ada hehe (kecup online, ueeekkk).7 Spanduk Peringatan Bahaya Virus Corona, Kocak Tapi Ngena Di Hati
Semenjak ditemukannya kasus virus corona pertama di Depok hingga thread ini dibuat, pandemi virus corona di Indonesia belum mengalami penurunan. Menggemannya tagar #karantinawilayah pun di gawaikan di salah satu sosial media. Bahkan wilayah Tegal pun mengalami lockdown lokal.

Quote:

Sebegitu bahayanya "Musuh Tak Terlihat Ini"? Jawabnya IYApasti. Pemberitaan media hampir sebulan ini membahas hal yang terkait virus Corona. Himbauan-himbauan mengenai bahayanya virus corona berupa infografis dan pamflet secara online disebarkan. Tak hanya itu, untuk menjangkau semua kalangan, spanduk-spanduk juga digunakan untuk memberikan edukasi kepada masyarakat tentang bahayanya virus Corona ini. 

Demi menghambat penyebaran virus corona, spanduk-spanduk ditempatkan di gapura kampung hingga ruas-ruas jalan. Namun, ada beberapa spanduk loh yang memiliki pesan mendalam hingga membuat kita yang membacanya garuk-garuk kepala. Tak sampai disitu, pesan yang disampaikan spanduk-spanduk ini pun membuat kita berpikir 2 kali. Walaupun cenderung kocak, tapi ngena di hati.

Penasaran bagaimana isi spanduknya? Yuk langsung aja kita bahas 7 Spanduk Peringatan Bahaya Virus Corona, Kocak Tapi Ngena Di Hati :

Quote:
Bonus :
7 Spanduk Peringatan Bahaya Virus Corona, Kocak Tapi Ngena Di Hati
UNGKAPAN PENUTUP
Semoga Thread kali ini bisa menghibur warga kaskus yang sedang berada di rumah ya. #StayAtHome, kaum rebahan adalah pahlawan bangsa. See you, pantengin terus thread dari TS ya dan doakan semoga pandemi virus corona segera berakhir

Sumber Tulisan : Otak TS
Sumber Gambar : Twitter
7 Spanduk Peringatan Bahaya Virus Corona, Kocak Tapi Ngena Di Hati
Tolong Bantu 

Rate dan Share
Sumber:
7 Spanduk Peringatan Bahaya Virus Corona, Kocak Tapi Ngena Di Hati | KASKUS


Gadis Hilang Misterius
Gadis Ini Hilang Saat Hendak Membeli Paracetamol, Ditemukan di Belakang Rumah Kosong
Jumat, 10 April 2020 11:58
Gadis Ini Hilang Saat Hendak Membeli Paracetamol, Ditemukan di Belakang Rumah Kosong
metro.com.my: Nor Aleeya Natasha Mohd Nazre (kanan), gadis SMA yang dilaporkan menghilang pada Senin (6/4/2020) lalu. 

SERAMBINEWS.COM – Di tengah pandemi virus corona yang melanda dunia, publik Malaysia digemparkan dengan hilangnya seorang gadis secara misterius.

Gadis yang berusia 15 tahun dilaporkan hilang ketika keluar dari toko kelontong di dekat rumahnya di Taman Bandar Baru, Sungai Petani, Kedah, Malaysia, pada Senin (6/4/2020) lalu. 

Melansir dari My Metro, Jumat (10/4/2020), siswa SMA bernama Nor Aleeya Natasha Mohd Nazre, berusia 15 tahun dikabarkan keluar menuju sebuah toko kelontong seorang diri.

Ia keluar dengan sepeda motor milik kakaknya sekitar pukul 18:30 waktu setempat. Kakaknya yang bernama Siti Nazira mengatakan Nor Aleeya meninggalkan rumah tanpa membawa identitas diri dan hanya ditemani oleh seekor kucing miliknya.

“Pada Senin sore itu, Ibu menyuruhnya adik saya pergi keluar untuk membeli paracetamol dan Ibu menyuruhnya dia dengan cepat karena khawatir toko akan tutup,” kata kakanya.

"Keluarga mulai khawatir karena dia tidak pulang-pulang sampai tengah malam dan mencoba mencarinya,”tutur Siti Nazira.

Ketika sedang mencari, keluarganya hanya menemukan sepeda motor yang dia naiki di kebun kelapa sawit dalam keadaan tidak terkunci.

Nazira mengatakan ada saksi yang mendengar teriakan di lokasi sepeda motor yang ditemukan pada malam itu. 

Dia mengatakan telah membuat laporan di kantor kepolisian Bedong pada hari Selasa (7/4/2020), setelah mereka gagal menemukan Nor Aleeya

"Kami tidak tahu harus kemana mencarinya, dia bahkan tidak punya hp untuk dihubungi,” kata Nazira.

"Kami sangat khawatir tentang situasinya sekarang, karena dia tidak pernah keluar sendirian,”ungkap kakaknya. 

Kakaknya mengatakan bahwa Nor Aleeya biasanya pergi dengan kembarannya, Nor Aleeya Najwa.

Sementara itu, Kepala Kepolisian Distrik Kuala Muda, Asisten Komisaris Adzli Abu Shah, telah menerima laporan tentang hilangnya gadis itu dan penyelidikan lebih lanjut sedang berlangsung.

Ditemukan di belakang rumah kosong

Nor Aleeya Natasha, siswa SMA yang menghilang Senin (6/4/2020) lalu di Taman Bandar Baru, Sungai Petani, Kedah, Malaysia ditemukan di belakang sebuah rumah kosong di daerah desa yang sama, Kamis (9/4/2020) siang.

Siti Nazira mengatakan, adiknya ditemukan oleh warga bersama sekelompok orang pada pukul 15:00 waktu setempat.

Dia mengatakan dirinya dihubungi oleh seorang wanita yang memberitahu melihat Nor Aleeya di belakang rumah kosong.

“Saya dan keluarga saya segera menuju ke tempat tersebut, dan ketika kami tiba, pria itu melarikan diri,” kata Nazira. 

"Kami segera membawa Nor Aleeya ke kantor polisi Distrik Kuala Muda untuk memberitahukan penemuan adiknya," katanya.

Nazira mengatakan mereka juga akan membawa adiknya ke Rumah Sakit Sultan Abdul Halim (HSAH) untuk dilakukan pemeriksaan medis.

"Sejauh ini, Nor Aleeya hanya mengatakan dia dikurung di rumah kosong itu sebelum dibawa keluar oleh beberapa pria sore tadi,”ungkap kakanya. 

“Apa pun itu, kami bersyukur karena dia dapat ditemukan dengan selamat. Kami serahkan semuanya ke kepolisian untuk dilakukan penyelidikan, ”pungkasnya.(*) 
Sumber:
Gadis Ini Hilang Saat Hendak Membeli Paracetamol, Ditemukan di Belakang Rumah Kosong - Serambi Indonesia

Daftar Isi Al-Quran dan Terjemahan - Silakan Klik untuk membacanya:
 1. Surat Al Fatihah (Pembukaan)
 2. Surat Al Baqarah (Sapi Betina)
 3. Surat Ali 'Imran (Keluarga 'Imran)
 4. Surat An Nisa' (Wanita)
 5. Surat Al Ma'idah (Hidangan)
 6. Surat Al An'am (Binatang Ternak)
 7. Surat Al A'raf  (Tempat Tertinggi)
 8. Surat Al Anfal (Rampasan Perang)
 9. Surat At Taubah (Pengampunan)
 10. Surat Yunus (Nabi Yunus A.S.)
 11. Surat Hud (Nabi Huud A.S.)
 12. Surat Yusuf (Nabi Yusuf A.S.)
 13. Surat Ar Ra'd (Guruh)
 14. Surat Ibrahim (Nabi Ibrahim A.S.)
 15. Surat Al Hijr (Daerah Pegunungan)
 16. Surat An Nahl (Lebah)
 17. Surat Al Israa' (Memperjalankan Di Malam Hari)
 18. Surat Al Kahfi (Gua)
 19. Surat Maryam (Maryam)
 20. Surat Thaha (Thaahaa)
 21. Surat Al Anbiya' (Kisah Para Nabi)
 22. Surat Al Hajj (Ibadah Haji)
 23. Surat Al Mu'minun (Orang Mukmin)
 24. Surat An Nur (Cahaya)
 25. Surat Al Furqaan (Pembeda)
 26. Surat Asy Syu'ara' (Penyair)
 27. Surat An Naml (Semut)
 28. Surat Al Qashash (Cerita)
 29. Surat Al 'Ankabuut (Laba-Laba)
 30. Surat Ar Ruum (Bangsa Rumawi)
 31. Surat Luqman (Luqman)
 32. Surat As Sajdah ((Sujud)
 33. Surat Al Ahzab (Golongan Yang Bersekutu)
 34. Surat Saba' (Kaum Saba')
 35. Surat Fathir (Pencipta)
 36. Surat Yaasiin
 37. Surat Ash Shaffat (Yang Bershaf-Shaf)
 38. Surat Shaad
 39. Surat Az Zumar (Rombongan-Rombongan)
 40. Surat Al Mu'min (Orang Yang Beriman)
 41. Surat Fushshilat (Yang Dijelaskan)
 42. Surat Asy Syuura (Musyawarah)
 43. Surat Az Zukhruf (Perhiasan)
 44. Surat Ad Dukhaan (Kabut)
 45. Surat Al Jaatsiyah (Yang Berlutut)
 46. Surat Al Ahqaaf (Bukit Pasir)
 47. Surat Muhammad (Nabi Muhammad SAW)
 48. Surat Al Fath (Kemenangan)
 49. Surat Al Hujuraat (Kamar-Kamar)
 50. Surat Qaaf
 51. Surat Adz Dzaariyaat (Angin Yang Menerbangkan)
 52. Surat Ath Thuur (Bukit)
 53. Surat An Najm (Bintang)
 54. Surat Al Qamar (Bulan)
 55. Surat Ar Rahmaan (Yang Maha Pemurah)
 56. Surat Al Waaqi'ah (Hari Kiamat)
 57. Surat Al Hadid (Besi)
 58. Surat Al Mujadilah (Wanita Yang Mengajukan Gugatan)
 59. Surat Al Hasyr (Pengusiran)
 60. Surat Al Mumtahanah (Wanita Yang Diuji)
 61. Surat Ash Shaff (Barisan)
 62. Surat Al Jumu'ah (Hari Jum'at)
 63. Surat Al-Munafiqun (Orang-Orang Munafik)
 64. Surat At Taghabun (Hari Ditampakkan Kesalahan-Kesalahan)
 65. Surat Ath Thalaaq (Talak)
 66. Surat At Tahrim (Mengharamkan)
 67. Surat Al Mulk (Kerajaan)
 68. Surat Al Qalam (Pena)
 69. Surat Al Haqqah (Kiamat)
 70. Surat Al Ma'arij (Tempat-Tempat Naik)
 71. Surat Nuh (Nabi Nuh A.S)
 72. Surat Al Jin (Jin)
 73. Surat Al Muzzammil (Orang Yang Berselimut)
 74. Surat Al Muddatstsir (Orang Yang Berselimut)
 75. Surat Al Qiyamah (Hari Kiamat)
 76. Surat Al Insaan (Manusia)
 77. Surat Al Mursalat (Malaikat-Malaikat Yang Diutus)
 78. Surat An Naba´ (Berita Besar)
 79. Surat An Naazi´ (Malaikat-Malaikat Yang Mencabut)
 80. Surat 'Abasa (Bermuka Masam)
 81. Surat At Takwir (Menggulung)
 82. Surat Al Infithar (Terbelah)
 83. Surat Al Muthaffifiin (Orang-Orang Yang Curang)
 84. Surat Al Insyiqaaq (Terbelah)
 85. Surat Al Buruuj (Gugusan Bintang)
 86. Surat Ath Thaariq (Yang Datang Di Malam Hari)
 87. Surat Al A´Laa (Yang Paling Tinggi)
 88. Surat Al Ghaasyiyah (Hari Kiamat)
 89. Surat Al Fajr (Fajar)
 90. Surat Al Balad (Negeri)
 91. Surat Asy Syams (Matahari)
 92. Surat Al Lail (Malam)
 93. Surat Adh Dhuhaa (Waktu Dhuha)
 94. Surat Alam Nasyrah /Al Insyirah (Bukankah Kami Telah Melapangkan)
 95. Surat At Tiin (Buah Tin)
 96. Surat Al 'Alaq (Segumpal Darah)
 97. Surat Al Qadr (Kemuliaan)
 98. Surat Al Bayyinah (Bukti Yang Nyata)
 99. Surat Al Zalzalah (Goncangan)
 100. Surat Al 'Adiyat (Kuda Perang Yang Berlari Kencang)
 101. Surat Al Qari'ah (Hari Kiamat)
 102. Surat At Takatsur (Bermegah-Megahan)
 103. Surat Al 'Ashr (Masa)
 104. Surat Al Humazah (Pengumpat)
 105. Surat Al Fiil (Gajah)
 106. Surat Quraisy (Suku Quraisy)
 107. Surat Al Ma'un (Barang-Barang Yang Berguna)
 108. Surat Al Kautsar (Nikmat Yang Banyak)
 109. Surat Al Kafirun (Orang-Orang Kafir)
 110. Surat An Nashr (Pertolongan)
 111. Surat Al Lahab (Gejolak Api)
 112. Surat Al Ikhlas (Memurnikan Keesaan Allah)
 113. Surat Al Falaq (Waktu Subuh)
 114. Surat An Naas (Manusia)

Tiada ulasan: