Jumaat, 26 Oktober 2018

Dakwah. 8541.


Friday, October 26, 2018 
Kencing Syaitan, Bukan Main-main. 'Learning from Life'..
'Learning from Life' Isu arak bukan isu main-main. 

Bagi umat Islam, tanpa perlu diperdebatkan, ia sudah jelas dan terang haram. Namun tidak cukup dengan hanya sekadar ada hukum, tetapi menjadi kewajipan pemerintah dan seluruh masyarakat muslim untuk memastikan arak ini benar-benar dijauhi oleh seluruh umat Islam dan tidak ada ruang langsung untuk umat Islam terjebak dengannya.

Pada tahun 2009, saya merupakan antara 10 pelajar terbaik jurusan Geology di universiti yang terpilih untuk mengikuti kursus Fieldtrip di New Zealand. Saya merupakan satu-satunya pelajar muslim dalam grup berkenaan dan kami hidup dan mengembara bersama selama dua minggu mengkaji geologi serta batu-batu di south island dan north island New Zealand.

Pada hari terakhir sebelum kami berangkat pulang ke Australia, kami ada jamuan makan malam, yang menurut penysyarah saya, merupakan tradisi setiap kali Fieldtrip New Zealand ini diadakan. 

Walaupun ia merupakan tradisi, namun saya benar-benar berbesar hati apabila lecturer saya menawarkan kepada saya untuk sama-sama mencari tempat yang terbaik untuk jamuan itu di mana ada makanan yang halal untuk saya makan. Pastinya, pilihan yang ada untuk saya hanyalah vegetarian atau seafood.

Dipendekkan cerita, kami akhirnya jumpa satu restoran yang tidak ada hidang pork, dan ada makanan vegetarian yang boleh saya makan. 

Namun, restoran ini bersebelahan sebuah bar. Malam itu jamuan makan bermula dengan penuh tertib, kerana semua hanya menjamu makan malam yang dipesan di restoran itu, namun setelah semua selesai makan, maka bermulalah sesi minum arak.

Saya amat tidak senang sepanjang malam itu, dikelilingi dengan arak dan orang-orang yang minum arak sehinggakan ia sungguh ketara di wajah saya dan pensyarah saya berulang kali bertanya saya ok atau tidak. Risau melihat kegelisahan di muka saya.

Namun, dalam ketidak senangan itu, ada suatu curiosity yang sangat tinggi dalam diri saya tentang apa sebenarnya rasa arak sehinggakan semua meminumnya bergelas-gelas, membicarakan tentang beza jenis-jenis arak, mana arak mahal mana arak murah dan sebagainya. Sehingga terdetik juga untuk ingin merasa sendiri untuk tahu apa sebenarnya yang ‘sedap’ sangat tu! Sunguh, godaan malam itu sungguh kuat disertai bisikan-bisikan syaitan yang berlapikkancuriosity, hanya ingin tahu, hanya ingin rasa. 

Sepanjang-panjang itu saya beristighfar, memohon agar Allah melindungi diri saya daripada air kencing syaitan itu. Berbekalkan tarbiyyah bersama usrah ISMA yang saya ikuti sepanjang pengajian di Australia serta didikan agama yang telah dibekalkan oleh kedua ibu bapa saya sejak lahir, saya menahan diri saya untuk tidak kalah dengan syaitan. Untuk pulang seorang diri, tidak berani pula memandangkan kawasan itu kawasan pekan yang tidak saya kenali mahupun ketahui tahap keselamatannya. 

Alhamdulillah, akhirnya rakan-rakan semua sudah sedia untuk pulang ke tempat penginapan, dan sayalah orang yang paling gembira serta sangat bersyukur kerana Allah telah menjaga saya sepanjang malam itu. Apa yang saya hendak tekankan adalah, sekalipun kita tahu bahawa arak itu haram, namun itu tak menjamin seorang Muslim itu mampu mengawal diri daripada meminumnya, apatah lagi jika arak itu boleh didapati dengan mudah serta kita dikelilingi orang-orang yang meneguknya tanpa malu segan.

Kalau saya sebagai seorang yang ditabiyyah dan berada di dalam sistem usrah pun mampu rasa godaan yang sangat hebat bilamana dikelilingi rakan-rakan yang minum arak, maka saya yakin sesiapa pun bisa juga tergoda. Malah godaan yang saya hadapi adalah sesuatu yang mengejutkan saya kerana pada asalnya saya begitu konfiden bahawa saya tidak akan rasa apa-apa kerana arak itu sah-sah haram. Ternyata syaitan sentiasa ada cara yang halus bagi menggoda dan meruntuhkan iman orang yang beragama Islam. 

Dan pada malam itu saya sedar kenapa Allah suruh kita menjauhinya sama sekali. Malaysia merupakan sebuah negara Islam, maka sepatutnya negara ini mempunyai undang-undang yang lebih ketat dalam mengawal penjualan dan pesta-pesta arak di negara ini. Tidak sepatutnya lesen penjualan arak diluluskan, tidak sepatutnya arak-arak dijual di kedai-kedai awam, dan lebih-lebih lagi tidak sepatutnya pesta-pesta arak diadakan secara terbuka dan besar-besaran di sebuah negara Islam.

Seringkali kita lihat drama-drama Melayu yang menggambarkan kehidupan para pemuda dan pemudi Melayu yang kaya-kaya menjadikan amalan clubbing dan disco serta amalan minum arak sampai balik mabuk-mabuk sebagai satu trend hidup. Drama-drama ini bukan direka semata-mata tetapi merupakan realiti masyarakat kita hari ini. Juga, jangan kita lupa berapa ramai anak-anak muda Malaysia yang rosak serta ada yang mati kerana consumption arak yang berlebihan! 

Seorang yang bijak dan berjiwa besar pasti akan beramal dengan falsafah mencegah lebih baik daripada merawat. Sebagai seorang muslim sejati juga, kita sangat meyakini bahawa hukum Allah itu bukan sahaja untuk kebaikan umat Islam tetapi adalah satu kebaikan dan rahmat buat seluruh alam ini. Malah, ramai saintis barat yang bukan beragama Islam mengakui betapa banyaknya keburukan arak baik dari segi kesihatan mahupun sosial. Maka tidakkah kita perlu bersatu hati dan bersatu suara dalam mencegah apa jua bentuk program atau kelulusan yang membenarkan penjualan atau minumam arak, tanpa mengira siapa pun orang itu? 

Menjaga Hati Puak Minoriti.. 

Apakah hanya kerana ingin menjaga hati puak minoriti, kita rela membiarkan anak-anak muda Melayu Islam di negara ini terus rosak dan hina kerana terjebak dengan minuman memabukkan itu? Apakah kita sedia menerima dan rela menanggung segala keburukan yang dihadapi negara akibat kebebasan non-muslim untuk meminum arak secara berleluasa? 

Atau adakah kita sedang menunggu orang tersayang kita mati kerana terjebak dengan minuman memabukkan atau mati dilanggar orang yang mabuk baru kita hendak buka mata dan mula memperjuangkan keadilan utk orang tersayang itu?

Jadilah kita orang yang bijak. Jadilah kita orang berjiwa besar yang memikirkan masalah ummat. Jadilah kita orang yang benar-benar cintakan agama dan negara dan rela berjuang demi memastikan anak bangsa kita terpelihara daripada sebarang perkara yang boleh merosakkan masa depan mereka.
Bersatulah kita dalam menentang penjualan dan pesta arak di negara ini!
THE AUTHOR October 12, 2014 
https://fairytaleho.wordpress.com/2014/10/12/air-kencing-syaitan/
http://www.ibnuhasyim.com/2018/10/kencing-syaitan-bukan-main-main.html
Semua Golongan Masuk Surga, Kecuali 10 Orang Ini, Waspada Jangan Sampai Anda Termasuk!!!:

Keputusan surga dan neraka adalah mutlak di tangan Allah SWT , jikan seorang hamba melakukan kebaikan dengan cara mematuhi-Naya tanpa dinodai kemungkaran maka surga adalah jaminan yang tiada tara. Alangkah ironis ketika semau orang diakui Rasulullah SAW sebagai ummatnya tidak masuk surga lantaran perkara-perkara kecil yang jutru menjauhkannya dari bau surga. Pada tingkat terparah insan tersebut ‘terciduk’ masuk neraka-Nya Allah SWT...

Surga adalah tempat yang penuh dengan kenikmatan yang disediakan untuk-orang-orang yang taat kepada Allah dan Sunnah Rasulnya. Surga selalu terbuka bagi siapa pun dari orang Islam yang menginginkannya, maka dipersilahkan memasukinya , tentu sudah menjadi pengetahuan kita bersama.
Sebuah perbincangan yang mengandung pesan Rasulullah ﷺ yang termaktub di dalamnya;

"Setiap ummatku pasti akan masuk surga, kecuali yang tidak mau." Lalu Sahabat bertanya, "Ya Rasulullah ﷺ, siapa yang tidak mau?" Beliau ﷺ menjawab, "Mereka yang mentaatiku akan masuk surga dan yang menentangku maka dia telah enggan masuk surga.". Jelas sekali di sini bahwa Rasulullah ﷺ sendiri telah memberi tiket surga pada semua insan yang beriman tanpa terkecuali. Namun apakah semuanya yang Islam dan telah dianggap ummat Rasulullah ﷺ akan masuk surgo

Mengejutkan ternyata ada 10 jenis orang dengan perilakunya akan ‘ditolak’ pintu surga , sebagaimana perkataan Rasulullah ﷺ “Ada sepuluh golongan dari umatku yang tidak akan masuk surga, kecuali bagi yang bertaubat. Mereka itu adalah al-qalla’, al-jayyuf, alqattat, ad-daibub, ad-dayyus, shahibul arthabah, shahibul qubah, al-‘utul, az-zanim, dan al-‘aq li walidaih." Selanjutnya Rasulullah ﷺ ditanya siapakah mereka itu. Lalu Rasulullah  menjawab dan menjelaskan satu persatu”
Siapa saja kah orang yang ditolak bahkan enggan masuk surga itu? 

Berikut penjelasannya satu per satu , pastikan anda tidak berada dalam golongan manapun seperti berikut ini;

1. Al-Qalla’ adalah orang yang suka mondar-mandir kepada penguasa untuk memberikan laporan batil dan palsu. Orang sepert adalah orang yang senang memberi bukti palsu dan berita yang tidak benar sehingga merugikan orang lain

2. Al-Jayyuf adalah orang yang suka menggali kuburan untuk mencuri kain kafan dan sebagainya. Orang seperti tentu saja tergiring ke arah perbuatan menyekutukan Allah SWT yang termasuk dosa besar tak terampuni.

3. Al-Qattat adalah orang yang suka mengadu domba dan senang dengan permusuhan. Dalam Islam kita dilarang untuk mengadu satu sama lain sesama manusia , terlebih lagi jika kitaa adalah orang Islam

4. Ad-Daibub adalah orang yang mengorganisir menjadi pengelola dan perantara antara para ‘pekerja malam’ dengan pelanggan atau pemakainya. Orang seperti yang memicu peningkatan ‘ perzinahan atau maksiat yang sungguh dibenci Allah SWT. Naudzubillah min dzalik!

5. Ad-Dayyus adalah laki-laki yang tidak punya rasa cemburu terhadap istrinya, anak perempuannya, dan saudara perempuannya. Kehilangan rasa cemburu berarti kehilngan rasa peduli dan kasih kepada keluarganya, sebaik-baik manusia menurut Rasulullah adalah orang yang berlemah lebut dan menyayangi istri dan keluarganya ( sanak saudara)

6. Shahibul Arthabah adalah penabuh gendang besar yang sengaja untuk meramaikan kegiatan yangberaroma dosa. Ini tentu saja dilarang Allah dan Rasul lantaran dianggap sebagai pekerjaan yang sia-sia dan besar kemungkinan berpotensi menjerumuskan manusia kearah maksiat

7. Shahibul Qubah adalah penabuh gendang kecil yang sengaja untuk memeriahkan kegiatan yang berbau maksiat. Gendang kecil disini dimaksud sebagai penggunaan alat music yang tidak pada temat yang seharusnya dan dikhawatirkan memicu perbuatan maksiat

8. Al-’Utul adalah orang yang tidak mau memaafkan kesalahan orang lain yang meminta maaf atas dosa yang dilakukannya, dan tidak mau menerima alasan orang lain. Orang seperti ini adalah yang sungguh egois, jika Allah SWT saja pemaaaf masa kita sebagai manusai enggan melakukannya.

9. Az-Zanim adalah orang yang dilahirkan dari ‘ hubungan gelap’ yang suka duduk-duduk di pinggir jalan guna menggunjing orang lain. Intinya adalah orang ini pelaku maksiat yang sebelumnya lahir dari orang yang tidak benar serta dididik tidak sebagaimana anjurand dan ajaran Islam yang syar i

10. Al-’Aq li Walidaih adalah anak atau orang yaang durhaka kepada kedua orang tuanya. Jelas ini tidak terbantahkan bahkan dikatakan Ridhonya Allah SWT terletak pada Ridhonya kedua orang tua.

https://www.kaskus.co.id/redirect?url=http%3A%2F%2Fwww.info-rapil.blogspot.com
Bangkit Kembali

Mati Dua Kali Hidup Dua Kali

Werdah pada Bangkit Kembali - Setahun yang lalu
بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ Firman Allah Subhanahu wa Ta'ala: كَيْفَ تَكْفُرُونَ بِٱللَّهِ وَكُنتُمْ أَمْوَٰتًا فَأَحْيَٰكُمْ ۖ ثُمَّ يُمِيتُكُمْ ثُمَّ يُحْيِيكُمْ ثُمَّ إِلَيْهِ تُرْجَعُونَ ﴿٢٨﴾ "Mengapa kamu kufur kepada Allah, padahal kamu tadinya MATI, lalu Allah mengHIDUPkan kamu, kemudian kamu diMATIkan dan diHIDUPkan-Nya kembali, kemudian kepada-Nya-lah kamu dikembalikan?" (Surah Al-Baqarah 2: 28) Ayat di atas memberitahu kita bahawa ada DUA keMATIan dan DUA keHIDUPan. Dimulakan dengan mati kemudian berakhir dengan hidup. Namun begitu tidak semua orang percaya a... lagi »

Dakwah Nabi Nuh 'alaihis salam

Werdah pada Bangkit Kembali - Setahun yang lalu
*UMUR NABI NUH 'ALAIHIS SALAM 1000 TAHUN?* Sebelum terungkai jawapan kepada soalan di atas, mari kita lihat ayat Al-'Ankabut 29: 14 di bawah: وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا نُوحًا إِلَىٰ قَوْمِهِۦ فَلَبِثَ فِيهِمْ أَلْفَ *سَنَةٍ* إِلَّا خَمْسِينَ *عَامًا* فَأَخَذَهُمُ ٱلطُّوفَانُ وَهُمْ ظَٰلِمُونَ ﴿١٤﴾ "Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Nuh kepada kaumnya, dia tinggal di antara mereka SERIBU TAHUN KURANG LIMA PULUH TAHUN. Maka mereka ditimpa banjir besar, dan mereka adalah orang-orang yang zalim." (Surah Al-'Ankabut 29: 14) Ayat ini merupakan ayat 'Tasliah' iaitu ayat hiburan kepada Nabi ... lagi »

Taubat : Satu Diterima Satu Ditolak

Werdah pada Bangkit Kembali - Setahun yang lalu
*بسم الله الرحمن الرحيم* Segala puji dan syukur kepada Allah SWT atas segala limpahan kurniaNya yang begitu banyak serta memberikan kekuatan untuk menulis kali ini. Selawat serta salam sebanyak-banyaknya buat Junjungan Mulia, Rasul tercinta, Muhammad SAW serta keluarga, para sahabat dan orang-orang yang istiqamah mengikuti Baginda. Allah berfirman dalam ayat 17 dan 18 surah an-Nisaa' : [image: A017] Sesungguhnya *penerimaan taubat itu disanggup oleh Allah* hanya bagi orang-orang yang *melakukan kejahatan* disebabkan (sifat) *kejahilan* kemudian mereka *segera bertaubat*, maka... lagi »

Mari Jiwai Rasa Syukur Kurniaan ar-Rahman

Werdah pada Bangkit Kembali - Setahun yang lalu
Dan Dia lah yang menguasai kapal-kapal yang belayar di laut, yang kembang tinggi layarnya seperti gunung-ganang; (Ar-Rahmaan 55:24) Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Segala puji bagi Allah yang selayaknya dipuji. Selawat serta salam buat junjungan mulia nabi Muhammad, keluarga serta para sahabat dan sekelian yang mengikuti baginda hingga ke hari kiamat. Lama sangat tak update blog. Hari ni sambung tentang *** Nikmat yang tidak dapat didustakan yang pernah ditulis lama dahulu. Itu adalah sebahagian daripada N3 *** *memanglah hanya sedikit sahaja orang yang bersyukur.* ... lagi »

Pintu Syurga VS Pintu Neraka

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Segala puji hanya bagi Allah Subhanahu wa ta'aala (SWT) yang mentadbir seluruh alam, mencurahkan limpah kurniaNya dan kenikmatan yang begitu banyak, sehingga kita tak mampu menghitungnya. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad sallallaahu ‘alayhi wa sallam (SAW) serta keluarga dan para sahabat yang mulia dan orang-orang yang istiqamah mengikuti Baginda. Alhamdulillah pagi ini berkesempatan mendengar kuliyah Ustaz Nouman Ali Khan seperti di bawah. Saya dapati kebanyakan isi kuliyah beliau ada persamaannya dengan Kuliyah U... lagi »

Sungguh! penyesalan itu datang pada bahagian akhir...

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Segala puji hanya bagi Allah SWT yang mentadbir seluruh alam, mencurahkan limpah kurniaNya dan kenikmatan yang begitu banyak, sehingga kita tak mampu menghitungnya. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad saw serta keluarga dan para sahabat yang mulia dan orang-orang yang istiqamah mengikuti Baginda. BETAPA TINGGINYA ALLAH MENILAI WAKTU Waktu adalah usia kehidupan kita dan tempat kita berada, bernaung, mengambil dan memberi manfaat. Betapa tingginya nilai sebuah waktu HINGGAKAN ALLAH bersumpah demi waktu dalam BEBERA... lagi »

Rawatan dengan Ceragem

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Segala puji hanya bagi Allah SWT yang mentadbir seluruh alam, mencurahkan limpah kurniaNya dan kenikmatan yang begitu banyak, sehingga kita tak mampu menghitungnya. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad saw serta keluarga dan para sahabat yang mulia dan orang-orang yang istiqamah mengikuti Baginda. Sebenarnya N3 ni dah lama tersimpan dalam draft namun bila sebentar tadi saya ke blog Inspirasi Mawaddah yang menyentuh sedikit tentang rawatan ceragem , maka saya teringat kembali N3 ini dan postkan di sini buat pengetahua... lagi »

Yakin VS Rasa

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Segala puji hanya bagi Allah Subhanahu wa ta'aala (SWT) yang mentadbir seluruh alam, mencurahkan limpah kurniaNya dan kenikmatan yang begitu banyak, sehingga kita tak mampu menghitungnya. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad sallallaahu ‘alayhi wa sallam (SAW) serta keluarga dan para sahabat yang mulia dan orang-orang yang istiqamah mengikuti Baginda. Perkongsian rengkas tentang apa yang disyarahkan oleh Ustaz Kariman dalam YouTube di atas ini. Jika ditanya kepada semua muslimin dan muslimat tentang keyakinan terhadap... lagi »

"Mudahnya Menjemput Rezeki"

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Segala puji hanya bagi Allah Subhanahu wa ta'aala (SWT) yang mentadbir seluruh alam, mencurahkan limpah kurniaNya dan kenikmatan yang begitu banyak, sehingga kita tak mampu menghitungnya. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad sallallaahu ‘alayhi wa sallam (SAW) serta keluarga dan para sahabat yang mulia dan orang-orang yang istiqamah mengikuti Baginda. Alhamdulillah! Baru-baru ini saya telah dihadiahkan buku di atas ini oleh salah seorang menantu saya. Buku ini ternyata amat laris. Buku yang ada di tangan saya ini ada... lagi »

Yang Maha Agung

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Segala puji hanya bagi Allah Subhanahu wa ta'aala (SWT) yang mentadbir seluruh alam, mencurahkan limpah kurniaNya dan kenikmatan yang begitu banyak, sehingga kita tak mampu menghitungnya. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad sallallaahu ‘alayhi wa sallam (SAW) serta keluarga dan para sahabat yang mulia dan orang-orang yang istiqamah mengikuti Baginda. N3 ini merupakan sebahagian yang pernah ditulis sebelum ini di SINI Al-'Adzim ٱلۡعَظِيمُ ialah nama Allah yang ke 33 dalam senarai nama-nama Allah yang baik, Al-Asmaul h... lagi »

Perkhabaran Daripada Surah al-Waaqi'ah

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Segala puji hanya bagi Allah Subhanahu wa ta'aala (SWT) yang mentadbir seluruh alam, mencurahkan limpah kurniaNya dan kenikmatan yang begitu banyak, sehingga kita tak mampu menghitungnya. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad sallallaahu ‘alayhi wa sallam (SAW) serta keluarga dan para sahabat yang mulia dan orang-orang yang istiqamah mengikuti Baginda. Semasa saya bersama-sama suami dan dua orang anak ke Jakarta pada 28 April hingga 30 April 2013 saya mengajak anak muda yang menjadi pemandu kami ke toko buku. Tersanga... lagi »

DIA tidak goyah, DIA stabil dan tidak mudah dikalahkan.

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Masjid Kubah Emas Dian Al Mahri. Lokasinya di JI.Meruyung, Cenere, Depok, Jawa Barat, Indonesia..tak sangka dapt berkunjung ke sana pada 29 April 2013. Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Segala puji hanya bagi Allah Subhanahu wa ta'aala (SWT) yang mentadbir seluruh alam, mencurahkan limpah kurniaNya dan kenikmatan yang begitu banyak, sehingga kita tak mampu menghitungnya. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad sallallaahu ‘alayhi wa sallam (SAW) serta keluarga dan para sahabat yang mulia dan orang-orang yang istiqamah mengikuti Baginda. Al-Matiin Kalima... lagi »

Al-Wakil

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
SumberBismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Segala puji hanya bagi Allah Subhanahu wa ta'aala (SWT) yang mentadbir seluruh alam, mencurahkan limpah kurniaNya dan kenikmatan yang begitu banyak, sehingga kita tak mampu menghitungnya. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad sallallaahu ‘alayhi wa sallam (SAW) serta keluarga dan para sahabat yang mulia dan orang-orang yang istiqamah mengikuti Baginda. Nama Allah dalam asmaul husna yang ke 52 ialah al-Wakil yang membawa maksud; 1) Yang Maha Mewakili 2) Yang Maha Memelihara Kalimah ini tembil daripada huruf waw, ka... lagi »

Ilmu Tauhid

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Kitab tauhid diperakui Oleh Fakta Sains karangan Abdul Majid Aziz Az-Zindani Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Segala puji hanya bagi Allah Subhanahu wa ta'aala (SWT) yang mentadbir seluruh alam, mencurahkan limpah kurniaNya dan kenikmatan yang begitu banyak, sehingga kita tak mampu menghitungnya. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad sallallaahu ‘alayhi wa sallam (SAW) serta keluarga dan para sahabat yang mulia dan orang-orang yang istiqamah mengikuti Baginda. Alhamdulillah! saya diperkenalkan buku di atas oleh anak bongsu saya. Buku ini digunakan oleh... lagi »

"NUSABBIHU" dan "NUQADDISU"

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Segala puji hanya bagi Allah Subhanahu wa ta'aala yang mentadbir seluruh alam, mencurahkan limpah kurniaNya dan kenikmatan yang begitu banyak, sehingga kita tak mampu menghitungnya. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad sallallaahu ‘alayhi wa sallam serta keluarga dan para sahabat yang mulia dan orang-orang yang istiqamah mengikuti Baginda. Hari ini sambung tulis tentang nama Allah Al-Quddus iaitu nama Allah yang keempat dalam asmaul husna. Dalam N3 lepas dinyatakan bahawa Quddus membawa makna suci. Al-Quddus maksudn... lagi »

Dialah al-Quddus

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Sumber Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Segala puji hanya bagi Allah subhanahu wa ta'aala (selepas ini ditulis dengan SWT) yang mentadbir seluruh alam, mencurahkan limpah kurniaNya dan kenikmatan yang begitu banyak, sehingga kita tak mampu menghitungnya. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad sallallaahu ‘alayhi wa sallam (selepas ini ditulis SAW) serta keluarga dan para sahabat yang mulia dan orang-orang yang istiqamah mengikuti Baginda. Hari ini ingin kongsikan serba sedikit hasil dengar ceramah tentang nama Allah Al-Quddus iaitu nama Allah yang keempa... lagi »

Jom Belajar Bahasa Arab

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Segala puji hanya bagi Allah SWT yang mentadbir seluruh alam, mencurahkan limpah kurniaNya dan kenikmatan yang begitu banyak, sehingga kita tak mampu menghitungnya. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad saw serta keluarga dan para sahabat yang mulia dan orang-orang yang istiqamah mengikuti Baginda. Kelas pengajian Bahasa Arab kelolaan Yayasan Ta'lim telah diupload ke YouTube. Kelas Bahasa Arab Asas ini diajar oleh Ustaz Yunus Zainal. Buku yang digunakan ialah "First Steps in Arabic Grammar" terbitan IQRA' INTERNATIONA... lagi »

:: Subur Lawannya Gersang ::

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Segala puji hanya bagi Allah SWT yang mentadbir seluruh alam, mencurahkan limpah kurniaNya dan kenikmatan yang begitu banyak, sehingga kita tak mampu menghitungnya. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad saw serta keluarga dan para sahabat yang mulia dan orang-orang yang istiqamah mengikuti Baginda. Apa khabar iman kita hari ini? Semoga kita masih istiqamah memeliharanya. Istiqamah bukan sahaja bermaksud tetap tetapi sebenarnya kita kena berusaha supaya dari sehari ke sehari bertambah meningkat amalan kita disamping m... lagi »

Labanan Khaalisan - Susu Yang Bersih

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Sumber : Googles Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Hanya kepada Allah SWT kita panjatkan pujian dan kita sampaikan segala keluhan. Selawat serta salam kita ucapkan kepada Nabi Muhammad SAW, keluarga serta para sahabat serta pengikut setia hingga ke hari kiamat. Allah berfirman: [image: A066] Dan sesungguhnya pada binatang-binatang ternak itu, kamu beroleh pelajaran yang mendatangkan iktibar. Kami beri minum kepada kamu daripada apa yang terbit dari dalam perutnya, yang lahir dari antara hampas makanan dengan darah; (iaitu) *susu yang bersih*, yang mudah diminum, lagi ... lagi »

Muhasabah Diri - Intiqad

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Bismillahirahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Segala puji bagi Allah pentadbir seluruh alam. Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad, keluarga dan para sahabat serta pengikut setia hingga ke hari kiamat. Hari ini berkesempatan mendengar dan mencatat hasil dengar kuliyah tentang Al-Intiqad - Muhasabah diri - menghisab diri iaitu salah satu sifat mahmudah yang perlu dimiliki oleh setiap insan yang beriman. Kita hendaklah sentiasa muhasabah diri secara bersungguh-sungguh sehingga kita dapat mengetahui kelemahan dan kekurangan diri. Dasar hukum yang pertama ialah Firman Allah SWT: [i... lagi »

Talbis Iblis

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Assalamu'alaikum. Bismillahirrahmanirrahim. Segala puji bagi Allah. Kita memuji, meminta pertolongan dan memohon keampunan daripadaNya. Kita juga memohon perlindungan kepada Allah daripada kejahatan dan kejelekan amal perbuatan kita. Barangsiapa yang Allah beri petunjuk tiada siapa yang dapat menyesatkannya dan barangsiapa yang tersesat tiada siapa yang dapat memberinya petunjuk. Selawat dan salam kepada Nabi kita Nabi Muhammad saw , keluarga , para sahabat serta pengikut setia. Beberapa hari yang lepas berpeluang mendengar sebahagian daripada kuliyah tentang Talbis Iblis - Per... lagi »

Hubungan Waktu Solat dan Waktu Makan

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Bismillahirahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Segala pujian selayaknya untuk Allah pentadbir seluruh alam. Selawat dan salam tercurah kepada Nabi Muhammad, keluarga dan para sahabat serta pengikut setia hingga ke hari kiamat.. Alhamdulillah! dikurniakan cucu ke lapan pada keheningan pagi 13 Muharram 1434 bersamaan 27 November 2012 juga lelaki. Hari ini berkesempatan mendengar kuliyah di bawah yang sangat menarik. Ayat yang menarik tentang waktu yang ditetapkan untuk solat selain ayat an-Nisaa' 103 ialah dalam surah al-a'raaf ayat 31 "Wahai anak-anak Adam! Pakailah pakaian kamu yang... lagi »

Sebaik-baik kekayaan itu adalah kaya jiwa

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Assalamu'alaikum. Bismillahirrahmanirrahim. Segala puji bagi Allah. Kita memuji, meminta pertolongan dan memohon keampunan daripadaNya. Kita juga memohon perlindungan kepada Allah daripada kejahatan dan kejelekan amal perbuatan kita. Barangsiapa yang Allah beri petunjuk tiada siapa yang dapat menyesatkannya dan barangsiapa yang tersesat tiada siapa yang dapat memberinya petunjuk. Selawat dan salam kepada Nabi kita Nabi Muhammad saw serta keluaraga dan para sahabat serta pengikut setia. Pagi ini terjumpa pengisian dalam youtube di atas.. belum sempat dengar.. InsyaAllah bila berp... lagi »

Al-Muntaqimu

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Sumber Bismillahirrahmanirrahim Assalamu'alaikum Segala puji bagi Allah. Kita memuji, meminta pertolongan dan memohon keampunan daripadaNya. Kita juga memohon perlindungan kepada Allah daripada kejahatan dan kejelekan amal perbuatan kita. Barangsiapa yang Allah beri petunjuk tiada siapa yang dapat menyesatkannya dan barangsiapa yang tersesat tiada siapa yang dapat memberinya petunjuk. Selawat dan salam kepada Nabi kita Nabi Muhammad saw serta keluaraga dan para sahabat serta pengikut setia. Hari ini mencatat serba sedikit hasil dengar kuliyah tentang asmaul husna. *Al-Muntaqimu*... lagi »

Buku Pusaran Energi Kaabah

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum. Segala pujian selayaknya untuk Allah pentadbir seluruh alam. Selawat dan salam tercurah kepada Nabi Muhammad, keluarga dan para sahabat serta pengikut setia.. Lama sungguh tak menulis..Banyak faktornya..Luar dan dalam.. jasmani dan rohani.. Namun begitu dapat juga habis membaca beberapa buku yang dibeli.. Antaranya buku Hilal Ashraf *Fanzuru*, buku *Offline Dengan Syaitan* , buku *Online Dengan Tuhan* pula dah dibaca tahun lepas. Buku *47 Persoalan Qadar dan Qadha* oleh Hafiz Firdaus yang juga boleh dibaca melalui *e-book.* Banyak pula... lagi »

Ada Sales! Jom Kita

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Diriwayatkan oleh Imam Bukhari : Nabi bersabda : “Apabila tiba bulan Ramadhan dibuka pintu syurga dan ditutup pintu neraka dan syaitan dibelenggu”.. Apa maksud dibukakan pintu syurga? Maksudnya ialah Allah ampunkan dosa orang-orang yang berpuasa yang beristighfar pagi dan petang, siang malam, merintih dan bermunajat minta Allah hapuskan dosa yang terlalu banyak sejak dulu. Pintu Syurga sentiasa terbuka menandakan betapa Allah amat suka semua makhlukNya masuk ke syurga. Pintu Neraka tertutup menandakan betapa Allah amat tidak berkehendakkan semua makhlukNya memasuki neraka yang... lagi »

Ayat Riwayat

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum... Segala puji bagi Allah, pujian yang menyamai nikmat-nikmatNya dan mencukupi kelebihanNya. Selawat serta salam ke atas junjungan kami nabi Muhammad, keluarganya, sahabatnya dan orang-orang yang mengikutinya sehingga ke hari kiamat. Apa yang nak dikongsikan di sini ialah tentang rancangan Ayat Riwayat di TV al-Hijrah. Alhamdulillah, setakat ini saya dapat mengikuti beberapa episod. Disebabkan masa tayangannya pukul 6.30 petang dan siaran ulangannya pukul 4.30 pagi pasti ramai sukar menontonnya dalam bulan Ramadhan ini. Namun bagi sesiapa... lagi »

Panduan Bagi Orang Yang Ditimpa Musibah

Werdah pada Bangkit Kembali - 3 tahun yang lalu
Bismillahirrahmanirrahim. Alhamdulillah, pagi ini dapat mendengar kuliyah hadis oleh Ustaz Dr Abdul Basit . Benar-benar memberikan motivasi kepada diri ini. ************ Di bawah ini sebahagian daripada catatan buat sesiapa yang menghadapi ujian.. Mudah-mudahan Allah merahmati kita semua.. Allahumma Amiin. Bila ditimpa musibah kita perlu tangani dengan baik. Jika tidak rugilah kita. Lagi besar bencana lagi besar pahala. Allah nak tengok siapa yang terima ujian dia redha, berdoa, berikhtiar dan itulah takdir Allah. Kita tak boleh lari daripada ketentuan Qadar dan Qadha' Allah. Ki... lagi »

Tiada ulasan: